Top

Ανοίγουν τα Μουσεία στις 14/5 και τα θερινά σινεμά στις 21/5

Παίρνουν σειρά τα ανοιχτά θέατρα και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός - Το χρονοδιάγραμμα.

Parallaxi
ανοίγουν-τα-μουσεία-στις-14-5-και-τα-θεριν-605695
Parallaxi

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Θετικές είναι οι εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σχετικά με το περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων ενόψει βεβαίως και του ανοίγματος του τουρισμού σε μια εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή έδωσε το “πράσινο φως” για το άνοιγμα των Μουσείων, των θερινών σινεμά αλλά και των αθλητικών ακαδημιών. Σταδιακά θα ακολουθήσουν και άλλες εισηγήσεις με βάση και το χρονοδιάγραμμα της Κυβέρνησης καθώς βρισκόμαστε σε τροχιά άρσης μέτρων σχεδόν στο σύνολό τους, με εξαίρεση για την ώρα του ωραρίου κυκλοφορίας, τα οποία επιβλήθηκαν με το lockdown του προηγούμενου Νοέμβρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις 14/5 ανοίγουν τα Μουσεία, στις 21/5 τα θερινά σινεμά και μια εβδομάδα μετά θα μπορούν να γίνονται και παραστάσεις σε ανοιχτά θέατρα. Από τις 17/5 ξεκινούν και οι αθλητικές ακαδημίες σε ανοιχτούς χώρους με συμμετοχή μέχρι 10 άτομα.

Πάντως με τα κρούσματα κορονοϊού να κινούνται σε υψηλά επίπεδα και την θετικότητα των ελέγχω για κορονοϊό να είναι πάνω από 4%, χωρίς μάλιστα να έχει αποτυπωθεί στα επιδημιολογικά στοιχεία η επίπτωση της κινητικότητας κατά το Πάσχα, οι επιστήμονες είναι επιφυλακτική, αν και σχετικά αισιόδοξοι. Φυσικά προάγουν τις εισηγήσεις για οριζόντια άρση μέτρων επιβάλλοντας όμως τοπικά lockdown όπως έγινε πρόσφατα και στην Κάλυμνο.

Επισημαίνεται πως η Κυβέρνηση με “όπλο” τους εμβολιασμούς και τα self test, επιμένει στην άρση μέτρων και εισηγείται νέο χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης του lockdown μετά τις 15 Μαΐου, ημερομηνία- σταθμό στον προγραμματισμό καθώς σηματοδοτεί το άνοιγμα του τουρισμού.

Η επιτροπή που συνεδριάζει ακόμη, με τη συμμετοχή και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, θα αποφασίσει συνολικά για το άνοιγμα δραστηριοτήτων πολιτισμού.

Το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα τουλάχιστον με τις επιθυμίες της κυβέρνησης, αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής:

14 Μαΐου: Άνοιγμα μουσείων

15 Μαΐου: Άνοιγμα του τουρισμού – Κατάργηση του SMS- Απελευθέρωση υπερτοπικών μετακινήσεων

17 Μαΐου: Επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας

20 ή 24 Μαΐου: Άνοιγμα των παιδικών σταθμών

21 Μαΐου: Επανελειτουργία θερινών σινεμά- Δεν θα ανοίξουν πολυκινηματογράφοι και κλειστές αίθουσες

28 Μαΐου: Θέατρα και συναυλίες σε εξωτερικούς χώρους

Εξετάζεται επίσης η επέκταση του ωραρίου μετά τις 23.00, το αργότερο από τις 15 Μαΐου οπότε θα ανοίξει και ο τουρισμός. Παρά δε τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Αδώνιδος Γεωργιάδη περί ενδεχόμενης κατάργησης του SMS μόνο για τους τουρίστες, η κυβέρνηση φαίνεται πως προσανατολίζεται σε συνολική κατάργηση. Βέβαια στην πράξη οι τουρίστες που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα προφανώς και δεν στέλνουν μηνύματα, ούτε εφαρμόζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σημειωτέον δε ότι από την Δευτέρα 10 Μαϊου θα μπορούν να προμηθευτούν τα δωρεάν self tests οι εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, ενώ μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

Παράλληλα από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Πότε ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες; Πήραν «φωτιά» οι κρατήσεις

Aνοίγουν ξανά και οι οργανωμένες παραλίες και ήδη οι επιχειρηματίες προετοιμάζονται. Ειδικότερα, με τον υδράργυρο να ανεβαίνει, το πρωί του Σαββάτου 8 Μαϊου οι οργανωμένες παραλίες της χώρας ανοίγουν ξανά προκειμένου να υποδεχτούν τους πρώτους λουόμενους της σεζόν.

Οι ξαπλώστρες θα στηθούν με 4 μέτρα απόσταση μεταξύ τους, δεν θα υπάρχει μουσική αλλά θα σερβίρεται κανονικά αλκοολ και μάλιστα με την βοήθεια σερβιτόρων και όχι με την διαδικασία του self service.

Ο κόσμος που έχει αρχίσει ήδη να παίρνει ανάσες δροσιάς στις παραλίες… ανυπομονεί.

Οι επιχειρηματίες Σε έναν αγώνα ταχύτητας προσπαθούν να προσαρμοστούν στις οδηγίες καθώς οι μέρες που απομένουν δεν είναι πολλές.

Προυπόθεση για το άνοιγμα το self test στο προσωπικό. Όπως λένε οι επιχειρηματίες η απαγόρευση της μουσικής – σε περίπτωση που ισχύσει όλο το καλοκαίρι- θα φέρει 40% μείωση στην καταναλωτική κίνηση.

Γιατρομανωλάκης: Με self test οι θεατές σε συναυλίες

Σταμπουλίδης: click away και click inside τέλος στις 14 Μαΐου

Για «καλή γενική εικόνα στην εστίαση» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6.

Όπως είπε, σήμερα το πρωί, σε σύνολο 7.000 ελέγχων διαπιστώθηκαν 205 παραβάσεις, οι οποίες αφορούσαν τη χρήση μάσκας κυρίως από πελάτες κατά τη διάρκεια της αναμονής.

Μιλώντας, πάντως, για τα μέτρα του lockdown, ο κ. Σταμπουλίδης σημείωσε πως στις 14 Μαΐου τελειώνουν τα click away και click inside. «Δεν θα υπάρχει αυτή η διαδικασία στις 15» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι περιορισμοί για τον αριθμό των πελατών θα μας συνοδεύουν για πολύ καιρό ακόμα.

Όπως εξήγησε, συνολικά θα επανεξαταστούν τα SMS, ενώ αναφορικά με το τρίωρο που έχουν στη διάθεση τους οι καταναλωτές δεν έχει ληφθεί προς το παρόν κάποια απόφαση.

Επιστροφή στα θρανία με μέτρα – Περικοπή μισθού στους εκπαιδευτικούς που δεν κάνουν self test

Με περισσότερα μέτρα προστασίας επιστρέφουν τη Δευτέρα οι μαθητές Γυμνασίων, Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, καθώς άρχισε και η διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ από όλα τα φαρμακεία της χώρας, αποκλειστικά για μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζομένους σε σχολεία. Kλειστοί θα παραμείνουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Σε ό,τι αφορά τη διενέργεια self test στα σχολεία, σε περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό δεν υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο ή δεν καταχωρούν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου τότε θα προχωρούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την περικοπή των αποδοχών τους.

Το κουδούνι θα χτυπήσει την προσεχή Δευτέρα και από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, γονείς και εκπαιδευτικοί άρχισαν να προμηθεύονται δωρεάν το πρώτο αυτοδιαγνωστικό τεστ από τα φαρμακεία. Από τις 10 Μαΐου θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ της ερχόμενης εβδομάδας.

Το αποτέλεσμα θετικό ή αρνητικό θα δηλώνεται στην ειδική πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα εκτυπώνουν ή θα συμπληρώνουν χειρόγραφα την σχολική κάρτα και θα την επιδεικνύουν κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στο σχολείο.

Οι μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου θα πρέπει να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος self test για να τους επιτραπεί η είσοδος στο σχολείο και να κάνουν μάθημα σε φυσική τάξη.

Το άνοιγμα των φροντιστηρίων στις 10 Μαΐου μόνο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου ενόψει Πανελλαδικών, αλλά και των κέντρων ξένων γλωσσών για όσους δίνουν εξετάσεις εισηγήθηκε η ειδική επιτροπή.

«Το να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου είναι αδιανόητο, υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες (…) όταν τα παιδιά πάνε το πρωί σχολείο, πάνε στην καφετέρια και να μην μπορούν να έρθουν στο φροντιστήριο είναι αδιανόητο» είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, Γιάννης Βαφειαδάκης.

Εκτός από το self test, ισχύουν όλα τα μέτρα προστασίας όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους αλλά και τα διαφορετικά διαλείμματα.

Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν θα ανοίξουν την Δευτέρα 10 Μαΐου, καθώς – σύμφωνα με τους ειδικούς – τα μέτρα πρόληψης δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε παιδιά έως 4 ετών.

Δημόπουλος: Τι σημαίνει άρση πατέντας εμβολίων

«Βροχή» προστίμων ανά την επικράτεια σε 24 ώρες

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 6 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 85.404 έλεγχοι, από τους οποίους οι 12.241 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 589 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 5 συλλήψεις, ως ακολούθως:

  • 414 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα  πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:
  • 66 στη Θεσσαλονίκη,
  • 39 στο Βόρειο Αιγαίο,
  • 37 στην Αττική, 
  • 37 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  • 36 στην Κρήτη,
  • 34 στη Στερεά Ελλάδα,
  • 32 στην Ήπειρο,  
  • 32 στην Πελοπόννησο,
  • 25 στην Κεντρική Μακεδονία,
  • 24 στα Ιόνια Νησιά,
  • 17 στη Θεσσαλία,
  • 15 στη Δυτική Ελλάδα,
  • 14 στη Δυτική Μακεδονία και
  •   6 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 188.820 ομοειδείς παραβάσεις.

  • 150 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως: 
  • 21 στη Στερεά Ελλάδα,
  • 21 στην Αττική,
  • 19 στο Βόρειο Αιγαίο,
  • 17 στη Θεσσαλονίκη,
  • 12 στη Κρήτη,
  • 12 στα Ιόνια Νησιά,
  • 10 στη Πελοπόννησο,
  •   8 στη Κεντρική Μακεδονία,
  •   8 στην Ήπειρο,    
  •   8 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,  
  •   7 στη Δυτική Ελλάδα και  
  •   7 στη Δυτική Μακεδονία.   

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 52.755 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 50.680 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.075 των 150 ευρώ.

  • 25 παραβάσεις και 5 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλία, σύλληψη 2 ατόμων για παραβίαση του άρθρου 285 Π.Κ. και από 300 ευρώ πρόστιμο για μη χρήση μάσκας.

Στη Κεντρική Μακεδονία, σύλληψη 2 ατόμων για παραβίαση του άρθρου 285 Π.Κ. και από 300 ευρώ πρόστιμο για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στη Δυτική Ελλάδα, σύλληψη και 1.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνου καταστήματος για παραβίαση του άρθρου 285 Π.Κ. και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 13 πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης. 

Στη Στερεά Ελλάδα, από 1.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 ιδιοκτήτες καφέ – μπαρ, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας.

Στη Πελοπόννησο, 1.500 ευρώ πρόστιμο σε ιερέα για παραβίαση των υγειονομικών μέτρων.  

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στη Κρήτη, από 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή συνάθροισης σε υπαίθριο χώρο και σε ιδιοκτήτη παρακείμενης επιχείρησης για εξυπηρέτηση των συμμετεχόντων στη συνάθροιση.

Στη Κεντρική Μακεδονία, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 5.943 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 1.923 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πηγή: MEGA, ANT1, news247.gr

Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Θέλουν να μας ρίξουν το φταίξιμο για τη διασπορά του ιού στα νοσοκομεία

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα