Ιδέες για να αγαπήσεις την γυμναστική – Ο ρόλος των social media

Ίσως αν βρείτε αυτό που σας ταιριάζει πραγματικά να μην τα παρατήσετε με την πρώτη ευκαιρία...

Νίκος Γκάγιας
ιδέες-για-να-αγαπήσεις-την-γυμναστική-1071184
Νίκος Γκάγιας

Το να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα για την υγείας σας. Γνωρίζω καλά πόσο πολύ βαριέστε, όμως η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, να βελτιώσει την ισορροπία, ακόμα και να βελτιώσει τις συνήθειες ύπνου και την αυτοεκτίμηση σας. 

Το θέμα είναι πως όλοι έχουμε γραφτεί πολλές φορές στις ετήσιες προσφορές του γυμναστηρίου της γειτονιάς μας, αλλά οι επισκέψεις μας περιορίστηκαν στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Είναι πραγματικά παράξενο το γεγονός ότι ενώ όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη της άσκησης, αυτά τελικά δεν είναι αρκετά πάντα για να βάλουμε το ξυπνητήρι και να φορέσουμε τα αθλητικά μας παπούτσια.

Ίσως να ήταν όλα καλύτερα αν μπορούσαμε κάπως μαγικά να παραβλέψουμε την κούραση της μέρας και να εστιάζαμε στα θετικά που θα μας προσφέρει η τακτική προπόνηση.

«Κατ’ αρχάς πρέπει να καταλάβει ο αθλούμενος τι του αρέσει και τι όχι στην γυμναστική. Δεν είναι όλοι για όλα. Κάποιος μπορεί να θέλει να κάνει ενδυνάμωση και κάποιος άλλος zumba. Και οι δύο θα γυμναστούν, απλώς με διαφορετικό τρόπο, το θέμα είναι τι ευχαριστεί τον κάθε άνθρωπο γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να επιστρέψει. Για παράδειγμα αν κάποιος πάει σε προπόνηση crossfit και δεν του αρέσει αυτό το είδος γυμναστικής, απλώς δεν θα ξανά πάει και στη συνέχεια θα λέει “εμένα δεν μου αρέσει η γυμναστική”, ενώ στην πραγματικότητα απλώς μπορεί να μην το αρέσει αυτό το είδος», αναφέρει ο Μιχάλης, ο οποίος είναι personal trainer και έχει το δικό του γυμναστήριο.

Επίσης ο ίδιος αναφέρει ότι «οι ασκούμενοι ειδικά μέχρι να βρουν τα πατήματα τους πρέπει να έχουν δίπλα τους έναν καλό προπονητή.»

«Ο κάθε ένας που έρχεται έχει το δικό του επίπεδο. Δεν γίνεται να βάζεις σε όλους να κάνουν τα ίδια πράγματα. Πρέπει να προσαρμόσεις το πρόγραμμα με βάση τις δυνατότητες του καθενός. Έτσι σιγά σιγά θα δυναμώσουν οι πιο αρχάριοι και θα δουν αποτελέσματα ούτως ώστε να παροτρυνθούν και να συνεχίσουν», καταλήγει.

 Παρακάτω είναι μερικοί τρόποι για να μπορέσετε να αρχίσετε γυμναστική και να μην τα παρατήσετε:

1-Αξιολογήστε το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης

Πιθανότατα έχετε κάποια ιδέα για το πόσο fit είστε. Ωστόσο, η αξιολόγηση και η καταγραφή των βασικών βαθμολογιών φυσικής κατάστασης μπορεί να σας δώσει σημεία αναφοράς βάσει των οποίων μπορείτε να μετρήσετε την πρόοδό σας.

2-Σχεδιάστε το πρόγραμμα γυμναστικής σας

Είναι εύκολο να πεις ότι θα γυμνάζεσαι κάθε μέρα. Αλλά θα χρειαστείτε ένα σχέδιο. Καθώς σχεδιάζετε το πρόγραμμα γυμναστικής σας, έχετε υπόψη σας αυτά τα σημεία:

Σκεφτείτε τους στόχους σας. Ξεκινάτε ένα πρόγραμμα γυμναστικής για να βοηθήσετε να χάσετε βάρος; Ή έχετε κάποιο άλλο κίνητρο, όπως η προετοιμασία για έναν μαραθώνιο; Το να έχετε ξεκάθαρους στόχους μπορεί να σας βοηθήσει να μετρήσετε την πρόοδό σας και να παραμείνετε παρακινημένοι. Δημιουργήστε μια ισορροπημένη ρουτίνα.

Κάντε ασκήσεις ενδυνάμωσης για όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Φυσικά είναι αυτονόητο πως δεν πρέπει να κάνετε μόνοι σας ό,τι βρείτε στο διαδίκτυο ή σας πουν φίλοι και γνωστοί. Πάντα έχουμε πλάι μας έναν ειδικό για να μας καθοδηγεί και να μας επιβλέπεις έτσι ώστε να μην τραυματιστούμε.

3-Πάρτε σωστό εξοπλισμό 

Μάλλον θα ξεκινήσετε με αθλητικά παπούτσια. Φροντίστε να επιλέξετε παπούτσια σχεδιασμένα για τη δραστηριότητα που έχετε στο μυαλό σας. Για παράδειγμα, τα παπούτσια για τρέξιμο είναι ελαφρύτερα σε βάρος από τα παπούτσια cross-training, τα οποία είναι πιο υποστηρικτικά.

Εάν σκοπεύετε να επενδύσετε σε εξοπλισμό , επιλέξτε κάτι που είναι πρακτικό, ευχάριστο και εύκολο στη χρήση. Μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε ορισμένους τύπους εξοπλισμού σε ένα γυμναστήριο πριν επενδύσετε στον δικό σας εξοπλισμό.

4-Ξεκινήστε

Ξεκινήστε αργά και αυξήστε σταδιακά. Να είστε δημιουργικοί. Ίσως η προπόνησή σας να περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες, όπως περπάτημα, ποδήλατο ή κωπηλασία. Αλλά μην σταματήσετε εκεί. Κάντε μια πεζοπορία το Σαββατοκύριακο με την οικογένειά σας ή τους φίλους σας. Βρείτε δραστηριότητες που σας αρέσουν για να προσθέσετε στη ρουτίνα γυμναστικής σας. Ακούστε το σώμα σας. Εάν αισθάνεστε πόνο, δύσπνοια, ζάλη ή ναυτία, κάντε ένα διάλειμμα. Μπορεί να πιέζετε τον εαυτό σας πάρα πολύ. Να είσαι ευέλικτοι. Εάν δεν αισθάνεστε καλά, δώστε στον εαυτό σας την άδεια να πάρει μια ή δύο μέρες άδεια.

5-Παρακολουθήστε την πρόοδό σας

Επαναλάβετε την προσωπική σας αξιολόγηση φυσικής κατάστασης έξι εβδομάδες μετά την έναρξη του προγράμματός σας και στη συνέχεια ξανά κάθε λίγους μήνες. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι πρέπει να αυξήσετε τον χρόνο άσκησης για να συνεχίσετε να βελτιώνεστε.

Εάν χάσετε το κίνητρο, βάλτε νέους στόχους ή δοκιμάστε μια νέα δραστηριότητα.

Ο Ιάσωνας, personal trainer αναφέρει μιλώντας στη Parallaxi ότι: 

«Σιγά σιγά αρχίζει να μπαίνει ο χειμώνας και όλο και περισσότεροι άνθρωποι ξεκίνησαν ή σκέφτονται να ξεκινήσουν γυμναστική. Ωστόσο για τους περισσότερους είναι μια διαδικασία αρκετά ψυχοφθόρα, έως βαρετή πολλές φορές. Πολλοί ξεκινούν και τα παρατάνε στη μέση της χρονιάς και άλλοι απλά κάνουν την εγγραφή και δεν ξαναπηγαίνουν στο γυμναστήριο. Το νούμερο ένα «μυστικό» είναι η υπομονή. Στην εποχή μας δεν την βρίσκεις εύκολα, αλλά στον χώρο της άθλησης είναι απαραίτητη και μόνο έτσι σταδιακά θα δεις αποτελέσματα. Προκειμένου, να βάλεις στο μυαλό σου πως η γυμναστική είναι τρόπος ζωής θα πρέπει να ξεκινήσεις από μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή, και καλό θα ήταν να πάρεις την βοήθεια ενός ειδικού.

Τα τελευταία χρόνια και ειδικά μέσω των social media, όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν μπει στον χώρο της γυμναστικής, προσπαθώντας να αλλάξουν συνήθειες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ολόκληρη τη ζωή τους. Τα social media, βοήθησαν και βοηθάνε όλο και περισσότερο να καταλάβουν όλοι πως η άθληση έχει πολλά οφέλη για τη σωματική, τη ψυχική υγεία του κόσμου»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα