Αθλητισμός

Οι γυναίκες έδειξαν ξανά το δρόμο

Πώς το πρόσφατο Μουντιάλ γυναικείου ποδοσφαίρου κατάφερε να στείλει ηχηρά μηνύματα γύρω από την LGBTQ+ κοινότητα

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
οι-γυναίκες-έδειξαν-ξανά-το-δρόμο-1048762
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Αμέσως μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2019 η τότε παίκτρια των ΗΠΑ, Μέγκαν Ραπίνο, έσπευσε προς την σταρ του WNBA, Σου Μπερντ και τη φίλησε. Μια στιγμή που μεταδόθηκε σε όλο τον πλανήτη και ανέβασε την ορατότητα της LGBTQ+ κοινότητας σε ένα νέο επίπεδο.

Η Ραπίνο δεν ήταν η πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη αθλήτρια. Η πρώτη ήταν η Lily Parr τη δεκαετία του 1920. Και πλέον στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικείου ποδοσφαίρου του 2023, τουλάχιστον 96 αθλήτριες έχουν δηλώσει ανοιχτά τις προτιμήσεις τους. Οι ειδικοί και οι θεατές λένε ότι η πόρτα ανοίγει όλο και περισσότερο για τους αθλητές LGBTQ+ να εκφράσουν τον πραγματικό τους εαυτό.

Η influencer του TikTok, Jackie J (@jcubehax), μιλά για την “good, queer joy”.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών, η Jackie J έχει δημοσιεύσει βίντεο από τις καλύτερες στιγμές των αγώνων και τα παράπλευρα ειδύλλια, συμπεριλαμβανομένου ενός δραματικού μοντάζ των αντιπαραθέσεων, των παιχνιδιών και των σχέσεων στον αγώνα νοκ-άουτ Ισπανίας – Ολλανδίας, αλλά και μια συγκινητική πρόταση στην Emily van Egmond από την Αυστραλία από τη φίλη της Kat Thompson μετά τη νίκη με 4-0 εναντίον του Καναδά.

Η Glennon Doyle, η οποία παρουσιάζει το podcast We Can Do Hard Things με τη σύζυγο της, παλιά σταρ του ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, Abby Wambach, ανέβασε ζωντανά στο Twitter ενημερώσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών.

Καθώς οι ΗΠΑ πάλευαν να σκοράρουν εναντίον της Πορτογαλίας την 1η Αυγούστου, δημοσίευσε: «Ίσως ας δοκιμάσουμε περισσότερες λεσβίες στο γήπεδο μετά το ημίχρονο». Για την ιστορία το παιχνίδι έληξε 0-0.

Σε ένα δοκίμιο του 2017 για το Outsports, έναν ιστότοπο που καλύπτει θέματα LGBTQ+ και ειδήσεις στην αθλητική κοινότητα, η ποδοσφαιρίστρια Hannah Wilkinson – η οποία σημείωσε το πρώτο γκολ του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών 2023, σηματοδοτώντας την πρώτη νίκη για τη Νέα Ζηλανδία τόσο σε γυναικείο όσο και σε ανδρικό επίπεδο έγραψε για τη σημασία της χρήσης της πλατφόρμας της ως επαγγελματίας αθλήτρια για να υποστηρίξει την ένταξη.

Όλο και περισσότεροι αθλητές LGBTQ+ κάνουν το ίδιο. Είναι μια αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν, καθώς οι αθλητές έπρεπε ιστορικά να αποκρύψουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα υπό το φόβο της παρενόχλησης και των διακρίσεων.

Ερευνητές από το Κέντρο Αμερικανικής Προόδου των ΗΠΑ προτείνουν ότι οι μισοί γκέι, λεσβίες και αμφιφυλόφιλοι παίκτες κρύβουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα από τις ομάδες τους. Ωστόσο, η αλλαγή είναι εμφανής – με τις γυναίκες παίκτριες να πρωτοστατούν

Το 13% των παικτριών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2023 αναγνωρίζονται ως LGBTQ+. Το Outsports αναφέρει ότι η Αυστραλία πρωτοστατεί με 10 ανοιχτά ομοφυλόφιλες παίκτριες τις οποίες η Jackie J βαφτίζει ως “The Gayest Team 2k23”.

Ενώ υπάρχει ήδη ένα ορισμένο επίπεδο αποδοχής σε χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, παίκτες από πιο ιστορικά συντηρητικές χώρες, όπως η Κολομβία, δείχνουν και αυτοί να μη φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά για τις επιλογές τους.

«Ο αθλητισμός είναι συχνά μια μικρογραφία της κοινωνίας, επομένως είναι λογικό να βλέπουμε την αποδοχή και την προβολή να αυξάνεται και στον αθλητισμό» λέει η Sarah Axelson αντιπρόεδρος υπεράσπισης στο Women’s Sports Foundation.

Ένα πλέον viral κλιπ από το TikTok της Jackie J, δείχνει την αρχηγό της Κολομβίας, Daniela Montoya, να πανηγυρίζει αγκαλιά με τη φίλη της Renata Arango μετά τη νίκη της με 2-1 εναντίον της Γερμανίας.

Η Καναδή, Ρεμπέκα Κουίν έγραψε επίσης ιστορία καθώς έγινε το πρώτο τρανς ή μη δυαδικό άτομο που έπαιξε σε Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών ή γυναικών.

Μια δημοσκόπηση του 2022 της Gallup έδειξε ότι ο αριθμός των ατόμων που αναγνωρίζονται ανοιχτά ως LGBTQ+ στις ΗΠΑ έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, τώρα στο 7,2%. Και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα στοιχεία απογραφής του 2021 έδειξαν ότι περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αγγλία και την Ουαλία παρουσιάζονται ως λεσβίες, ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι.

Ο ειδικός δεδομένων LGBTQ+, Kevin Guyan, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, χαρακτήρισε τα δεδομένα “στιγμή ορόσημο για συμπερίληψη”. Οι νεότερες γενιές αισθάνονται όλο και πιο άνετα με την ορατότητα. μια έρευνα της Ipsos αποκάλυψε ότι ένας στους πέντε ενήλικες Gen Z αναγνωρίζεται ως LGBTQ+ – περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη γενιά.

Ωστόσο, η LGBTQ+ κοινότητα σε όλο τον κόσμο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εμπόδια με 71 χώρες να ποινικοποιούν τις πράξεις LGBTQ+.

Μια έκθεση του 2021 από το Ινστιτούτο Williams στη Νομική Σχολή του UCLA έδειξε ότι στις ΗΠΑ, το 46% των ατόμων που προσδιορίζονται ως LGBTQ+ λένε ότι έχουν δεχτεί άδικη μεταχείριση λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Ωστόσο, παγκοσμίως, καθώς ο αγώνας για την αποδοχή LGBTQ+ συνεχίζεται, όλο και περισσότεροι αθλητές μιλούν ανοιχτά.

Για παράδειγμα, η FIFA απαγόρευσε τα περιβραχιόνια του OneLove Pride κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ανδρών πέρυσι στο Κατάρ, όπου είναι παράνομο να είσαι ομοφυλόφιλος. Αλλά φέτος, οι παίκτριες του Παγκόσμιου Κυπέλλου Γυναικών βρίσκουν δημιουργικούς τρόπους να δείξουν την αλληλεγγύη τους.

Η αρχηγός της Νέας Ζηλανδίας, έβαψε τα νύχια της με τα χρώματα της σημαίας του gay pride από το ένα χέρι και της σημαίας των τρανσέξουαλ από την άλλη. Η παίκτρια της Νοτίου Αφρικής Thembi Kgatlana, έβαψε τα μαλλιά της στα χρώματα της σημαίας του Pride.

Ο αθλητισμός «αναπτύχθηκε ιστορικά ως μηχανισμός κοινωνικοποίησης αγοριών και νεαρών ανδρών σε πολιτιστικά κατάλληλες και κοινωνικά αναμενόμενες νόρμες, αξίες και ρόλους», λέει η Cheryl Cooky, καθηγήτρια γυναικείων μελετών για το φύλο και τη σεξουαλικότητα στο Πανεπιστήμιο Purdue, ΗΠΑ και συν-συγγραφέας του Serving Ισότητα: Φεμινισμός, ΜΜΕ και Γυναικείος Αθλητισμός. «Ως εκ τούτου, ο σύγχρονος αθλητισμός χρησιμεύει ως βασικός πολιτιστικός χώρος για τη διατήρηση της αρρενωπότητας».

Οι γυναίκες όμως αθλήτριες θέλουν να σπάσουν τα στερεότυπα αυτά. Δίνουν δύσκολους αγώνες για αναγνώριση, συμπεριλαμβανομένης της ίσης αμοιβής και του δικαιώματος να παίζουν στο γρασίδι αντί για πλαστικό χλοοτάπητα. Μάχες που αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια στην ένταξη και την ισότητα στο παιχνίδι.

Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα, αλλά οι ειδικοί, οι οπαδοί και οι ίδιοι οι αθλητές είναι αισιόδοξοι για την πρόοδο. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, η αμυντική της Αυστραλίας Ellie Carpenter σημείωσε: «Το πόσο μακριά έχουμε φτάσει είναι απλά αδιανόητο. Είμαι τόσο περήφανος που είμαι μέρος αυτής της γενιάς».

Πηγή: BBC

Πηγή Εικόνας: FIFA Women’s World Cup Facebook Page

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα