Επικαιρότητα

Αρβανιτίδης: Ο Μητσοτάκης έχει αποτύχει, δεν θα είναι ξανά πρωθυπουργός

«Πρέπει να πάμε σε συναινέσεις αλλά χωρίς ισχυρό ποσοστό το ΠΑΣΟΚ να μη στηρίξει κυβέρνηση συνεργασίας»

Φίλιππος Δεργιαδές
αρβανιτίδης-ο-μητσοτάκης-έχει-αποτύχ-993132
Φίλιππος Δεργιαδές

Την πεποίθηση του ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι πρωθυπουργός σε αποδρομή και πως το ΠΑΣΟΚ, στις εκλογές, θα πετύχει ένα ποσοστό κοντά στο 15%, εξέφρασε σήμερα το μεσημέρι ο βουλευτής Β Θεσσαλονίκης του Κινήματος, Γιώργος Αρβανιτίδης, παρουσιάζοντας το βιβλίο του «Πράσινη και Δίκαιη Μετάβαση».

Στη συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους αναφέρθηκε στα σενάρια που κυκλοφορούν περί των μετεκλογικών συνεργασιών, δοκιμάζοντας το σύνθημα «όχι στους φραγμούς» και τονίζοντας ως ήρθε ο καιρός στη χώρα να επικρατήσει ένα διαφορετικό πολιτικό κλίμα που θα ευνοεί και θα προωθεί τις πολιτικές συναινέσεις.

Όπως είπε, σε κάθε περίπτωση «ο ελληνικός λαός θα κρίνει» και σημείωσε πως κάθε εποχή έχει τα χαρακτηριστικά της. «Είχαμε την κρίση με τον Γ. Παπανδρέου, τις κομματικές υπερβάσεις με τη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και την κατάρρευση των ιδεολογημάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα πρέπει να άμε σε συναινέσεις. Όχι στους φράχτες να δοκιμάσουμε τις συνεργασίες» τόνισε και σχολίασε πως τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο ούτε ποιος θα είναι πρωθυπουργός.

«Στις εκλογές, δεν ψηφίσουμε πρωθυπουργό, αλλά Βουλή. Η Βουλή εκλέγει πρωθυπουργό και κυβέρνηση. Δεν πρέπει να είναι πρωθυπουργοκεντρικό το πολιτικό σύστημα. Όχι στα διλήμματα χωρίς περιεχόμενο. Χρειαζόμαστε συναινέσεις και υπερβάσεις» τόνισε και δεν απέκλεισε ακόμα και να έχουμε κυβέρνηση με επικεφαλής μη πολιτικό.

Ερωτηθείς για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλο, που δήλωσε «έτοιμος να διευκολύνει τα κόμματα», σχολίασε «δεν κρίνω θέσεις πρώην πρόεδρων του ΠΑΣΟΚ. Ήμουν και είμαι πάντα θεσμικός, αλλά ο κόσμος επιλέγει τους πολιτικούς».

Σε ότι αφορά την πορεία και τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, είπε πως θα πετύχει να αυξήσει τα ποσοστά. «Εκτιμώ ότι θα πετύχουμε ένα ισχυρό ποσοστό μεταξύ του 13%-15%, ποσοστό πάνω από τις δημοσκοπήσεις και του ποσοστού του 2019», τόνισε ενώ σχετικά με τις συνεργασίες σχολίασε πως «πρέπει να πετύχουμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε προγραμματικέ συγκλίσεις. Δεν είμαστε συμπλήρωμα κανενός». Σχετικά με τις επιδόσεις του Κινήματος στη Θεσσαλονίκη, εκτίμησε πως το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί πάνω από 10% και θα εκλέξει 2 έδρες στην Α Θεσσαλονίκης και μία έδρα στην Β Θεσσαλονίκης.

Σημείωσε δε πως «αν δεν πάρουμε ισχυρό ποσοστό δεν πρέπει να συμμετέχουμε σε κυβέρνηση συνεργασίας».

Σε ότι αφορά την κυβέρνηση της ΝΔ είπε ότι έχει αποτύχει σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα και έφερε ως παράδειγμα τις επιδόσεις της στην πανδημία και την οικονομία. «Η ΝΔ μοίραζε 50 δισ. σε επιδόματα και χαρτζιλίκια», σχολίασε και επέκρινε την κυβέρνηση για «τις ιδιωτικοποιήσεις χωρίς επενδύσεις που δεν δουλεύουν» αλλά αι την αδυναμία της να ρυθμίσει κρίσιμα θέματα όπως το νερό προωθώντας τη δημιουργία μία αχρείαστη Ρυθμιστική Αρχή.

Σχετικά με τον πρωθυπουργό και τη στρατηγική που ακολουθεί είπε πως «ο Μητσοτάκης θα κριθεί από το ποσοστό που θα πετύχει, και αν δεν έχει την αποδοχή του λαού πρέπει να αποχωρήσει. Ο Μητσοτάκης λέει συνεργασία μόνο αν είμαι πρώτος.  Αν αποδοκιμαστεί στις εκλογές δεν μπορεί να είναι πρωθυπουργός».

«Εκτίμηση μου είναι ότι δεν θα είναι ξανά πρωθυπουργός, γιατί έχει αποτύχει. Έχει δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, η πολιτική του είναι μόνο αφηγήματα και όχι αποτελέσματα» τόνισε.

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του «Πράσινη και Δίκαιη Μετάβαση», τόνισε πως «ως κόμμα είμαστε οι πρώτοι που θέσαμε στον δημόσιο διάλογο, από την εποχή του Γ. Παπανδρέου, το ζήτημα της πράσινης μετάβασης».

«Δεν είμαι συγγραφέας, αλλά στο βιβλίο αποτυπώνω 5 χρόνια δράσης για την δίκαιη και πράσινη Ελλάδα, προτάσσοντας την ενεργειακή δημοκρατία την κλιματική ανθεκτικότητα και το βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο. Η πράσινη μετάβαση πρέπει να φορά τους πολλούς και όχι τους λίγους», τόνισε.

Σε ότι αφορά τη Θεσσαλονίκη, σχολίασε πως ως πολιτικό σύστημα, «δεν πετύχαμε την ανάπτυξη και τις αποδόσεις που πρέπει για μία βιώσιμη Θεσσαλονίκη», και πρότεινε πως «χρειάζονται συνεργασίες για όλα τα υπερετοπικά ζητήματα όπως π.χ τα απόβλητα η το παραλιακό μέτωπο».

Σχετικά με το πρόβλημα της ΔΕΘ, σημείωσε πως «δεν είναι κτηματομεσιτικό (real estate) και πρέπει να μεταφερθεί εκτός κέντρου σε χώρο κατάλληλο για τις «βαριές» εκθέσεις».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα