Ο «ιπτάμενος» Καραλής- To life story του Χάλκινου Ολυμπιονίκη που υπέφερε από ρατσισμό και κατάθλιψη

Το «άλμα» από την περιθωριοποίηση και το ρατσισμό, στην παγκόσμια αναγνώριση

Ιωάννα Μπαντή
ο-ιπτάμενος-καραλής-to-life-story-του-χάλκινου-1198368
Ιωάννα Μπαντή

Είτε γίνει αναφορά στον Εμμανουήλ Καραλή, είτε στον Manolo, πλέον γνωρίζεις ότι μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο: Τον Χάλκινο Ολυμπιονίκη στο άλμα επί κοντώ, ο οποίος “πέταξε” στα 5.90 μ. και ανέβηκε στο τρίτο βάθρο, γεμίζοντας υπερηφάνεια και θαυμασμό όλη την Ελλάδα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Έναν αθλητή μόλις 24 ετών, του οποίου η πορεία είναι τόσο θριαμβευτική, όσο και η ικανότητά του να ξεπερνά τις δυσκολίες που βρίσκει στο διάβα του.

Το “αγκάθι” του ρατσισμού

Στις 20 Οκτωβρίου του 1999, ο Χάρης Καραλής, από τον Πύργο Ηλείας και η Σάρα, από την Ουγκάντα θα υποδέχονταν στη ζωή τους τα δίδυμα, τον Εμμανουήλ και την Αγγελική. Τα πρώτα χρόνια τους στο σχολείο θα ήταν αρκετά δύσκολα και τραυματικά, λόγω των ρατσιστικών συμπεριφορών που θα δέχονταν από συμμαθητές τους. Όπως εξομολογήθηκε ο Εμμανουήλ σε συνέντευξή του: ” Μας έλεγαν να πάμε στη χώρα μας και μας έσπρωχναν. Εγώ και η αδερφή μου πηγαίναμε σε ένα παγκάκι, καθόμασταν και κλαίγαμε. Η αδερφή μου όμως, που ήταν και είναι πιο δυνατή από εμένα, μίλησε στη μητέρα μας και αυτή με τη σειρά της στη διευθύντρια του σχολείου και τα περιστατικά σταμάτησαν. Καμιά φορά στο δρόμο, πλέον, θα δεχτώ περίεργα βλέμματα..”.

Το 2019, ο Εμμανουήλ Καραλής κατήγγειλε στο ΣΕΓΑΣ, τον προπονητή Δημήτρη Κυτέα για ρατσιστική συμπεριφορά, ύστερα από προσβλητικούς χαρακτηρισμούς τόσο προς το πρόσωπό του, όσο και προς την οικογένειά του. Έπειτα από έρευνα και κατάθεση μαρτύρων, την ίδια χρονιά, ο ΣΕΓΑΣ έκρινε ομόφωνα την ενοχή του Κυτέα, για παραβίαση του Άρθρου 41 του Καταστατικού, για ανεπίτρεπτη συμπεριφορά στο χώρο του Ολυμπισμού, του Αθλητισμού και του Φιλάθλου Πνεύματος . Του είχε επιβληθεί η ποινή απαγόρευσης εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους και συμμετοχής σε εκδηλώσεις του ΣΕΓΑΣ για έξι μήνες.

Η αναφορά του στην κατάθλιψη και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε

Ο Καραλής το 2022, μέσα από τα social media του,ανακοίνωσε ότι αποχωρεί για λίγο από τον αθλητισμό, αποκαλύπτοντας ότι πάσχει από κατάθλιψη και κρίσεις πανικού. \

«Έπειτα από ένα τραυματισμό που είχα κατά τη διάρκεια της σεζόν στον κλειστό στίβο, ακολούθησαν μια σειρά από περιστατικά που καταρράκωσαν εντελώς το ηθικό μου.

Για πρώτη φορά φέτος έπαθα κρίση πανικού, η οποία με έκανε να βυθιστώ σε άγχος και κατάθλιψη για αρκετό καιρό.

Πίεσα τον εαυτό μου πολύ σκληρά για να αντιστρέψω αυτήν την κατάσταση, αλλά αυτό απλώς έκανε τα πράγματα χειρότερα και δυστυχώς o “κακός” Μανόλο επικράτησε. Ανάγκασα τον εαυτό μου να συνεχίσει τη σεζόν και προσπάθησα να σκέφτομαι θετικά και να απολαμβάνω τους αγώνες όπως πάντα κάνω, αλλά πάντα ένιωθα χαμένος και χωρίς κίνητρο.

Είμαι κουρασμένος και πλήρως εξαντλημένος. Σταματάω εδώ τη σεζόν. Χρειάζομαι λίγη ξεκούραση, πρέπει να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία για λίγο. Χρειάζομαι να κάνω ένα διάλειμμα για να βρω πίσω το χαμόγελό μου», είχε γράψει τότε ο Εμμανουήλ Καραλής.

Κατάφερε όμως να βρει τη δύναμη, να σηκωθεί και πάλι όρθιος και να αρχίσει και πάλι να απολαμβάνει το αγώνισμά του, να βρίσκει τη χαρά σε αυτό που έκανε και κυρίως να χαμογελά, όπως έκανε πάντα και ξεχώριζε.

Αθλητική σταδιοδρομία του Καραλή

  • Έχει συμμετοχές σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου U18, του 2015 και σε δύο Βαλκανικούς Αγώνες Κλειστού Στίβου, το 2015 και το 2016.
  • Μια πρώτη μεγάλη διάκρισή του ήταν το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου U18 το 2015 που πραγματοποιήθηκε στο Κάλι της Κολομβίας, με επίδοση 5,20 μ.
  • Τον Ιούλιο του 2016 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου κάτω των 18 ετών στην Τιφλίδα της Γεωργίας, με επίδοση 5,45 μ.
  • Τον Ιούλιο του 2019 κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών στο Γκέβλε της Σουηδίας, με επίδοση 5,60 μ.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2019 κατέλαβε την πρώτη θέση στους Βαλκανικούς Αγώνες στο Πράβετς της Βουλγαρίας, με επίδοση 5,66 μ.
  • Τον Ιούνιο του 2021 κατέλαβε και πάλι την πρώτη θέση στους Βαλκανικούς Αγώνες στο Σμεντέρεβο της Σερβίας, με επίδοση 5,70 μ.
  • Τον Ιούλιο του 2021 κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου κάτω των 23 ετών στο Ταλίν της Εσθονίας, με επίδοση 5,65 μ.
  • Πρωταθλητής στέφθηκε στο Πανελλήνιο Κλειστού Στίβου τις χρονιές 2018,2019,2021,2022,2023,2024.

Η “συλλογή” ρεκόρ

Η επίδοσή του σε ανοιχτό και κλειστό στίβο, συγκαταλέχθηκε στις καλύτερες όλων των εποχών, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, στην κατηγορία κάτω των 18 ετών (U18), ενώ βελτίωσε το ρεκόρ, που ο ίδιος είχε θέσει στα 5,54 μ., στο Ελληνικό Εθνικό ρεκόρ Παίδων, ισοφαρίζοντας το Ελληνικό Εθνικό ρεκόρ Νέων Ανδρών στην κατηγορία (U20).

Πανελλήνιο ρεκόρ πραγματοποίησε στις 18 Φεβρουαρίου 2023, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, με το άλμα του να φτάνει τα 5,86 μέτρα, ενώ με “πέταγμα” στα 5.92 μ. , στις 20 Ιουνίου 2024 στην Πολωνία,  κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ του Κώστα Φιλιππίδη, το 2015, στα 5,91 μ. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 29 Ιουνίου 2024, “αγγίζοντας” τα 5,93 μ. , σημειώνει νέο ρεκόρ στο πλαίσιο του πανελλήνιου πρωταθλήματος.

Ολυμπιάδες

Η πρώτη Ολυμπιάδα του Καραλή, ήταν αυτή στο Τόκυο το 2021 ,στην οποία κατέκτησε πανηγυρικά την 4η θέση, τοποθετώντας τον εαυτό του στον “χάρτη” τον Ολυμπιακών Αγώνων, με άλμα στα 5,80 μ.

Ο Manolo, δεν σταματά στιγμή να δηλώνει δημόσια την ευγνωμοσύνη του στην οικογένειά του, ενώ μάλιστα το 2023 πρότεινε στον πατέρα του, Χάρη, να τον αναλάβει εξ ολοκλήρου στην αθλητική του πορεία. Μου είπε τότε ή με αναλαμβάνεις ή σταματάω. Στην ουσία με ανάγκασε να το κάνω. Δεν το κρύβω πως είχα αμφιβολίες για το αν έκανα το σωστό ή όχι. Είμαι δίπλα στον Εμμανουήλ από το ξεκίνημα της πορείας του. Το βασικό μου μέλημα ήταν να ενδυναμώσει το κορμί του σωστά για να μπορέσει στη συνέχεια να φτάσει ψηλά”, δήλωσε ο πατέρας του πέρσι.

Φέτος, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ο Καραλής, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με άλμα στα 5,90 μ. . Ολυμπιονίκης πλέον, έκανε όλο τον κόσμο του αθλητισμού να φωνάζει το όνομά του και να τον χειροκροτά.

Οι πανηγυρισμοί στο Ολυμπιακό Χωριό

Στις αγκαλιές συναθλητών, φίλων και συνεργατών “βυθίστηκε” ο Manolo στο Ολυμπιακό Χωριό, έπειτα από την κατάκτηση του χάλκινου.

Ο Manolo δεν “πήγε στη χώρα του”. Πήγε όμως στο Παρίσι και θα επιστρέψει με ένα χάλκινο μετάλλιο και τη σημαία της χώρας του στους ώμους. 

ΠΗΓΕΣ :

Εμμανουήλ Καραλής – Βικιπαίδεια (wikipedia.org)

Ολυμπιακοί Αγώνες: Το άλμα του Εμμανουήλ Καραλή στα 5.90 που του έδωσε το χάλκινο μετάλλιο στο Παρίσι (sport24.gr)

Η απόφαση του ΣΕΓΑΣ για τον Κυτέα έπειτα από την καταγγελία Καραλή | Gazzetta

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα