Ελλάδα

Αθήνα: Σε εξέλιξη η πορεία για το Πολυτεχνείο

Στην πρεσβεία των ΗΠΑ το μπλοκ με την αιματοβαμμένη σημαία –  Ένταση στην Κλαυθμώνος - Οι κλειστοί δρόμοι και το μετρό

Parallaxi
αθήνα-σε-εξέλιξη-η-πορεία-για-το-πολυτε-936327
Parallaxi

Σε εξέλιξη είναι η πορεία για τον εορτασμό της 49ης επετείου εξέγερσης της 17ης Νοεμβρίου 1973 του Πολυτεχνείου και το κέντρο έχει κλείσει καθώς ξεκίνησαν οι πορείες. Στην κεφαλή της πορείας η αιματοβαμμένη σημαία που μεταφέρεται από τα χέρια μελών της ΠΑΣΠ και καταλήγει στην αμερικάνικη πρεσβεία.

16:53 – Η πορεία οδηγείται προς την αμερικανική πρεσβεία.

16:45 – Ένταση σημειώθηκε στην πλατεία Καλυθμώνος κατά τη διάρκεια της προσυγκέντρωσης για την πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία. Ομάδα κουκουλοφόρων πλησίασε τις αστυνομικές δυνάμεις από την κάτω πλευρά της πλατείας και εκτόξευσε βόμβες μολότοφ. Στο σημείο υπήρχε μπλοκ περίπου 300 αντιεξουσιαστών με κράνη και κουκούλες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περίπου 20 άτομα έβαλαν στόχο το βαν της αστυνομίας, εκτοξεύοντας 2 μολότοφ. Από την επίθεση δεν υπάρχει αναφορά για τραυματισμό.

16:30 – Η σημαία άλλαξε χέρια και το σύμβολο της εξέγερσης μετέφεραν και άτομα ξένων εθνικοτήτων, σε μια συμβολική κίνηση.

16:00 – Εκκίνηση της πορείας από το Πολυτεχνείο με την αιματοβαμμένη σημαία να προπορεύεται.

Στη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης ξεκίνησε η προσυγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας στο Πολυτεχνείο και στις 15:00 ήταν το κάλεσμα στην Κλαυθμώνος. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών έχει έχει απευθύνει κάλεσμα στα Προπύλαια στις 16:30. Η Κ.Ο Αττικής του ΚΚΕ θα συγκεντρωθεί στις 17:00 στη συμβολή των οδών Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου.

Οι κλειστοί σταθμοί του μετρό απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο

Το μετρό θα κλείσει τρεις σταθμούς στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε: σταθμός «Μέγαρο Μουσικής» του μετρό έχει κλείσει στις 15:00

και οι σταθμοί «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός» έχουν κλείσουν στις 16:30

Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς στάση. Οι τρεις σταθμοί του μετρό θα ανοίξουν μετά την ολοκλήρωση της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία αργά το απόγευμα.

Επίσης η Αστυνομία ανακοίνωσε την απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων, σήμερα Πέμπτη από ώρα 06:00, καθώς και διακοπή της κυκλοφορίας αυτών από ώρα 12:00 της ιδίας μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων:

Δεκαεπτά προσαγωγές στο κέντρο της Αθήνας

Σε 17 προσαγωγές έχουν προχωρήσει οι αρχές κατά τη διάρκεια των προελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, ενόψει της προγραμματισμένης συγκέντρωσης προς την Αμερικανική Πρεσβεία. Υπενθυμίζεται ότι επί ποδός βρίσκονται περίπου 6.000 αστυνομικοί για την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας.

Συρρέει κόσμος κάθε ηλικίας για να αποτίσει φόρο τιμής

Ειδικότερα, από πολύ νωρίς το πρωί, οικογένειες με παιδιά, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, συλλόγων και της πανεπιστημιακής κοινότητας προσέρχονται στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους φοιτητές που εξεγέρθηκαν τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.

«Είναι η ιστορία της χώρας μας. Πρέπει να έρθουν τα παιδιά να δουν από κοντά, να μάθουν», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με συγκίνηση η Κωνσταντίνα, που ήρθε με τον 12χρονο γιο της, Μαρίνο, στο Πολυτεχνείο. Ο πατέρας της Κωνσταντίνας ήταν φοιτητής στο Πολυτεχνείο και βίωσε τα ιστορικά γεγονότα. «Έχω ακούσει πολλές ιστορίες απο τον πατέρα μου, τις οποίες φυσικά έχει πει και στον εγγονό του. Έχει μεγάλη σημασία για εμάς, που ήρθαμε σήμερα εδώ», ανέφερε.

«Πρέπει να μαθαίνουν οι νέοι, να μην ξεχνάμε εμείς οι μεγαλύτεροι ότι κάποια παιδιά έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία», σημείωσε ένας πατέρας που ήρθε με την πεντάχρονη κόρη του.

Η Μυρτώ, μαθήτρια του δημοτικού είχε μιλήσει στην τάξη της με τους συμμαθητές της για το Πολυτεχνείο. «Είπαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί κάτι τέτοιο», είπε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα