Αθλητισμός

Τι κάνει ένας καταδικασμένος παιδοβιαστής στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Το έγκλημα, η "σιωπή" της Ολλανδίας, η ελλιπής στάση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και τα γιουχαΐσματα πριν τον αγώνα.

Χρυσάνθη Αρχοντίδου
τι-κάνει-ένας-καταδικασμένος-παιδοβι-1195745
Χρυσάνθη Αρχοντίδου

Μέχρι στιγμής, η πραγματική ουσία των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι έχει επισκιαστεί και σημαδευτεί από αμφιλεγόμενα ζητήματα, που ξεκινούν από την υποτιθέμενη «αναπαράσταση» του Μυστικού Δείπνου με drag queens και έναν «γυμνό μπλε άνθρωπο» και φτάνουν στα πιο σοβαρά, τη συμμετοχή ενός Ολλανδού αθλητή, ο οποίος είναι καταδικασμένος παιδοβιαστής.

Το όνομά του, Steven Van de Velde. Η παρουσία του 29χρονου Ολλανδού παίκτη του beach volley στους Αγώνες, έχει δημιουργήσει πλήθος αντιδράσεων ανά τον κόσμο και έχει προκαλέσει ερωτήματα για την ακεραιότητα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Τι έκανε ο Steven van de Velde; 

Ο Van de Velde καταδικάστηκε το 2016 για βιασμό ενός 12χρονου κοριτσιού στην Αγγλία. Το 2014, όταν ο ίδιος ήταν 19 ετών, γνώρισε το ανήλικο κορίτσι από το Facebook. Μιλούσε μαζί της καθημερινά σε Messenger, Snapchat και Skype.

Ταξίδεψε από το Άμστερνταμ στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη “γνωρίσει”. Όταν έφτασε εκεί, συνάντησε το κορίτσι, τη μέθυσε και τη βίασε.

Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, το 2016. Σύμφωνα με την εφημερίδα, Milton Keynes Citizen, κατά την καταδίκη του, ο Van de Velde έκλαψε όταν άκουσε ότι το θύμα του κατέληξε να αυτοτραυματίζεται και να πάρει υπερβολική δόση.

Εξέτισε συνολικά 13 μήνες φυλάκιση στη Βρετανία και την Ολλανδία. Σήμερα είναι ελεύθερος να συνεχίσει την επαγγελματική του πορεία.

Ο ίδιος εξέφρασε ανοιχτά ότι ανοιχτά τη λύπη του για αυτό που αποκάλεσε «το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του».

Γιατί “σιωπά” η Ολλανδία;

Μεγάλο προβληματισμό δημιουργεί ότι αυτό το σκάνδαλο δεν έχει προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στην Ολλανδία. Η είδηση δεν έγινε πρωτοσέλιδο και δεν υπήρξαν αρθρογράφοι ή διαμορφωτές της κοινής γνώμης που να εκφράζουν έκπληξη ή αγανάκτηση.

Η ολλανδική ομοσπονδία βόλεϊ (Nevobo) δήλωσε ότι ο αθλητής «αποδεικνύεται υποδειγματικός επαγγελματίας και άνθρωπος και δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον αμφισβητήσει κανείς από την επιστροφή του».

Η Ολυμπιακή επιτροπή της Ολλανδίας, η οποία επέλεξε τον Van de Velde, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο ίδιος εξέτισε την ποινή του, ολοκλήρωσε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επανένταξης και οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να υποπέσει εκ νέου σε αξιόποινες πράξεις. Ο βολεϊμπολίστας έδειξε ότι «μεγάλωσε και άλλαξε θετικά τη ζωή του. Έχει επανέλθει επιτυχώς και αξίζει τη θέση του στην ομάδα».

Την περασμένη εβδομάδα, ο chef de mission της ομάδας της Ολλανδίας, Pieter van den Hoogenband, εξέφρασε ήπια έκπληξη για τη χρονική στιγμή της αναστάτωσης, επισημαίνοντας ότι ο Van de Velde είχε ήδη επιστρέψει στον διεθνή αθλητισμό το 2017 και είχε αγωνιστεί σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα.

Ο μόνος “θόρυβος” που υπάρχει για το ζήτημα, είναι αυτός που προέρχεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί είναι αυτοί – Ολλανδοί και μη – που υποστηρίζουν ότι ο Van de Velde δεν πρέπει να αγωνιστεί και τον καταδικάζουν ρητά για τις πράξεις του, ενώ ταυτόχρονα κατακρίνουν τους διοργανωτές που αποκλείουν αθλητές για πολύ λιγότερο σημαντικούς λόγους από τους Αγώνες και σε αυτήν την αισχρή περίπτωση όχι απλά αγνοούν – αλλά επιλέγουν να υποστηρίξουν! – έναν καταδικασμένο παιδοβιαστή.

Η στάση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής 

«Δεν θέλω να το δικαιολογήσω με κανέναν τρόπο, αλλά αυτό έγινε, νομίζω, πριν από 10 χρόνια και νομίζω ότι, ως γενικός κανόνας, νομίζω ότι πρέπει να επιτρέψουμε την πιθανότητα αποκατάστασης», ήταν η δήλωση του εκπρόσωπου της ΔΟΕ, Mark Adams, σε συνέντευξη Τύπου την ημέρα του ντεμπούτου του Van de Velde.

Παρά τις αυξανόμενες επικρίσεις για τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανέφερε ότι δεν σκοπεύει να απαγορεύσει στον Van de Velde να αγωνιστεί, παρά την εμφανή δυσαρέσκεια του εκπροσώπου στη λήψη της απόφασης.

Ερωτηθείς εάν η ΔΟΕ ήταν «άνετη και χαρούμενη» με τη συμμετοχή του Van de Velde, ο Adams είπε: «Νομίζω ότι δεν θα ήταν σωστό να χαρακτηριστεί ως «άνετο και χαρούμενο. Είναι ένα έγκλημα συνέβη πριν από 10 χρόνια. Έχει γίνει αποκατάσταση, και υπάρχει επίσης πολύ ισχυρή προστασία, και πιστεύω… ο εν λόγω αθλητής δεν μένει καν στο Ολυμπιακό χωριό».

Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η απόφαση ο αθλητής να μην μείνει στο Ολυμπιακό χωριό αλλά σε ξεχωριστό κατάλυμα, έχει ληφθεί με στόχο τη δική του προστασία ή την προστασία των ανήλικων αθλητριών της διοργάνωσης που μένουν εκεί…

Η Διεθνής Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να εμποδίσει την Ολλανδία να στείλει τον van de Velde στο Παρίσι, αφού προκρίθηκε με τον προβλεπόμενο τρόπο.

Ο εκπρόσωπος της ολλανδικής ομάδας John van Vliet δήλωσε ότι η απόφαση για τη στέγαση του van de Velde ελήφθη από την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή και κοινοποιήθηκε στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ερωτηθείς αν προστατεύουν έναν καταδικασμένο βιαστή παιδιών, είπε: «Προστατεύουμε έναν καταδικασμένο βιαστή παιδιών για να κάνει το άθλημά του όσο το δυνατόν καλύτερα και για ένα τουρνουά στο οποίο προκρίθηκε. Στην περίπτωσή του, έχουμε ένα άτομο που έχει καταδικαστεί, που εξέτισε την ποινή του, που έκανε στη συνέχεια ό,τι μπορεί να κάνει για να μπορέσει να αγωνιστεί ξανά».

Τα γιουχαΐσματα πριν τον αγώνα 

Η υποδοχή του από τον κόσμο στο ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν αναμενόμενα… ψυχρό. Ο Van de Velde αποδοκιμάστηκε με γιουχαΐσματα, όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλήθος, πριν από τον αγώνα με το ζευγάρι των Ιταλών Alex Ranghieri και Adrian Carambula.

Τα ερωτήματα και οι σκέψεις που εγείρει αυτό το σκάνδαλο είναι πολλά και δυστυχώς, προκαλούν έντονη δυσφορία. 

Από τα κύρια πράγματα που μπορεί να σκεφτεί κάποιος είναι: Πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένας κανόνας ο οποίος απαγορεύει σε καταδικασμένους να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Στην εποχή των συνεχών κοινωνικοπολιτικών αναταράξεων και της αμφιλεγόμενης woke κουλτούρας στην οποία ζούμε, πώς είναι δυνατόν να “περνάει” ένας καταδικασμένος παιδοβιαστής μέσα από τα  “παραθυράκια” μίας τόσο μεγάλης και σπουδαίας διοργάνωσης;

Φυσικά, είναι ξεκάθαρη η ανάγκη των πρώην φυλακισμένων για την πλήρη αποκατάστασή τους στην κοινωνία. Αλλά υπάρχει μία μεγάλη διαφορά στο να συνεχίζει κανείς τη ζωή του και να αποκαθίσταται πλήρως επαγγελματικά, κοινωνικά και οικονομικά, από το να εκπροσωπεί τη χώρα του στο πιο σπουδαίο αθλητικό γεγονός στον κόσμο, το οποίο τον θέτει ως πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση – όταν ο ίδιος άνθρωπος έχει καταδικαστεί πριν από μερικά μονάχα χρόνια για ένα ειδεχθές σεξουαλικό αδίκημα.

Εκτός από τα λάθος κοινωνικά μηνύματα που μπορεί να περνάει η Ολλανδία και η ΔΟΕ, μέσα από την υποστήριξη του συγκεκριμένου αθλητή, είναι ολοφάνερο, ότι για ακόμα μία φορά ξεχνούν τη θέση των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης. Έχει σκεφτεί κανείς πώς μπορεί να επηρεάζει αυτή η κατάσταση την κοπέλα η οποία κακοποιήθηκε από τον άνθρωπο που τώρα βλέπει να “λάμπει” στην οθόνη της τηλεόρασής της, αναβιώνοντας ξανά τον πόνο που έζησε στα 12 της χρόνια;

Για ακόμα μία φορά λοιπόν, στην κοινωνία του σήμερα, ο θύτης κατάφερε να βγει στην επιφάνεια με το κεφάλι ψηλά, έχοντας μάλιστα την υποστήριξη όχι μόνο ενός αλλά πολλών φορέων που του το επέτρεψαν χωρίς κανένα δισταγμό και δεύτερη σκέψη. Ξεχάσαμε για ακόμα μία μέρα τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, αυτή τη φορά “στο όνομα του αθλητισμού”.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα