Διεθνή

CDC: Επιστροφή στην κανονικότητα με αστερίσκους

Δεν αποκλείεται η πιθανότητα τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα να αναπτύξουν ασυμπτωματικές λοιμώξεις και να διαδώσουν τον ιό κατά λάθος σε άλλους

Parallaxi
cdc-επιστροφή-στην-κανονικότητα-με-αστε-724121
Parallaxi
Στιγμιότυπο Βίντεο

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσαν τη Δευτέρα συμβουλές στους Αμερικανούς που έχουν εμβολιαστεί, επιτρέποντας τους να βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους με μικρές ομάδες, ενώ θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα σε δημόσιους χώρους.

Οι νέες συστάσεις από το C.D.C. προτρέπουν τους Αμερικανούς να είναι πιο προσεκτικοί, ενώ αναγνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παραμένει ευάλωτο. Ο οργανισμός δεν απέκλεισε την πιθανότητα τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα να αναπτύξουν ασυμπτωματικές λοιμώξεις και να διαδώσουν τον ιό κατά λάθος σε άλλους, και παρότρυνε εκείνους που έχουν εμβολιαστεί να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα.

Αξιωματούχοι του οργανισμού ενθάρρυναν τους ανθρώπους να εμβολιαστούν με το πρώτο εμβόλιο που έχουν στη διάθεσή τους, για να βοηθήσουν να σταματήσει η πανδημία και να ξαναρχίσει η φυσιολογική ζωή. Η υπηρεσία τόνισε ότι τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη της «σοβαρής ασθένειας Covid-19, της νοσηλείας και του θανάτου».

Από τη Δευτέρα, περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου Covid-19, συμπεριλαμβανομένων περίπου 31,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως από το εμβόλιο μονής δόσης της Johnson & Johnson ή από τη σειρά δύο δόσεων της Pfizer- BioNTech και Moderna, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων των New York Times.

Αυτό που τώρα είναι ασφαλές για τους πρόσφατα εμβολιασμένους Αμερικανούς και τα μη εμβολιασμένα μέλη της οικογένειάς τους ήταν αβέβαιο σε μεγάλο βαθμό, επειδή οι επιστήμονες δεν καταλάβαιναν ακόμη εάν και πόσο συχνά τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Εάν ναι, τότε απαιτούνται μέτρα για τον περιορισμό του ιού, δήλωσαν οι ερευνητές. Υπάρχει επίσης αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο καλά προστατεύουν τα εμβόλια από τις αναδυόμενες παραλλαγές του ιού και πόσο διαρκεί η προστασία του εμβολίου.

Το C.D.C. δήλωσε ότι «ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων» υποδηλώνει ότι τα άτομα που έχουν πλήρως εμβολιαστεί είναι λιγότερο πιθανό να έχουν ασυμπτωματικές λοιμώξεις και είναι «δυνητικά λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό που προκαλεί το Covid-19 σε άλλους ανθρώπους». Ωστόσο, η υπηρεσία δεν απέκλεισε την πιθανότητα να μεταδώσουν ακούσια τον ιό.

Τα τρία προνόμια που μπορούν να απολαύσουν πλήρως εμβολιασμένα άτομα, είναι τα εξής:

Να είναι σε εσωτερικούς χώρους με άλλα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, χωρίς μάσκες ή αποστάσεις.

Να είναι σε εσωτερικούς χώρους με μη εμβολιασμένα άτομα “από ένα νοικοκυριό που διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο σοβαρού COVID-19”, χωρίς μάσκες ή αποστάσεις.

Εάν εκτίθενται σε κάποιον με COVID-19, τα εμβολιασμένα άτομα επίσης δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ ή καραντίνα, εάν παραμείνουν ασυμπτωματικά.

Εκτός από αυτά τα τρία σενάρια, το CDC εξακολουθεί να τονίζει ότι τα εμβολιασμένα άτομα πρέπει να διατηρήσουν τις προφυλάξεις που έχουν καθιερωθεί τον τελευταίο χρόνο.

Αυτό σημαίνει να φορούν καλά τοποθετημένη μάσκα δημοσίως και να προσέχουν ιδιαίτερα όταν βρίσκονται με άλλα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο της COVID-19.

Οι ηλικιωμένοι που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να αγκαλιάσουν με ασφάλεια τα εγγόνια τους, χωρίς μάσκες, γεγονός που δίνει μεγάλη ανακούφιση μετά από τόσους μήνες απόστασης.

Ωστόσο, η καθοδήγηση λέει ότι αποφεύγονται μεσαίες και μεγάλες συγκεντρώσεις μεταξύ μη εμβολιασμένων ατόμων από πολλά νοικοκυριά.

“Αν και ο κίνδυνος ασθένειας μπορεί να είναι ελάχιστος για το ίδιο το εμβολιασμένο άτομο, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον πιθανό κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε άλλους εάν μολυνθούν”, ανέφερε η καθοδήγηση.

Πηγή: nytimes.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα