Ασφυκτιούν οι ΜΕΘ- Γιατί εξαιρέθηκε η Θεσσαλονίκη από το άνοιγμα
Τι ανησυχεί τους ειδικούς.
Η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής συνεχίζεται με τους διασωληνωμένους σήμερα, Σάββατο, 3 Απριλίου να φτάνουν το προηγούμενο ρεκόρ τους 755. Ωστόσο ο αριθμός που πραγματικά προβληματίζει είναι των ασθενών με κορονοϊό που είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, ήταν 72 οι ασθενείς, αριθμός ρεκόρ, που αναμένεται πάντως να μειωθεί, καθώς το 80% θα μεταφερθεί μέχρι το βράδυ σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Όπως αναφέρθηκε στο Open TV, το υπουργείο Υγείας λαμβάνοντας τα παραπάνω μηνύματα και ενώ το επιδημιολογικό φορτίο δεν δείχνει να μειώνεται στην Αττική – τα κρούσματα του τελευταίου 24ώρου ήταν 3.232- ετοιμάζεται να μετατρέψει ένα ακόμα νοσοκομείο, αποκλειστικά για covid περιστατικά. Να σημειωθεί ότι ήδη σε νοσοκομεία κορονοϊού έχουν μετατραπεί το Σισμανόγλειο και Ερυθρός Σταυρός, ενώ από την Τετάρτη 7 Απριλίου και το Θριάσιο θα είναι νοσοκομείο covid, διαθέτοντας 130 απλές κλίνες και 33 ΜΕΘ Covid. Όλα τα non covid περιστατικά που εξυπηρετούνταν από το Θριάσιο θα κατευθυνθούν σε ιδιωτικές κλινικές.
Στα ύψη τα κρούσματα
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο, 3 Απριλίου, 3.232 κρούσματα κορονοϊού, 70 θανάτους και 755 διασωληνωμένους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 449, παρουσιάζοντας πτώση -20.11%. Όσο αφορά στον αριθμό των διασωληνωμένων, 755 ασθενείς σε ΜΕΘ είχαμε και στις 30 Μαρτίου, αποτελώντας τον υψηλότερο αριθμό από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας. Επίσης να αναφερθεί ότι διενεργήθηκαν 62.121 τεστ (PCR:19.427, RAPID: 42.694) και η θετικότητα τους είναι 5,2%.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: «Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.232, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 273.459 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 93 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.270 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 70, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.302 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 755 (65.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 83.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.746 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 449 (ημερήσια μεταβολή -20.11%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 476 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη)».
Η κατανομή
Στην Αττική καταγράφονται τα περισσότερα νέα κρούσματα κορονοϊού, σύμφωνα με την κατανομή των κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα από τα συνολικά 3.232 κρούσματα κορονοϊού, στην Αττική καταγράφονται 1.525 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 383, ενώ στην Αχαΐα καταγράφηκαν άλλα 108 κρούσματα.
Χάρτης των κρουσμάτων: 1.525 στην Αττική- 383 σε Θεσσαλονίκη- 108 σε Αχαΐα
Η ανησυχία των ειδικών, ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες εστιάζεται σε συγκεκριμένες ζώνες, όπου παρατηρείται εκρηκτική αύξηση τόσο στα κρούσματα, όσο και στο ιικό φορτίο στα λύματα. Οι τάσεις αυτές οδήγησαν τους λοιμωξιολόγους να εισηγηθούν την εξαίρεση της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης από το άνοιγμα του λιανεμπορίου -που για τις υπόλοιπες περιοχές θα προχωρήσει κανονικά τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τους υγειονομικούς, η χθεσινή εφημερία ήταν η πιο δύσκολη για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, στο, τρέχον, τρίτο κύμα. «Τραγική εφημερία. Ηταν η χειρότερη εφημερία για το 2021. Είχαμε 100 προσελεύσεις και 50 εισαγωγές, ενώ οι ΜΕΘ είχαν πληρότητα 100%» δήλωσε, σε δραματικό τόνο, στο OPEN, ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου».
Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στο ΑΧΕΠΑ, με την εφημερία να δέχεται «καταιγισμό» περιστατικών και τις ελεύθερες κλίνες να είναι ελάχιστες. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η αύξηση των νοσηλειών στη Θεσσαλονίκη τον τελευταίο μήνα είναι άνω του 270%, ενώ σήμερα οι ΜΕΘ είναι κατειλημμένες σε ποσοστό 90%.
Στην κατεύθυνση του «συναγερμού» οδηγούν και τα στοιχεία από τα λύματα. Τα στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των μετρήσεων από δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων δηλαδή της Τετάρτης 31/03 και της Πέμπτης 01/04 είναι:
Αυξημένη κατά 25% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 29/03 και της Τρίτης 30/03. Αυξημένη κατά 64% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 24/3 και Πέμπτης 25/3.
Λιανεμπόριο: Πώς ελήφθη η απόφαση εξαίρεσης των τριών περιοχών
Για τους λόγους για τους οποίους εξαιρέθηκαν η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα και η Κοζάνη από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, οι ειδικοί έχουν σαφείς εξηγήσεις. Σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε το OPEN, οι λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν ότι η κατάσταση στην Αττική είναι μεν δύσκολη και οριακή, αλλά παραμένει σταθερή.
Αντιθέτως, εξηγούν, σε αυτές τις τρεις περιοχές παρατηρείται μια ραγδαία επιδείνωση, που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Κατά τους ίδιους, μέσα σε διάστημα τριών ημερών εκτοξεύτηκε το ιικό φορτίο και τα κρούσματα και για τον λόγο αυτό οδηγήθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση, η οποία κατέληξε στο «πάγωμα» του ανοίγματος. Ενδεικτικά, στην Αχαΐα παρατηρείται σταθερή πίεση στα δύο μεγάλα νοσοκομεία όπως και στα υπόλοιπα. Στο + 164% είναι οι νοσηλείες σε ένα μήνα. Στην Κοζάνη, ακόμα χειρότεροι οι αριθμοί, με αύξηση νοσηλειών κατά 221% τον τελευταίο μήνα.
Κατά τις ίδιες πηγές του OPEN, για τις εν λόγω περιοχές, οι ειδικοί εισηγήθηκαν να μην επιτρέπονται ούτε οι διαδημοτικές μετακινήσεις, κάτι που δεν έγινε τελικά δεκτό.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Συγκεκριμένα στις παραπάνω περιοχές:
Τα ενεργά κρούσματα στο Δήμο Θεσσαλονίκης έχουν αυξηθεί κατά 45,69% το τελευταίο διάστημα και η τάση είναι αυξητική. Αύξηση που παρατηρείται ότι συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το τελευταίο δεκαήμερο τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 38,73% στο Δήμο Δέλτα, 67,78% στο Δήμο Θερμαϊκού, 64,36% στο Δήμο Λαγκαδά, 43,95% στο Δήμο Κορδελιού- Ευόσμου και 335% στο Δήμο Χαλκηδόνας. Η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας έχει 1.062 ενεργά κρούσματα, το 81,26% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 2.124 στενές επαφές, το 38% των οποίων είναι με συμπτώματα. Δηλαδή στην Αχαΐα υπάρχουν 1.889 ενεργά και πιθανά κρούσματα, τη στιγμή που υπάρχουν εξαιρετικές δυσκολίες στη διάθεση κλινών ΜΕΘ-COVID. Επιπρόσθετα, από την ημέρα που η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας μπήκε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, βαθύ κόκκινο, μέχρι σήμερα, τα ενεργά κρούσματα αντί να μειώνονται, αυξάνονται με αύξηση 46,89%, ενώ ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 11 Ιανουαρίου η Αχαΐα είχε 113 ενεργά κρούσματα, ενώ σήμερα έχει 1.062. Κατά το τελευταίο διάστημα τα ενεργά κρούσματα στον Δήμο της Κοζάνης αυξήθηκαν κατά 57,56%. Αύξηση που παρατηρείται ότι συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους Δήμους της περιοχής λόγω αυξημένης μετακίνησης μεταξύ των Νομών.Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 98,13% στον Δήμο Εορδαίας και κατά 92,1% στον Δήμο Σερβίων, ενώ προχθές σε δειγματοληπτικό έλεγχο του ΕΟΔΥ στην Σιάτιστα Κοζάνης, ο δείκτης θετικότητας ήταν στο εξωπραγματικό 13,2%.
Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με τα μέτρα
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση με τα μέτρα για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου που θα ισχύσουν από Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021 00 έως και τη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021.
Το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσει ως εξής:
Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και
Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside). Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής. Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.
Τι ισχύει με click away και click inside
Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.
Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.
Σε ο,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Τι ισχύει για τις περιοχές αυξημένου κινδύνου
Σημειώνεται ότι, για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, διατηρείται η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά καταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.
Ωστόσο, στις περιοχές «αυξημένου κινδύνου» επιτρέπεται η λειτουργία των παραπάνω δραστηριοτήτων. Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίζεται η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές περιφερειακές ενότητες έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου.
Ως συνέπεια αυτής της αναστολής, τα σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης δεν θα πωλούν όλα τα προϊόντα, όπως στις περιοχές όπου ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα. Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα εντός των αεροδρομίων της χώρας, σημειώνεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία τους. Για τις λαϊκές αγορές (συμπεριλαμβανομένων και των βιολογιών αγορών) επεκτείνεται ο χώρος τους και αν δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο, τότε δραστηριοποιείται το 50% των κλάδων παραγωγών και εμπόρων με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων.
Η κυβέρνηση απαντά στο «αντάρτικο» των εμπόρων: Μόνο για την επόμενη εβδομάδα το «μπλόκο» στις τρεις περιοχές
Την πρόθεσή τους να ανοίξουν παρά την απαγόρευση εκδηλώνουν οι καταστηματάρχες σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη, μετά και την αλλαγή πλάνου από τη μεριά της κυβέρνησης την τελευταία στιγμή, που οδήγησε σε νέα αναβολή το άνοιγμα των καταστημάτων στις εν λόγω περιοχές. Η απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Ο νόμος είναι σαφής και προβλέπει κυρώσεις, δηλαδή πρόστιμα 3000 ευρώ για τον καταστηματάρχη που θα ανοίξει το μαγαζί του, και 300 ευρώ για τους καταναλωτές, οι οποίοι δεν θα έχουν και δυνατότητα τέτοιας μετακίνησης.
Τα παραπάνω ισχύουν για τις περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Κοζάνης.
Παράλληλα, από την κυβέρνηση τονίζουν ότι οι αποφάσεις που έχουν ανακοινωθεί αφορούν μόνο σε αυτή την εβδομάδα καθώς η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Τετάρτη και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κάνει νέες εισηγήσεις.
Είναι σαφές – τονίζουν κυβερνητικά στελέχη – πως αν τηρήσουμε τις οδηγίες των ειδικών θα έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε δραστηριότητες, ενώ στην αντίθετη περίπτωση δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο τα μέτρα να αυστηροποιηθουν.
Π. Σταμπουλίδης: Από Δευτέρα βγαίνουν και οι απαγορευτικές κορδέλες από τα ράφια των σουπερμάρκετ
Από τη Δευτέρα, οπότε και ανοίγει το λιανεμπόριο, θα βγουν οι απαγορευτικές κορδέλες και από τα ράφια των σουπερμάρκετ και θα μπορούν να πωλούν όλα τα προϊόντα τους, ανέφερε μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3 ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
Εξήγησε ότι δεν είναι υποχρεωτική η διενέργεια rapid ή self test για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, ενώ σχετικά με την απόφαση να μην επανεκκινήσει το λιανεμπόριο σε όλες τις περιοχές, δήλωσε: «Προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να επανεκκινήσουμε κλάδους που έχουν δείξει ότι δεν επιβαρύνουν, χωρίς να στέλνουμε όμως το μήνυμα ότι έχουν ανοίξει τα πάντα και μπορούμε να είμαστε όλοι έξω».
Ο κ. Σταμπουλίδης διευκρίνισε, επίσης, ότι σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, όπου το λιανεμπόριο δεν θα ανοίξει, θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις.
Πάτρα: Ο εμπορικός σύλλογος της Πάτρας ζητά την άμεση ανάκληση τής απόφασης για αναστολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου
«Την άμεση ανάκληση τής απόφασης για αναστολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στην Πάτρα και άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου, με αυστηρή τήρηση περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία τους», ζητά με ανακοίνωσή του ο εμπορικός σύλλογος της πόλης.
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ίδια ανακοίνωση, «είμαστε πάνω από 3 μήνες κλειστοί με κρατική εντολή και χωρίς καμία στήριξη, ενώ βρισκόμαστε σε απόγνωση και χωρίς πλέον άλλες αντοχές».
«Όλο αυτό το διάστημα», συνεχίζεται στην ανακοίνωση του εμπορικού συλλόγου, «έχουμε έξαρση της πανδημίας αποδεικνύοντας το αυταπόδεικτο, ότι το λιανεμπόριο δεν αποτελεί εστία μετάδοσης του ιού».
Παράλληλα με την ίδια ανακοίνωση απευθύνεται κάλεσμα στους εμπόρους της Πάτρας, «να βρισκόμαστε όλοι τη Δευτέρα στις 9:00 το πρωί στα καταστήματά μας χωρίς προσωπικό, με φώτα και την πόρτα μας ανοιχτή, με όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας, χωρίς να εξυπηρετούμε καταναλωτές».
Στο μεταξύ, με αφορμή την αυριανή επίσκεψη στην Πάτρα, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, ο εμπορικός σύλλογος καλεί «τους συναδέλφους και όλους τους φορείς της πόλης σε κινητοποίηση, τηρουμένων των αποστάσεων και όλων των υγειονομικών μέτρων, στις 9:00 το πρωί έξω από το δημαρχείο και στις 10:00 το πρωί έξω από το Επιμελητήριο».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ/ MEGA/ ETHNOS/ Iefimerida
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ