Ελλάδα

ΑΣΟΕΕ: Βίντεο με τους πυροβολισμούς και τον πετροπόλεμο

Ακούγονται καθαρά οι εκπυρσοκροτήσεις του όπλου από το πιστόλι του αστυνομικού

Parallaxi
ασοεε-βίντεο-με-τους-πυροβολισμούς-κα-992759
Parallaxi

Βίντεο ντοκουμέντο με τη στιγμή των πυροβολισμών στον αέρα από αστυνομικό στην ΑΣΟΕΕ έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Τα επεισόδια που ξέσπασαν έξω από την ΑΣΟΕΕ ξέφυγαν από κάθε έλεγχο όταν μια ομάδα επιτέθηκε σε ένα περιπολικό που βρισκόταν στο σημείο.

Τότε, ακούστηκαν πυροβολισμοί που έριξε ένας αστυνομικός στον αέρα ώστε να διαφύγει.

Όπως έγραφε νωρίτερα το iEidiseis.gr σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για να διαλευκανθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εγκλωβίστηκε πλήρωμα της Άμεσης Δράσης στην οδό Πατησίων, με αποτέλεσμα αστυνομικός να πυροβολήσει τρεις φορές στον αέρα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το κέντρο της Άμεσης Δράσης στη ΓΑΔΑ είχε δώσει εντολή σε όλα τα πληρώματα της υπηρεσίας να μην περάσουν μπροστά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), διότι βρίσκονταν σε εξέλιξη επεισόδια από άτομα που είχαν στήσει οδοφράγματα με κάδους και πετούσαν πέτρες.

Οι τρεις αστυνομικοί που εγκλωβίστηκαν υποστηρίζουν ότι όταν δόθηκε η εντολή εκείνοι βρίσκονταν ήδη στην οδό Πατησίων και ότι δεν μπορούσαν να στρίψουν δεξιά σε κάποιο κάθετο δρόμο αλλά ούτε και να φύγουν από το σημείο, λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Πιθανότατα θεώρησαν ότι επειδή κινούνταν από το αντίθετο ρεύμα της Πατησίων θα μπορούσαν να περάσουν «αλώβητοι» από τα επεισόδια.

Μόλις οι τρεις αστυνομικοί που επέβαιναν στο περιπολικό δέχτηκαν την επίθεση και εγκλωβίστηκαν, οι δύο από αυτούς βγήκαν έξω και άρχισαν να τρέχουν. Ο ένας από τους δύο φέρεται να φώναξε: «Πάμε να φύγουμε θα μας κάψουν ζωντανούς».

Ο τρίτος αστυνομικός έμεινε πίσω, στη θέση του οδηγού, επιχειρώντας να διαφύγει με το περιπολικό. Μετά από δύο μανούβρες που έκανε, περικυκλώθηκε από άτομα που κρατούσαν πέτρες. Τότε φέρεται, σύμφωνα με πηγές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., να προειδοποίησε ότι θα κάνει χρήση του υπηρεσιακού του οπλισμού. Όταν είδε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι δεν αποχωρούν, τότε πυροβόλησε τρεις φορές στον αέρα και απεγκλωβίστηκε.

Ήδη το αρχηγείο έχει διατάξει πειθαρχική έρευνα. Αυτό που προβλημάτισε περισσότερο την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι παρότι είχε δοθεί εντολή για να μην περνούν από το σημείο περιπολικά, πλήρωμα της Άμεσης Δράσης βρέθηκε εγκλωβισμένο έξω από το οικονομικό πανεπιστήμιο. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι ισχυρισμοί των ανδρών της Άμεσης Δράσης για να εξακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη. Ο αστυνομικός που πυροβόλησε τρεις φορές συνελήφθη, σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία και αφέθηκε ελεύθερος.

Για το περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση η ΕΛ.ΑΣ., στην οποία αναφέρεται:

«Σήμερα, Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, και περί ώρα 12:10 ομάδα περίπου 35 ατόμων εξήλθε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έθεσαν φωτιά σε κάδους, τους οποίους μαζί με άλλα αντικείμενα χρησιμοποιούσαν ως οδόφραγμα.

Περί ώρα 12:30 και ενώ είχε δοθεί σαφής εντολή από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης να μην πραγματοποιούνται διελεύσεις περιπολικών από το σημείο, όχημα της Άμεσης Δράσης με πλήρωμα τρεις αστυνομικούς, δέχθηκε από τα ανωτέρω άτομα απρόκλητη επίθεση με πέτρες, καδρόνια και άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές στο όχημα.

Δύο από τους αστυνομικούς απομακρύνθηκαν άμεσα από το όχημα, ωστόσο ο τρίτος εγκλωβίστηκε και έκανε χρήση του υπηρεσιακού του οπλισμού ρίχνοντας στον αέρα.

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίζεται σχετική ποινική δικογραφία από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας κινούνται άμεσα οι διαδικασίες για την πειθαρχική διερεύνηση του περιστατικού, ενώ παράλληλα εξετάζεται η επιβολή του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας σε βάρος των εμπλεκόμενων αστυνομικών».

ΠΗΓΗ ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα