Αθλητισμός

Η Adidas απαγορεύει το 44 στη φανέλα της Εθνικής Γερμανίας για μοιάζει με το SS

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η νέα εμφάνιση, καθώς πολλοί ταυτίζουν το νούμερο "44" με τα αρχικά της ναζιστικής οργάνωσης "SS".

Parallaxi
η-adidas-απαγορεύει-το-44-στη-φανέλα-της-εθνικ-1141501
Parallaxi

Η Adidas απαγορεύει τους οπαδούς να προσθέτουν στη φανέλα της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γερμανίας το νούμερο “44”, λόγω της ομοιότητας με το σύμβολο που χρησιμοποιούσαν οι μονάδες των Ναζί, “SS” κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Η Σουτσστάφφελ (SS), ήταν μια μεγάλη εθνικοσοσιαλιστική παραστρατιωτική οργάνωση του Τρίτου Ράιχ, υπό την ηγεσία του Χάινριχ Χίμλερ, ηθικού αυτουργού του Ολοκαυτώματος. Ήταν επιφορτισμένη με την διεξαγωγή της βιομηχανοποιημένης γενοκτονίας Εβραίων και άλλων σκληρών εγκλημάτων σε όλη την Ευρώπη.

Σχεδιασμένο το σύμβολο το 1929, έχει ταυτιστεί με μερικά από τα χειρότερα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί. Τα μέλη των “SS”, ήταν τα υπεύθυνα για τη φύλαξη στρατοπέδων συγκέντρωσης και την εξόντωση Εβραίων κι άλλων κοινωνικών ομάδων που ήταν κατακριτέες στην Χιτλερική Γερμανία. 

Οι πρώτες ανησυχίες εκφράστηκαν από τον Γερμανό ιστορικό Μίχαελ Κόνινγκ, ο οποίος δήλωσε πως “ο σχεδιασμός της εμφάνισης είναι πολύ αμφισβητήσιμος”.

Επιπλέον, αντιδράσεις προκάλεσε η δεύτερη εμφάνιση της Γερμανίας, με φανέλες ροζ χρώματος. Οι υποστηρικτές λένε ότι αντικατοπτρίζει την διαφορετικότητα, κι είναι ένας τρόπος εξάλειψης στερεοτύπων, ενώ από την άλλη οι επικριτές ισχυρίζονται ότι είναι μια αντιπαραδοσιακή κίνηση με αποκλειστικό στόχο την κερδοσκοπία.

Ένας εκπρόσωπος της Adidas, ο Όλιβερ Μπρούγκεν, αρνήθηκε την οποιαδήποτε επιτηδευμένη ομοιότητα του κιτ με το ναζιστικό σύμβολο. Μεταξύ άλλων, δήλωσε: “Εμείς ως εταιρία, δεσμευόμαστε να αντισταθούμε στην ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό, τη βία και το μίσος και κάθε μορφή. Θα εμποδίσουμε την εξατομίκευση των φανελών”. Ωστόσο, η προκατάληψη για την σχέση της Adidas με το Ναζιστικό καθεστώς είναι διαχρονική, καθώς ο ιδρυτής της Αντόλφ Ντάσλερ ήταν μέλος του κόμματος.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά τις τελευταίες εβδομάδες που μια διεθνής στολή προκαλεί διαμάχη. Οι οπαδοί της Αγγλίας κατέκριναν την φανέλα της εθνικής τους ομάδας, εξαιτίας της αλλαγής του σταυρού στον γιακά στο πίσω μέρος της φανέλας, ο οποίος σχεδιάστηκε ως φόρος τιμής στην ομάδα που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1966. Ο Κέιρ Στράμερ, πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ζήτησε την απόσυρση του, καθώς “η σχεδίαση του δηλώνει ασέβεια”, σύμφωνα με τον ίδιο. 

Το φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου θα διεξαχθεί στην Γερμανία και οι αγώνες θα γίνονται σε 10 διαφορετικές πόλεις. Θα ξεκινήσει στις 14 Ιουνίου, με τους γηπεδούχους να αντιμετωπίζουν την Σκωτία.

Πληροφορίες από το The Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα