Top

Άρση περιορισμών στη Βρετανία – Η συγγνώμη του Ρούτε για τη χαλάρωση των μέτρων

Δείτε αναλυτικά τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στον κόσμο.

Parallaxi
άρση-περιορισμών-στη-βρετανία-η-συγγ-750303
Parallaxi

Δείτε αναλυτικά τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στον κόσμο.

Ολλανδία: Ο Ολλανδός πρωθυπουργός ζητά συγγνώμη για τη χαλάρωση των περιορισμών της Covid-19 καθώς τα κρούσματα αυξάνονται

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε παραδέχθηκε σήμερα ότι οι περιορισμοί του κορονοϊού ήρθησαν πολύ νωρίς στην Ολλανδία και ζήτησε συγγνώμη καθώς τα κρούσματα αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα του έτους.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Ρούτε επέβαλε εκ νέου περιορισμούς σε μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης σε μια προσπάθεια να ανακοπούν τα κρούσματα μεταξύ νεαρών ενηλίκων, δύο εβδομάδες μετά την άρση των περισσότερων μέτρων του lockdown στη χώρα ενώ μειώνονταν τα κρούσματα.

“Αυτό που νομίζαμε ότι θα ήταν δυνατόν, αποδείχθηκε αδύνατον στην πράξη”, δήλωσε ο Ρούτε σήμερα σε δημοσιογράφους. “Είχαμε κακή κρίση, κάτι για το οποίο μετανιώνουμε και για το οποίο ζητάμε συγγνώμη”.

Η συγγνώμη του σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή από τη στάση του την Παρασκευή, όταν κατ’ επανάληψη υπεραμύνθηκε της προηγούμενης χαλάρωσης των περιορισμών αναφερόμενος σε ένα “λογικό μέτρο” και αρνήθηκε να δεχθεί την ευθύνη για πιθανή κακοδιαχείριση από την κυβέρνησή του.

Τα κρούσματα κορονοϊού στην Ολλανδία έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες στα υψηλότερα επίπεδα του 2021 μετά την απόφαση να ανοίξουν πλήρως τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης πριν από δύο εβδομάδες.

Βρετανία: Το Λονδίνο επιβεβαιώνει την άρση των περισσότερων περιορισμών στις 19 Ιουλίου – Προτροπή Τζόνσον να είναι οι πολίτες ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αρθούν τα μέτρα γιατί “η πανδημία δεν έχει τελειώσει”

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Σαβίντ Τζάβιντ επιβεβαίωσε σήμερα την άρση των περισσοτέρων περιορισμών που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας Covid-19 στην Αγγλία στις 19 Ιουλίου, όπως έχει προβλεφθεί από την κυβέρνηση.

“Είμαστε πεπεισμένοι ότι ήρθε η ώρα η χώρα μας να ξαναβρεί μια φυσιολογική ζωή, ως εκ τούτου θα περάσουμε στην επόμενη φάση του οδικού χάρτη για την έξοδο από το lockdown στις 19 Ιουλίου”, υπογράμμισε ο υπουργός ενώπιον των βουλευτών.

Η δήλωση του Τζάβιντ επιβεβαιώνει τα σχέδια που ανέφερε λεπτομερώς την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

“Είναι τόσο σημαντικό οι πολίτες να ενεργούν με προσοχή και με προσωπική ευθύνη”, δήλωσε ο Τζάβιντ, μιλώντας στο κοινοβούλιο.

“Όλοι πρέπει να επιστρέψουν στη εργασία τους σταδιακά αν εργάζονται αυτή την περίοδο από το σπίτι, πρέπει να προσπαθούν να συναντούν ανθρώπους σε εξωτερικούς χώρους, όπου αυτό είναι δυνατόν, και αναμένεται και συνιστάται οι πολίτες να καλύπτουν το πρόσωπο, εκτός αν εξαιρούνται, σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους όπως είναι οι δημόσιες συγκοινωνίες”, επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε τους πολίτες στην Αγγλία να «προχωρήσουν με προσοχή» όταν αρθούν τα περισσότερα μέτρα για την Covid-19, την επόμενη εβδομάδα, τονίζοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να επιστρέψει αυτομάτως στη ζωή όπως ήταν πριν από την πανδημία.

«Δεν μπορώ να το πω αρκετά δυνατά, με αρκετή έμφαση: αυτή η πανδημία δεν έχει τελειώσει», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Για να κάνουμε αυτά τα βήματα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να έχουμε εμβολιαστεί», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην τηλεργασία, ο Τζόνσον είπε ότι δεν αναμένει να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στα γραφεία τους από την επόμενη Δευτέρα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η άρση των μέτρων, όπως προβλέπεται από τον οδικό χάρτη που σχεδίασε η κυβέρνησή του, θα είναι μη αναστρέψιμη. Παράλληλα όμως προειδοποίησε τους πολίτες ότι η άρση αυτή δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως σήμα για ξέφρενους πανηγυρισμούς. «Η στρατηγική μας θα δουλέψει μόνο αν οι άνθρωποι είναι προσεκτικοί», υπογράμμισε.

Το Ισραήλ χορηγεί τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer- Ποιους αφορά

Γερμανία: Ο δείκτης θετικότητας παραμένει μια «σημαντική παράμετρος» αξιολόγησης της κατάστασης της πανδημίας του κορονοϊού για τη γερμανική κυβέρνηση

Ο δείκτης θετικότητας των 7 ημερών θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρά την αύξηση των εμβολιασμών και την αντίθεση εντύπωση που έχει δημιουργηθεί.

“Ο δείκτης θετικότητας δεν ήταν ποτέ η μόνη παράμετρος για την εκτίμηση της κατάστασης της πανδημίας. Αλλά είναι και θα παραμείνει μια σημαντική παράμετρος”, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας. Παραμένει όμως ασαφές εάν μέτρα όπως το κλείσιμο των σχολείων πρέπει να συνεχίσουν να συνδέονται με ορισμένες τιμές του δείκτη θετικότητας ή όχι.

Ο δείκτης θετικότητας δείχνει τον αριθμό των λοιμώξεων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. Έως τώρα, ο δείκτης αυτός υπήρξε η βάση για πολλούς περιορισμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για παράδειγμα στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού φρένου έκτακτης ανάγκης που έληξε στα τέλη Ιουνίου. Στο μέλλον, θα λαμβάνονται υπόψη και πρόσθετοι δείκτες, όπως είναι ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία. “Αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει αντιληπτό ως απόκλιση από τον επταήμερο δείκτη θετικότητας. Δεν υπάρχει επίσης καμία αλλαγή της πολιτικής στρατηγικής που να σχετίζεται με κάτι τέτοιο”, τονιζόταν από το υπουργείο Υγείας.

Η εφημερίδα “Bild”, επικαλούμενη ένα “εσωτερικό έγγραφο” του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI), έκανε σήμερα λόγο για μια “στροφή στην πολιτική αντιμετώπισης του κορονοϊού”, αφού ο δείκτης θετικότητας δεν θα παίζει αποφασιστικό ρόλο για την λήψη μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού. Σύμφωνα με την εφημερίδα στο εν λόγω έγγραφο έγγραφο, το RKI συστήνει στους πολιτικούς “τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομείο” ως έναν επιπλέον βασικό δείκτη.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν υποχρεώνει πάντως τις κλινικές από την Τρίτη να παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους ασθενείς Covid. “Δεδομένου ότι εμβολιάζονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου, ο δείκτης θετικότητας δεν σημαίνει αυτόματα ένα εξίσου υψηλό επίπεδο επιβάρυνσης των νοσοκομείων σε κλίνες. Ο δείκτης γίνεται όλο και λιγότερο σημαντικός, τώρα χρειαζόμαστε πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στις κλινικές”, έγραψε ο Σπαν στο τουίτερ.

Πάντως υπήρξε μια σύγχυση σχετικά με το τι ακριβώς πρέπει να κάνουν οι κλινικές διαφορετικά από πριν. Ο διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής Ένωσης Νοσοκομείων (DKG) Γκέραλντ Γκας δήλωσε σήμερα στο Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας (Redaktionsnetzwerk Deutschland) ότι “είναι μεν απολύτως λογικό να συμπεριληφθεί και η κάλυψη των κλινών των νοσοκομείων στους δείκετες προκειμένου να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι της πανδημίας και να ληφθούν τα κατάλληλα πρακτικά προστατευτικά μέτρα, ωστόσο, υπάρχει ήδη υποχρέωση αναφοράς των ασθενών με κορονοϊό. Οι κλινικές πρέπει να αναφέρουν στις υγειονομικές αρχές ύποπτα κρούσματα, ασθενείς ή θανάτους σε σχέση με την Covid-19. Επιπλέον, υφίσταται υποχρέωση περαιτέρω πληροφόρησης σχετικά με το χρόνο ή την περίοδο της μόλυνσης και επίσης για την κατάσταση των εμβολιασμών”, όπως είπε.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε σήμερα ότι, “χάρη στους εμβολιασμούς, βρισκόμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. Η οικονομία και το εμπόριο μπορούν να λειτουργήσουν, η πολιτιστική ζωή επιστρέφει. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επιστρέψαμε ήδη στην κανονικότητα, αν με την λέξη κανονικότητα εννοούμε την κατάσταση πριν από την πανδημία. Μια ματιά στις γειτονικές χώρες καθιστά σαφές ότι οι χαμηλοί αριθμοί κρουσμάτων θα μπορούσαν σύντομα να αυξηθούν και πάλι με εκρηκτικό τρόπο. Ο εμβολιασμός άλλαξε μεν την συνολική εικόνα, αλλά δεν είμαστε ακόμη επαρκώς προετοιμασμένοι για την περίπτωση που οι αριθμοί αυξηθούν και πάλι κατά πολύ”, τόνισε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ δήλωσε επίσης ότι “είναι πρόωρο να απομακρυνθούμε από τον επταήμερο δείκτη θετικότητας για να αξιολογήσουμε την κατάσταση”. Ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) τάχθηκε επίσης σήμερα στο Μόναχο “υπέρ της διατήρησης μέτρων όπως οι μάσκες και η τήρηση των αποστάσεων μέχρι να εμβολιαστούν περισσότερα άτομα”.

ΠΟΥ: Ο γγ του ΠΟΥ προτρέπει τις χώρες να μην αγοράζουν ενισχυτικές δόσεις εμβολίων, όσο άλλες, φτωχότερες χώρες δεν έχουν λάβει ακόμη εμβόλια

Οι χώρες δεν θα πρέπει να αγοράζουν ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί, την ώρα που άλλες χώρες δεν έχουν καν παραλάβει εμβόλια για την Covid-19, προέτρεψε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι οι θάνατοι από την Covid-19 αυξάνονται και πάλι, καθώς η παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού αρχίζει να κυριαρχεί. Την ίδια ώρα, πολλές χώρες δεν έχουν ακόμη λάβει αρκετές δόσεις εμβολίων για να προστατεύσουν το υγειονομικό προσωπικό τους.

“Η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο με γοργό ρυθμό, οδηγώντας σε μια νέα κορύφωση των κρουσμάτων και των θανάτων”, επισήμανε ο Τέντρος στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη. Αυτή η πολύ μολυσματική παραλλαγή, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, έχει εντοπιστεί πλέον σε 104 χώρες.

“Το παγκόσμιο χάσμα όσον αφορά τον εφοδιασμό με εμβόλια είναι πάρα πολύ ανομοιόμορφο και άνισο. Ορισμένες χώρες και περιοχές παραγγέλνουν εκατομμύρια ενισχυτικών δόσεων, προτού άλλες χώρες να αποκτήσουν ποσότητες για να εμβολιάσουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους πιο ευπαθείς”, υπογράμμισε.

Ο Τέντρος κατονόμασε τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και Moderna, λέγοντας ότι στόχος τους είναι να παράσχουν ενισχυτικές δόσεις σε χώρες όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι ήδη υψηλό. Αντί για αυτό, είπε, θα έπρεπε να προσφέρουν τις δόσεις στον Covax, τον μηχανισμό μέσω του οποίου στέλνονται εμβόλια στις φτωχότερες χώρες.

G20 για Covid-19: «Η μόνη απάντηση είναι ο εμβολιασμός»

Γερμανία: Yπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού εκπαιδευτικών, ιατρών και νοσηλευτών o πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών, γιατρών και νοσηλευτών τάσσεται ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου Φρανκ, Ούλριχ Μοντγκόμερι, ενώ υπέρ του εμβολιασμού μόνο των εργαζομένων στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς τάσσεται ο γενετιστής και μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας Βόλφραμ Χεν. Διαφωνεί με αμφότερους ο αρμόδιος για θέματα Υγείας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Καρλ Λάουτερμπαχ.

«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι σκόπιμος μόνο στον τομέα της εκπαίδευσης. Στον ιατρικό τομέα, επίσης, οι γιατροί και οι νοσηλευτές πρέπει να εμβολιαστούν εάν έρχονται τακτικά σε επαφή με ασθενούντες από τον κορονοϊό για να προστατευθούν οι ίδιοι, για να προστατεύσουν τους ασθενείς που νοσηλεύονται και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των νοσοκομείων», δήλωσε o πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι σε συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη στα αυριανά φύλλα των εφημερίδων του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.

Ο αντίλογος προήλθε από τον αρμόδιο για θέματα Υγείας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Καρλ Λάουτερμπαχ: «Απορρίπτω έναν τέτοιο υποχρεωτικό εμβολιασμό. Πάντα τονίζαμε ότι δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν να εμβολιαστεί. Οι πολιτικοί πρέπει να τηρήσουν το λόγο τους, διαφορετικά θα χάσουν κάθε αξιοπιστία. Επιπλέον, μια τέτοια υποχρέωση δεν είναι απαραίτητη δεδομένου ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί θα εμβολιαστούν ούτως ή άλλως», δήλωσε στον ίδιο Δημοσιογραφικό Όμιλο.

Προηγουμένως, ο ειδικός για θέματα γενετικής του ανθρώπου και μέλος της γερμανικής Επιτροπής Δεοντολογίας Βόλφραμ Χεν είχε ταχθεί με δηλώσεις του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας του Ντίσελντορφ Rheinische Post υπέρ του εμβολιασμού των εργαζομένων στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, αλλά όχι και υπέρ του γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού.

ΕΕ: Είναι σημαντικό τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν τις εκστρατείες εμβολιασμού, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Υγείας

Τη σημασία του να συνεχιστούν οι εκστρατείες εμβολιασμού υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Υγείας, Στεφάν Ντε Κερσμέκερ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων ερωτηθείς σχετικά με το εάν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης ενδεχόμενης αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 μετά τις εικόνες του γεμάτου σταδίου στον τελικό του EURO λαμβάνοντας υπόψη την υγειονομική κρίση του κορονοϊού.

“Έχουμε ξεκαθαρίσει σε πολλές περιπτώσεις ότι είναι πολύ σημαντικό τα κράτη-μέλη να ακολουθούν τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)”, ανέφερε ο Στεφάν Ντε Κερσμέκερ προσθέτοντας ότι “πρώτα από όλα είναι σημαντικό να συνεχίσουν με τις εκστρατείες εμβολιασμού”.

“Λέμε συχνά: εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε κι αυτό γιατί είναι σημαντικό. Ο εμβολιασμός είναι κάτι που μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τον ιό και επίσης να αντιμετωπίσουμε τις διαφορετικές μεταλλάξεις”, σημείωσε.

Συμπλήρωσε ότι “ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει επισημάνει ότι ο εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις εξακολουθεί να παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τις παραλλαγές”.

Επιπροσθέτως, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι “έχουν διασφαλιστεί οι απαραίτητες δόσεις έτσι ώστε να μπορεί να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ”, σημειώνοντας ότι η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου επισκέπτεται κράτη-μέλη για να εξετάσει σε ποιο βαθμό μπορεί η Κομισιόν να προσφέρει επιπλέον στήριξη για να συνεχίσει η ΕΕ “στον σημαντικό δρόμο του εμβολιασμού”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Μετάλλαξη «Δέλτα»: Αυτά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα