Αθλητισμός

10 trivia που πρέπει να ξέρεις για το Μουντιάλ ακόμα κι αν βαριέσαι το ποδόσφαιρο

Για να βάλεις γκολ στη γνώση από τα αποδυτήρια.

Parallaxi
10-trivia-που-πρέπει-να-ξέρεις-για-το-μουντιάλ-341152
Parallaxi
Εικόνα: Σοφία Λαμπρινοπούλου

Οι μάγοι των φυλών κάνουν βουντού στις άλλες ομάδες για τα μάτια της Αϊτής στο Μουντιάλ της Δυτικής Γερμανίας το 1974. Άλλοι ρίχνουν φίλτρα πίσω από τις εστίες για να βάλει γκολ το Καμερούν στο Μουντιάλ της Ισπανίας το 1982.

Υπάρχουν ποδοσφαιρικοί μύθοι που έχουν καταγραφεί στα χρονικά της διοργάνωσης, υπάρχουν και στοιχεία αδιαμφισβήτητα που σχηματίζουν τον αναλυτικό χάρτη του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Με την πολύτιμη βοήθεια του Λεωνίδα Μαλεζά, παλιού αθλητικού δημοσιογράφου της πόλης (εφημερίδες «Θεσσαλονίκη», «Αγγελιοφόρος») και συλλέκτη σπάνιων αντικειμένων του Μουντιάλ, συγκεντρώσαμε μια λίστα με ενδιαφέροντα trivia που αξίζει να ξέρεις για τη μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου.

Διαβάστε σχετικά: Για τους συλλέκτες του Μουντιάλ ο αγώνας ξεκινά στο 90′

Σημείωση: Η λίστα είναι πιθανό να διαφοροποιηθεί μετά τη λήξη της φετινής μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης, αλλά δεν παύει να περιλαμβάνει ανθρώπους και στιγμές ρεκόρ για την Ιστορία του θεσμού:

– Το πιο γρήγορο γκολ στην Ιστορία του Μουντιάλ σε τελική φάση σημειώθηκε στα 11 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του αγώνα από τον Χακάν Σουκούρ στη Νότια Κορέα το 2002, στο παιχνίδι της Τουρκίας με τη διοργανώτρια χώρα.

– Τα περισσότερα γκολ σε ένα Μουντιάλ σημειώθηκαν στη Βραζιλία το 2014: 171 τέρματα σκόραραν συνολικά οι παίκτες όλων των ομάδων!

– Ο νεότερος ποδοσφαιριστής που σημείωσε τέρμα σε τελικό Μουντιάλ ήταν ο Πελέ στη Σουηδία το 1958. Η Βραζιλία κέρδισε τη διοργανώτρια χώρα με 5-2, ο 17χρονος τότε άσσος σκόραρε δύο γκολ και πέρασε στην Ιστορία.

Πρώτος σκόρερ όλων των Μουντιάλ είναι με 16 γκολ ο Γερμανός Μίροσλαβ Κλόζε.

– Τα περισσότερα γκολ σε μία μόνο διοργάνωση, 13 γκολ στο σύνολο, ανήκουν στον Γάλλο Ζυστ Φονταίν στη Σουηδία το 1958.

– Μέχρι το Μουντιάλ του 2014 σημειώθηκαν συνολικά 2.379 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις του θεσμού μέχρι τότε.

– Οι περισσότερες κίτρινες κάρτες δόθηκαν στο Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006 και έφτασαν τις 345. Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη διοργάνωση ήταν και η πιο «άτακτη» όλων με 28 κόκκινες κάρτες.

– Το μεγαλύτερο σκορ σε παιχνίδι (σε σύνολο τερμάτων) σημειώθηκε στον αγώνα Αυστρία – Ελβετία το 1954 επί ελβετικού εδάφους: το ματς έληξε 7-5.

Περισσότερες συμμετοχές σε Μουντιάλ έχουν ο Γερμανός Λόταρ Ματέους, ο Ιταλός Τζανλουίτζι Μπουφόν και ο Ισπανός Αντόνιο Καρμπαχάλ. Όλοι τους κατάφεραν να παίξουν σε 5 Παγκόσμια Κύπελλα. Πρόσφατη προσθήκη στη λίστα, εν έτει 2018, ο Μεξικανός Ράφα Μάρκες.

– Στο παρθενικό Μουντιάλ που έγινε στην Ουρουγουάη το 1930, οι περισσότερες ομάδες που συμμετείχαν ήταν από την Ευρώπη. Ταξίδεψαν με πλοίο μέχρι τη χώρα της Λατινικής Αμερικής και ο τότε Πρόεδρος της FIFA, Ζυλ Ριμέ, κυνηγούσε διαρκώς του παίκτες για να κάνουν κάθε μέρα γυμναστική πάνω στο κατάστρωμα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα