Top

Απολύθηκε ζευγάρι καθηγητών του ΑΠΘ που καταχράστηκε κονδύλια

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, το ζευγάρι καταχράστηκε κονδύλια ύψους 352.555 ευρώ.

Parallaxi
απολύθηκε-ζευγάρι-καθηγητών-του-απθ-π-516473
Parallaxi

απθ-2

Ένα ζευγάρι καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο, καθώς μετά από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) αποκαλύφθηκε ότι καταχράστηκε κονδύλια ύψους 352.555 ευρώ.

Τα εν λόγω κονδύλια ήταν ευρωπαϊκά και αφορούσαν έρευνα. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος το ποσό διατέθηκε από το ζευγάρι για την αγορά αυτοκινήτων, οικιακού, ηλεκτρονικού εξοπλισμού, επισκέψεις σε κέντρα ομορφιάς, εξόφληση φόρων, λογαριασμών κ.α

Παρά τα αποδεικτικά στοιχεία το ζευγάρι προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί η απόλυσή τους.

Μετά από καταγγελίες που έγιναν στην OLAF για παρατυπίες στο πλαίσιο της διαχείρισης των χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. έργων του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επικεφαλής Αρχιτεκτονικών Σχολών (ENHSA) ακολούθησε έλεγχος και εν συνεχεία συντάχθηκε έκθεση που στάλθηκε στον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, ο σύζυγος είχε οριστεί συντονιστής του προγράμματος ENHSA II, ενώ η γυναίκα του συντονίστρια του προγράμματος ENHSA III.

Προς διεξαγωγή της έρευνας η Ε.Ε. μετέφερε σταδιακά προκαταβολές στους κοινούς λογαριασμούς του ζεύγους στην Τράπεζα Πειραιώς.

Κάποια στιγμή κατατέθηκε στον κοινό τραπεζικό λογαριασμό τους στη Eurobank 337.355 και 580.855 ευρώ για τα τέλη συμμετοχής που κατέβαλαν οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις των έργων ENHSA II και ENHSA III.

Παρόλα αυτά, από τα χρήματα δεν εξοφλήθηκαν οι δαπάνες των συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων.

Ταυτόχρονα, παρακράτησαν «ως δικό τους το ποσό των 53.520 ευρώ, χωρίς να το αποδώσουν, όπως όφειλαν, στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Το ζεύγος είπε από μέρους του ότι τα χρήματα που δαπάνησαν για προσωπική χρήση τους και συγγενών τους δεν προέρχονται από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Τελικά, το Πειθαρχικό Συμβούλιο έκρινε ότι η ποινή είναι αυτή της οριστικής παύσης.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα