Top

Τρέμουν στην κυβέρνηση την ανυπακοή των καταστηματαρχών

Φόβος για την ανυπακοή των καταστηματαρχών.

Parallaxi
τρέμουν-στην-κυβέρνηση-την-ανυπακοή-τ-734226
Parallaxi

Φόβος επικρατεί στην Κυβέρνηση για την ανυπακοή των καταστηματαρχών στις νεότερες αποφάσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε όλη την χώρα εκτός της Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαϊάς παρά την σχετική απόφαση που είχε ανακοινωθεί εδώ και μία εβδομάδα, για την επαναλειτουργία σε όλη την επικράτεια. 

Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων πραγματοποίησε χθες το βράδυ έκτακτη σύσκεψη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις επιβαρυμένες περιοχές και εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να μην ανοίξουν τα καταστήματα στις συγκεκριμένες περιοχές.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας αναφέρει τα εξής:

“Σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι κορoνοϊού Covid-19 που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 2 Απριλίου και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίζεται η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές ΠΕ και έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου”.

Έντονες αντιδράσεις από πολίτες και φορείς…

Τα νέα μέτρα έχουν προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις τόσο από τους πολίτες όσο και από τους καταστηματάρχες που με ανυπομονησία περίμεναν την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων τους.

Συγκεκριμένα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν νωρίτερα οι έμποροι της πόλης, με αφορμή το «μπλόκο» που επιβλήθηκε στο λιανεμπόριο, το οποίο αναμενόταν να ανοίξει την προσεχή Δευτέρα. Οι διαμαρτυρόμενοι υποστήριξαν ότι θα ανοίξουν κανονικά τα καταστήματά τους στις 5 Απριλίου. Πάνω από 100 καταστηματάρχες της Πολίχνης αναμένεται να ανοίξουν τα καταστήματά τους την ερχόμενη Δευτέρα, ενάντια στην έκτακτη κυβερνητική απόφαση.

Την απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρεθεί η Θεσσαλονίκη από το άνοιγμα του λιανεμπορίου την προσεχή Δευτέρα σχολίασε και ο Μιχάλης Ζορπίδης, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. «Μας δουλεύουν κανονικά. Δε μπορεί αυτή τη στιγμή πάλι να την πληρώσει το λιανεμπόριο. Εγώ νομίζω ότι μας κοροϊδεύουν», είπε από μέρους του ο Μιχάλης Ζορπίδης σε δηλώσεις του στην parallaxi.

Μάλιστα, ο ίδιος αναρωτήθηκε «Γιατί η Θεσσαλονίκη και όχι η Αθήνα;» και συμπλήρωσε ότι: «Eμείς ξέραμε αυτό το πράγμα, ότι θα ανοίξει το λιανεμπόριο και οι καημένοι οι έμποροι πήραν και κάποια πράγματα». «Τώρα ξαφνικά μας κοροϊδεύουν κανονικότατα. Όλα τα πληρώνει το λιανεμπόριο. Ενώ πρέπει να πληρώσουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, την πληρώνει μόνο το λιανεμπόριο», είπε, μεταξύ άλλων, ο κύριος Ζορπίδης. Σχετικά με τις κινήσεις που αναμένονται μετά την απόφαση, ο Μιχάλης Ζορπίδης διαβεβαίωσε μέσω της parallaxi: «O Εμπορικός Σύλλογος θα κάνει κάτι οπωσδήποτε και εμείς θα κάνουμε», ξεκαθαρίζοντας πως μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί κάτι.

Μ. Ζορπίδης: Στη Θεσσαλονίκη μας δουλεύουν κανονικά

Tην απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη την προσεχή Δευτέρα σχολίασε με τη σειρά του ο Παντελής Φιλιππίδης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ. «(Η απόφαση) δε μπορεί να μας κάνει χαρούμενους, μας απογοητεύει ακόμα περισσότερο και δεν την καταλαβαίνουμε», είπε ο κύριος Φιλιππίδης μιλώντας στην parallaxi.

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ανοίγει η αγορά στις 5 Απριλίου. Έγινε και συζήτηση μέσα στη Βουλή από τον πρωθυπουργό της Ελλάδος. Άρα εγώ δεν είχα λόγο να βγω και να πω στους εμπόρους ανοίξτε αυθαίρετα. Ήταν κυβερνητική απόφαση», συνέχισε. «Εγώ μέχρι χθες στις 16.30 η ώρα επειδή είχα καταλάβει τι περίπου συμβαίνει- δεν είμαι καινούριος στο θέμα- δεν έστειλα ούτε καν ανακοίνωση στα μέλη μου γιατί έως τότε δεν είχε εκδοθεί το ΦΕΚ. Δε στείλαμε καμία ενημέρωση στον κόσμο γιατί το φοβόμουνα, είναι η δεύτερη φορά που την “παθαίνουμε” και το φοβόμασταν σαν την άδικη κατάρα». «Επιβεβαιώθηκα στις 19.30 η ώρα, όταν οι λοιμωξιολόγοι κάλεσαν έκτακτη συνεδρίαση και τα υπόλοιπα τα ξέρετε». Σχετικά με τις κινήσεις που αναμένεται να γίνουν από τον Εμπορικό Σύλλογο, ο κύριος Φιλιππίδης σημειώνει: «Θα γίνει διοικητικό συμβούλιο στις 18.00. Ζήτησα όλοι να πουν την άποψή τους και τη γνώμη τους και εδώ είμαστε, θα δούμε τι θα κάνουμε από αύριο το πρωί».

Παράλληλα, έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέα Μανδρινού. Σε ανάρτησή του στο facebook ο κ. Μανδρινός καλεί την κυβέρνηση να βρει κλίνες για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και να λειτουργήσει κανονικά η αγορά.

“ΠΟΛΙΤΕΣ Β ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το κράτος έβλεπε το πρόβλημα με τις κλίνες ΜΕΘ στην Αθήνα και πρόσθετε συνέχεια νέες κλίνες. Για τη Θεσσαλονίκη υπήρχε άλλο σχέδιο γιατί δεν περίσσευαν χρήματα από τους φόρους μας για ανάλογες κλίνες, έστελνε λοιπόν από τη Δευτέρα τις κάμερες στο στενό κομμάτι της παλιάς παραλίας που χωράνε μέχρι 4 άτομα μαζί για να δείξει το «πρόβλημα» που ερχόταν. Δε θα το φάμε και αυτή τη φορά.. Βρείτε κλίνες ΚΑΙ ΕΔΩ και ανοίξτε την αγορά αλλιώς το μελλοντικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο με των εκλογών αυτής της βδομάδας στον Αθλητισμό”.

«Το τελευταίο 24ώρο ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης βιώνει μια παλινωδία άνευ προηγουμένου» αναφέρει σε δήλωσή της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, τονίζοντας πως η απόφαση για μη άνοιγμα του λιανεμπορίου «είναι απόρροια της ανησυχητικής πορείας του κορωνοιού στην πόλη μας τις τελευταίες ημέρες».

«Είναι σαφές πως προέχει η υγεία και ασφάλεια των πολιτών και είναι ξεκάθαρο πως χωρίς την υγεία δεν θα υπάρχει ούτε λιανεμπόριο» σχολιάζει η κ. Πατουλίδου, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν μπορεί «οι έμποροι να ακούν κυβερνητικά στελέχη να μιλούν για άνοιγμα, να κάνουν παραγγελίες και βιτρίνες και στο παραπέντε να έρχεται η εισήγηση της επιτροπής για το μη ανοιγμά τους.Με ποιο επιχείρημα;» διερωτάται.

«Η αιφνιδιαστική απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο την Δευτέρα είναι ολέθριο για τον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης την ώρα που είχε ανάψει μία μικρή σπίθα αισιοδοξίας. Αν αυτό πρέπει να κάνουμε για να παραμείνουμε υγιείς θα το κάνουμε αλλά όχι με αποφάσεις οι οποίες ανατρέπονται μέσα σε λίγες ώρες και σίγουρα αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται από επιπλέον μέτρα που θα καλύπτουν κινήσεις και πράξεις των ανθρώπων της αγοράς της Θεσσαλονίκης που αυτή τη στιγμή μένουν εκτεθειμένοι. Εκτός από αναπάντητα ερωτήματα που προκύπτουν, δημιουργείται κλίμα σύγχυσης και αβεβαιότητας, φέρνοντας αντίθετα αποτελέσματα. Η χρονική συγκυρία είναι κρίσιμη. Για μια πόλη η αγορά της είναι στοιχείο ζωής. Δεν ζητούμε παράλογες αποφάσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών. Ζητούμε πολιτική ενσυναίσθηση» προσθέτει η κ. Πατουλίδου και καταλήγει: «Η αρχή κάθε λύσης συλλογικού προβλήματος βρίσκεται στην έμφυτη ικανότητα των αντιπροσώπων να αντιλαμβάνονται τη θέση, την έγνοια την ανησυχία και τα συναισθήματα των αντιπροσωπευομένων. Αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη έχει μείνει ακάλυπτη».

Φιλιππίδης για “φρένο” στο λιανεμπόριο: Δεν καταλαβαίνουμε την απόφαση

Έκτακτη συνεδρίαση του Εμπορικού Συλλόγου

Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα όπως έγινε γνωστό μέσω τηλεδιάσκεψης το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης μετά την αιφνιδιαστική απόφαση να μην ανοίξουν τελικά τη Δευτέρα τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη.

Μήνυμα της Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης στο Υπουργείο Ανάπτυξης

Παράλληλα, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή της καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης να επιτρέψει τελικά τη λειτουργία των καταστημάτων τη Δευτέρα 5/4, τόσο σε Θεσσαλονίκη, όσο και σε Αχαΐα και Κοζάνη:

“Με έκπληξη μάθαμε χθες αργά το βράδυ ότι η κυβέρνηση, μετά από εισήγηση των λοιμωξιολόγων αποφάσισε να αναστείλει την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση, η οποία δοκιμάζει και άλλο τις αντοχές χιλιάδων επαγγελματιών και εμπόρων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εδώ και ένα χρόνο δίνουν μάχη επιβίωσης, λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Επιπλέον, μας προκαλεί δυσάρεστη εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά να αναστείλει το άνοιγμα της αγοράς για μία εβδομάδα σε μία πόλη, όπου χθες είχε 350 κρούσματα όταν την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα όπου καταγράφεται το 60% του συνόλου των κρουσμάτων της χώρας και οι ΜΕΘ έχουν πληρότητα 100%, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά την προσεχή Δευτέρα!

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για κατάφωρα άδικη απόφαση, καθώς αξιολογεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά μια κατάσταση, την οποία, στην τελική, την πληρώνει η περιφέρεια, δηλαδή η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη και η Αχαΐα.

Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να πάρει πίσω την απόφαση της και να επιτρέψει την λειτουργία των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη, την προσεχή Δευτέρα 5 Απριλίου. Σε αντίθετη περίπτωση, είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των επαγγελματιών και των εμπόρων.”

Η ΕΣΕΕ ζητάει το άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου

«Δεν χρειάζονται μόνο οι καταναλωτές βαλβίδες αποσυμπίεσης. Μεγάλη ανάγκη τις έχει και ο εμπορικός κόσμος, που ταυτόχρονα αγωνίζεται για να αποφύγει τα λουκέτα και τις απολύσεις».

Αυτό σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας με αφορμή την αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας.

Όπως δήλωσε ο κ. Καρανίκας: «Η ανάσχεση της πανδημίας απαιτεί συλλογική προσπάθεια και ομοψυχία. Το ίδιο όμως και η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της στην αγορά και ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται κυριολεκτικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Αυτός ο διπλός εθνικός στόχος, δεν υπηρετείται με αιφνιδιαστικές εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, που μέσα σε ελάχιστα 24ωρα οδηγούν στην ακύρωση προγενέστερων δικών τους προτάσεων και κατά συνέπεια των κυβερνητικών αποφάσεων για το πολυπόθητο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων ύστερα από το πολύμηνο, σκληρό lockdown.

Οι έμποροι στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα δικαιούνται και απαιτούν μεγαλύτερο σεβασμό από όλους. Δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς από την κυβέρνηση και τους ειδικούς επιστήμονες γιατί, ενώ προετοιμάζονταν πυρετωδώς για να ανοίξουν τη Δευτέρα 5 Απριλίου, στο “παρά ένα” μαθαίνουν ότι θα παραμείνουν τελικά κλειστοί.

Τι άλλαξε στην πορεία της πανδημίας στις συγκεκριμένες περιοχές, το οποίο δεν μπορούσαν την περασμένη Τετάρτη να εντοπίσουν ή να διαβλέψουν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες; Γιατί δημιουργούν φρούδες ελπίδες και υποβάλλουν σε “σκωτσέζικο ντους” τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους τους που έχουν “γονατίσει” κυριολεκτικά ύστερα από το πεντάμηνο, σκληρό lockdown; Τι θα γίνει με το τεράστιο στοκ από απούλητο εμπόρευμα, συν το καινούριο που προμηθεύτηκαν με αιματηρές θυσίες, ενόψει του ανοίγματος που ακυρώθηκε;

Δεν χρειάζονται μόνο οι καταναλωτές βαλβίδες αποσυμπίεσης. Μεγάλη ανάγκη τις έχει και ο εμπορικός κόσμος, που ταυτόχρονα όμως αγωνίζεται για να αποφύγει τα λουκέτα και τις απολύσεις. Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα δεδομένα για την Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα, προκρίνοντας λύσεις που περιλαμβάνουν το άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου, με αυστηρή τήρηση περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία τους».

Αντιδράσεις από τους έμπορους της Πάτρας και της Κοζάνης

Αντιδρούν έντονα οι έμποροι της Πάτρας απέναντι στην απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στην Αχαΐα, την Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη. Όπως αναφέρει thebest.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου, Κώστας Ζαφειρόπουλος, οι καταστηματάρχες σκοπεύουν να τραβήξουν το δικό τους δρόμο και να ανοίξουν τα καταστήματά τους με τα μέτρα που ισχύουν για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

“Με ποια λογική ανοίγει η Αθήνα η οποία είναι κατακόκκινη επιδημιολογικά, αλλά όχι η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη;” αναρωτήθηκε μιλώντας στο thebest. gr ο κ. Ζαφειρόπουλος.

“Για άλλη μια φορά δεν υπάρχει ούτε στοιχειώδης σεβασμός προς τους εμπόρους που από την Τετάρτη ετοιμάζονταν να ανοίξουν πάλι τα καταστήματά τους”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης που ξεκαθαρίζει:

“Αν πρέπει να παραμείνουμε κλειστοί να παραμείνουμε αλλά ΌΛΟΙ. ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να ζούμε το θέατρο του παραλόγου με κλειστά καταστήματα, αλλά με ουρές στα σούπερ μάρκετ, ουρές στις Τράπεζες, ουρές στα καταστήματα τηλεπικοινωνιών, ουρές στις λαϊκές αγορές που συνεχίζουν να πωλούν προϊόντα τα οποία δεν είναι πρώτης ανάγκης”.

Στη Θεσσαλονίκη κυβερνητικό κλιμάκιο μετά τις έντονες αντιδράσεις

Αξιοσημείωτο είναι ότι, στην πόλη πρόκειται να ταξιδέψει κυβερνητικό κλιμάκιο μετά τις αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου για την απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικό κλιμάκιο θα μεταβεί αύριο στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κοζάνη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τρεις υπουργοί θα συναντηθούν με δημάρχους, περιφερειάρχες και εκπροσώπους των εμπόρων και των επιμελητηρίων, προκειμένου να συζητήσουν μεταξύ τους.

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία εμπόρων- Μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα