Αθλητισμός

Από το ιδιώνυμο στην… ασπιρίνη – Δεν υπάρχει κενό στο νόμο, αλλά στην εφαρμογή

Από το 1999 και μετά έρχονται νομοσχέδια για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας. Αποτέλεσμα; Κανένα, ενώ η «μαύρη» λίστα μεγαλώνει...

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
από-το-ιδιώνυμο-στην-ασπιρίνη-δεν-υ-1093431
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Η αντιμετώπιση της οπαδικής βίας στη χώρα έρχεται ξανά στο επίκεντρο με αφορμή τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στον απόηχο του σοβαρού τραυματισμού του 31χρονου αστυνομικού κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν έξω από το κλειστό γυμναστήριο του Ρέντη σε αγώνα βόλεϊ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.

Μια δέσμη μέτρων… ασπιρίνη με ορίζοντα διμήνου, που ήδη έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στις ποδοσφαιρικές ομάδες, καθώς θεωρούν ότι το να διεξάγονται οι αγώνες χωρίς την παρουσία φιλάθλων μόνο στις εξέδρες των γηπέδων Super League, είναι κάτι τιμωρητικό για τις ίδιες, ενώ το ίδιο διάστημα οι αναμετρήσεις σε όλα τα υπόλοιπα αθλήματα θα πραγματοποιούνται κανονικά με κόσμο.

Στο ίδιο έργο θεατές στην Ελλάδα, αντιλαμβανόμαστε για μια ακόμη φορά ότι στη χώρα δεν υπάρχει κενό στο νόμο, αλλά στην εφαρμογή του.

Ο Νόμος 2725/1999 είναι μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς και προβλέπει ειδικά κεφάλαια για τη βία (άρθρο 41) και με τον οποίο συστήνεται η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας.

Μέχρι σήμερα βέβαια έχει δεχτεί σωρεία διατάξεων τροποποιητικών ή βελτιωτικών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ένα ενιαίο εργαλείο για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η νομοθεσία του 2005 προέβλεπε τη δημιουργία ψηφιακού μητρώου για τα μέλη των αθλητικών συνδέσμων.

20 σχεδόν χρόνια μετά, συνεχίζουμε να συζητάμε για συνδέσμους οπαδών, λέσχες φιλάθλων…

Από το «ιδιώνυμο» του Ορφανού, ξανά στις κάμερες

Το 2006 ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο για την πάταξη της οπαδικής βίας το οποίο έχει περάσει στην ιστορία ως το «ιδιώνυμο του Ορφανού» προκαλώντας μέχρι και σήμερα μεγάλη συζήτηση.

Σύμφωνα με αυτό, τα αδικήματα που σχετίζονται με την οπαδική βία μετατρέπονται σε «ιδιώνυμα», κάτι που σήμαινε ότι κάθε ποινή φυλάκισης θα εκτελείται χωρίς αναστολή.

Το 2007 η ελληνική αθλητική και κοινή γνώμη συγκλονίζεται από το ραντεβού θανάτου στη λεωφόρο Λαυρίου μεταξύ οπαδών Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού που είχε ως αποτέλεσμα ο Μιχάλης Φιλόπουλος να χάσει τη ζωή του.

Το «ιδιώνυμο» καταργήθηκε το 2009.

Εννιά χρόνια μετά, τα έκτροπα στα γήπεδα επιστρέφουν και η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ με υφυπουργό Αθλητισμού τον Σταύρο Κοντονή φέρνει νέο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας.

Μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος υφυπουργός θα είχε πλέον τη δυνατότητα να μπορεί να επιβάλλει στους εμπλεκόμενους χρηματικά πρόστιμα, μέχρι και να προβαίνει σε ανάκληση της υφιστάμενης ειδικής αθλητικής αναγνώρισης ενός σωματείου.

Πηγή: Eurokinissi / Β.Βερβερίδης

Όσον αφορά τους συνδέσμους οπαδών επιχειρείται μέσω του νέου αθλητικού νομοσχεδίου να ελέγχονται ακόμη περισσότερο μέσω αυστηρών κανόνων λειτουργίας, αλλά και βαρύτατων ποινών σε περίπτωση εμπλοκής σε επεισόδια ή σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι λειτουργούν παράτυπα.

Καθιερώνεται η κάρτα φιλάθλου και το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Στο επίκεντρο και οι ΠΑΕ για ευθύνες τους σε περίπτωση επεισοδίων από τους οπαδούς τους, αλλά και οι ευθύνες των ΜΜΕ για δημοσιεύματα που παρακινούν σε βία.

Η οπαδική βία συνεχίζει ακάθεκτη και τα όσα συμβαίνουν στα γήπεδα κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής σεζόν 2ο17-2018 φέρνουν ένα ακόμη νομοσχέδιο και πάλι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ αλλά αυτή τη φορά από τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη.

Οι ποινές αυστηροποιούνταν, το «ιδιώνυμο» επέστρεψε. Οι συλληφθέντες θα αντιμετώπιζαν απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους και να αποφασιστεί η συνέχιση ή όχι της τιμωρίας τους.

Στο επίκεντρο επίσης το «διαρκές αυτόφωρο», που σήμαινε ότι αν αυτός που ώστε ακόμα κι αν ο ταραξίας συλλαμβανόταν κάποιες μέρες μετά την τέλεση του αδικήματος, να οδηγείται απευθείας στο δικαστήριο και να εκδικάζεται άμεσα η υπόθεσή του.

Καμία βελτίωση.

Νάσος Κωνσταντίνου, Τόσκο Μποζατζίσκι, Άλκης Καμπανός προστίθενται στη «μαύρη» λίστα των νεκρών της «τυφλής» οπαδικής βίας.

Η κυβέρνηση ΝΔ με υφυπουργό Αθλητισμού τον Λευτέρη Αυγενάκη φέρνει ένα ακόμη νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας με νέα μέτρα για τη βία στα γήπεδα, αλλά και για το πλαίσιο λειτουργίας των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών και των λεσχών φιλάθλων.

Αυξημένες ευθύνες στις ΠΑΕ, αυστηροποίηση στην ποινική αντιμετώπιση των πράξεων οπαδικής βίας με την πλήρη επαναφορά του «ιδιώνυμου», απαγόρευση κάλυψης των χαρακτηριστικών του προσώπου στα γήπεδα, κατάργηση του απλού εισιτηρίου στις θύρες των οργανωμένων οπαδών (μόνο διαρκείας) και πολλές άλλες διατάξεις.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 2022:

-Αυστηροποίηση των ποινών για τα εγκλήματα οπαδικής βίας (από έξι μήνες έως 5 έτη το πλαίσιο ποινής)

-Ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους θα έχουν καλυμμένο το πρόσωπό τους κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων

-Απαγόρευση της αναστολής εκτέλεσης της ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας

-Εκδίκαση κατά προτεραιότητα των υποθέσεων οπαδικής βίας

-«Λουκέτο» σε όλους τους συνδέσμους οπαδών έως τις 31 Ιουλίου

-Δημιουργία «Ψηφιακού Μητρώου Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

-Απαγόρευση της διάθεσης μεμονωμένων εισιτηρίων στις θύρες των οργανωμένων οπαδών

«Στόχος μας είναι η πιο αποτελεσματική εποπτεία τους και η πρόληψη τέλεσης αδικημάτων οπαδικής βίας, μέσω της αυστηροποίησης των ποινών. Θωρακίσουμε το θεσμικό οπλοστάσιο απέναντι σε πράξεις οπαδικής βίας, παρέχουμε τα θεσμικά εργαλεία και την πιο αυστηρή και αποτελεσματική εφαρμογή προγενέστερων διατάξεων, για τις Λέσχες φιλάθλων, το πλαίσιο των ποινών και τα διοικητικά μέτρα κατά της βίας. Σκοπός είναι η εξάλειψη της οπαδικής βίας, εντός και εκτός εγκαταστάσεων», είχε πει ο κ. Αυγενάκης και τόνισε ότι στόχος είναι να αναδειχθεί ο υγιής ρόλος των Λεσχών, ως υποστηρικτικών του ασφαλούς και ποιοτικού αθλητισμού.

«Για να γίνει αυτό αναγνωρίζουμε το μερίδιο ευθύνης που αντιστοιχεί σε εμάς, δηλαδή τις διαδικασίες αδειοδότησης και ανανέωσης, ο ορισμός πλαισίου λειτουργίας, οι διαδικασίες ελέγχου από την αστυνομία.

Αποδίδουμε και το μερίδιο ευθύνης που αντιστοιχεί στις λέσχες φιλάθλων, καθιστούμε πιο εύκολο και πιο αποτελεσματικό τον έλεγχό τους. Αυστηροποιούμε τις ποινές και ανοίγουμε δίαυλο ειλικρινούς διαλόγου, μεταξύ Λεσχών και Αθλητικών Φορέων. Δεσμευόμαστε, αν υπάρχουν θετικές εξελίξεις, στο ζήτημα των Λεσχών, των νόμιμων, να φέρουμε διάταξη και να κάνουμε πιο σύντομο το χρονικό διάστημα της αναστολής λειτουργίας τους», είπε ο κ. Αυγενάκης που πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι συνοδοιπόρος με τους νόμιμους εκπροσώπους των νόμιμων Λεσχών, είναι συνοδοιπόρος για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Ο τότε υφυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι αποδίδεται η ευθύνη που ανήκει στα Αθλητικά Σωματεία, στις ΠΑΕ, στις ΚΑΕ. «Φέρουν ευθύνη για τη δράση, ή παρανομίες ή παρατυπίες των αναγνωρισμένων Λεσχών τους και των οργανωμένων μελών τους», είπε ο κ. Αυγενάκης.

Για μια ακόμη φορά μείναμε στα λόγια. Η δολοφονία Κατσουρή έρχεται να προστεθεί στη «μαύρη» λίστα.

Μετά το φιάσκο με την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας στην περίπτωση της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσούρη από τους νεοναζί Κροάτες και τα αλλεπάλληλα οπαδικά εγκλήματα, συστήνεται και ομάδα εργασίας «για τη λειτουργία της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας, με επικαιροποίηση του κανονισμού λειτουργίας της Επιτροπής, επιμόρφωση και πιστοποίηση των παρατηρητών αγώνων από αρμόδιο φορέα, κατηγοριοποίησή τους σε βαθμίδες κ.λπ.».

Στο ίδιο έργο θεατές, με έναν 31χρονο αστυνομικό να χαροπαλεύει στη ΜΕΘ, μετά από ναυτική φωτοβολίδα που δέχτηκε από 18χρονο χούλιγκαν που βγήκε από το κλειστό του Ρέντη στη διάρκεια επεισοδίων οπαδών με αστυνομικούς.

Η κυβέρνηση ανακοινώνει νέα μέτρα.

  • Διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League κεκλεισμένων των θυρών για όλους τους αγώνες μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου. Το μέτρο αφορά και όσες ομάδες της Super League έχουν δεύτερες ομάδες στη Super League 2.
  • Κάμερες στα γήπεδα των αγώνων της Super League. Ακόμη,ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρχές και σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.
  • Ηλεκτρονική είσοδος και ταυτοποίηση των φιλάθλων χωρίς αγώνες. Εν δυνάμει θα αποφασίζεται αν θα μπαίνουν φίλαθλοι σε ευρωπαϊκούς αγώνες.

Ακόμη, θα ανακοινωθεί μια σειρά από διοικητικά μέτρα. Μεταξύ αυτών αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική νομοθεσία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα