Top

Απαγόρευση κυκλοφορίας και τις γιορτές – Τι θα ισχύσει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στη χώρα μας

Parallaxi
απαγόρευση-κυκλοφορίας-και-τις-γιορτ-680074
Parallaxi

Τα μέτρα που θα ισχύσουν ενόψει των εορτών παρουσίασε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Πέτσας και ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης.

Αυτά θα είναι:

Πρώτον: Η διατήρηση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια. Δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ’ εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away).

Δεύτερον: Το άνοιγμα των κομμωτηρίων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Σημειώνεται ότι η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Τρίτον: Το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Τέταρτον: Το άνοιγμα των εκκλησιών μας για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Πέμπτον: Τη διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.

Σημειώνεται ακόμη ότι η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες». Eπίσης όποιος φθάνει στην Ελλάδα θα πρέπει επίσης να διαθέτει αρνητικό τεστ κοροναϊού 72 ωρών πριν την άφιξή του ενώ επίσης θα υποβάλλεται σε rapid test κατά στο αεροδρόμιο.

Χριστούγεννα 2020: Τι θα ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας την παραμονή

Μία ώρα παράταση παίρνει η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Ο κ. Πέτσας αφού ανακοίνωσε το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των βιβλιοπωλείων και τη λειτουργία του λιανεμπορίου μόνο με click away, ανακοίνωσε τη διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Διευκρίνισε επίσης ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.

Ειδικά για το θέμα των μετακινήσεων κατά την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η απαγόρευση μετακινήσεων θα παραμείνει και δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει, ωστόσο το επόμενο διάστημα θα δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις για το πώς θα γίνουν οι μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι και πως θα γίνει ο έλεγχος ώστε να διασφαλιστεί ότι κατά τις ημέρες αυτές ο αριθμός των παρευρισκόμενων σε κάθε σπίτι δεν θα υπερβαίνει τα 9 άτομα. Ο κ. Πέτσας συνέστησε την τήρηση των μέτρων και κατά τις ημέρες αυτές ωστόσο είπε πως «όσο φτάνουμε προς τα Χριστούγεννα θα ξαναδούμε τις λεπτομέρειες για τις μέρες αυτές». Όπως είναι εμφανές, αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, καθώς φέτος το ρεβεγιόν θα γίνει σε ιδιαίτερα κλειστό κύκλο, που θα περιλαμβάνει την οικογένειά μας και ενδεχομένως μία ακόμη.

Ο Θεσσαλονικιός γιατρός που έκανε το εμβόλιο περιγράφει την εμπειρία του

Πώς θα ψωνίζουμε με click away – Αναλυτικά οι οδηγίες

Κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων για τη λειτουργία του λιανεμπορίου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε τον τρόπο και τις οδηγίες λειτουργίας των καταστημάτων με τη μέθοδο του click away. Ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για μια «συγκλονιστικά δύσκολη απόφαση» της διατήρησης των κλειστών καταστημάτων και σημείωσε πως η κυβέρνηση θα επιτρέψει μόνο τις αγορές με τη μέθοδο click away.

Κατ’ εξαίρεση και «για λόγους προβολής του πνεύματος και του πολιτισμού», θα επιτρέπεται η λειτουργία του λιανικού εμπορίου που πωλούν αμιγώς βιβλιοπωλεία, τα οποία ανέρχονται σε 1784 σε όλη την επικράτεια. «Δεν υποκρινόμαστε ότι το click away μπορεί να ισοφαρίσει στις επιχειρήσεις τη ζημία που θα έχουν με τη μη λειτουργία του λιανεμπορίου και για αυτό το λόγο, με κρατική εντολή, θα νοούνται ως παραμένουσες κλειστές και θα λαμβάνουν τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα που έως τώρα ελάμβαναν ως απολύτως κλειστές», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Το click away επιτρέπεται για δύο βασικούς λόγους: Οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών έχουν βρεθεί στα όρια της λειτουργίας τους Να δοθεί στις εμπορικές επιχειρήσεις μια διέξοδο που θα ισοφαρίσουν τις τεράστιες ζημιές που έχουν ήδη υποστεί Αν δεν τηρηθούν οι κανόνες και παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού, τότε θα αποσυρθεί αναγκαστικά η λειτουργία, τόνισε ο υπουργός.

Click away: Τα Jumbo δεν θα ανοίξουν με αυτή τη μέθοδο 

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου μόνο με τη μέθοδο του click away αρχίζει να έχει τα πρώτα προβλήματα. Η μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων παιχνιδιών Jumbo, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, και του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ανήρτησε στον ιστότοπό της ανακοίνωση πως δεν δύναται να εφαρμόσει τις ρυθμίσεις για παραλαβή εμπορευμάτων από τα καταστήματά της.

«Αγαπητοί φίλοι του Jumbo, η αγάπη σας μας έβγαλε νοκ άουτ! Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ μέχρι νεωτέρας, ώστε να εξυπηρετήσουμε απρόσκοπτα τον μέχρι τώρα τεράστιο όγκο παραγγελιών. Tα φυσικά καταστήματα στην Ελλάδα με κρατική εντολή θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας. Η υπηρεσία CLICK AWAY δεν υφίσταται καθώς δεν υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Λιγότερες από το αναμενόμενο είναι οι επιχειρήσεις που ανοίγουν στις 14 Δεκεμβρίου, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη και δεν επιτρέπει την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Γώγος: Αβέβαιο το άνοιγμα των σχολείων – Απαγόρευση κυκλοφορίας και στις γιορτές

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία στις 7 Ιανουαρίου άφησε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ απέκλεισε και το πλήρες άνοιγμα των εκκλησιών. «Με το παραμικρό μπορούμε να έχουμε τρίτη επιδείνωση» προειδοποίησε.  «Τίποτα δεν είναι δεδομένο, εξαρτάται απ’ ό,τι θα βλέπουμε για τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου. Πάμε εβδομάδα – εβδομάδα, μέρα – μέρα, υπάρχει καμπύλη, αλλά φαίνεται ότι θα είναι μια βασανιστική πορεία» τόνισε μεταξύ άλλων. Ξεκαθάρισε ακόμα ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας πρέπει να συνεχιστεί μετά τις 9 το βράδυ ακόμα και στις γιορτές. Για τις εκκλησίες ξεκαθάρισε ότι δε γίνεται να ανοίξουν πλήρως.

«Με κανέναν τρόπο δεν γίνεται να διακυβευτεί η δημόσια υγεία θα περιμένουμε, είναι νωρίς, αν χρειαστούν κάποιες παραχωρήσεις θα το δούμε» τόνισε ο καθηγητής. «Με δεδομένη τη διασπορά στην κοινότητα δεν μπορούμε να πάμε σε χαλάρωση. (Η πανδημία) μπορεί να ξαναφουντώσει. Η εισήγησή μας ήταν να μην αυξηθεί η κινητικότητα μπορούν να ανοίξουν μικροπράγματα, με επιτήρηση, όπως  μικρά βιβλιοπωλεία με ηλεκτρονικές παραγγελίες. Ανοιχτή πόρτα μαγαζιού με τίποτα, δεν είναι δυνατό να δούμε τέτοιες σκηνές» υπογράμμισε ο κ. Γώγος. «Υπάρχει ακόμα διασπορά, θα είναι παρά πολύ δύσκολο με εξαντλημένο προσωπικό γεμάτα νοσοκομεία και κουρασμένο κόσμο» να υπάρχει τρίτη επιδείνωση εξήγησε. «Το ποτήρι είναι γεμάτο, το δεύτερο ξεχείλισμα δε θα γίνει ανεκτό».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, μετά τις γιορτές, πιστεύω ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα μπορούμε να δούμε καλύτερα νούμερα… Τουλάχιστον 30 – 40% ελεύθερες κλίνες στο ΕΣΥ αυτό είναι κάλο ‘’μαξιλάρι’’». «Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη μη περαιτέρω αύξηση της κινητικότητας, είναι προβληματική ακόμα η κατάσταση, υπάρχει σημαντική βελτίωση στους αριθμούς των νοσούντων και στις εισαγωγές, 20% με 30% αλλά στη Βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα, υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία» ξεκαθάρισε ο καθηγητής. Ο Χαράλαμπος Γώγος απηύθυνε νέα δραματική έκκληση στους πολίτες: «ο κόσμος έχει χαλαρώσει πρέπει να καταλάβει ότι κινδυνεύει.

Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι κινδυνεύει κι ο ίδιος κι οι γύρω του να υποστούν σοβαρό χτύπημα υγείας από τον ιό… Όλοι να δουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και να προφυλαχτούν οι ίδιοι». «Υπάρχουν συμπληγάδες, μια δύσκολη ισορροπία, κουρασμένος κόσμος, επιχειρήσεις που φυτοζωούν, εμείς προσπαθούμε να σώσουμε υγειονομικά το θέμα η κυβέρνηση να αφήσει κάποιες χαραμάδες οικονομικά» παραδέχθηκε.

Άγιος Σάββας: «Ανεξέλεγκτη η διασπορά – Αναβάλλονται τα χειρουργεία»

Ποιες είναι οι δέκα περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα

Επιβαρυμένη παραμένει η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα, παρότι έχουν περάσει πέντε εβδομάδες από την εφαρμογή του δεύτερου lockdown. Τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν υψηλά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοινώνοντας τις αποφάσεις για τη λειτουργία της αγοράς και των εκκλησιών τα Χριστούγεννα.

Οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους πληθυσμού είναι οι εξής νομοί:

  • Πιερία,
  • Δράμα,
  • Κιλκίς,
  • Πέλλα,
  • Ξάνθη,
  • Ημαθία,
  • Θεσσαλονίκη,
  • Λάρισα
  • Φλώρινα.

Ανησυχητική κρίνεται – με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών – και η κατάσταση στη Δυτική Αττική, όπως τόνισε. Πιεστική παραμένει η κατάσταση και στα δημόσια νοσοκομεία και ιδίως στις ΜΕΘ, το ποσοστό κάλυψης των οποίων ανέρχεται σε 83% στην επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη. «Το συμπέρασμα από την αξιολόγηση των δεδομένων δεν είναι δυστυχώς ικανοποιητικό: Δεν πέφτουν τα κρούσματα και δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ στο βαθμό που αναμενόταν. Με ευθύνη όλων μας» κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Παγώνη: Μετά το καλοκαίρι θα μπούμε σε κανονικότητα

Κατά του ανοίγματος του λιανεμπορίου αλλά και των εκκλησιών τάχθηκε η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών-Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη. Σύμφωνα με την κ. Παγώνη είναι λογικό να μην πέφτουν ακόμα τα κρούσματα καθώς το ιικό φορτίο είναι ακόμα πολύ υψηλό. «Όταν νοσηλεύονται πάνω από 3.500 άτομα είναι αναμενόμενο ένα μεγάλο ποσοστό αυτών να διασωληνωθεί. Περιμέναμε να μειωθούν πολύ πιο γρήγορα τα κρούσματα αλλά αυτό δεν έγινε. Η Βόρεια Ελλάδα είναι ακόμα στο κόκκινο. Υπάρχουν νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη να ξεκινούν εφημερία με ένα ή δύο κρεβάτια ΜΕΘ».

Η ίδια αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των κομμωτηρίων χαρακτηρίζοντάς τα ελεγχόμενους χώρους αφού ο κόσμος προσέρχεται με ραντεβού και μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας. Ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου ακόμα και αν μιλάμε για μικρά γειτονικά μαγαζιά. «Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για να προχωρήσουν στο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Στην επόμενη εβδομάδα μετά το άνοιγμα μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και μετά θα λέμε ‘γιατί άνοιξαν τα μικρά μαγαζιά’» ανάφερε η γιατρός.

Όσον αφορά τις εκκλησίες η κ. Παγώνη υποστήριξε ότι «αυτό που ισχύει σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα ισχύει και για τις εκκλησίες. Όλοι πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι δύσκολα τα πράγματα. Δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα αν μια φορά Χριστούγεννα δεν πάει ο κόσμος στην εκκλησία. Δεν πρέπει να ανοίξουν οι εκκλησίες για τον κόσμο». Σχετικά με τις φετινές γιορτές αλλά και τo Πάσχα του 2021 η κ. Παγώνη ήταν κάθετη. «Όταν έχουν 100 θανάτους την ημέρα δεν μας απασχολεί πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν. Το πρόβλημα είναι πώς θα ξεκινήσουμε να κάνουμε τα εμβόλια. Δεν νομίζω να προλάβουμε ούτε το Πάσχα. Περιμένουμε τέλος Ιουνίου να έχει κάνει ένα το εμβόλιο ένα 55-60% του πληθυσμού. Μετά το καλοκαίρι θα μπούμε σε μια κανονικότητα».

Η απάντηση του Μόσιαλου στους αρνητές του κορονοϊού

Με άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία απαντά στους αρνητές των… πάντων ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, μέσω μιας μακροσκελούς ανάρτησης.

Με μία μακροσκελέστατη ανάρτηση ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος απαντά στους αρνητές του εμβολίου, τους χαρακτηρίζει «αδαείς» και επιχειρεί να καταρρίψει το βασικό επιχείρημα μέσα από τους αριθμούς. «Σχεδόν έναν αιώνα πριν, το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για έναν άνδρα ήταν τα 48 περίπου χρόνια, ενώ οι γυναίκες ζούσαν περίπου 54 χρόνια. Το 2015 η διάρκεια ζωής ενός άνδρα είχε παραταθεί κατά 31 χρόνια και σχεδόν 29 χρόνια για μια γυναίκα (79,3 και 82,9 αντίστοιχα).

Μεταξύ 1915 και 1945, οι λοιμώξεις ήταν γενικά η κύρια αιτία θανάτου για νέους και μεσήλικες άνδρες και γυναίκες. Για αυτούς ηλικίας 1 έως 4 ετών, οι λοιμώξεις παρέμειναν η κύρια αιτία έως το 2005. Υπήρξε μια δραματική μείωση του αριθμού των ανθρώπων που πεθαίνουν από μολυσματικές ασθένειες τον 20ο αιώνα. Η πολιομυελίτιδα, η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η ιλαρά, η παρωτίτιδα και η ερυθρά εξαλείφθηκαν σχεδόν κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, μετά την εισαγωγή του παιδικού εμβολιασμού.

Τι βλέπουμε δηλαδή; Όχι μόνο έχουν αλλάξει τα αίτια θανάτου με την πάροδο του χρόνου, αλλά και ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν. Τα προγράμματα μαζικού εμβολιασμού εξάλειψαν σε μεγάλο βαθμό ασθένειες που είχαν σκοτώσει χιλιάδες παιδιά μεταξύ του 1915 και του 2015», είπε μεταξύ άλλων.

12 νέα κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου – Έξι νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο

Επτά φορές πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό γιατροί και υγειονομικό προσωπικό

Οι γιατροί και νοσηλευτές έχουν τουλάχιστον επτά φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσουν σοβαρά από κορονοϊό σε σχέση με όσους κάνουν άλλες δουλειές όχι «πρώτης γραμμής» εν μέσω πανδημίας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, με επικεφαλής μια Ελληνίδα της διασποράς. Όσοι εργάζονται στους τομείς μεταφορών και κοινωνικών υπηρεσιών, έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο για σοβαρή Covid-19. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ευαγγελία Πέτρου του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης στη Σκωτία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα επαγγελματικής και περιβαλλοντικής ιατρικής «Occupational and Environmental Medicine», ανέλυσαν στοιχεία μεταξύ Μαρτίου-Ιουλίου 2020 για περίπου 120.000 εργαζόμενους 49 έως 64 ετών, το 9% εκ των οποίων ήσαν υγειονομικοί. Από το σύνολο, οι 271 αρρώστησαν σοβαρά λόγω κορονοϊού. Διαπιστώθηκε ότι αναλογικά τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου Covid-19 (επτά έως εννιά φορές) είχαν γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό υποστηρικτικό προσωπικό. Αυξημένος κατά δυόμισι φορές ήταν ο κίνδυνος για τους εργαζόμενους στις κοινωνικές υπηρεσίες και κατά δύο φορές στις μεταφορές.

Μια δεύτερη μεγάλη διεθνής μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Κέιτ Γουέμπ του νοτιοαφρικανικού Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications», ανέλυσε στοιχεία για περισσότερες από 3,1 εκατομμύρια περιστατικά Covid-19 σε 47 χώρες και κατέληξε στη διαπίστωση ότι οι άνδρες ασθενείς έχουν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο – σε σχέση με τις γυναίκες – να αρρωστήσουν σοβαρά από τον κορονοϊό και να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Επίσης, οι άνδρες έχουν σχεδόν 39% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο. Αντίθετα, δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, όσον αφορά την πιθανότητα μόλυνσης από τον κορονοϊό. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η μελέτη εκτιμά ότι οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα αναφορικά με τη σοβαρότητα της νόσου οφείλονται εν μέρει σε διαφορές στην ανοσιακή απόκριση του οργανισμού τους στον κορονοϊό, ενώ μπορεί να παίζουν ρόλο και άλλοι βιολογικοί παράγοντες, που συμβάλλουν ώστε οι γυναίκες να θέτουν πιο εύκολα υπό έλεγχο τον ιό, γι’ αυτό το θέμα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. «Γνωρίζουμε ότι γενικότερα οι άνδρες έχουν χειρότερες ανοσιακές αντιδράσεις σε πολλές διαφορετικές λοιμώξεις», επεσήμανε η Γουέμπ.

Δωρεά ειδών πρώτης ανάγκης από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Πηγή: ΑΠΕ/skai.gr/ethnos.gr/vradini.gr/MEGA

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα