Top

Κοροναϊός: Εκατοντάδες άνθρωποι στους δρόμους κατά των μέτρων lockdown

Αναλυτικές πληροφορίες για την εικόνα της πανδημίας και τις διαδηλώσεις ανά τον κόσμο.

Parallaxi
κοροναϊός-εκατοντάδες-άνθρωποι-στου-746284
Parallaxi

H εικόνα της πανδημίας σήμερα:

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες:

Η κατάσταση ανά τον κόσμο αναλυτικότερα παρακάτω:

Βραζιλία-Covid-19: Ξεπέρασαν τους 350.000 οι θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες 2.616 ασθενείς με την Covid-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 71.832 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Η λατινοαμερικάνικη χώρα έχει μετατραπεί σε επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού. Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πως τον Απρίλιο επαπειλείται εκατόμβη χειρότερη κι από αυτή του Μαρτίου, του μήνα που χάθηκαν πάνω από 66.000 ζωές εξαιτίας της Covid-19. Επρόκειτο για απολογισμό διπλάσιο από εκείνον του Ιουλίου του 2020, του προηγούμενου χειρότερου μήνα αφότου η πανδημία άρχισε να πλήττει τη χώρα.

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνέκρινε το φονικό πανδημικό κύμα που σαρώνει τη χώρα με μια «μανιασμένη κόλαση».

Ο απολογισμός της πανδημίας στο κράτος της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται ως εδώ πάνω από 350.000 νεκρούς επί συνόλου τουλάχιστον 13,45 εκατομμυρίων μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα, που πολλοί επιστήμονες θεωρούν υποτιμημένα.

Η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον πλανήτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Μεξικό: 2.192 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, από τους βαρύτερους ημερήσιους απολογισμούς από την αρχή της πανδημίας

Ένας από τους μεγαλύτερους αριθμούς ημερήσιων θανάτων εξαιτίας της Covid-19 από την αρχή της πανδημίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο η μεξικανική κυβέρνηση, με 2.192 ανθρώπους να υποκύπτουν στην νόσο τις προηγούμενες 24 ώρες, ανεβάζοντας το σύνολο των θυμάτων σε 209.212.

Δεν ήταν άμεσα σαφές αν ο χθεσινός απολογισμός, ο οποίος υπερβαίνει κατά πολύ εκείνους των τελευταίων ημερών, οφείλεται στις αλλαγές που προέβη η κυβέρνηση στον τρόπο συλλογής δεδομένων, όπως συνέβη τον Οκτώβριο, όταν η κυβέρνηση ανέφερε 2.789 θανάτους σε ένα 24ωρο.

Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα Κυριακή.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο παράλληλα καταγράφηκαν 6.356 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού, ανεβάζοντας το σύνολο σε 2.278.420 μολύνσεις.

Ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός στον κόσμο είναι όμως αναμφίβολα υποτιμημένος. Την 28η Μαρτίου, το μεξικανικό υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα νεότερα στοιχεία όσον αφορά την πλεονάζουσα θνητότητα στη χώρα, κατά τα οποία οι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 είναι κατά τουλάχιστον 60% περισσότεροι απ’ ό,τι ανακοινώνεται επίσημα, που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα έχουν ήδη ξεπεράσει τους 300.000.

Γερμανία-κορονοϊός: Σε 17.855 ανέρχονται τα νέα κρούσματα και σε 104 οι θάνατοι που καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 17.855 στη διάρκεια του προηγούμενου 24ωρου και ανέρχεται πλέον σε συνολικά 2.998.268, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI).

Ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στην COVID-19 αυξήθηκε κατά 104 και ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γερμανία από την πανδημία ανέρχεται πλέον σε 78.353, σύμφωνα με τα στοιχεία του RKI που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Γαλλία: Η Γαλλία θα παρατείνει την περίοδο μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης εμβολίων τύπου mRNA, δηλώνει ο υπουργός Υγείας

Η Γαλλία θα παρατείνει την περίοδο μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης εμβολίων τύπου mRNA κατά της Covid-19 σε έξι από τέσσερις εβδομάδες, με αφετηρία τις 14 Απριλίου ώστε να επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα JDD.

«Αυτό θα μας επιτρέψει να εμβολιάσουμε πιο γρήγορα χωρίς να μειώνεται η προστασία», δήλωσε ο Βεράν στην εφημερίδα.

Δύο εμβόλια τύπου mRNA, το ένα των Pfizer/ΒioNTech και το άλλο της Moderna, έχουν λάβει έγκριση για χρήση στη Γαλλία.

Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε παράλληλα ότι από τη Δευτέρα το εμβόλιο της AstraZeneca θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους ανθρώπους άνω των 55 ετών και όχι μόνο σε άτομα με σοβαρές προϋπάρχουσες παθήσεις.

Μετά από ένα αργόσυρτο ξεκίνημα, η διάθεση εμβολίων στη Γαλλία βρίσκει το βηματισμό της, αλλά ο ημερήσιος αριθμός μολύνσεων Covid-19 εξακολουθεί να είναι κατά μέσο όρο περίπου 40.000 και η χώρα θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα ξεπεράσει το όριο των 100.000 θανάτων την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Βεράν τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το τρίτο πανεθνικό lockdown που επιβλήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο έχει αρχίσει να επιβραδύνει το ποσοστό μολύνσεων.

«Αυτό παραμένει πολύ υψηλό», δήλωσε ο υπουργός Υγείας στην JDD. «Μπορούμε να αναμένουμε ότι μετά την περίοδο σταθεροποίησης θα έρθει η πτώση. Αλλά για αυτό, πρέπει να συνεχίσουμε».

Διαδηλώσεις κατά των μέτρων lockdown σε Αυστρία, Φινλανδία, Δανία και Νορβηγία

Εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορείες χθες Σάββατο σε πρωτεύουσες ευρωπαϊκών πόλεων διαδηλώνοντας κατά των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβάλει κυβερνήσεις για την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, με τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις να προβαίνουν σε μικρό αριθμό συλλήψεων.

Στη Βιένη, περίπου 3.000 άτομα συμμετείχαν σε μια διαδήλωση κατά των κυβερνητικών μέτρων προστασίας από τον ιό, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων APA.

Η αυστριακή αστυνομία συνέλαβε 14 διαδηλωτές, με τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση σπρέι πιπεριού για να αποτρέψουν σε μια ομάδα αντιδιαδηλωτών να περάσουν οδοφράγματα και να συγκρουστούν με τους άλλους διαδηλωτές, ανέφερε η αστυνομία.

Μεταξύ όσων διαμαρτύρονταν κατά των περιοριστικών μέτρων ήταν υποστηρικτές του ακροδεξιού κόμματος FPOE και του ακροδεξιού κινήματος Identitarian, ανέφεραν το APA και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Η Βιένη και άλλες περιοχές στο ανατολικό τμήμα της Αυστρίας βρίσκονται υπό καθεστώς lockdown από τον Απρίλιο λόγω του υψηλού αριθμού μολύνσεων της Covid-19.

Στην Φινλανδία, 20 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στο Ελσίνκι διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα της φινλανδικής κυβέρνησης κατά της καταπολέμησης της Covid-19, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η διαδήλωση που συγκέντρωσε περίπου 300 άτομα στο κέντρο της πρωτεύουσας, δεν είχε γνωστοποιηθεί στις αρχές, οι οποίες αποφάσισαν γρήγορα να τη διαλύσουν.

Οι δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των έξι ατόμων απαγορεύονται στο Ελσίνκι σύμφωνα με τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Ωστόσο, πολλοί διαδηλωτές έκαναν πορεία προς την πλατεία Καουπατόρι, η οποία έληξε αργά το απόγευμα. Συνολικά 20 άτομα συνελήφθησαν επειδή αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις εντολές των αρχών και θα τους επιβληθεί πρόστιμο. Δεν αναφέρθηκε κάποιο αξιοσημείωτο συμβάν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Η Φινλανδία και οι 5,5 εκατομμύρια κάτοικοί της καταγράφουν μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην μάχη κατά της Covid-19 στην Ευρώπη.

Εντούτοις, στα μέσα Φεβρουαρίου, το ποσοστό κρουσμάτων, από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, αυξήθηκε, ωθώντας την κυβέρνηση να θεσπίσει νέους περιορισμούς, όπως το κλείσιμο εστιατορίων και στη συνέχεια να εφαρμόσει ένα σχέδιο τοπικών περιορισμών που είχε νωρίτερα αποσύρει, μετά από επιφυλάξεις σχετικά με τη νομιμότητά του.

Νοτιότερα στη Δανία, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ στο κέντρο της Κοπεγχάγης, και αυτοί ενάντια στα μέτρα των αρχών κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Οι διαδηλωτές έκαναν μια «σχετικά ειρηνική» πορεία στους δρόμους σύμφωνα με τις αρχές, πριν φτάσουν στο δημαρχείο. Μέχρι περίπου τις 23:00 (ώρα Ελλάδας) η αστυνομία δεν είχε προβεί σε συλλήψεις. Η διαδήλωση, που διοργανώθηκε από την οργάνωση “Men in Black”, συνεχιζόταν μέχρι αργά τα ξημερώματα.

Οι διαδηλωτές αντιδρούσαν κυρίως κατά του «διαβατηρίου κορονοϊού», το οποίο εγκαινιάστηκε την Τρίτη, με το οποίο καθίσταται δυνατή η πιστοποίηση ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19, ότι έχει εξεταστεί αρνητικός στον ιό εντός 72 ωρών ή ότι έχει αναρρώσει πρόσφατα από την ασθένεια.

Η Δανία τελεί υπό μερικό lockdown από τα τέλη Δεκεμβρίου. Ακόμη και πολλά από τα μέτρα ήρθησαν από τον Φεβρουάριο, ένα σχεδόν γενικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων προβλέπεται μόνο από τις 21 Μαΐου, όποτε και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ανθρώπων άνω των 50 ετών.

Τέλος, στην Νορβηγία, όπου η κυβέρνηση έχει αυστηροποιήσει τα μέτρα ενόψει των εορτών του Πάσχα λόγω της ανόδου των κρουσμάτων που οφείλεται στην εξάπλωση της πιο μεταδοτικής βρετανικής παραλλαγής του ιού, περίπου 200 διαδηλωτές διαδήλωσαν επίσης χθες στο κέντρο της πρωτεύουσας Όσλο κατά των μέτρων και έκαψαν μάσκες προσώπου. Δεν αναφέρθηκαν συμπλοκές με την αστυνομία.

ΣΜ/ΓΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα