AstraZeneca – Ε.Ε: Συμφωνία για παράδοση 200 εκατ. δόσεων εμβολίων

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
astrazeneca-ε-ε-συμφωνία-για-παράδοση-200-εκατ-δόσ-692907
Parallaxi

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 

AstraZeneca: Συμφωνία για παράδοση 200 εκατ. δόσεων εμβολίων – Τέλος στη δικαστική διαμάχη με Ε.Ε

Σε συμφωνία κατέληξαν η ΕΕ και η AstraZeneca διασφαλίζοντας την παράδοση των υπόλοιπων δόσεων εμβολίων COVID-19 στα κράτη μέλη σύμφωνα με τους όρους της Προκαταρκτικής Συμφωνίας Αγοράς που συνήφθη στις 27 Αυγούστου 2020 με την AstraZeneca. Η συμφωνία θα τερματίσει επίσης την εκκρεμή δικαστική διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου των Βρυξελλών.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου τόνισε ότι «η σημερινή συμφωνία διακανονισμού εγγυάται την παράδοση των υπόλοιπων 200 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου COVID-19 από την AstraZeneca στην ΕΕ. Ενώ αυτήν την εβδομάδα φτάσαμε στο σημαντικό ορόσημο του 70% του πλήρους εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των κρατών μελών μας και η συνεχιζόμενη διαθεσιμότητα εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των AstraZeneca, παραμένει κρίσιμη».

Σημείωσε ότι «ως ο ισχυρότερος υποστηρικτής της παγκόσμιας συνεργασίας και αλληλεγγύης για τα εμβόλια, θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τον υπόλοιπο κόσμο. Στόχος μας είναι να μοιραστούμε τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέσω του COVAX με χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η αλληλεγγύη στα εμβόλια είναι και παραμένει το σήμα κατατεθέν μας».

Αυτή η συμφωνία διακανονισμού προβλέπει τη σταθερή δέσμευση της AstraZeneca να παραδώσει, εκτός από τα περίπου 100 εκατομμύρια δόσεις που παραδόθηκαν μέχρι το τέλος του 2ου τριμήνου, 135 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021 (60 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 3ου τριμήνου και 75 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 4ου τριμήνου) και οι υπόλοιπες δόσεις (65 εκατομμύρια) έως το τέλος Μαρτίου 2022. Αυτό θα φέρει τον συνολικό αριθμό δόσεων που παραδόθηκαν σε 300 εκατομμύρια δόσεις, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σύμβασης.

Θα παρέχονται στα κράτη μέλη τακτικά χρονοδιαγράμματα παράδοσης και θα ισχύουν περιορισμένες εκπτώσεις σε περίπτωση καθυστερημένης δόσης.

Οι τιμές των εμβολίων θα μπορούσαν να μειωθούν σε ενδεχόμενη νέα καθυστέρηση στην παράδοση των δόσεων από την AstraΖeneca αναφέρει η Κομισιόν Οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί με την AstraZeneca, μετά και την τελευταία συμφωνία στην οποία κατέληξε η εταιρεία με την ΕΕ, θα ακολουθηθεί από εκπτώσεις για κάθε δόση που δεν παραδίδεται εντός χρονοδιαγράμματος.

Αυτό ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Στεφάν Ντε Κερσμέκερ ερωτηθείς σχετικά. Ειδικότερα, εξήγησε ότι για κάθε καθυστερημένη δόση, η έκπτωση αντιστοιχεί σε 10% για έναν μήνα καθυστέρηση, 25% για δύο μήνες καθυστέρησης, 40% για τρεις μήνες καθυστέρηση ή περισσότερο.

Τέλος, όπως σημειώνει η Επιτροπή, η έκπτωση δεν θα ισχύσει σε περίπτωση που η καθυστέρηση στην παράδοση είναι πέρα από τον εύλογο έλεγχο της AstraZeneca, η οποία θα κληθεί να το αποδείξει.

https://www.youtube.com/watch?v=k7uuxp4Pmco

Έρευνα: Η χρήση μάσκας μειώνει σημαντικά τη συμπτωματική λοίμωξη covid-19 και οι χειρουργικές μάσκες είναι πιο αποτελεσματικές από τις υφασμάτινες

Τη σημασία της χρήσης μάσκας στην καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 και τη σημασία της επιμονής των επιστημόνων στην έγκυρη ενημέρωση της κοινωνίας κατέδειξε η μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη δοκιμή, που έγινε μάλιστα σε πραγματικές συνθήκες κοινότητας στο Μπαγκλαντές και δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Η μελέτη διερεύνησε με συστηματικό τρόπο αν η χρήση μάσκας συμβάλλει στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της COVID-19 στην κοινότητα. Τα δύο σημαντικά ευρήματα της μελέτης είναι ότι η χρήση μάσκας μειώνει σημαντικά τη συμπτωματική λοίμωξη covid-19 ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων, ενώ οι χειρουργικές μάσκες είναι πιο αποτελεσματικές από τις υφασμάτινες.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου(Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου(Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής)και Θάνος Δημόπουλος(Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής.

Συγκεκριμένα, η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Νοέμβριο 2020 και για 5 μήνες σε 600 χωριά του Μπαγκλαντές, ενώ συμπεριέλαβε συνολικά 342.126 άτομα. Για να απαντηθεί η ερώτηση, οι ερευνητές χώρισαν τυχαία τα χωριά σε δύο ομάδες: 1) σε αυτά στα οποία ανέπτυξαν προγράμματα προώθησης της χρήσης μάσκας, με δωρεάν διανομή στα νοικοκυριά και παροχή πληροφοριών σχετικά με τη σημασία της, 2) σε αυτά στα οποία δεν έγινε καμιά ειδική παρέμβαση. Έτσι η μελέτη, αν και έγινε στον πραγματικό κόσμο, έχει τον τύπο της τυχαιοποιημένης δοκιμής, που είναι πιο αξιόπιστος στην ερευνητική διαδικασία.

Μεταξύ των περίπου 178.000 ατόμων που ενθαρρύνθηκαν να τη φορούν, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η χρήση μάσκας αυξήθηκε κατά 30% περίπου και ότι η αλλαγή στη συμπεριφορά συνεχίστηκε για 10 εβδομάδες ή περισσότερο. Μάλιστα, ανευρέθηκε μείωση των συμπτωματικών περιπτώσεων με COVID-19 κατά 11,9% και μείωση των περιπτώσεων με θετικό τεστ για SARS‑CoV‑2 κατά 9,3%. Τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν με 30% αύξηση της χρήσης μάσκας, οπότε συμπεραίνεται ότι θα ήταν ακόμη καλύτερα αν το ποσοστό αύξησης της χρήσης ήταν μεγαλύτερο.

ΕΕ: Σ.Κυριακίδου: Το κύριο μάθημα που αντλήθηκε από την κρίση της COVID-19 είναι ο κρίσιμος ρόλος της παγκόσμιας συνεργασίας και των συντονισμένων δράσεων

Στη Ρώμη μεταβαίνει, στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου, η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων για να συμμετάσχει σε συνάντηση υπουργών Υγείας που διοργανώθηκε από την ιταλική Προεδρία της G20.

«Το κύριο μάθημα που αντλήθηκε από την κρίση του COVID-19 είναι ο κρίσιμος ρόλος της παγκόσμιας συνεργασίας και των συντονισμένων δράσεων», επεσήμανε η Στέλλα Κυριακίδου. Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στην παγκόσμια υγεία και τις συνέπειές της στην εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η Ευρωπαία Επίτροπος αναμένεται να ζητήσει περισσότερη δράση υπέρ της «μιας υγείας μοναδικής» και καλύτερης διασύνδεσης μεταξύ της υγείας των ζώων και του ανθρώπου, των περιβαλλοντικών συνθηκών καθώς και παγκόσμια συνεργασία για την υποστήριξη της δίκαιης πρόσβασης σε εργαλεία ελέγχου ασθενειών όπως εμβόλια, ό,τι αφορά στις θεραπείες και τη διάγνωση.

Πριν από τη συμμετοχή της, η κ. Κυριακίδου σημείωσε ότι «η πανδημία έχει αποδείξει σαφώς τον τρόπο διασύνδεσης των παγκόσμιων συστημάτων υγείας μας» και προσέθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν στην πρώτη γραμμή της συλλογικής απάντησης σε αυτές τις προκλήσεις, τόσο εσωτερικά όσο και παγκοσμίως, και προσβλέπω σε μια συνάντηση στην οποία θα συζητηθεί μια νέα συνεκτική και ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική παγκόσμιας ασφάλειας υγείας».

Γερμανία: Οι εργοδότες σε σχολεία και γηροκομεία μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με το εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, αποφάσισε η κυβέρνηση

Οι εργοδότες σε «ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς», όπως στην φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, θα μπορούν στο εξής να ρωτούν τους εργαζόμενους εάν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, αποφάσισε ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Γερμανία.

Όπως δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία και γηροκομεία παρέχεται φροντίδα σε άτομα που χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία. «Πώς θα εξηγήσετε σε κάποιον ότι η μητέρα του πέθανε επειδή ο εργαζόμενος που την φρόντιζε δεν ήταν εμβολιασμένος;», διερωτήθηκε ο υπουργός, αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης, η οποία ανατρέπει το καθεστώς που ίσχυε έως τώρα και απαγόρευε στον εργοδότη να ζητά ενημέρωση για θέματα υγείας του εργαζόμενου. Εξαίρεση αποτελούσε ήδη η εργασία στα νοσοκομεία, όπου οι εργοδότες είχαν δικαίωμα να ρωτήσουν τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με ασθενείς εάν έχουν εμβολιαστεί κατά μολυσματικών ασθενειών.

«Αυτό συνέβαινε βεβαίως για καλό λόγο. Σε αυτή την πανδημία θέλουμε λοιπόν να επεκτείνουμε αυτό το δικαίωμα και σε άλλους τομείς», τόνισε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος ωστόσο παραδέχθηκε ότι, αν και θα είχε νόημα σε αυτή την κατηγορία να ενταχθούν και οι εργαζόμενοι σε ενιαίους χώρους γραφείων, «δεν φαίνεται να υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για κάτι τέτοιο».

Ο κ. Σπαν τάχθηκε ακόμη υπέρ της κατάρτισης ενιαίων κανόνων σε ό,τι αφορά την καραντίνα των μαθητών σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος κορονοϊού. Εάν όλοι οι μαθητές της τάξης φορούσαν μάσκες, σε καραντίνα θα πρέπει να μπουν μόνο όσοι κάθονταν κοντά στο κρούσμα, διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι μετά τις πέντε ημέρες παραμονής σε απομόνωση, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας ελέγχου και επιστροφής στο σχολείο. Σύμφωνα με τα ισχύοντα αυτή τη στιγμή, ολόκληρη η τάξη στην οποία εντοπίζεται κρούσμα κορονοϊού τίθεται σε καραντίνα για δύο εβδομάδες. «Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους», προειδοποίησε ο Γενς Σπαν.

Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Υγείας δηλώνει ακόμη υπερήφανος για τον τρόπο που αντιμετώπισε η Γερμανία την πανδημία, ενώ εκφράζει παράλληλα την απογοήτευσή του για τις επιθέσεις μίσους και ομοφοβίας που δέχθηκε το προηγούμενο διάστημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως αποκάλυψε μάλιστα έχει διαγράψει την εφαρμογή του Twitter από το κινητό του τηλέφωνο και έκτοτε είναι «πιο ήρεμος και πιο συγκεντρωμένος». Ως ένα από τα πλέον δυσάρεστα σχόλια αυτό το διάστημα ανέφερε πάντως την κριτική εφημερίδας ότι ο ίδιος και η Καγκελάριος, τα δύο μέλη της κυβέρνησης που δεν είναι γονείς, δεν ενδιαφέρονται για την τύχη των παιδιών στην πανδημία. «Είμαι στην πολιτική επειδή με ενδιαφέρει να συνδιαμορφώσω το μέλλον. Και το μέλλον ανήκει ειδικά στα παιδιά», αντέτεινε ο κ. Σπαν.

Πακιστάν: Σχεδόν 3.800 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 57 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Οι υγειονομικές αρχές του Πακιστάν ανακοίνωσαν σήμερα Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 3.787 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το άθροισμά τους να φθάνει τα 1.171.578.

Παράλληλα, υπέκυψαν 57 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας να φθάνει τους 26.035 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, πάντα σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 90.0761. Στα πακιστανικά νοσοκομεία νοσηλεύονται 5.606 ασθενείς με την COVID-19 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.

Ιράν: Πάνω από 30.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 595 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Ιράν ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 30.279 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν ακόμη 595 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κοροναϊού στην Ισλαμική Δημοκρατία έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 108.988 νεκρούς επί συνόλου 5.055.512 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων του Ιράν νοσηλεύονταν χθες 7.831 ασθενείς με την COVID-19.

Μέχρι χθες στη χώρα των 83 εκατομμυρίων κατοίκων είχαν λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19 πάνω από 19,14 εκατ. πολίτες, εκ των οποίων όμως μόνο 9,29 εκατ. και τη δεύτερη. Οι αρχές παρέλαβαν χθες 1,5 εκατ. δόσεις του σκευάσματος της αγγλοσουηδικής φαρμακευτικής βιομηχανίας AstraZeneca μέσω COVAX.

Οι αρχές του Ιράν πασχίζουν να επιταχύνουν την εκστρατεία ανοσοποίησης, εν μέσω του σφοδρού πέμπτου κύματος της πανδημίας που αποδίδεται από τις υγειονομικές αρχές κυρίως στην πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα.

Ταϊλάνδη: Η χώρα ανακυκλώνει πλαστικά μπουκάλια και τα μετατρέπει σε προστατευτικές στολές μιας χρήσης

Με πλεόνασμα σε πλαστικά σκουπίδια, αλλά με ελλείψεις σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό (PPE), η Ταϊλάνδη ανακυκλώνει πλαστικά μπουκάλια και τα μετατρέπει σε στολές μιας χρήσης για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να μολυνθούν με κοροναϊό.

Εκατομμύρια πλαστικά έχουν συλλεγεί, κομματιαστεί και μετατραπεί σε νήματα ώστε να γίνουν τελικώς ύφασμα που χρησιμοποιείται για τις στολές αυτές, είτε σε νοσοκομεία ή σε βουδιστικούς ναούς όπου οι μοναχοί αποτεφρώνουν θύματα του κοροναϊού.

Η πρωτοβουλία αυτή συντελείται με τη χώρα να έχει καταγράψει περισσότερα από 1,1 εκατομμύριο κρούσματα κοροναϊού και 12.000 θανάτους που συνδέονται με την covid-19 από τον περασμένο Απρίλιο.

«Υπάρχουν φορές που είναι πολύ δύσκολο να βρει κάποιος στολές PPE, ορισμένες φορές ακόμη και αν έχεις χρήματα δεν μπορείς να αγοράσεις», λέει ο Πρα Μαχά Πρανόμ Νταμαλανγκάρο, ένας μοναχός στον ναό Τσακντάενγκ στην επαρχία Σαμούτ Πρακάν κοντά στην Μπανγκόκ.

«Αλλά τώρα τις φτιάχνουμε από ανακυκλωμένα μπουκαλάκια, επομένως τα σκουπίδια τώρα μας είναι πολύτιμα».

Εθελοντές στον ναό ράβουν πορτοκαλί προστατευτικές στολές για τους μοναχούς, για τους νεκροθάφτες και για τους οδοκαθαριστές και στη συνέχεια τέτοιες στολές στέλνονται σε χιλιάδες ναούς που έχουν ανάγκη σε όλη τη χώρα.

Παρότι οι στολές αυτές δεν είναι προστατευτικές στο επίπεδο των ιατρικών στολών, τουλάχιστον μπορούν να προσφέρουν κάποιο βαθμό προστασίας για εκείνους που κινδυνεύουν να μολυνθούν με κοροναϊό και μια τέτοια στολή μπορεί να κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας μόλις 18 πλαστικά μπουκάλια.

Το ύφασμα για τις στολές κατασκευάζεται από ένα εργοστάσιο υφασμάτων στην επαρχία Ραγιόνγκ, το οποίο συνήθως κατασκευάζει υφάσματα που χρησιμοποιούν ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενδυμάτων παγκοσμίως.

Στο εργοστάσιο τα νήματα κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα μπουκάλια και περιστρέφονται μέσα σε ένα γιγάντιο ρολό. Στη συνέχεια υφαίνονται και έπειτα το ύφασμα αυτό υφίσταται επεξεργασία για να γίνει αδιάβροχο.

«Αυτό συμβαίνει για να μην μπορούν να εισέλθουν τα σωματίδια της σκόνης και ο ιός να μην έρχεται σε επαφή μαζί μας», λέει ο Αρνουπχάπ Τσομπουμίνγκ, ο επικεφαλής πωλήσεων και μάρκετινγκ της εταιρείας υφασμάτων Thai Taffeta, η οποία λειτουργεί το εργοστάσιο ανατολικά της Μπανγκόκ.

Περίπου 18 εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια έχουν χρησιμοποιηθεί από τα μέσα του περασμένου χρόνου για να κατασκευαστεί ύφασμα για προστατευτικές στολές, το οποίο έχει σταλεί σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, προσθέτει ο ίδιος.

Βραζιλία: Ο πρόεδρος Μπολσονάρου επικύρωσε νόμο που του δίνει δικαίωμα να σπάει πατέντες, ωστόσο άσκησε βέτο σε διατάξεις του

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, υπέγραψε και κύρωσε χθες Πέμπτη τον νόμο που του επιτρέπει να σπάει πατέντες εμβολίων και φαρμάκων σε περιπτώσεις υγειονομικών κρίσεων, όπως η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Όμως ο ακροδεξιός αρχηγός του κράτους άσκησε βέτο σε διατάξεις του κειμένου, όπως αυτή που προέβλεπε ότι κάτοχοι της πνευματικής ιδιοκτησίας των σκευασμάτων θα υποχρεώνονταν να μεταφέρουν τεχνογνωσία και πρώτες ύλες για την παραγωγή αντιγράφων των εμβολίων και των φαρμάκων τους στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του, οι διατάξεις στις οποίες άσκησε βέτο ήταν πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν ή/και θα αποθάρρυναν τις επενδύσεις στην έρευνα.

Ο κ. Μπολσονάρου είχε ήδη ταχθεί δημόσια εναντίον του νομοσχεδίου, επιχειρηματολογώντας πως θα μπορούσε να πλήξει τις εμπορικές σχέσεις της Βραζιλίας με χώρες όπου κατασκευάζονται εμβόλια για την COVID-19.

Δυνάμει του νόμου, ο πρόεδρος είναι αυτός που θα αποφασίζει πότε θα πρέπει να σπάνε πατέντες.

Αυστραλία: Η χώρα θα λάβει 4 εκ. δόσεις εμβολίων από τη Βρετανία, την ώρα που μαίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Μόρισον και των πολιτειών για τη χαλάρωση των lockdown

Η Βρετανία θα στείλει τέσσερα εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της Pfizer κατά της covid-19 στην Αυστραλία, ανακοίνωσε σήμερα ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, καθώς η χώρα προσπαθεί να περιορίσει την επιδημία και να ανοίξει και πάλι την οικονομία της.

“Το αεροπλάνο είναι στον διάδρομο απογείωσης αυτή τη στιγμή. Θα αναχωρήσει αύριο (…) αυτό θα μας διευκολύνει να επιταχύνουμε σημαντικά το άνοιγμα της Αυστραλίας”, επεσήμανε ο Μόρισον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “οι τέσσερα εκατομμύρια δόσεις ελπίδας” θα αρχίσουν να φτάνουν από το Σάββατο στην Αυστραλία.

“Σ’ ευχαριστώ, Μπόρις, σου χρωστάω μια μπύρα”, αστειεύθηκε ο Μόρισον απευθυνόμενος στον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

Βάσει της συμφωνίας η Αυστραλία θα δώσει με τη σειρά της τέσσερα εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 στη Βρετανία.

Περισσότεροι από τους μισούς από τους 25 εκατομμύρια Αυστραλούς βρίσκονται αυτή την περίοδο σε καθεστώς lockdown, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 και των θανάτων από τη νόσο δεν σταματά να αυξάνει, κυρίως λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού.

Οι μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλίας, η Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, όπως και η πρωτεύουσα Καμπέρα βρίσκονται σε lockdown εδώ και πολλές εβδομάδες, ενώ οι πολιτείες του Κουίνσλαντ και της Δυτικής Αυστραλίας, όπου η επιδημία έχει εξαλειφθεί, έχουν κλείσει τα σύνορά τους προκειμένου να αποτρέψουν την εξάπλωση της covid-19 στο έδαφός τους.

Ο Μόρισον δέχεται επικρίσεις για τη βραδεία εκστρατεία ανοσοποίησης, αλλά και επειδή δεν φρόντισε να διασφαλίσει επαρκή ποσότητα εμβολίων κατά της covid-19.

Λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των Αυστραλών άνω των 16 ετών έχει ανοσοποιηθεί πλήρως, ποσοστό πολύ χαμηλότερο σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Η ανακοίνωση για την αποστολή επιπλέον δόσεων εμβολίων από τη Βρετανία έγινε λίγο πριν τη συνάντηση αργότερα σήμερα ομοσπονδιακών και πολιτειακών αξιωματούχων για το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος της χώρας.

Ήδη οι πρωθυπουργοί του Κουίνσλαντ και της Δυτικής Αυστραλίας έχουν προειδοποιήσει ότι εξετάζουν να καθυστερήσουν τα σχέδια ανοίγματος των συνόρων τους λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη. Εξήγησαν εξάλλου ότι συμφώνησαν στους εθνικούς στόχους ανοίγματος όταν ο αριθμός των κρουσμάτων στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας ήταν χαμηλός.

Από την πλευρά του ο Μόρισον επιθυμεί να τερματιστούν τα lockdown και να ανοίξει και πάλι η οικονομία, καθώς το 2022 είναι αντιμέτωπος με εκλογές.

Η Νέα Νότια Ουαλία ανακοίνωσε σήμερα αριθμό ρεκόρ 1.431 νέων κρουσμάτων covid-19, τον μεγαλύτερο από την αρχή της πανδημίας, και 12 θανάτους.

Η πρωθυπουργός της πολιτείας Γκλάντις Μπερετζίκλιαν προειδοποίησε τους κατοίκους ότι θα πρέπει να προετοιμαστούν για νέα άνοδο των κρουσμάτων καθώς οι επόμενες δύο εβδομάδες “είναι πιθανό να είναι οι χειρότερες σε ό,τι αφορά τον αριθμό των μολύνσεων”.

Στη Βικτόρια, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μελβούρνη, αναφέρθηκαν 208 νέες μολύνσεις covid-19.

Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Αυστραλίας προειδοποίησε χθες Πέμπτη ότι τα νοσοκομεία της χώρας δεν είναι προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν ένα γρήγορο άνοιγμα και ζήτησε να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων προτού χαλαρώσουν τα lockdown.

Στην Αυστραλία έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής σχεδόν 58.200 κρούσματα covid-19 και 1.032 θάνατοι.

Νέα Ζηλανδία: 28 νέα κρούσματα μόλυνσης από την COVID-19 με τις αρχές να κάνουν λόγο για «ενθαρρυντική μείωση»

Η Νέα Ζηλανδία ανέφερε σήμερα 28 νέα κρούσματα μόλυνσης από την COVID-19 καταγράφοντας μεγάλη μείωση σε σύγκριση με τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι αρχές δηλώνουν ότι η χώρα σπάει την αλυσίδα μετάδοσης της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού, που παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 27 νέα κρούσματα μόλυνσης εντοπίστηκαν στο Όκλαντ και ένα στο Ουέλινγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα