Διεθνή

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους οι Φινλανδοί διστάζουν να αποκτήσουν παιδιά

Ο πληθυσμός της Φινλανδίας γερνάει γρήγορα.

Parallaxi
αυτοί-είναι-οι-λόγοι-για-τους-οποίους-ο-932915
Parallaxi

Ο πληθυσμός της Φινλανδίας γερνάει γρήγορα και οι ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή και τον πόλεμο στο κοντινό περιβάλλον επηρεάζουν την προθυμία αναπαραγωγής, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε την Πέμπτη η Οικογενειακή Ομοσπονδία της Φινλανδίας.

Περίπου το 15% των ατόμων ηλικίας 20 έως 45 ετών δεν επιθυμούν να αποκτήσουν απογόνους, αναφέρει η έρευνα. Το ποσοστό αυτό δεν έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Το κίνητρο πίσω από αυτόν τον λόγο είναι κυρίως το ίδιο: οι άνθρωποι θέλουν να παρατείνουν τη νεότητά τους και να συνεχίσουν να σπουδάζουν, να αναπτύσσονται και να θέτουν σε προτεραιότητα την καριέρα τους και να περιμένουν την ιδανική οικονομική κατάσταση και σύντροφο.

Ωστόσο, η μελέτη της Οικογενειακής Ομοσπονδίας της Φινλανδίας διαπίστωσε νέα κίνητρα. Ένας αυξανόμενος αριθμός πιθανών γονέων ανησυχεί για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της στις μελλοντικές γενιές. Επίσης, ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε αμφίδρομη, διχαστική επίδραση. Για ορισμένους αποδείχθηκε επιχείρημα για τη μη απόκτηση παιδιών, ενώ για άλλους λειτούργησε ως κίνητρο.

Ο πληθυσμός της Φινλανδίας είναι σήμερα ο δεύτερος γηραιότερος στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία. Η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού έχει οικονομικές συνέπειες και το ζήτημα είναι πανευρωπαϊκό.

Σύμφωνα με τις δημογραφικές προοπτικές της ΕΕ, το 30,3% των Ευρωπαίων θα είναι τουλάχιστον 65 ετών μέχρι το 2070. Πρόσφατα, το 2019 το ποσοστό αυτό ήταν πολύ χαμηλότερο, 20,3%. Η Eurostat προβλέπει ότι ο πληθυσμός της ΕΕ-27 θα κορυφωθεί στα 525 εκατομμύρια το 2044, πριν μειωθεί στα 416,1 εκατομμύρια μέχρι το 2100.

πηγή: euractiv.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα