Ελλάδα

Αστυνομία Χαλκιδικής: Δεν μπορούμε οι λίγοι εναπομείναντες να φυλάμε τις «Θερμοπύλες»

Καμπανάκι από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χαλκιδικής στην κυβέρνηση - Τι αναφέρουν οι Δήμαρχοι Σιθωνίας και Αριστοτέλη λίγο πριν υποδεχτούν χιλιάδες τουρίστες

Γιώργος Σταυρακίδης
αστυνομία-χαλκιδικής-δεν-μπορούμε-οι-985530
Γιώργος Σταυρακίδης

Καμπανάκι κρούουν οι Δήμαρχοι της Χαλκιδικής, στον Δήμο Αρναίας και Αριστοτέλη, μετά την υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων των περιοχών με σκοπό την ενίσχυση δυναμικού της νεοσύστατης διεύθυνση αστυνόμευσης Αγίου Όρους.

Εν όψει μίας νέας τουριστικής περιόδου για την Χαλκιδική και την βεβαιότητα πως όπως και πέρυσι, θα γίνει πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών, η αποδυνάμωση των αστυνομικών τμημάτων υποδεικνύει από τη μία την αγνόηση από την Πολιτεία της ανάγκης της περιοχής για ασφάλεια και από την άλλη την αδιαφορία για έναν τόπο που σταθερά προσελκύει τους καλοκαιρινούς μήνες μεγάλο αριθμό τουριστών, όταν μάλιστα θα περάσει ένα ακόμα καλοκαίρι χωρίς να έχει στη διάθεση της ούτε δημοτική αστυνομία.

Αίσθηση προκαλεί η επιστολή της  Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Χαλκιδικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην Πανελλήνια Ομοσπονδία και σε άλλους εμπλεκόμενους, όπου ζητάει μεταξύ άλλων γενναία απόφαση για να ενισχυθεί η Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής, τη στιγμή που εννέα ακόμα αστυνομικοί μετακινήθηκαν στη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αγίου Όρους, με το Α.Τ Αρναίας να παραμένει υποστελεχωμένο και όπως αναφέρει στην επιστολή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χαλκιδικής, στο Α.Τ. Σιθωνίας μόνο ‘από θαύμα’ μπορεί να πάει αστυνομικός εκεί…

«Οι χιλιομετρικές αποστάσεις στην Χαλκιδική είναι τεράστιες, τα Τμήματα αδυνατούν να καλύψουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες και αν αφαιρέσετε τις ομάδες ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ που φαίνονται στην δύναμη κάποιων Τμημάτων θα διαπιστώσετε ότι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όλες οι Υπηρεσίες υπολείπονται των οργανικών τους θέσεων.

Είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ, ενόψει καλοκαιριού ένας τουριστικός Νομός – χρυσάφι και στολίδι της χώρας, αντί να ενισχύεται, να ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΖΕΤΑΙ.» αναφέρει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χαλκιδικής, ενώ κλείνει την επιστολή λέγοντας πως «Δεν μπορούμε οι λίγοι εναπομείναντες να φυλάμε τις «Θερμοπύλες» της Χαλκιδικής, να σηκώσουμε το βάρος της ασφάλειας εκατομμυρίων πολιτών. Η ευθύνη της διακινδύνευσης της ασφάλειας των πολιτών που πληρούν τις τοπικές κοινωνίες περιοχής αρμοδιότητας αποδεκατισμένων Τμημάτων, είναι ΕΥΘΥΝΗ των αποφασίσαντων τον αποδεκατισμό τους, και σας θέτουμε προ αυτής.

Είμαστε στο ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ για να υπάρξει μία ΓΕΝΝΑΙΑ απόφαση για να ενισχυθεί η Δ..Α. Χαλκιδικής, προσευχόμενοι βέβαια ότι θα γίνει με άτομα που θα παραμείνουν κιόλας στη Διεύθυνσή μας! Διαφορετικά ας κλείσουν τα Τμήματα των οποίων την επάνδρωση δεν αναλαμβάνει όποιος έχει την ΕΥΘΥΝΗ και ας ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ για αυτή την επιλογή στην τοπική κοινωνία. Εμείς πάντως ως Ένωση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αφήσουμε τους συναδέλφους μας εκτεθειμένους».

Στη νέα μετακίνηση των εννέα αστυνομικών στη διεύθυνση αστυνόμευσης Αγίου Όρους και την αποδυνάμωση των δικών τους αστυνομικών τμημάτων, αντιδρούν οι δύο δήμαρχοι του Δήμου Αριστοτέλη και του Δήμου Σιθωνίας που μιλάνε στην Parallaxi για την ανάγκη της ενίσχυσης των τμημάτων, ειδικά στην τουριστική περίοδο που ξεκινάει.

«Τα περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει η αστυνομική διεύθυνση είναι πολλά, από μετανάστες μέχρι θέματα καθημερινότητας και μίας γενικότερης εύρυθμης λειτουργίας» αναφέρει ο Κυπαρίσσης Ντέμπλας, δήμαρχος Σιθωνίας, τονίζοντας την ανάγκη ύπαρξης προσωπικού στο ΑΤ Σιθωνίας, «Εμείς στη Χαλκιδική, από τώρα μέχρι τον Οκτώβριο έχουμε τουρισμό. Δεν γίνεται να μην υπάρχει αστυνομία και σκεφτείτε ότι δεν είναι μόνο για να κόψει κάποιος κλήσεις ή να επιβάλει την τάξη αλλά είναι και για να δώσει πληροφορίες σε τουρίστες, ειδικά σε μία περιοχή που δεν έχει και δημοτική αστυνομία. Πρέπει λοιπόν η περιοχή να στηριχτεί και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που υπερδιπλασιάζεται ο πληθυσμός της. Ξέρετε, την αστυνομία εδώ τη χρησιμοποιούν για όλα αφού δεν υπάρχει κάπου αλλού να απευθυνθούμε».

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του Στέλιου Βαλιάνου, δημάρχου Δήμου Αριστοτέλη που αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Καταρχήν αυτή η υποστελέχωση υπήρχε και πριν από την εξέλιξη που προέκυψε με τη δημιουργία της Αστυνομικής Διεύθυνσης στο Άγιο Όρος. Όπως και να έχει πάντως, περιορίζει δραματικά την εξυπηρέτηση του πολίτη γιατί μιλάμε για βαθμοφόρους που ασκούσαν διάφορα καθήκοντα και σίγουρα μεταξύ άλλων με αυτό θα πάνε και οι δικογραφίες πίσω και θα πάνε πίσω και την διαδικασία όλη. Το ΑΤ Αρναίας καλύπτει μία μεγάλη περιοχή γιατί δεν υπάρχει ακόμα ΑΤ Αριστοτέλη και οπότε αστυνομεύεται και αυτή η περιοχή από το τμήμα. Εγώ έχω στείλει επιστολή στον υπουργό όπου από τη μία συγχαίρω την πρωτοβουλία δημιουργίας αστυνομικής διεύθυνσης στο Άγιο Όρος αλλά επισημαίνω το πρόβλημα ασφαλείας του Αριστοτέλη και ξέρουμε ότι υπήρχαν αιτήματα από όλη την Ελλάδα για να έρθουν άνθρωποι στην αστυνομική διεύθυνση Άγιου Όρους που μπορεί να ήταν και η καταγωγή τους από εδώ και να επιθυμούσαν να επιστρέψουν. Όμως δυστυχώς προτιμήθηκε να αποδυναμωθεί το ΑΤ Αρναίας. Να σημειωθεί ότι υπάρχει η μεγάλη προσπάθεια του Δήμου Αριστοτέλη για την ανέγερση του αστυνομικού τμήματος της Ιερισσού. Εμείς έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία δωρεάς οικοπέδου 600 τμ στο κέντρο της Ιερισσού. Πρέπει μέσα στο 2023 να έρθει το υπουργείο προστασίας του πολίτη να χρηματοδοτήσει αυτό το έργο που είναι αναγκαίο».

Εικόνα: Περικλής Μεράκος/dimosaristoteli.gr

Η επιστολή της  Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Χαλκιδικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ : Δ.Α. Χαλκιδικής ώρα ‘’ΜΗΔΕΝ’’

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ως Ένωση αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι η άοκνη προσπάθεια πάντα μέσω διαλόγου και με διάθεση συνεργασίας με την Ηγεσία, να αναζητούμε και να δίνουμε λύσεις προς όφελος των συναδέλφων αλλά και προς την αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών της Δ.Α. Χαλκιδικής.

Αποφάσεις όμως όπως αυτής, το να παρθούν άλλοι εννέα (9) αστυνομικοί από τη Διεύθυνση μας προς ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αγίου Όρους, είναι η αφορμή να πιστέψουμε πλέον γεμάτοι αγανάκτηση ότι δεν μας υπολογίζει κανείς .

Είμαστε Νομός ‘υδροκέφαλος’, αφού κατά τους θερινούς και όχι μόνο μήνες υπερπολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός του. Ενώ οι εκκλήσεις μας επί σειρά ετών για ενίσχυση των Τμημάτων μας είναι αιματηρές, αποφάσεις όπως η συγκεκριμένη, καταδεικνύουν απόλυτη απαξίωση του αγώνα να κρατήσουν ψηλά το αίσθημα της Ασφάλειας οι Αστυνομικοί της Χαλκιδικής.

Νυχθημερόν παρακαλάμε εδώ και χρόνια κάθε ένα πρόσωπο σε ηγετική θέση για να ενισχυθεί το Α.Τ. Αρναίας, αφού κάθε άλλο παρά Υπηρεσία προτίμησης των συναδέλφων είναι, όπως επίσης και το Α.Τ. Σιθωνίας που μόνο ‘από θαύμα’ μπορεί να πάει συνάδελφος εκεί. Γι’ αυτό μας αγανακτεί η ‘αφαίμαξη’ των συγκεκριμένων υπηρεσιών και δη του Α.Τ. Αρναίας, αφού μέσα σε μία νύχτα απομακρύνονται τέσσερα(4) άτομα από εκεί. Είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ να λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση που ισοδυναμεί με διάλυση Τμημάτων που ήδη ασθμαίνουν.

Οι χιλιομετρικές αποστάσεις στην Χαλκιδική είναι τεράστιες, τα Τμήματα αδυνατούν να καλύψουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες και αν αφαιρέσετε τις ομάδες ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ που φαίνονται στην δύναμη κάποιων Τμημάτων θα διαπιστώσετε ότι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όλες οι Υπηρεσίες υπολείπονται των οργανικών τους θέσεων.

Είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ, ενόψει καλοκαιριού ένας τουριστικός Νομός – χρυσάφι και στολίδι της χώρας, αντί να ενισχύεται, να ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΖΕΤΑΙ.

‘Ρουτίνα’ έχουν γίνει και οι παράλογες- συστηματικές αποσπάσεις που απολαμβάνουν ορισμένοι μόνο συνάδελφοι, όπως και το ότι άλλοι έρχονται στο Νομό (μετά κόπων και βασάνων μας) σαν να έχουν ‘συστατικές’ επιστολές τοποθέτησης, με αυτούς που δεν έχουν, να νιώθουν κυριολεκτικά ως ‘εξιλαστήρια θύματα’. Γιατί να πληρώνουν αυτή την κατάσταση οι ελάχιστοι εναπομείναντες συνάδελφοι και οι πολίτες με ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ; Ως Ένωση δεν ξεχνούμε ποτέ ότι εκτός από συνδικαλιστές για την προάσπιση των συμφερόντων ΟΛΩΝ των συναδέλφων, είμαστε και ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ των πολιτών.

ΔΕΝ μπορούμε οι λίγοι εναπομείναντες να φυλάμε τις «Θερμοπύλες» της Χαλκιδικής, να σηκώσουμε το βάρος της ασφάλειας εκατομμυρίων πολιτών. Η ευθύνη της διακινδύνευσης της ασφάλειας των πολιτών που πληρούν τις τοπικές κοινωνίες περιοχής αρμοδιότητας αποδεκατισμένων Τμημάτων, είναι ΕΥΘΥΝΗ των αποφασίσαντων τον αποδεκατισμό τους, και σας θέτουμε προ αυτής.

Είμαστε στο ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ για να υπάρξει μία ΓΕΝΝΑΙΑ απόφαση για να ενισχυθεί η Δ..Α. Χαλκιδικής, προσευχόμενοι βέβαια ότι θα γίνει με άτομα που θα παραμείνουν κιόλας στη Διεύθυνσή μας! Διαφορετικά ας κλείσουν τα Τμήματα των οποίων την επάνδρωση δεν αναλαμβάνει όποιος έχει την ΕΥΘΥΝΗ και ας ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ για αυτή την επιλογή στην τοπική κοινωνία. Εμείς πάντως ως Ένωση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αφήσουμε τους συναδέλφους μας εκτεθειμένους”.

*Κεντρική φωτογραφία: Στέλιος Ρήγας

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα