Αθλητισμός

Το Καυταντζόγλειο ρημάζει – Εικόνες εγκατάλειψης και σήψης στους χώρους προπόνησης

Υγρασία στους τοίχους, διαλυμένα δάπεδα και οροφές, χώροι που πλημμυρίζουν όταν βρέχει - Υπό διάλυση το Εθνικό Στάδιο της πόλης – Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο

Φίλιππος Δεργιαδές
το-καυταντζόγλειο-ρημάζει-εικόνες-ε-1060081
Φίλιππος Δεργιαδές

Όλοι είμαστε υπερήφανοι όταν Έλληνες αθλητές του στίβου, όπως ο Μίλτος Τεντόγλου, κατορθώνουν να διακριθούν σε διεθνείς αγώνες κερδίζοντας μετάλλια. Σε τι συνθήκες όμως προπονούνται; Παρέχει η ελληνική πολιτεία τις κατάλληλες υποδομές και τον εξοπλισμό ώστε οι αθλητές μας να μπορούν να πετύχουν διακρίσεις;

Η απάντηση δυστυχώς είναι αρνητική. Οι εικόνες που δημοσιεύουμε σήμερα είναι μία αδιάσειστη μαρτυρία για τις συνθήκες που επικρατούν στους κλειστούς χώρους προπόνησης των αθλητών στίβου, όπως του Εθνικού Σταδίου της Θεσσαλονίκης «Καυτατζόγλειο».

«Το Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο, (εγκαινιάστηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1960), είναι ένα σύγχρονο και άριστα εξοπλισμένο στάδιο» αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του σταδίου, αλλά η κατάσταση στο προπονητήριο και σε πολλά σημεία των αθλητικών εγκαταστάσεων του συγκροτήματος, μπορεί επιεικώς να χαρακτηριστεί τραγική.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι στα σχέδια της παρούσης κυβέρνησης είναι η παραχώρηση του σταδίου στον ιδιωτικό τομέα, αλλά υπάρχει το «ανάχωμα» του κληροδοτήματος του Καυταντζόγλου που ορίζει ότι το στάδιο πρέπει να βρίσκεται υπό την αιγίδα του δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από εργαζόμενους και προπονητές που απασχολούνται στο χώρο, την τελευταία πενταετία δεν υπάρχει καμία φροντίδα για τους χώρους του σταδίου. Από τις κερκίδες μέχρι και τα προπονητήρια όλα είναι υπό διάλυση. «Στάζουν τα πάντα και όταν βρέχει πολύ πλημμυρίζουμε», αναφέρει ένας από τους προπονητές σημειώνοντας πως «και ως Σύνδεσμος Προπονητών Στίβου, έχουμε ενημερώσει επανειλημμένα για την κατάσταση και τα προβλήματα, με υπομνήματα την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αλλά δυστυχώς ουδείς ενδιαφέρεται. Το στάδιο έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα του».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Στάδιο δεν διαθέτει το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό που θα μπορούσε να συντηρήσει τις εγκαταστάσεις, αλλά ούτε έχει ανατεθεί η συντήρηση σε κάποια ιδιωτική τεχνική εταιρία.

«Η κατάσταση είναι επικίνδυνη ιδίως για τα μικρά παιδιά που έρχονται να αθληθούν. Στο βοηθητικό στάδιο το χόρτο είναι γεμάτο λακκούβες ενώ υπάρχει και μία μεγάλη τρύπα από εργασίες, που έγιναν πριν από δύο χρόνια, που ποτές δεν την έκλεισαν. Αναγκαζόμαστε να βάζουμε εμπόδια για να μη χτυπήσουν τα παιδιά», αναφέρει ένας εκ των προπονητών.

«Το στάδιο αντιμετωπίζει κατασκευαστικά προβλήματα και η συντήρηση του πρέπει να είναι διαρκείς ιδίως στα συστήματα των σωληνώσεων και των στεγανοποιήσεων στις οροφές» αναφέρει στέλεχος των προηγούμενων διοικήσεων αναφέροντας πως προφανώς το έχουν εγκαταλείψει προσδοκώντας να το δώσουν σε κάποια ιδιωτική εταιρία του αθλητικού τομέα.

Οι φωτογραφίες που παραθέτουμε μιλούν από μόνες τους για την εγκατάλειψη και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο Εθνικό Στάδιο της πόλης.

Η ανύπαρκτη πολιτική ηγεσία της πόλης

Τι κάνει ο δήμος Θεσσαλονίκης για το Εθνικό Στάδιο της πόλης; Τι κάνουν και οι άλλοι δήμαρχοι και όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι της πόλης; Γνωρίζουν το πρόβλημα; Τι κάνουν ο περιφερειάρχης και οι υποψήφιοι περιφερειάρχες; Δεν τους αφορά η διάλυση της μεγαλύτερης αθλητικής εγκατάστασης στη Θεσσαλονίκη και στη Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας; Τι κάνουν ο βουλευτές και τα κόμματα που δήθεν κόπτονται για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό;

Το Καυντατζόγλειο έχει αφεθεί στη μοίρα του, αλλά όταν κάποιος “Τεντόγλου”, κερδίσει κάποιοι μετάλλιο σε διεθνείς αγώνες, όλοι οι πολιτικοί, συνήθως των κομμάτων εξουσίας, τρέχουν να φωτογραφηθούν μαζί του και δηλώνουν δήθεν συγκινημένοι για την επιτυχία.

Η υποκρισία της πολιτικής ηγεσίας φιγουράρει περήφανη, στους υγρούς τοίχους, στους πεσμένους σοβάδες, στις διαλυμένες οροφές και στα απόνερα του πλημμυρισμένου Εθνικού Σταδίου της Θεσσαλονίκης…

Υποδομές του Εθνικού Σταδίου

Το Καυτανζόγλειο είναι ένα πλήρες αθλητικό συγκρότημα πολλαπλών δραστηριοτήτων που καταλαμβάνει έκταση 106.534 τετραγωνικών μέτρων..

Το Καυτανζόγλειο περιλαμβάνει:

  • Το κεντρικό γήπεδο στίβου- ποδοσφαίρου, ολυμπιακών προδιαγραφών, χωρητικότητας 27.560 θεατών στο οποίο φιλοξενούνται αθλήματα στίβου και ποδοσφαίρου.
  • Το βοηθητικό γήπεδο στίβου -ποδοσφαίρου με αποδυτήρια.
  • Τον βοηθητικό γήπεδο ρίψεων με αποδυτήρια.
  • Το κλειστό προπονητήριο (Κ3)  βαρέων αθλημάτων, στίβου και γυμναστικής. Πρόκειται για ειδικό κτίριο προπονήσεων που διαθέτει κλειστό γυμναστήριο με τέσσερις διαδρόμους 120 μέτρων με ταρτάν, κλειστό γυμναστήριο για άλματα επί κοντώ και μία σειρά από αίθουσες προπονήσεων διαφόρων αθλημάτων. Στο κτίριο αυτό προπονούνται οι επίλεκτοι αθλητές του ΣΕΓΑΣ – ΚΥΑΑΘ.
  • Αίθουσες εκγύμνασης και εσωτερικός διάδρομος προθέρμανσης που λειτουργούν περιμετρικά του κεντρικού γηπέδου και κάτω από τις κερκίδες του Σταδίου.
  • Τετραώροφο κτίριο διοικησης με γραφεία, σουίτες επισήμων, χώρους δημοσιογράφων και οργανωμένη αίθουσα τύπου.
  • Στον τελευταίο όροφο του κλειστού προπονητηρίου (Κ3) βρίσκονται και ξενώνες, όπου φιλοξενούνται αθλητές στίβου υψηλού επιπέδου.

Ο αγωνιστικός χώρος  και στα δύο γήπεδα είναι διαστάσεων 68 Χ 105 m με φυσικό χλοοτάπητα. Ο στίβος είναι 400 μέτρων και 8 διαδρόμων και διαθέτει 2 σκάμματα αλμάτων (μήκους και τριπλούν). Διαθέτει στα ανατολικά χώρο για άλματα εις ύψος και δυτικά χώρο εγκαταστάσεων για άλματα επί κοντώ. Υπάρχουν και οι σχετικές υποδομές για όλες τις ρίψεις (ακοντισμός, σφαιροβολία, δισκοβολία και σφυροβολία)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα