Top

Δ. Λιγνάδης: Ποιοι και γιατί τον είχαν διώξει από δραματική σχολή

Νέα στοιχεία στο φως για τη συμπεριφορά του ηθοποιού και σκηνοθέτη.

Parallaxi
δ-λιγνάδης-ποιοι-και-γιατί-τον-είχαν-δ-723371
Parallaxi

Νέα στοιχεία γνωστοποιούνται για την ανάρμοστη συμπεριφορά του Δημήτρη Λιγνάδη μετά τις καταγγελίες στο χώρο του θεάτρου, του θεάματος αλλά και την παραίτηση του πρώτου.

Σύμφωνα με όσα γράφει σήμερα το Πρώτο Θέμα, μαθητές είχαν καταγγείλει ότι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης μιλούσε συνεχώς για σεξ και όργια.

Εξαιτίας αυτού το 2016, ο ίδιος έχασε τη θέση του καθηγητή στη Δραματική Σχολή Ίασμος.

Σημειώνεται ότι τη σχολή δραματικής τέχνης ίδρυσε πριν από 36 χρόνια ο  θεατράνθρωπος Βασίλης Διαμαντόπουλος.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι υπεύθυνοι της σχολής είχαν ενοχληθεί τόσο, ώστε είχαν ζητήσει από το Δ. Λιγνάδη να αποχωρήσει από τις αίθουσές της.

Την πληροφορία επιβεβαιώνουν στο «protothema» ο γιος του ιδιοκτήτη του Ιάσμου και ηθοποιός, Γιώργος Αμούτζας, και η ηθοποιός και απόφοιτη της ίδιας σχολής Αρτεμις Αστεριάδη.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κ. Μενδώνη οφείλει να παραιτηθεί: γνώριζε και συγκάλυψε

Το περιστατικό συνέβη συγκεκριμένα την περίοδο 2015-2016, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου.

Οι 25-30 σπουδαστές που παρακολουθούσαν το μάθημα του Δημήτρη Λιγνάδη με εκείνον να εστιάζει στο αρχαίο δράμα, «επειδή είναι ένα θέαμα μαζικό, έχει στοιβάδες, την ίδια ώρα που έχει εύρος, έχει και βάθος», όπως χαρακτηριστικά τους έλεγε.
Ο Δημήτρης Λιγνάδης προέτρεπε τους μαθητές του να αναζητούν την ποίηση του λόγου, να μην εστιάζουν σε περίεργες πλοκές, ούτε στο documentary theatre.
Συζητούσε ωστόσο κι άλλα πράματα, κυρίως πράματα που αφορούσαν σεξουαλικές αναζητήσεις και εμπειρίες, πράγμα που ενόχλησε τους φοιτητές, που αναγκάστηκαν να το αναφέρουν στον ιδιοκτήτη της σχολής.
Αντιπροσωπεία μαθητών ζήτησε ακρόαση από τον κ. Σταύρο Αμούτζα-Δελλή, ενημερώνοντάς τον για όλα όσα τους έλεγε ο Δημήτρης Λιγνάδης εν ώρα μαθήματος.
Η ηθοποιός Αρτεμις Αστεριάδη φοιτούσε εκείνη τη χρονιά στη σχολή Ιασμος και είχε καθηγητή τον Δημήτρη Λιγνάδη.
Μάλιστα είχε πει: «Θυμάμαι ότι ο κ. Λιγνάδης έφυγε από τη σχολή με απόφαση της διοίκησης. Θυμάμαι ότι οι περισσότεροι σπουδαστές, μεταξύ των οποίων και εγώ, αντιμετωπίζαμε πρόβλημα με τη συμπεριφορά του, καθώς αυτά που έλεγε περί σεξουαλικών εμπειριών στο μάθημα ήταν κάπως περίεργα. Θα χαρακτήριζα τη συμπεριφορά του ανάρμοστη σε κάποια σημεία, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο, αντίθετα ενόχλησε τους υπεύθυνους της σχολής, με αποτέλεσμα να του ζητήσουν να τερματιστεί η συνεργασία τους».
O  Δημήτρης Λιγνάδης δεν ήταν ο μοναδικός καθηγητής που εκδιώχθηκε για ανάρμοστη συμπεριφορά προς τους μαθητές της σχολής, καθώς ανάλογο περιστατικό συνέβη και με έναν ακόμη πολύ γνωστό ηθοποιό.

«Η Τέχνη δεν χρειάζεται σκοτάδια»

Σε ανακοίνωση της Σχολής Ιασμος που εστάλη στο Πρώτο Θέμα αναφέρεται ότι «δεν χρειάζεται να εξηγήσει κάποιος ότι η κακοποίηση -σωματική ή λεκτική- αλλά και η σεξουαλική παρενόχληση είναι ποινικά αδικήματα. Οπως φαίνεται, όμως, χρειάζεται να εξηγήσει κάποιος γιατί το θύμα έχει δικαίωμα να μιλήσει».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Ένα από τα κύρια μελήματα της Σχολής μας είναι να συνειδητοποιήσουν οι σπουδαστές μας ότι -για την καλύτερη λειτουργία μιας παράστασης, μιας σχολής ή γενικότερα της κοινωνίας μας- πρέπει τα φαινόμενα αυτά ν’ αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους. Στα 37 χρόνια της λειτουργίας μας έχουμε έμπρακτα αποδείξει πως θέλουμε οι σπουδαστές μας να είναι και να νιώθουν ασφαλείς. Είμαστε πάντα πλάι τους με κατανόηση για ν’ ακούσουμε και την παραμικρή αμφιβολία σχετικά με μια συμπεριφορά που πιθανόν τους έφερε σε δύσκολη θέση. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, δεν διστάσαμε να λύσουμε τη συνεργασία μας με ανθρώπους για τους οποίους υπήρξε αμφιβολία σχετικά με το εκπαιδευτικό τους κύρος. Σύνθημα της Σχολής και σ’ αυτά τα θέματα είναι: “Μιλήστε ελεύθερα, χωρίς τύψεις, χωρίς φόβο!”

«Η Τέχνη δε χρειάζεται σκοτάδια – αλλά άπλετο φως. Είμαστε παρατηρητές της αγριότητας – κι όχι θιασώτες της. Παρατηρούμε τη ζωή με σκοπό να την κάνουμε καλύτερη – όχι να την εκχυδαΐσουμε. Θέλουμε να παρηγορήσουμε και να παρηγορηθούμε. Δημιουργούμε – δεν καταστρέφουμε!».

Πηγή: Protothema

Διαβάστε επίσης: Να σταματήσουμε τη βαρβαρότητα στον Πολιτισμό

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα