Διεθνή

Bloomberg: Κίνδυνος οικονομικής ύφεσης σε Γερμανία και Σουηδία

Η ΕΚΤ σχεδιάζει νέα αύξηση επιτοκίων

Parallaxi
bloomberg-κίνδυνος-οικονομικής-ύφεσης-σε-γερ-967298
Parallaxi

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο τέλος του περασμένου έτους – ένα χειρότερο αποτέλεσμα από ό,τι είχε προαναγγελθεί και το οποίο καθιστά τελικά πιο πιθανή μια ύφεση λόγω της αύξησης των λογαριασμών ενέργειας.

Σύμφωνα με το Bloomberg τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η στατιστική υπηρεσία έρχονται σε αντίθεση με μια εκτίμηση αυτού του μήνα για στασιμότητα της παραγωγής κατά το τέταρτο τρίμηνο. Σημαίνουν επίσης ότι μια συρρίκνωση κατά την περίοδο έως τον Μάρτιο θα εξακολουθούσε να παράγει ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Αρκετοί δείκτες τις τελευταίες εβδομάδες έδειξαν ότι η εμπιστοσύνη στη Γερμανία αυξάνεται μετά από έναν ήπιο χειμώνα και καλά γεμισμένες αποθήκες φυσικού αερίου που σχεδόν εξάλειψαν τον κίνδυνο ελλείψεων κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης. Οι τιμές χονδρικής πώλησης έχουν μειωθεί από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ, καλλιεργώντας ελπίδες ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Η ζήτηση επιβαρύνεται, καθώς η άνοδος των τιμών συνεχίζει να μεταφέρεται στους καταναλωτές. Η τάση αυτή ήταν επίσης ορατή στη Σουηδία, η οικονομία της οποίας συρρικνώθηκε απροσδόκητα το τέταρτο τρίμηνο, όπως έδειξαν ξεχωριστά στοιχεία νωρίτερα τη Δευτέρα.

«Αναμένουμε περισσότερα από τα ίδια για τις αρχές του 2023, δηλαδή μια μέτρια μείωση του πραγματικού ΑΕΠ που θα αντανακλά κυρίως τη χαμηλότερη κατανάλωση», δήλωσε ο Salomon Fiedler, οικονομολόγος της Berenberg. «Μετά την ήπια ύφεση του χειμώνα, η οικονομία είναι πιθανό να σταθεροποιηθεί την άνοιξη και να αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά σημαντικά στα μέσα του 2023».

Υπήρχαν κάποια καλά νέα και αλλού. Το Βέλγιο κατάφερε να αποσπάσει ανάπτυξη 0,1% και η Λετονία 0,3%, ενώ η οικονομική εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε για τρίτο μήνα τον Ιανουάριο, ανεβαίνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.

Νέα αύξηση στα επιτόκια της ΕΚΤ

Όμως ο υπερμεγέθης μεταποιητικός τομέας της Γερμανίας, ενώ στηρίζεται από ένα μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο και μια χαλάρωση των στεγανών στον εφοδιασμό, βλέπει τις παραγγελίες να μειώνονται.

Η κυβέρνηση στο Βερολίνο προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ανάπτυξη 0,2% για το 2023, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για συρρίκνωση 0,4%. Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ εξακολουθεί να προειδοποιεί για πιθανή ύφεση και ότι η κρίση που προκάλεσε η Ρωσία με την εισβολή της στην Ουκρανία δεν έχει τελειώσει.

Οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες. Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί επίμονος εν μέσω αυξανόμενων απαιτήσεων για υψηλότερους μισθούς. Οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία κατέβηκαν σε απεργία για να διεκδικήσουν αύξηση μισθών κατά 15%, και οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα επιδιώκουν επίσης διψήφια αύξηση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών με περιοριστική νομισματική πολιτική. Πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας στην ήδη πιο επιθετική εκστρατεία σύσφιξης στην ιστορία της. Ο πλήρης αντίκτυπος αυτών των μέτρων δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα