Αθλητισμός

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η Ουκρανία αντιδρά για την συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών

Τι συνέβη

Parallaxi
ολυμπιακοί-αγώνες-2024-η-ουκρανία-αντιδρ-652880
Parallaxi

Αναφερόμενη σε «παραβιάσεις της ουδετερότητας» η Ουκρανική Ολυμπιακή Επιτροπή ζήτησε από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, να εξετάσει την περίπτωση των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 του Παρισιού.

Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουκρανίας, Βαντίμ Χουτσάιτ, απέστειλε επιστολή στον επικεφαλής της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, αναφέροντας: «Θα ήθελα να σας απευθυνθώ ξανά για το θέμα της πιθανής συμμετοχής αθλητών AIN (ουδέτεροι μεμονωμένοι αθλητές) με ρωσικά και λευκορωσικά διαβατήρια, ιδιαίτερα όσων αγωνίζονται στην πάλη, στους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στις αρχές Δεκεμβρίου 2023 η ΔΟΕ είχε γνωστοποιήσει πως οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές που θα καταφέρουν να πάρουν το «εισιτήριο» για τους αγώνες, θα αγωνίζονται ως ουδέτεροι υπό την… λευκή σημαία. Σημειώνεται πως οι περιορισμοί της ΔΟΕ περιλαμβάνουν την απαγόρευση χρήσης της σημαίας τους, τα εμβλήματα της χώρας αλλά και την ανάκρουση εθνικών ύμνων.

Η ΔΟΕ συνέστησε στις αθλητικές ομοσπονδίες τον Μάρτιο να επιτρέπεται να αγωνίζονται μόνο μεμονωμένοι αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και όχι ομάδες που εκπροσωπούν αυτές τις χώρες. «Η προστασία των δικαιωμάτων μεμονωμένων αθλητών να συμμετέχουν σε αγώνες παρά την αναστολή της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής τους είναι μια καθιερωμένη πρακτική, σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε η ΔΟΕ.

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα