Αθλητισμός

Εισιτήριο εισόδου στο Καυτανζόγλειο: Ανάστατα σωματεία, αθλούμενοι και γονείς

Κάνουν λόγο για μια εξοντωτική απόφαση από τη διοίκηση του Σταδίου και προαναγγέλλουν αντιδράσεις

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
εισιτήριο-εισόδου-στο-καυτανζόγλειο-198778
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Έντονες αντιδράσεις σε σωματεία, αθλητές, αλλά και γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε συλλόγους στίβου που χρησιμοποιούν τους χώρους του Καυτανζογλείου, προκάλεσε η απόφαση της Διοίκησης του Σταδίου να επιβάλει τέλος χρήσης, από το οποίο εξαιρούνται μόνο οι διακεκριμένοι αθλητές όλων των ηλικιακών κατηγοριών, ενώ δωρεάν παραμένει και η χρήση του ταρτάν που βρίσκεται περιμετρικά.

Λαμβάνοντας υπόψη τις χρεώσεις που ισχύουν σε άλλα Εθνικά Στάδια της χώρας, αλλά και με γνώμονα την ανάγκη ασφαλούς λειτουργίας του Σταδίου, η διοίκηση του Καυτανζογλείου αποφάσισε ομόφωνα την την ενιαία κοστολόγηση για όλους του χρήστες του προπονητηρίου και του ανοιχτού γηπέδου.

Η απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια αναφέρεται λεπτομερώς και στα ποσά που καλούνται πλέον να πληρώσουν όσοι θέλουν να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις.

Συγκεκριμένα:

– Διακεκριμένοι Αθλητές όλων των ηλικιακών κατηγοριών: μηδενική συνδρομή / δωρεάν είσοδο – Αθλητές με δελτίο άνω των 14 ετών : 50€/έτος – Αθλητές Ακαδημιών 6 – 14 ετών : 5€/μήνα, 25€/εξάμηνο, 35€/εννιάμηνο – Ελεύθερα Ασκούμενοι : 12€/μήνα, 60€/εξάμηνο, 100€/έτος

Οι χρήστες της εγκατάστασης θα λαμβάνουν, μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής τους, έναν qr code τον οποίο και θα επιδεικνύουν κατά την είσοδο τους στο Στάδιο.

Να σημειωθεί πάντως ότι ανάλογες χρεώσεις υπάρχουν και σε άλλα Εθνικά Στάδια, όπως για παράδειγμα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στο ΟΑΚΑ που η ετήσια συνδρομή κυμαίνεται από 60 έως 90 ευρώ, ενώ δεν εξαιρούνται ούτε οι επαγγελματίες γυμναστές με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Δείτε ΕΔΩ τη σχετική απόφαση για το Καυτανζόγλειο Στάδιο, όπως αναρτήθηκε στη Διαύγεια

«Εξοντωτική απόφαση»

Οι ελεύθερα ασκούμενοι που χρησιμοποιούσαν μέχρι τώρα το βοηθητικό γήπεδο του Καυτανζογλείου πλήρωναν 8 ευρώ, όμως πλέον καλούνται να καταβάλουν το ποσό των 12 ευρώ.

Ωστόσο, η παραπάνω απόφαση επηρεάζει άμεσα τους αθλητές των ακαδημιών και κατ’ επέκταση τους συλλόγους της πόλης και πάρα πολλούς γονείς, καθώς πλέον οι τελευταίοι καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, ενώ μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν δωρεάν τις εγκαταστάσεις.

Άνθρωποι συλλόγων της πόλης κάνουν λόγο για μια εξοντωτική απόφαση σε μια δύσκολη περίοδο για κάθε οικογένεια και θα τοποθετηθούν εκτενέστερα στη συνάντηση που θα γίνει με τον ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης το απόγευμα της Τετάρτης.

Δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους, σχετικά με το γεγονός ότι ένα Στάδιο που αποτελεί κληροδότημα στην πόλη από την οικογένεια Καυτανζόγλου, που λειτουργεί σαν σπίτι του στίβου για όλη τη Θεσσαλονίκη, αντί να λειτουργεί άψογα και να αποτελεί «στολίδι», να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και αντί να επικεντρωθούμε στο πώς θα επιλυθούν αυτά, η διοίκηση επιλέγει να επιβάλει τέλος χρήσης στους αθλητές των ακαδημιών.

«Αναγκάζουν τους γονείς να πληρώνουν για να αθληθούν τα παιδιά τους»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η τοποθέτηση του προέδρου του ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης, Τάσου Τουμπούλη, ο οποίος μίλησε στην parallaxi για το θέμα.

«Το απόγευμα της Τετάρτης μετά από αίτημα των σωματείων θα γίνει μια συνάντηση εκεί όπου θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα που έχει προκύψει μετά την απόφαση της διοίκησης του Καυτανζογλείου. Θα ακουστούν όλες οι απόψεις και οι προτάσεις του κάθε συλλόγου. Από εκεί και πέρα θα αποφασιστεί το είδος της διαμαρτυρίας που θα υπάρξει προς τη διοίκηση του Σταδίου, την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τον υφυπουργό Αθλητισμού.

Δεν θα αφήσουμε τα σωματεία απροστάτευτα. Όλοι είναι ανάστατοι. Αντίδραση θα υπάρξει απέναντι σε αυτούς που έχουν αναγκάσει τους γονείς σε όλη τη χώρα να πληρώνουν για να αθληθούν τα παιδιά τους.

Δεν επιτρέπεται να υπάρχει τέτοια αντιμετώπιση για ένα Στάδιο που αποτελεί κληροδότημα στην πόλη από την οικογένεια Καυτανζόγλου».

«Όποιος δεν πληρώνει δε θα έχει δικαίωμα εισόδου»

Ο σύλλογος ΑΣ Ρήγας Θεσσαλονίκης με επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, πήρε θέση για το θέμα που έχει προκύψει, δημοσιεύοντας μάλιστα και φωτογραφίες από εξοπλισμό του Σταδίου που έχει καταστραφεί και έχει πεταχτεί στα σκουπίδια, αφού κανείς από τη Διοίκηση δεν μερίμνησε για τη φροντίδα του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρει:

«Ποιος τελικά είναι αυτός που μας λέει ότι Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ;

Ποιος είναι αυτός που νομίζει ότι τον ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ είναι υποχρεωμένη η οργανωμένη κοινωνία να τον προσφέρει στη νεολαία της;

Ό,τι και να λέμε, ότι και να νομίζουμε ή να πιστεύουμε, έρχονται τα αθλητικά κέντρα όπως το Καυτανζόγλειο, που μάλιστα είναι και ΔΩΡΕΑ της οικογένειας ΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΟΥ με ρητή εντολή στη διαθήκη τους ότι θα φιλοξενεί την αθλούμενη νεολαία της Θεσσαλονίκης, να μας πει ότι:

ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο σημείωμα για τις χρεώσεις (στο τέλος του κειμένου) των οποίων οι λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν.

Μακάρι να μπορούσαμε να ρίξουμε από μία … «γαρδένια» στην Επιτροπή Διοίκησης που για να καλύψουν τα έξοδά τους βάζουν εισιτήρια και υποχρεωτικές συνδρομές στο κάθε παιδί για να του επιτρέψουν την είσοδο στους χώρους του Σταδίου.

Πώς όμως  να κρατήσουν τα έξοδα σε ικανοποιητικό επίπεδο όταν δεν κάνουν κανένα έλεγχο, όταν κανένας δεν ενδιαφέρεται για την περιουσία του Δημοσίου και αντί να προφυλάξουν τα όργανα τα αφήνουν όπου να είναι και όταν τα πιάσει η βροχή … απλά τα πετάνε;

Στρώματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, αν κάποιος από το Στάδιο τα πρόσεχε, με μεγάλη ευκολία τα ρίχνουν στα σκουπίδια αφού κανένας δεν βρέθηκε να τα μαζέψει.

Πού είναι ο έλεγχος που πρέπει να κάνετε κύριοι της Επιτροπής Διοίκησης;

Που είναι η φροντίδα σας για τα όσα η Πολιτεία σας όρισε να προσέχετε και να διαθέτετε στην αθλούμενη νεολαία;

Κύριοι της Επιτροπής Διοίκησης, μόνον η Λεζάντα «είμαστε στην επιτροπή Διοίκησης του Σταδίου» δεν φτάνει, για να κερδίσετε την εκτίμησή μας!!!»

Και πολιτικές διαστάσεις

Η επιβολή χρήσης τέλους για τους χώρους του Σταδίου προκαλεί έντονες αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης της Διοίκησης του Καυτανζογλείου, σημειώνοντας στην ανακοίνωσή του:

«Η διοίκηση του Καυταντζόγλειου σταδίου αποφάσισε εν μέσω ενεργειακής και οικονομικής κρίσης να αυξήσει τα τέλη χρήσης για τους αθλούμενους και να εφαρμόσει για πρώτη φορά τέλη χρήσης στους αθλητές των ακαδημιών που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαν δωρεάν τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή και προκλητική απόφαση ενός δημόσιου φορέα που όφειλε να προστατεύσει την πρόσβαση όλων των πολιτών, ιδίως των νέων ανθρώπων, σε ασφαλείς χώρους άθλησης, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς με βάση την οικονομική κατάσταση της κάθε οικογένειας.

Την ίδια ώρα σε δυσμενή θέση βρίσκονται οι αθλητικοί σύλλογοι της πόλης που καλούνται να διαδραματίσουν τον ρόλο του εισπράκτορα απέναντι στα μέλη τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης ζητά η απόφαση της διοίκησης του Εθνικού Σταδίου να ανακληθεί. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης χρειάζονται περισσότερους, καλύτερους και προσβάσιμους χώρους άθλησης, όχι περιορισμούς στους λιγοστούς διαθέσιμους.

Η κυβέρνηση, το υφυπουργείο Αθλητισμού και οι φορείς του πρέπει να μεριμνούν για την συμπερίληψη στον χώρο του αθλητισμού και όχι στον αποκλεισμό».

Γιαννούλης: Αδιανόητη η επιβολή εισιτηρίου

Για μία «πρωτοφανής απόφαση από την επιτροπή διοίκησης του Καυτανζογλείου Εθνικού Σταδίου» κάνει λόγο ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Γιαννούλης, σχετικά με την επιβολή καταβολής εισιτηρίου για όλους τους αθλητές συλλόγων και ακαδημιών, πλην των διακεκριμένων, προκειμένου να κάνουν χρήση του ανοιχτού βοηθητικού γηπέδου.

«Η απόφαση έχει προκαλέσει την αντίδραση των αθλητικών συλλόγων, που σε μία ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική περίοδο για τους πολίτες, καλούνται να επιβαρύνουν τα μέλη τους με ένα επιπλέον έξοδο», σημειώνει ο βουλευτής.

«Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό και κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, να αθλείται και να απολαμβάνει τα ευεργετήματα της άθλησης στην υγεία του, στην κοινωνικότητα, στον ελεύθερο χρόνο. Αλίμονο εάν επιτρέψουμε να μετατραπεί το μεγαλύτερο κέντρο υψηλού αθλητισμού στην Βόρεια Ελλάδα σε εμπορικό κέντρο αθλητισμού», τονίζει ο κ. Γιαννούλης.

Νοτοπούλου: Απαράδεκτη απόφαση

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την απόφαση της διοίκησης του Καυταντζόγλειου, η βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου.

«Σε μια περίοδο ακραίας φτώχειας η Επιτροπή Διοίκησης του Καυταντζογλείου Εθνικού Σταδίου προχώρησε σε μια απαράδεκτη απόφαση για την επιβολή εισιτηρίου για την είσοδο στο προπονητήριο και στο ανοιχτό βοηθητικό γήπεδο για όλους τους αθλητές και τους χρήστες των χώρων, πλην των διακεκριμένων αθλητών».

Ειδικότερα, «σε μια εποχή που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν χτυπήσει κόκκινο, πλήττοντας σοβαρά το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών και κυρίως των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων, η απόφαση αυτή είναι επικίνδυνη και αψυχολόγητη, αφού δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση των οικογενειών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και θέτει σε κίνδυνο τη συμμετοχή των αθλητών και των ελεύθερα αθλουμένων στις αθλητικές δραστηριότητες που επιθυμούν και έχουν ανάγκη», επισημαίνει η ίδια και προσθέτει: «Η απόφαση αυτή είναι ένα πλήγμα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τα αθλητικά σωματεία, αλλά και στη φυσική δραστηριότητα των ελεύθερα αθλουμένων που έχουν ανάγκη την άσκηση για την υγεία και την ευεξία τους».

Υπό αυτό το πρίσμα, «καλούμε την κυβέρνηση να καλύψει τις δαπάνες για τη σωστή συντήρηση των αθλητικών χώρων του Καυτανζογλείου Σταδίου και να μην επιβαρύνει με αυτές τους αθλούμενους, όλων των ηλικιών και όλων των κατηγοριών. Καλούμε την Επιτροπή Διοίκησης του Εθνικού Σταδίου να ακυρώσει την απόφαση της άμεσα και να διεκδικήσει τους πόρους που είναι αναγκαίοι για τη συντήρηση του Σταδίου από την κυβέρνηση. Στεκόμαστε δίπλα στη μεγάλη αθλητική οικογένεια της πόλης μας στον αγώνα που δίνει καθημερινά για τη βελτίωση των αθλητικών υποδομών και αξίζει και δικαιούται και για τη σοβαρή ενίσχυση όλων τοπικών Ενώσεων και των Σωματείων στο πολύτιμο έργο που επιτελούν», καταλήγει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα