Ο CEO της Pfizer κατά της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
ο-ceo-της-pfizer-κατά-της-άρσης-της-πατέντας-για-742712
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Ά. Μπουρλά: Κατά της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια

Ο πρόεδρος-γενικός διευθυντής του αμερικανικού κολοσσού Pfizer δήλωσε σήμερα ότι δεν τάσσεται «καθόλου» υπέρ της απόφασης των ΗΠΑ να στηρίξουν την άρση των πατεντών για τα εμβόλια για την Covid-19, εκτιμώντας ότι θα ήταν προτιμότερο να αυξηθεί η παραγωγή στις υπάρχουσες μονάδες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άλμπερτ Μπουρλά τόνισε ότι το άνοιγμα μονάδων παραγωγής του εμβολίου των BioNTech/Pfizer σε άλλα μέρη, πέρα από αυτά που ήδη υπάρχουν στις ΗΠΑ και την ΕΕ (Βέλγιο και Γερμανία), θα ήταν περίπλοκο, λόγω της έλλειψης πρώτων υλών, με κίνδυνο να μειωθεί ο αριθμός των παραγόμενων δόσεων.

«Πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας» στα εργοστάσια που παράγουν ήδη το εμβόλιο και «έχουν επαρκή ικανότητα να παρασκευάσουν δισεκατομμύρια δόσεις και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα διαταράσσεται (η παραγωγή) με πολιτικά υποκινούμενες ανακοινώσεις. Αυτές είναι κενές υποσχέσεις», τόνισε.

Ένα εμβόλιο που βασίζεται στην πρωτόγνωρη τεχνολογία του «αγγελιαφόρου RNA», όπως αυτό των Pfizer/BioNTech απαιτεί μια «πολύ μακρά» διαδικασία και μια «τεχνογνωσία αιχμής» προκειμένου να λειτουργήσει ένας χώρος παραγωγής, εξήγησε ο Άλμπερτ Μπουρλά. «Επειδή εμβόλια αγγελιαφόρου RNA δεν είχαν παραχθεί ποτέ μέχρι τώρα, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν στον κόσμο εργοστάσια όπως αυτά που κατασκευάσαμε εμείς οι ίδιοι (…) εκ του μηδενός», υπογράμμισε.

Ειδικά μηχανήματα για την παρασκευή του σκευάσματος των BioNTech/Pfizer παραγγέλθηκαν σε εξειδικευμένες εταιρείες και οι μονάδες παραγωγής διαμορφώθηκαν έτσι ώστε να εγκατασταθούν εκεί. Τίποτα παρόμοιο δεν υπάρχει σε χώρες όπως η Ινδία και η Νότια Αφρική, υποστήριξε ο Μπουρλά. Οι χώρες αυτές, οι οποίες διαθέτουν πολλές φαρμακοβιομηχανίες, ζητούν την άρση των πατεντών.

«Και θα πρέπει να επιμείνω στο θέμα της συμφόρησης των πρώτων υλών: σήμερα, το κάθε γραμμάριο πρώτης ύλης που παρασκευάζεται σε όλον τον κόσμο φτάνει κατευθείαν στα εργοστάσιά μας και δεν μένει ούτε για μία ημέρα στις αποθήκες, μέχρι να μετατραπεί σε εμβόλιο. Και κάθε δόση, αφού ελεγχθεί η ποιότητα, δεν αποθηκεύεται ούτε για μία ημέρα προτού να παραδοθεί. Αυτό σημαίνει ότι αν και άλλα μέρη αρχίσουν να παραγγέλνουν πρώτες ύλες, υπάρχει ο κίνδυνος να παραμείνουν αποθηκευμένες μέχρι να βρεθεί ένας τρόπος να τις μετατρέψουν σε δόσεις εμβολίων. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ήταν ένα σοβαρό πισωγύρισμα», προειδοποίησε.

Οι εταιρείες BioNTech/Pfizer διαβεβαιώνουν ότι έχουν τη δυνατότητα να παρασκευάσουν 3 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τους φέτος και περισσότερα από 3 δισεκ. δόσεις το 2022.

Γερμανία: Η κυβέρνηση θέλει να “προστατευτούν” οι πατέντες των εμβολίων

Η πρόταση των ΗΠΑ για άρση των πατεντών για τα εμβόλια της Covid-19 θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή, ανέφερε μια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι οι κύριοι παράγοντες είναι η ικανότητα παραγωγής και οι ποιοτικές προδιαγραφές, παρά τα πνευματικά δικαιώματα.

«Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι πηγή καινοτομίας και έτσι πρέπει να παραμείνει στο μέλλον», ανέφερε η εκπρόσωπος στην ανακοίνωσή της.

Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) ενέκρινε σήμερα την άρση ορισμένων περιορισμών της ελευθερίας για εμβολιασμένους και αναρρώσαντες. Εάν η Άνω Βουλή (Bundesrat) συμφωνήσει επίσης, πολλοί περιορισμοί για αυτές τις ομάδες μπορούν να αρθούν από την Κυριακή.

Εκτός από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που συναπαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, δηλαδή τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), το νομοθετικό διάταγμα υπερψήφισαν επίσης οι Πράσινοι (Die Gruenen) και η Aριστερά (Die Linke). Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) το καταψήφισε και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) απείχε από την ψηφοφορία.

Η ομοσπονδιακή υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ είχε ζητήσει προηγουμένως τη σχετική έγκριση του κοινοβουλίου. «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα και μια αρχή του κράτους δικαίου. Πρόκειται επί παραδείγματι για τη χορήγηση της δυνατότητας σε άτομα που φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας να μπορούν να συντρώγουν στην τραπεζαρία ξανά στο μέλλον ή να μπορούν τα αδέλφια να επισκεφτούν μαζί τη μητέρα την Ημέρα της γιορτής της Μητέρας», δήλωσε η σοσιαλδημοκράτις (SPD) πολιτικός.

Το νομοθετικό διάταγμα ορίζει ότι για άτομα πλήρως εμβολιασθέντα κατά της Covid-19 και για όσα έχουν αναρρώσει, οι ισχύοντες περιορισμοί εξόδου και επαφής και υποχρεώσεις καραντίνας δεν θα ισχύουν πλέον από την Κυριακή. Σε πολλούς τομείς, θα είναι δε ισότιμα με εκείνους που έχουν κάνει αρνητικό διαγνωστικό τεστ, για παράδειγμα όταν ψωνίζουν και όταν επισκέπτονται κομμωτήριο. Η υποχρέωση να φέρουν μάσκα και να τηρούν την απόσταση παραμένει για όλους.

Αύριο η Άνω Βουλή, στην οποία εκπροσωπούνται τα 16 κρατίδια, θα ασχοληθεί επίσης με το εν λόγω διάταγμα. Εάν συμφωνήσει, οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να τεθούν πλέον σε ισχύ από την Κυριακή. Αρκετά ομοσπονδιακά κρατίδια πάντως έχουν ήδη προβεί σε χαλάρωση των μέτρων για όσους έχουν εμβολιαστεί και για όσους έχουν αναρρώσει.

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ χαιρέτισε το γεγονός ότι θα αρθούν μεμονωμένοι περιορισμοί για όσους έχουν εμβολιαστεί και έχουν αναρρώσει πλήρως. Αυτό είναι σωστό, διότι δεν πρέπει να αιτιολογούνται οι ελευθερίες, αλλά οι περιορισμοί των ελευθεριών», τόνισε ο Χάμπεκ στο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk / Dlf).

«Η νομική κατάσταση είναι σαφής εδώ. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι οι οποίοι φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας θα μπορούν να δεχτούν ξανά περισσότερους επισκέπτες. Όσον αφορά στη στρατηγική των εμβολιασμών, πρέπει τώρα να αναληφθεί δράση γρήγορα και με ρεαλιστικό τρόπο», πρόσθεσε ο Χάμπεκ στο Deutschlandfunk.

Ενόψει της Πεντηκοστής (των Καθολικών και των Προτεσταντών), ορισμένα κρατίδια πρόκειται να άρουν περιορισμούς και πέραν των ψηφισθέντων για να διευκολύνουν τον τουρισμό.

Κορονοϊός: Tρίτη δόση εμβολίου της Moderna προστατεύει από μεταλλάξεις

BioNTech: Η άρση των πατεντών για τα εμβόλια δεν θα είχε αποτέλεσμα “βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα”

Η γερμανική εταιρεία BioNTech εκτιμά ότι η προστασία των πατεντών για τα εμβόλια για την Covid-19 δεν είναι ο παράγοντας εκείνος που περιορίζει την παραγωγή και τον εφοδιασμό των χωρών με το εμβόλιο που έχει αναπτύξει η ίδια σε συνεργασία με την αμερικανική Pfizer.

«Οι πατέντες δεν είναι ο παράγοντας που περιορίζει την παραγωγή ή τον ανεφοδιασμό με το εμβόλιό μας», ανέφερε το εργαστήριο στο Γαλλικό Πρακτορείο, με αφορμή την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για να επιταχύνουν την παραγωγή και τη διανομή των δόσεων σε όλον τον κόσμο.

Για την BioNTech, ένα τέτοιο μέτρο δεν θα είχε αποτέλεσμα «βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα».

«Οι ειδικοί έχουν ήδη υπογραμμίσει ότι η εγκατάσταση και η έγκριση νέων χώρων παραγωγής παίρνει σε γενικές γραμμές έναν χρόνο», επισήμανε.

Εξάλλου, η παραγωγή των εμβολίων mRNA, όπως εκείνο που παρασκευάζεται σε συνεργασία της BioNTech με την Pfizer «είναι μια σύνθετη διαδικασία, που αναπτύχθηκε σε διάστημα άνω των δέκα ετών. Όλα τα στάδια πρέπει να καθοριστούν και να εκτελεστούν με ακρίβεια» και από «έμπειρο προσωπικό», εξήγησε η εταιρεία. Αν δεν τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις, θα μπορούσε να επηρεαστεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. «Και αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των εμβολιασθέντων».

Η BioNTech υπολόγιζε αρχικά ότι θα μπορούσε να παρασκευάσει εντός του 2021 έως και 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της αλλά πλέον δηλώνει ότι έχει τη δυνατότητα να φτάσει μέχρι και τα 3 δισεκατομμύρια δόσεις φέτος και περισσότερα από 3 δισεκ. το 2022. Στην ΕΕ, τα εμβόλια αυτά παρασκευάζονται σε δύο εργοστάσια, στο Βέλγιο και τη Γερμανία.

Η εταιρεία προτιμά να μεταφέρει τεχνολογία και να δώσει στοχευμένες άδειες για να αυξήσει την παραγωγή της, επανέλαβε, υπενθυμίζοντας ότι συνεργάζεται στενά με περισσότερους από 15 φαρμακευτικούς κολοσσούς, όπως είναι οι Merck, Novartis, Sanofi και Baxter.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι στηρίζει την πρόταση άρσης της πατέντας των εμβολίων και ότι συμμετέχει «ενεργά» στις διαπραγματεύσεις στου κόλπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε σήμερα «έτοιμη να συζητήσει» την άρση αυτή, ένα θέμα που αναμένεται ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων στη σύνοδο κορυφής του Πόρτο, την Παρασκευή.

Αυστρία: Ανοίγουν και στη Βιέννη από τις 19 Μαΐου εστίαση, ξενοδοχεία και πολιτιστικά ιδρύματα

Αίροντας τις έως τώρα επιφυλάξεις του, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ ανακοίνωσε το απόγευμα ότι από τις 19 Μαΐου θα ισχύσουν και στη Βιέννη οι χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού, με την επαναλειτουργία της εστίασης, των ξενοδοχείων και των πολιτιστικών ιδρυμάτων, όπως είχε εξαγγείλει την προπερασμένη εβδομάδα η αυστριακή κυβέρνηση.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις του με εμπειρογνώμονες, ο Μίχαελ Λούντβιγκ ανέφερε ότι παράλληλα με το άνοιγμα θα συνεχιστεί η στρατηγική των τεστ PCR, οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί και μετά από δύο εβδομάδες θα αξιολογηθεί εκ νέου με ειδικούς η κατάσταση.

Στη Βιέννη υπήρξε “σκληρό lockdown” μεταξύ 1ης Απριλίου και 3ης Μαΐου, το οποίο επιβλήθηκε μετά από απότομη αύξηση των ασθενών εντατικής θεραπείας, αλλά στο μεταξύ η κατάσταση στα νοσοκομεία έχει εκτονωθεί και επίσης έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός νέων μολύνσεων της CoV.

Από τη Δευτέρα, 3 Μαΐου, και έπειτα από έναν και πλέον μήνα, έχει αρθεί στη Βιέννη και στην Κάτω Αυστρία, το “σκληρό lockdown” που είχε επιβληθεί από την 1η Απριλίου στα τρία ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας – Βιέννη, Κάτω Αυστρία και Μπούργκενλαντ (στο οποίο τα περιοριστικά μέτρα είχαν αρθεί πριν από δύο εβδομάδες) — και επαναλειτουργούν πλέον το λιανικό εμπόριο και υπηρεσίες σωματικής φροντίδας, όπως κομμωτήρια, κάτω όμως από μέτρα προστασίας (μάσκα, τεστ).

Επίσης από τη Δευτέρα επιτρέπεται το άνοιγμα πολιτιστικών εγκαταστάσεων και ελεύθερου χρόνου, όπως μουσεία και ζωολογικοί κήποι — αλλά αυτό κάτω από αυστηρές προφυλάξεις ασφαλείας — ενώ στη Βιέννη καταργείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους που ίσχυε για πέντε πολυσύχναστες πλατείες της.

Το τέλος του “σκληρού lockdown” — που δεν υπάρχει πλέον σε κανένα από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια — σημαίνει επίσης ότι δεν ισχύει πλέον η απαγόρευση της κυκλοφορίας όλο το εικοσιτετράωρο στη Βιέννη και στην Κάτω Αυστρία, όπου οι μετακινήσεις σε άλλες περιοχές ήταν δυνατές κάτω από προϋποθέσεις και για συγκεκριμένο σκοπό.

Παρουσιάζοντας, πρόσφατα, τις χαλαρώσεις που θα υπάρξουν στην εστίαση, στον τουρισμό, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό από την 19η Μαΐου, στα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα κατά του νέου κορονοϊού, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς είχε τονίσει πως “το φως στο τέλος του τούνελ είναι κοντά, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί”.

Πρόκειται για “προσεκτικά βήματα ανοίγματος με σαφή σχέδια ασφάλειας”, και χάρη στον εμβολιασμό-τούρμπο, θα υπάρξει σιγά-σιγά επιστροφή στην κανονικότητα, ανέφερε ο ίδιος κατά την παρουσίαση.

Την Τετάρτη 19 Μαΐου ξεκινά η λειτουργία της εστίασης, όπου θα ισχύει η χρήση μάσκας και η καταχώριση προσωπικών στοιχείων, επιπλέον θα είναι απαραίτητο ένα διαγνωστικό τεστ για την είσοδο, με μόνον τέσσερα άτομα (συν παιδιά) να επιτρέπονται σε ένα τραπέζι και θα υπάρχουν μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους θα επιτρέπονται το πολύ δέκα άτομα ανά τραπέζι.

Εάν κάποιος δεν κάθεται σε τραπέζι, πρέπει να φέρει μάσκα FFP2, η κατανάλωση επιτρέπεται μόνο όταν κάποιος κάθεται, οι εργαζόμενοι πρέπει επίσης να φορούν μάσκα FFP2, ενώ, εάν έχουν κάνει τεστ, αρκεί η απλή μάσκα προστασίας.

Παρόμοιοι κανονισμοί προβλέπονται και στον τουρισμό, ενώ σε εκδηλώσεις, ειδικά στον πολιτιστικό και αθλητικό τομέα – όπου δεν θα επιτρέπεται η διάθεση φαγητών και ποτών — οι δυνατότητες υποδοχής επισκεπτών, τουλάχιστον σε εσωτερικούς χώρους, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο κατά το ήμισυ και επιπλέον θα πρέπει κατά την είσοδο να υπάρχει μία πιστοποίηση είτε αρνητικού τεστ, είτε εμβολιασμού, είτε ότι κάποιος έχει αναρρώσει από κορονοϊό,.

Στο πλαίσιο αυτών των κανονισμών θα μπορούν να διατεθούν έως 3.000 θέσεις επισκεπτών για εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους και έως 1.500 σε εσωτερικούς χώρους, ενώ το πολύ 50 επισκέπτες θα επιτρέπεται να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις χωρίς καθορισμένες θέσεις.

Οι εκδηλώσεις με περισσότερους από ένδεκα συμμετέχοντες θα πρέπει να κοινοποιούνται, με περισσότερους από 51 επισκέπτες απαιτείται άδεια από την υγειονομική αρχή, και εδώ, όπως και στην εστίαση, προβλέπεται ώρα κλεισίματος η 22.00 και επίσης οι διοργανωτές πρέπει να δημιουργήσουν σχέδιο πρόβλεψης και να ανακοινώσουν δικό τους εντεταλμένο Covid-19, με όλα αυτά να ισχύουν επίσης για συνέδρια και εμπορικές εκθέσεις.

Βρετανία: Εκτίναξη των θανάτων που συνδέονται με το αλκοόλ κατά τη διάρκεια των lockdown

Η Κομισιόν επιδιώκει την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης από την ΕΕ πειραματικών φαρμάκων κατά της Covid

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Ενωση πειραματικών φαρμάκων κατά της Covid, σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα από την Κομισιόν, με στόχο ην κυκλοφορία τουλάχιστον τριών νέων εγκεκριμένων φαρμάκων μέχρι τον Οκτώβριο.

Η Κομισιόν αναφέρει επίσης ότι θα συγκροτήσει χαρτοφυλάκιο από 10 πιθανά φάρμακα κατά της Covid και ότι θα ταυτοποιήσει τα πέντε πλέον υποσχόμενα μέχρι τον Ιούνιο με την ελπίδα να κινήσει τις διαδικασίες κοινής προμήθειας για λογαριασμό των κυβερνήσεων της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διευκρινίζει ποια φάρμακα είναι πιθανόν να επιλέξει για να προχωρήσει σε συνομιλίες για την προμήθειά τους, αλλά πρόσφατα ευρωπαϊκά έγγραφα δείχνουν ότι η Κομισιόν βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με φαρμακευτικές εταιρείες παρασκευής μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Το μοναδικό φάρμακο για την Covid-19 που έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και έχει αγορασθεί για κοινή χρήση είναι το remdesivir της Gilead και για το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αποφανθεί ότι δεν είναι αποτελεσματικό απέναντι στις σοβαρές μορφές της νόσου.

«Χρειαζόμαστε μία γερή ώθηση στις θεραπείες για να περιορίσουμε την ανάγκη νοσηλείας, να επιταχύνουμε τον χρόνο ανάρρωσης και να περιορίσουμε την θνητότητα», δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου προσθέτοντας ότι τα νέα φάρμακα θα πρέπει να βοηθήσουν επίσης στην αντιμετώπιση της «μακράς Covid».

Η Κομισιόν σχεδιάζει να επενδύσει σε κλινικές δοκιμές και έρευνα για την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης φαρμάκων.

Ο EMA έχει εκδώσει γνωμοδοτήσεις για 57 αναπτυσσόμενα φάρμακα κατά της Covid, στα οποία περιλαμβάνονται φάρμακα μικρού μοριακού βάρους και μονοκλωνικά αντισώματα, αντιιικά και ανοσορυθμιστές. Τρία φάρμακα βρίσκονται σε διαδικασία συνεχούς αξιολόγησης των δεδομένων μόλις αυτά γίνονται διαθέσιμα, ανάμεσά τους τα αντισώματα bamlanivimab και etesevimab της Eli Lilly.

Για να αυξήσει την πρόσβαση σε φάρμακα, η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδιώκει να επενδύσει για την αύξηση της παραγωγής. σχεδιάζει επίσης να διευκολύνει συμπράξεις μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών για την ταχεία αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα