Αθλητισμός

Γυμναστική στο Σπίτι: Όσα πρέπει να γνωρίζεις, για το καλοκαίρι που πλησιάζει

Μία ενναλακτική προσέγγιση στην προπόνηση για ένα υγιές σώμα

Κασσάνδρα Μητκάκη
γυμναστική-στο-σπίτι-όσα-πρέπει-να-γνω-936187
Κασσάνδρα Μητκάκη

Είσαι ένας από αυτούς που θέλουν αποκτήσουν μία πιο υγιή και ενεργή ζωή χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνεις στο γυμναστήριο; Κι όμως υπάρχει λύση .

Η γυμναστική στο σπίτι αποτελεί τον πιο ευέλικτο τρόπο για να φροντίζεις το σώμα σου οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας!

Μπορείς να ενεργοποιήσεις τους μύες σου, να αυξήσεις την αντοχή σου και να αποκτήσεις την αίσθηση ευεξίας χωρίς την ανάγκη για εξοπλισμό ή την επίσκεψη σε γυμναστήριο. Είτε είσαι αρχάριος, είτε έμπειρος μπορείς να εντάξεις ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής και γυμναστικής σχεδιασμένο για να εφαρμοστεί εύκολα στην καθημερινή σου ζωή.

Ο personal trainer, Βασίλης Τσιούκης μιλάει στην parallaxi και δίνει σημαντικές συμβουλές για μία αποτελεσματική γυμναστική στο σπίτι.

Πόσες φορές την εβδομάδα είναι καλό να γυμναζόμαστε; « Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αν είσαι μεταξύ 18 και 64 ετών πρέπει να κάνεις τουλάχιστον 150 λεπτά, μέτριας έντασης, αερόβια σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα ή τουλάχιστον 75 λεπτά έντονη σωματική δραστηριότητα ή ένα ισοδύναμο συνδυασμό και των δύο».

Η γυμναστική στο σπίτι έχει το ίδιο αποτέλεσμα με αυτήν στο γυμναστήριο; « Η γυμναστική στο σπίτι μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα είτε με εξοπλισμό , αλτήρες ,λάστιχα κλπ. , είτε μόνο με το βάρος του σώματος. Μην ξεχνάμε ότι στην αρχαία Ελλάδα οι ασκήσεις με το βάρος του σώματος , καλλισθενική , ήταν ένας από τους βασικούς τρόπους άθλησης την τότε εποχή».

Σε πόσο χρονικό διάστημα, αφότου ξεκινήσουμε την γυμναστική είναι ορατά τα αποτελέσματα στο σώμα μας; « Ξεκινώντας να γυμναζόμαστε μας κάνει άμεσα να νιώθουμε καλύτερα , αφού εκκρίνονται ενδορφίνες (οι ορμόνες της χαράς). Ανάλογα με τον στόχο του κάθε ασκούμενου έχουμε και το αποτέλεσμα. Αυτό που θα μας δώσει την καλλίγραμμη σιλουέτα, την απώλεια βάρους λίπους ή τη μυϊκή ανάπτυξη ή αντοχή που επιθυμούμε θα είναι ορατά λίγο πιο μακροπρόθεσμα. Αναλόγως, λοιπόν τον στόχο μας και το πόσο άμεσα θέλουμε να τον πετύχουμε αυτό θα καθορίσει και το είδος της προπόνησης , τη συχνότητα και την έντασή της. Ο χρόνος, η αφοσίωση και η προσήλωση στο στόχο θα μας φέρει και τα αποτελέσματα και πάντα σε συνδυασμό με υγιεινές διατροφικές συνήθειες».

γυμναστική σπίτι

Με τι αντικείμενα σπιτιού μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα όργανα στο γυμναστήριο; « Η γυμναστική στο σπίτι έχει γίνει πολύ εύκολη πλέον μιας και υπάρχουν οικονομικές λύσεις για εξοπλισμό , όπως ένα πολυόργανο γυμναστικής που καλύπτει μεγάλη γκάμα ασκήσεων μέχρι βαράκια και λάστιχα. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα αγοράς τότε μπορούμε με αντικείμενα που έχουμε στο σπίτι να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα γυμναστικής . Μια εξάδα νερά , μια καρέκλα , μια πετσέτα ή απλά με το βάρος του σώματός μας».

Τι τροφές πρέπει να καταναλώσουμε πριν και μετά την γυμναστική; « Επιλέγουμε απλούς υδατάνθρακες για φόρτιση πριν την άσκηση ώστε να μας δώσει άμεσα ενέργεια. Ιδανικά 60 λεπτά πριν την προπόνηση. Το γεύμα μας μετά την προπόνηση πρέπει να είναι ενισχυμένο με πρωτεΐνη για να υποστηρίξουμε την αύξηση της μυϊκής μάζας και να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση. Τα τρόφιμα με την καλύτερη ποιότητα πρωτεΐνης είναι τα αυγά, το γάλα, η σόγια, το κρέας, τα λαχανικά και οι σπόροι . Απαραίτητος και ο υδατάνθρακας για να αναπληρωθεί το χαμένο γλυκογόνο. Το μεταπροπονητικό γεύμα πρέπει να καταναλωθεί σύντομα μετά το τέλος της άσκησης».

Μπορείς να μας αναφέρεις ορισμένες ασκήσεις για το σπίτι με τις οποίες μπορούμε να γυμνάσουμε όλο το σώμα;

  • Καθίσματα με πίεση ώμων ( squat press)
  • Σανίδες (plank )
  • Άρσεις λεκάνης (Glute bridge)
  • Προβολές ( Lunges )
  • Κάμψεις ( push-ups)
  • Jumping Jacks
  • Reverse snow angels (άσκηση πλάτης)

Ακολουθώντας μια προσαρμοσμένη σειρά από τις παραπάνω ασκήσεις  τις οποίες μπορείς να κάνεις άνετα στον χώρο σου και υιοθετώντας τις παραπάνω συμβουλές θα καταφέρεις κι εσύ να ενισχύσεις το σώμα και την ψυχολογία σου γρήγορα και εύκολα!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα