Η ανθρωπότητα μπροστά σε μια πυρηνική ένταση

Κάτοικοι στα σύνορα της Κίνας με τη Β. Κορέα περιγράφουν πως κατά τη διάρκεια του πρωϊνού τα φώτα άρχισαν ξαφνικά να τρεμοπαίζουν, η γη να σείεται και ο κόσμος να τρέχει πανικόβλητος έξω στους δρόμους.

Parallaxi
η-ανθρωπότητα-μπροστά-σε-μια-πυρηνική-226571
Parallaxi

Η Ιαπωνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε πριν λίγο πως οι σεισμοί στη Β. Κορεά ήταν πυρηνικές δοκιμές και έστειλε αεροπλάνο να μετρήσει τα επίπεδα πυρηνικής ενέργειας.

Κάτοικοι στα σύνορα της Κίνας με τη Β. Κορέα περιγράφουν πως κατά τη διάρκεια του πρωϊνού τα φώτα άρχισαν ξαφνικά να τρεμοπαίζουν, η γη να σείεται και ο κόσμος να τρέχει πανικόβλητος έξω στους δρόμους.

Η Βορειοκορεατική τηλεόραση μετέδωσε πως σε μια ώρα θα γίνουν ανακοινώσεις για την πυρηνική δοκιμή.

Ειδικοί στην Κίνα αναφέρουν πως η έκτη πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας αναμένονταν από στιγμή σε στιγμή. Είχε προηγηθεί χθες βράδυ ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ πως κατασκεύασε μια εξελιγμένη βόμβα υδρογόνου.

Το σεισμολογικό ινστιτούτο της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε μια σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών στη Βόρεια Κορέα, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να οφείλεται σε μια «έκρηξη». Σύμφωνα με μια ανάρτηση του κινεζικού ινστιτούτου στον ιστότοπό του, ο σεισμός σημειώθηκε περί τις 11:30 (06:30 ώρα Ελλάδας) και το εστιακό του βάθος ήταν μηδέν.

Το σεισμολογικό ινστιτούτο της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε δεύτερη σεισμική δόνηση στη Βόρεια Κορέα μεγέθους 4,6 βαθμών, την οποία χαρακτήρισε “κατάρρευση”.

Σε ανακοίνωση του ιντιστούτου που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του αναφέρεται ότι ο δεύτερος σεισμός, που είχε και πάλι μηδενικό εστιακό βάθος, σημειώθηκε οκτώ λεπτά μετά τον πρώτο, τον οποίο είχε αποδώσει σε “έκρηξη”. Οι συντεταγμένες των δύο σεισμών ήταν σχεδόν ίδιες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου.

H έκρηξη των εκατό κιλοτόνων ήταν πέντε φορές ισχυρότερη από τη βόμβα στο Ναγκασάκι.

Οι βόμβες υδρογόνου είναι τα πιο ισχυρά όπλα που έχουν κατασκευαστεί, εξηγεί ο Πάντι Ρίγκαν καθηγητής φυσικής στο πανεπιστήμιο του Σάρεϊ.

Η Βόρεια Κορέα είχε ισχυριστεί ότι είχε πραγματοποιήσει δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου τον Οκτώβριο του 2016, όμως κάτι τέτοιο δεν είχε επιβεβαιωθεί.

«Μια κανονική πυρηνική βόμβα έχει ισχύ ίση με αυτή 10.000 τόνων εκρηκτικών TNT. Οι βόμβες υδρογόνου είναι τουλάχιστον 10 φορές πιο ισχυρές», σύμφωνα με τον Ρίγκαν.

Νωρίτερα σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι η χώρα ανέπτυξε ένα νέο, πιο προηγμένο πυρηνικό οπλικό σύστημα με «μεγάλη καταστρεπτική ισχύ» κι ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεώρησε αυτή τη βόμβα υδρογόνου, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM).

Η ισχύς της βόμβας υδρογόνου μπορεί να φθάσει τις εκατοντάδες κιλοτόνους, η πυροδότησή της μπορεί να γίνει και σε μεγάλο υψόμετρο, ενώ η εγχώρια παραγωγή αυτού του θερμοπυρηνικού όπλου σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να παράγει πυρηνικά όπλα κατά βούληση, ανέφερε το KCNA.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν ζήτησε σήμερα να δοθεί «η πιο ισχυρή» απάντηση στη Βόρεια Κορέα, μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ότι πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Ο Μουν επεσήμανε ότι θα πιέσει ώστε να ληφθούν «όλα τα διπλωματικά μέτρα, και κυρίως ενέργειες από το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να απομονωθεί εντελώς η Βόρεια Κορέα», τόνισε ο σύμβουλός του Τσουνγκ Έουι-Γιονγκ μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παράλληλα Ουάσινγκτον και Σεούλ συζήτησαν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν στην κορεατική χερσόνησο αμερικανικά στρατηγικά στρατιωτικά μέσα, πρόσθεσε ο Τσουνγκ.

Η Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε να ελέγχει επειγόντως τα επίπεδα ακτινοβολίας κατά μήκος των συνόρων μετά την πραγματοποίηση από τη Βόρεια Κορέα της έκτης πυρηνικής δοκιμής της.

Ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χ.Ρ. Μακμάστερ δήλωσε σήμερα στον Ιάπωνα ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ είναι απολύτως δεσμευμένες στην υπεράσπιση της Ιαπωνίας, μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε σήμερα η Βόρεια Κορέα.

Ο ΜακΜάστερ έδωσε αυτές τις διαβεβαιώσεις στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Σοτάρου Τανιούτσι, γενικό διευθυντή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ιαπωνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Βάσει της συμφωνίας που έχουν συνάψει Ιαπωνία και ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον έχει δεσμευθεί να υπερασπίζεται το Τόκιο. Εξάλλου έχει θέσει την Ιαπωνία κάτω από την πυρηνική της ομπρέλα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Τόκιο με πυρηνικά όπλα.

Ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, δήλωσε πως η πλέον πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να είναι εκείνη μιας βόμβας υδρογόνου, όπως έχει υποστηρίξει η Βόρεια Κορέα.

«Δεδομένου ότι η κλίμακα της δόνησης που εντοπίστηκε ήταν η μεγαλύτερη μέχρι τώρα, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να ήταν βόμβα υδρογόνου, αν και εξακολουθούμε να διενεργούμε αναλύσεις», δήλωσε ο Σούγκα στους δημοσιογράφους.

Η Ιαπωνία δηλώνει πως η Β. Κορέα αποτελεί πια μεγάλη και επείγουσα απειλή.

Οι «λέξεις και οι ενέργειες [της Βόρειας Κορέας] εξακολουθούν να είναι πολύ εχθρικές και πολύ επικίνδυνες για τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο τουίτερ, στην πρώτη αντίδρασή του μετά την πραγματοποίηση της έκτης και πιο ισχυρής πυρηνικής δοκιμής της Βόρειας Κορέας.

«Η Βόρεια Κορέα είναι ένα κράτος παρίας που έχει γίνει μεγάλη απειλή και πηγή αμηχανίας για την Κίνα, που προσπαθεί να βοηθήσει αλλά με λίγη επιτυχία», ανέφερε ο Τραμπ σε ένα δεύτερο τουίτ.

Πηγή: ΑΠΕ (με πληροφορίες από το BBC)

Διαβάστε ακόμη: Οι βασικές ημερομηνίες του βαλλιστικού και πυρηνικού προγράμματος της Β. Κορέας

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα