Αθλητισμός

Mundobasket: Σήμερα η μάχη της Ελλάδας απέναντι στις ΗΠΑ

Πού θα δείτε τον αγώνα

Parallaxi
mundobasket-σήμερα-η-μάχη-της-ελλάδας-απέναντι-σ-1049700
Parallaxi

Μπόλικη λάμψη από NBA θα έχει το παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδας στο Mundobasket 2023 για τη 2η αγωνιστική (28/8, 15.40, ΕΡΤ & Novasports Start).

Απ’ το ρόστερ της Ελλάδας λείπει ο απόλυτος σταρ του παγκόσμιου μπάσκετ Γιάννης Αντετοκούνμπο άρα τελειώνει και η συζήτηση για τις πιθανότητες της ελληνικής ομάδας για νίκη επί της περίφημης εθνικής ομάδας των ΗΠΑ.

Η Team USA μπορεί να μην έχει στο ρόστερ της τους μεγάλους σταρ του NBA, οι οποίοι προφανώς και σνομπάρουν το Παγκόσμιο Κύπελλο συγκριτικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως διαθέτουν μια πλειάδα NBAers που έχουν υψηλό κίνητρο για να κατακτήσουν το χρυσό μετάλλιο, το οποίο στερήθηκε η χώρα στο προηγούμενο Παγκόσμιο το 2019 (το κατέκτησε η Ισπανία).

Απέναντι στη λάμψη, στην ποιότητα και στην τρομακτική αθλητικότητα των NBAers τι έχει να αντιπαρατάξει η ελληνική ομάδα; Πάθος, δυναμισμό, τεράστιο κίνητρο και ένα αίσθημα φόβου για το… χειρότερο. Οι αμέτρητες απουσίες κορυφαίων παικτών της, στις οποίες ήρθε να προστεθεί κι εκείνη της τελευταίας στιγμής με τον τραυματισμό του Μήτογλου, έχει βάλει τους Έλληνες διεθνείς σε θέση… άμυνας αλλά και σε μια τέτοια διαδικασία ώστε άπαντες να παίζουν σαν να μην υπάρχει αύριο αφήνοντας και την ψυχή τους μέσα στο παρκέ. Αυτό διατηρεί διαρκώς την ομάδα σε εγρήγορση, όμως για να κοιτάξει η ελληνική ομάδα τις ΗΠΑ στα μάτια θα πρέπει να γίνουν πράγματα και θάμματα…

Η ποιοτική διαφορά ανάμεσα στις δυο ομάδες είναι χαώδης. Το ζητούμενο λοιπόν για την Ελλάδα απέναντι στο μεγάλο φαβορί για τον τίτλο, είναι να πραγματοποιήσει μια αξιοπρεπή εμφάνιση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, πριν από τον τελικό πρόκρισης απέναντι στη Νέα Ζηλανδία που θα κρίνει το εισιτήριο για τη φάση των 16.

Η Ελλάδα αναμετρήθηκε με την Team USA στις 18 Αυγούστου σε φιλική αναμέτρηση στο Άμπου Ντάμπι, όπου ηττήθηκε με 108-86. Ήταν ένα ματς στο οποίο απλώς επιβεβαιώθηκε η διαφορά δυναμικότητας που υπάρχει μεταξύ των δύο ομάδων…

Η Team USA έχει στον πάγκο της τον Στιβ Κερ, ο οποίος ως παίκτης των θρυλικών Σικάγο Μπουλς κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα NBA, κι αργότερα ως προπονητής των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς σήκωσε άλλους τέσσερις τίτλους. Διαδέχθηκε τον κορυφαίο Γκρεγκ Πόποβιτς και θέλει να επαναφέρει την ομάδα στην κορυφή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, τίτλο που έχασε η αμερικανική ομάδα το 2019. Στο πλευρό του ο Κερ έχει ένα υψηλού επιπέδου προπονητικό επιτελείο, ενδεικτικό του ότι οι Αμερικανοί έχουν πάρει στα σοβαρά τη διοργάνωση.

Μπορεί από την Team USA να λείπουν τα φανταχτερά αστέρια, αλλά σίγουρα δεν λείπει το κίνητρο. Όλες οι επιλογές παικτών είχαν… μπασκετική λογική και δεν έγιναν ούτε για λόγους πολιτικής, ούτε για λόγους… PR. Ο Κερ επέλεξε το νέο αίμα του NBA με ορισμένους υπερταλαντούχους παίκτες. Αυτό που λείπει όμως είναι η χημεία και η συνοχή καθώς όλοι μαζί βρίσκονται τις τελευταίες 40 ημέρες…

Ο Έντουαρντς είναι ένας τρομερός σκόρερ που παίζει στους Τίμπεργουλβς, και μαζί με τον εξαιρετικό Μπράνσον των Νικς και τον «μάγο» Χαλιμπέρτον των Πέισερς συνθέτουν μια δυνατή τριπλέτα στην περιφέρεια. Στη ρακέτα αποτελεί φόβητρο ο σπουδαίος μπλοκέρ Τζάκσον Τζούνιορ, όπως και ο πρώην Νο1 του ντραφτ Πάολο Μπανκέρο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα