Διεθνή

Bloomberg: Ο κοροναϊός «χτυπάει» τις φτωχές περιοχές

Διαβάστε αναλυτικά

Parallaxi
bloomberg-ο-κοροναϊός-χτυπάει-τις-φτωχές-πε-584844
Parallaxi

Μπορεί το πρώτο κύμα της πανδημίας να έπληξε τις πιο εύπορες πόλεις στην Ευρώπη, όπως το Λονδίνο, το Μιλάνο, το Παρίσι. Όμως, η πρόσφατη έκρηξη του κοροναϊού στην ήπειρο είναι διαφορετική. 

Συγκεκριμένα, όπως αναλύει το Bloomberg, οι περισσότερες εξάρσεις συμβαίνουν τώρα σε πιο υποβαθμισμένες γειτονιές της Ευρώπης, που κατοικούνται από μειονότητες ή μετανάστες που εργάζονται σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας που είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της οικονομίας.

Αυτό το μοτίβο έξαρσης εγείρει το ερώτημα εάν οι κυβερνήσεις έχουν κάνει αρκετά για να διασφαλίσουν πως όλοι οι πολίτες κατανοούν τις βασικές προφυλάξεις που πρέπει να πάρουν για να προστατευθούν και εάν έχουν τα μέσα για να το πράξουν.

Τα πέντε σημεία κοροναϊού στην Ευρώπη

Στην Γερμανία, οι αρχές έκλεισαν τον δήμο Guetersloh, στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, αφού εκατοντάδες εργαζόμενοι σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος της Ευρώπης βγήκαν θετικοί τον ιό. Οι ασθενείς σε μεγάλο βαθμό ήταν χαμηλά αμειβόμενοι μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη, οι οποίοι ζούσαν μαζί σε καταλύματα για τους εργαζόμενους του εργοστασίου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα κρούσματα εντοπίστηκαν στο Λέστερ, μία περιοχή όπου ο μέσος όρος των εισοδημάτων είναι 10% χαμηλότερα από άλλες περιοχές της Αγγλίας.

Σύμφωνα με το Δημοτικό Συμβούλιο του Λέστερ, το 37% του πληθυσμού είναι Ασιάτες και εκτιμάται ότι το 40% των ανθρώπων που ζουν εκεί γεννήθηκαν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην Ιταλία, αρχικά η επιδημία είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη Λομβαρδία, μια από τις πλουσιότερες περιοχές του βιομηχανικού βορρά. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, η πόλη Mondragone, όχι μακριά από τη Νάπολη, σημείωσε έξαρση του ιού.

Τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε οικοδομικό συγκρότημα, όπου διαμένουν Βούλγαροι μετανάστες, οι οποίοι εργάζονται σε εποχικές γεωργικές εργασίες.

Η Mondragone κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων ιταλικών πόλεων με το μεγαλύτερο μερίδιο μεταναστών ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 10% χαμηλότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ιταλία.

Ανάλογες περιπτώσεις και σε Ελλάδα και Πορτογαλία, αναφέρει το Bloomberg. Χώρες που είχαν αξιοσημείωτη επιτυχία στον περιορισμό της επιδημίας, όπως γράφει χαρακτηριστικά.

Στην Ελλάδα, εφαρμόστηκε ένα τοπικό «έξυπνο lockdown» στον Εχίνο της Ξάνθης, η οποία φιλοξενεί πολλούς κατοίκους από τη μουσουλμανική μειονότητα της χώρας, ενώ στην Πορτογαλία έκλεισαν 19 γειτονιές στην περιοχή της Λισαβόνας. Αυτές οι περιοχές φιλοξενούσαν ομάδες πολύ φτωχών μεταναστών, ειδικά από την Αφρική.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα