Ελλάδα

Η ΑΡΣΙΣ προσφέρει μαθήματα συνύπαρξης σε ασυνόδευτους ανήλικους

Με στόχο να μάθουν να ζουν από κοινού και να συνεργάζονται, όπως ακριβώς θα γίνει και στην ενήλικη ζωή τους.

Parallaxi
η-αρσισ-προσφέρει-μαθήματα-συνύπαρξη-553337
Parallaxi

Ασυνόδευτοι ανήλικοι με διαφορετικές εθνικότητες, αγόρια και κορίτσια ηλικίας από 16 έως 18 ετών υποστηρίζονται από το πρόγραμμα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης, με στόχο να μάθουν να ζουν από κοινού και να συνεργάζονται, όπως ακριβώς θα γίνει και στην ενήλικη ζωή τους.

Η ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων υποστηρίζει συνολικά 19 διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης με 76 προσφυγόπουλα, εκ των οποίων τα δέκα διαμερίσματα με 40 παιδιά είναι στη Θεσσαλονίκη (στο ένα φιλοξενούνται τέσσερα κορίτσια), πέντε διαμερίσματα με 20 παιδιά λειτουργούν στα Ιωάννινα και τέσσερα διαμερίσματα με 16 ασυνόδευτα ανήλικα στην Κοζάνη.

Μέχρι σήμερα η ΑΡΣΙΣ έχει φιλοξενήσει συνολικά 124 παιδιά (117 αγόρια και επτά κορίτσια) με καταγωγή από χώρες της Ασίας και της Αφρικής και περισσότερες από δέκα διαφορετικές εθνικότητες.

Το πρόγραμμα της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης αποτελεί μια εναλλακτική μορφή φιλοξενίας και φροντίδας ενός μεγάλου αριθμού ανηλίκων που φιλοξενήθηκαν σε άλλες δομές ανά την Ελλάδα και δίνει στα παιδιά προοπτικές αυτονόμησης, διαμένοντας σε διαμερίσματα που καλύπτουν όλες τις βασικές τους ανάγκες.

Ταυτόχρονα το γεγονός ότι τα διαμερίσματα βρίσκονται μέσα στο αστικό περιβάλλον, κοντά σε σχολεία, βοηθάει στην γρήγορη ένταξη των παιδιών στην κοινωνία στην οποία θα ζήσουν.

Συγκεκριμένα, προωθείται η υποστήριξη και ενδυνάμωση των ασυνόδευτων εφήβων για τη μετάβαση στην ενηλικίωση, η χάραξη στόχων, η σταδιακή ένταξή τους στην τοπική κοινωνία και στην αγορά εργασίας, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της δυνατότητας αυτοσυντήρησης, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η ενίσχυση της ικανότητας λήψης αποφάσεων και της ικανότητας των ανηλίκων να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες, καθώς και να αναπτύσσουν την προσωπικότητα και τις ιδιαίτερες ικανότητές τους.

Η υλοποίηση από την ΑΡΣΙΣ του προγράμματος Ημιαυτόνομης Διαβίωσης άρχισε το φθινόπωρο του 2019 και από τον Μάιο του 2020 το πρόγραμμα εποπτευόμενων διαμερισμάτων έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου από το οποίο και χρηματοδοτείται, ενώ η ένταξη των εφήβων σ’ αυτά γίνεται από την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα