Top

Από το πρωί της Δευτέρας η Τροχαία ζήτησε να κλείσει η Αττική Οδός

Το κρίσιμο σημείο της τελευταίας καθοριστικής σύσκεψης - Παραμένουν χωρίς σπίτια πολλά νοικοκυριά.

Parallaxi
από-το-πρωί-της-δευτέρας-η-τροχαία-ζήτη-875051
Parallaxi
Immobilized cars on Attiki Odos due to snowfall caused by the cold front `Elpida`, Attika on January 24, 2022. / Ακινητοποιημένα οχήματα στην Αττική Οδό λόγω χιονόπτωσης που προκάλεσε το ψυχρό μέτωπο `Ελπίδα`, Αττική, 24 Ιανουαρίου 2022.

Κυκλοφοριακό χάος, εγκλωβισμός οδηγών για περισσότερες από 20 ώρες, άνθρωποι να κοιμούνται στα πατώματα, να μένουν χωρίς νερό και φαγητό μέσα στο κρύο, διπλωμένες νταλίκες και εισαγγελική παρέμβαση για την απόδοση ευθυνών. Αυτά αποτελούν το… μενού της αδιανόητης κατάστασης που προκάλεσε η Αττική Οδός τις δύο προηγούμενες ημέρες.

Ο ΣΚΑΪ παρουσίασε έγγραφο της Τροχαίας για το πότε τελικά έστειλε αίτημα η διαχειρίστρια εταιρία να κλείσει η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική Οδό .

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η τροχαία της Αττικής Οδού προειδοποιούσε από τις 10 το πρωί και πίεζε την διαχειρίστρια εταιρία, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές προκειμένου να κλείσει η κυκλοφορία των οχημάτων και κυρίως των βαρέων οχημάτων στις εισόδους αυτής, κάτι που δεν εισακούστηκε ή δεν εκτιμήθηκε ανάλογα από τους αρμόδιους της διαχειρίστριας εταιρίας.

Η εταιρία δεν αποδέχτηκε αρχικά το αίτημα, το οποίο έκανε αποδεκτό πολύ αργότερα. Την ίδια στιγμή τα 36 εκχιονιστικά μηχανήματα δεν μπορούσαν να καθαρίσουν τον δρόμο καθώς είναι βαρέως τύπου, δεν είναι μικρά, ούτε ευέλικτα και δεν προπορεύονταν των οχημάτων των πολιτών.

Όσον αφορά στο γιατί δεν στάλθηκαν εκχιονιστικά να ανοίξουν το δρόμο, ενώ η Αττική Οδός διαθέτει 36 μηχανήματα, αποκαλύπτεται πως δεν μπορούσαν να καθαρίσουν τον δρόμο καθώς είναι βαρέως τύπου και δεν είναι μικρά, ούτε ευέλικτα και δεν προπορεύονταν των οχημάτων των πολιτών.

Στις 14.00 το αίτημα για κλείσιμο

Η σύμβαση του κράτους με την διαχειρίστρια εταιρία της Αττική Οδού, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει ότι η διαχειρίστρια εταιρία είναι αυτή που αποφασίζει για την διακοπή της κυκλοφορίας, δηλαδή αυτή το ζητάει από την τροχαία (δεν μπορεί να το αποφασίσει μόνη της δηλαδή η τροχαία αν δεν το ζητήσει η εταιρία) κάτι το οποίο από ότι φαίνεται έγινε στις 14.00.

Στις συνεννοήσεις της τροχαίας με την διαχειρίστρια εταιρία «έπαιξε» ένα χαλασμένο τηλέφωνο προκειμένου να ληφθεί μια καίρια και σημαντική απόφαση.

Η συγκεκριμένη απόφαση που φαίνεται ότι λήφθηκε στις 14.00 το μεσημέρι είναι μόνο για τα βαρέως τύπου οχήματα και όχι για τα οχήματα των πολιτών που ήδη συσσωρεύονταν στην Αττική Οδό.

Το αρνείται η εταιρεία

Η εταιρία όμως, με ανακοίνωσή της σχεδόν τα μεσάνυχτα, το διέψευσε. Αρνήθηκε κατηγορηματικά μάλιστα ότι αρνήθηκε τη σύσταση της Τροχαίας.

«Η εταιρεία ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. διαψεύδει κατηγορηματικά την πληροφορία που μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός, και αναπαράγουν ενημερωτικά μέσα, σύμφωνα με την οποία ζητήθηκε από την Τροχαία να κλείσει η Αττική Οδός στις 10.00 π.μ. της Δευτέρας και η εταιρεία δεν το δέχθηκε», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η σύμβαση του Δημοσίου με τη διαχειρίστρια εταιρία της Αττικής Οδού, προβλέπει ότι η εταιρία είναι αυτή που αποφασίζει για την διακοπή της κυκλοφορίας, δηλαδή αυτή το ζητάει από την Τροχαία να κλείσει ο δρόμος. Και αυτό, σύμφωνα με έγγραφο που παρουσίασε ο ΣΚΑΙ ότι φαίνεται έγινε στις 14.00 το μεσημέρι της Δευτέρας, ώρες αφού εκατοντάδες αυτοκίνητα είχαν ήδη εγκλωβιστεί στο δρόμο που είχε γεμίσει χιόνι.

Το κρίσιμο σημείο της τελευταίας καθοριστικής σύσκεψης

Την Κυριακή το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με συναρμόδια υπουργεία και φορείς όπου συζητήθηκε αν θα πρέπει να κηρυχθεί αργία ή τηλεργασία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πληροφορίες αναφέρουν πως όπως ξεκίνησε η συζήτηση έτσι τελείωσε. Μάλιστα κάποιοι που συμμετείχαν στην συγκεκριμένη σύσκεψη ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Θα μας διαλύσουν αν γίνει όπως στην περίπτωση στο Μπάλο (με τα πλημμυρικά φαινόμενα όπου και κηρύχθηκε αργία και έκλεισε ο Κηφισός και δέχθηκαν σκληρή κριτική για την συγκεκριμένη απόφαση)».

Χωρίς διόδια μέχρι την Κυριακή οι διελεύσεις

Τρεις ημέρες μετά το φιάσκο της Αττικής Οδού , όπου εγκλωβίστηκαν χιλιάδες άνθρωποι λόγω της απίστευτης ολιγωρίας της εταιρείας να προνοήσει για να αντιμετωπιστεί η επέλαση της «Ελπίδας», αποκαθίσταται επιτέλους πλήρως από τις 8 το πρωί της Πέμπτης η κυκλοφορία στην Αττική Οδό.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο, η οποία είχε μερικώς αποκατασταθεί από το απόγευμα της Τετάρτης, θα αποκατασταθεί πλήρως στις 8 το πρωί σήμερα.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι «οι διελεύσεις θα πραγματοποιηθούν άνευ καταβολής διοδίων έως και την Κυριακή 30 Ιανουαρίου και ώρα 23:59».

Οι αποζημιώσεις

Στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών θα βρεθεί σήμερα Πέμπτη, η διοίκηση της Αττικής Οδού, προκειμένου να συζητηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την καταβολή των αποζημιώσεων ύψους 2.000 ευρώ, προς τους πολίτες που εγκλωβίστηκαν εντός του αυτοκινητοδρόμου κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, θα συναντηθεί με την εταιρεία, έτσι ώστε να καθοριστούν το πώς, το πότε και υπό ποια κριτήρια θα δοθούν τα 2.000 ευρώ στους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία με ανακοίνωσή της, την Τρίτη 25/01, ενημέρωνε ότι θα διαθέσει παροχή ύψους 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο όχημα, μετά και το αίτημα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να αποζημιωθούν όσοι εγκλωβίστηκαν για ώρες και ταλαιπωρήθηκαν στον αυτοκινητόδρομο.

Χωρίς ρεύμα πολλά σπίτια στην Αττική

«Κρυώνω, τρέμω. Δεν έχω ζεσταθεί και είμαι με τα σκουφιά».

Στην παραπάνω μαρτυρία προχώρησε μια 68χρονη γυναίκα από την Αρτέμιδα η οποία από το πρωί της Τρίτης μέχρι και σήμερα δεν έχει ρεύμα στο διαμέρισμά της.

Και δεν είναι η μόνη, αφού προβλήματα με την ηλεκτροδότηση εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλοί κάτοικοι στην περιφέρεια Αττικής μετά και την επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Η 68χρονη μιλώντας σήμερα στο πρωί στο ΣΚΑΙ και όντας συναισθηματικά φορτισμένη, ανέφερε πως έχει κινητικά προβλήματα και κατοικεί μόνη σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στο κέντρο της Αρτέμιδας. «Κρυώνω, τρέμω. Δεν έχω ζεσταθεί και είμαι με τα σκουφιά», είπε χαρακτηριστικά, όπως προαναφέραμε.

Η γυναίκα δήλωσε πως το ρεύμα κόπηκε στις 3 το μεσημέρι μέχρι 1 τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν και το πρόβλημα αποκαταστάθηκε. Έπειτα διακόπηκε ξανά στις 7 το πρωί της Τρίτης, όπως είπε και παρότι στο διαμέρισμα από κάτω της το ρεύμα της έχει επανέλθει από χθες το πρωί, στο δικό της διαμέρισμα δεν έχει αλλάξει κάτι.

ΠΗΓΕΣ: skai.gr / in.gr / newsit.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα