Διεθνή

Η αποστομωτική απάντηση της Φινλανδής πρωθυπουργού στα ντροπιαστικά σχόλια του Εσθονού

Μια δήλωση που εξοργίζει.

Parallaxi
η-αποστομωτική-απάντηση-της-φινλανδή-528522
Parallaxi

Σάλος έχει προκληθεί, όπως ήταν αναμενόμενο, από τα απαξιωτικά σχόλια που έκανε δημοσίως ο Μαρτ Χέλμε, υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας και επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος Έκρε, για την Σάνα Μάριν, τη νέα πρωθυπουργό της Φινλανδίας και τη νεότερη αρχηγό κυβέρνησης παγκοσμίως.

Ο 70χρονος εθνικιστής πολιτικός είπε για τον κυβερνητικό συνασπισμό, επικεφαλής του οποίου είναι η 34χρονη: «τώρα βλέπουμε πώς μια ταμίας (σ.σ. Σάνα Μάριν) έγινε πρωθυπουργός και ένα μάτσο αμόρφωτες ακτιβίστριες του δρόμου συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση». 

Η Σάνα Μάριν προτίμησε την οδό του Twitter για να δώσει μια έμμεση απάντηση, γράφοντας:

«Είμαι πάρα πολύ περήφανη για τη Φινλανδία. Εδώ ένα παιδί φτωχής οικογένειας μπορεί να μορφωθεί και να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει στη ζωή του. Μία ταμίας μπορεί να γίνει μέχρι και πρωθυπουργός». 

Προσπαθώντας να ανασκευάσει το προσβλητικό του σχόλιο και υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής, ο Χέλμε δήλωσε ότι οι δηλώσεις του παρεξηγήθηκαν και απολογήθηκε στην Σ. Μάριν. Ανέφερε ότι πρόθεσή του ήταν να αναγνωρίσει «το γεγονός ότι είναι πλέον δυνατό για κάποιον που προέρχεται από τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα να προχωρήσει τόσο στον πολιτικό χώρο».

Η Κέρστι Κάλιουλαϊντ, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Εσθονίας από τότε που η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1918, καθώς και η νεότερη κάτοχος της θέσης (σε ηλικία 46 ετών), μετέφερε στην φινλανδική κυβέρνηση τη συγνώμη της για τη στάση του Εσθονού υπουργού.

«Είπα και στον ίδιο πόσο ντροπιασμένη νιώθω για όλο αυτό», δήλωσε η Κάλιουλαϊντ.

*Με πληροφορίες από BBC

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα