Αθλητισμός

Όλα τα μέτρα για την οπαδική βία: Κάμερες και ταυτοποίηση στα εισιτήρια μέσω κινητού

Το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μέτρων - Πότε επιστρέφουν οι οπαδοί στα γήπεδα

Parallaxi
όλα-τα-μέτρα-για-την-οπαδική-βία-κάμερε-1093431
Parallaxi

Ο αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε, τη Δευτέρα (29/01) κατά την τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή, το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή μέτρων στα μέτρα με στόχο την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, όπως είναι η λειτουργία καμερών στα γήπεδα και η ταυτοποίηση στα εισιτήρια μέσω κινητού τηλεφώνου.

Συγκεκριμένα, από την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις που αφορούν στην αναδιαμόρφωση των αρμοδιοτήτων και του πλαισίου λειτουργίας της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ), καθιστώντας την πιο ευέλικτη, λειτουργική και αποτελεσματική. Επίσης, από την ίδια ημέρα τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις των διοικητικών μέτρων και ποινών που θα επιβάλλονται από τη ΔΕΑΒ με χρονική αμεσότητα και κατά δέσμια αρμοδιότητα, όταν πρόκειται για τις συχνότερα απαντώμενες συμπεριφορές οπαδικής βίας όπως (ενδεικτικά) ρίψεις εύφλεκτων και γενικότερα επικίνδυνων αντικειμένων εντός των αγωνιστικών χώρων, είσοδο θεατών σε αυτούς, ανάρτηση πανό ή άλλων επιγραφών πολιτικού, θρησκευτικού ή ιδεολογικού χαρακτήρα, με περιεχόμενο υβριστικό, ρατσιστικό ή σεξιστικό κλπ.

Από την Τετάρτη 6 Μαρτίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το νέο πλαίσιο ηλεκτρονικής εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων (υπερσύγχρονες κάμερες παντού, με συνεχή έλεγχό τους από την ΕΛ.ΑΣ.) και καμία ΑΑΕ, που αγωνίζεται στη Super League και στην Basket League, δεν θα αγωνίζεται με θεατές στις εγχώριες διοργανώσεις εάν δεν έχει εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και εποπτείας της αθλητικής εγκατάστασης που χρησιμοποιεί ως έδρα της.

Επίσης, από την Τρίτη 9 Απριλίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το σύγχρονο και πρωτοποριακό σύστημα ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων των ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ ομάδων της Super League, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και το ΕΜΕπ (ταυτοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου και είσοδος στο γήπεδο μέσω αυτού), σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό, Γιάννης Βρούτσης, ενόψει της εισαγωγής του νομοσχεδίου για την αποτροπή και αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορών στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση την Τετάρτη (31/01), «οι παραπάνω διατάξεις και οι άλλες (π.χ. λειτουργία Λεσχών Φιλάθλων με μόνο μία ανά έμβλημα ομάδας, ρήτρα παραβατικότητας με απομείωση ποσοστού από τη χρηματοδότηση μέσω Στοιχήματος κ.ά.), μαζί με την προβλεπόμενη δευτερογενή νομοθεσία, έρχονται να συμπληρώσουν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, εξασφαλίζοντας την απαρέγκλιτη και ακέραιη εφαρμογή του, με ρητές και συγκεκριμένες προβλέψεις».

Με φιλάθλους στα γήπεδα από τις 12 Φεβρουαρίου Στις 12 Φεβρουαρίου θα ανοίξουν τα γήπεδα που έκλεισαν στο πλαίσιο της προσπάθεια αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, όπως είχε επιβεβαιώσει στις 23 Ιανουαρίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ειδικότερα, σε σχετικές δηλώσεις του στην εκπομπή «Στο κέντρο» της ΕΡΤ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε αναφέρει το εξής: «Να πάρουμε τα παιδιά μας και να πάμε όλοι στα γήπεδα που ανοίγουν 12 Φεβρουαρίου και να τελειώνουμε με όλους αυτούς. Έτσι, θα αναγκάσουμε και τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, τους υπεύθυνους, οι οποίοι δεν έχουν λόγους να έχουν γήπεδα τα οποία καίγονται ή δεν έχουν λόγους να έχουν γήπεδα τα οποία δημιουργούν προβλήματα, γιατί και αυτοί εισπράττουν από έναν καλό αγώνα, μια συνεργασία».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα