Ιμανέ Κελίφ: Η ιντερσέξ πυγμάχος σπάει τη σιωπή της για τον σάλο με το φύλο της
«Όσα ειπώθηκαν είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια»
Μετά από χιλιάδες δημοσιεύματα, κριτική και ανελέητες επιθέσεις στα social media, η ίντερσεξ πυγμάχος Imane Khelif έλυσε τη σιωπή της, σε μία συνέντευξη – βόμβα για όλα όσα συνέβησαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο αραβικό SNTV, μίλησε για το ξέσπασμα της Ιταλίδας αντιπάλου της, που κέρδισε σε 46 δευτερόλεπτα, ενώ τόνισε πως όσα ειπώθηκαν για το φύλο της είναι «επιβλαβή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
«Στέλνω ένα μήνυμα σε όλους τους ανθρώπους του κόσμου να τηρήσουν τις Ολυμπιακές αρχές και να αποφύγουν τον εκφοβισμό όλων των αθλητών γιατί έχει σημαντικές επιπτώσεις», τόνισε.
«Μπορεί να καταστρέψει τους ανθρώπους, μπορεί να σκοτώσει τις σκέψεις, το πνεύμα και το μυαλό των ανθρώπων. Μπορεί να διχάσει τους ανθρώπους. Και εξαιτίας αυτού, τους ζητώ να απέχουν από τον εκφοβισμό», πρόσθεσε.
Η 25χρονη Khelif αναγνώρισε την πίεση και τον πόνο της να υπομείνει αυτή τη δοκιμασία, ενώ αγωνιζόταν μακριά από την πατρίδα της στο πιο σημαντικό γεγονός της αθλητικής της καριέρας.
«Μιλάω με την οικογένειά μου δύο φορές την εβδομάδα. Ελπίζω όσα λέγονται να μην τους έχουν επηρεάσει βαθιά», είπε. «Ανησυχούν, αλλά ένα χρυσό μετάλλιο θα ήταν η καλύτερη απάντηση για όσα λέγονται».
Υπενθυμίζεται πως ο ντόρος ξέσπασε όταν η ΔΟΕ έχει δεχθεί κριτική σχετικά με τη συμπερίληψη της ίδιας και άλλης μία πυγμάχου στην Πυγμαχία Γυναικών των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, οι οποίες έχουν προηγουμένως αποκλειστεί από άλλες διοργανώσεις πυγμαχίας λόγω του φύλου τους. Και στις δύο δεν είχε επιτραπεί να αγωνιστούν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα πυγμαχίας γυναικών, καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμέτοχης τους, επειδή απέτυχαν στον έλεγχο φύλου, σύμφωνα με τα κριτήρια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πυγμαχίας.
Η Khelif είναι ίντερσεξ γυναίκα που έχει ανδρικά χρωμοσώματα.
Στη συνέντευξη πάντως όταν η Khelif ρωτήθηκε αν είχε υποβληθεί σε ελέγχους εκτός από έλεγχο ντόπινγκ, είπε ότι δεν θέλει να μιλήσει γι’ αυτό.
Για την απόφαση της ΔΟΕ, είπε «,ξέρω ότι η Ολυμπιακή Επιτροπή με δικαίωσε και είμαι χαρούμενη, γιατί δείχνει την αλήθεια».
«Ήρθα εδώ για ένα μετάλλιο και για να αγωνιστώ για ένα μετάλλιο. Σίγουρα θα αγωνιστώ για να βελτιωθώ (και) να γίνω καλύτερη», τόνισε, αναφέροντας πως δεν παρακολουθεί τι γίνεται και λέγεται στα social media.
Για τη νίκη της επί της Hamori στον αγώνα του Σαββάτου, η 25χρονη ίντερσεξ πυγμάχος περιέγραψε πως ένιωσε: «Δεν μπορούσα να ελέγξω τα νεύρα. Μετά τη φρενίτιδα των μέσων ενημέρωσης και τη νίκη, αν ήμουν χαρούμενη, επηρεάστηκα πολύ, γιατί ειλικρινά, δεν ήταν καθόλου εύκολο να το περάσω. Ήταν κάτι που πλήττει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Ο επόμενος αγώνας του Khelif στο Παρίσι είναι εναντίον της Janjaem Suwannapheng από την Ταϊλάνδη. Εάν η Khelif κερδίσει και πάλι, θα αγωνιστεί για το χρυσό μετάλλιο την Παρασκευή.
Πηγή: ieidiseis.gr