Top

Κορονοϊός: Το Νεπάλ κινδυνεύει να γίνει «δεύτερη» Ινδία

Το υπουργείο Υγείας παραδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι έχασε τον έλεγχο της κατάστασης μέσω ανακοίνωσης.

Parallaxi
κορονοϊός-το-νεπάλ-κινδυνεύει-να-γίνε-756490
Parallaxi

Ανησυχητικά είναι τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίζονται στο Νεπάλ τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες που μεταδίδει ο Guardian. Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα η κατάσταση είναι το ίδιο κακή αν όχι χειρότερη με την Ινδία.

Μετά από προειδοποιήσεις των ειδικών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα βρισκόταν στο χείλος του «γκρεμού» σε ότι αφορά την πανδημία, το Νεπάλ ζήτησε επείγουσα διεθνή βοήθεια.

Καθώς η χώρα ανέφερε τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό νέων μολύνσεων – 9.070 – ο πρωθυπουργός, KP Sharma Oli, ο οποίος έχει επικριθεί για τον χειρισμό της κρίσης, ζήτησε από τον στρατό να βοηθήσει στη διαχείριση εγκαταστάσεων έκτακτης ανάγκης για να αποσυμφορήσει το συστήμα υγείας.

Με τα εμβόλια να είναι μην είναι επαρκή και τα νοσοκομεία να κατακλύζονται, σοβαρές εξάρσεις της νόσου έχουν πλήξει τόσο την πρωτεύουσα, το Κατμαντού, όσο και τα νοτιοδυτικά και δυτικά τμήματα της χώρας. Το εθνικό ποσοστό θετικότητας – το ποσοστό των τεστ που βγαίνουν θετικά – αγγίζει το τρομακτικό 47%. Οι τιμές αυτές είναι ακόμη υψηλότερες σε ορισμένες περιοχές.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα και πρέπει να δράσουμε γρήγορα για να έχουμε οποιαδήποτε ελπίδα να συγκρατήσουμε αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε ο Αλεξάντερ Μάθιου, διευθυντής της Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου για την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού του Νεπάλ, δήλωσε: «Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ινδία είναι μια τρομακτική προεπισκόπηση του μέλλοντος του Νεπάλ, εάν δεν μπορέσουμε να συγκρατήσουμε αυτήν την τελευταία αύξηση της Covid που κοστίζει περισσότερες ζωές κάθε λεπτό».

Στο Κατμαντού, πολλοί άνθρωποι μένουν κλεισμένοι στο σπίτι λόγω της γρήγορης εξάπλωσης του ιού. Ταυτόχρονα, υπάρχουν μεγάλες ουρές σε νοσοκομεία και φαρμακεία. Λόγω του lockdown σε μεγάλες πόλεις, επηρεάζεται επίσης η πρόσβαση σε μεταφορές και φάρμακα. Τα κέντρα αποτεφρώσεων σε όλη τη χώρα γεμίζουν γρήγορα και τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων δεν μπορούν να κάνουν όπως θα ήθελαν τις αποχαιρετιστήριες τελετές προς τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η χώρα των περίπου 30 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει μόνο 1.600 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και λιγότερους από 600 αναπνευστήρες για τον πληθυσμό της. Υπάρχουν 0,7 γιατροί ανά 100.000 άτομα, χαμηλότερο ποσοστό από την Ινδία.

Όπως και η Ινδία, η κυβέρνηση του Νεπάλ επέτρεψε να προχωρήσει ένα μεγάλο θρησκευτικό φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένου του Pahan Charhe, το οποίο βοήθησε την εξάπλωση της νόσου.

Αναφορές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για καθυστερημένες και αδιαφανείς προσπάθειες της κυβέρνησης να προμηθευτεί εμβόλια από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας.

Το υπουργείο Υγείας του Νεπάλ παραδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι έχασε τον έλεγχο της κατάστασης μέσω ανακοίνωσης. «Καθώς ο αριθμός των λοιμώξεων έχει αυξηθεί πέρα ​​από τον έλεγχο του συστήματος υγείας, έχει γίνει δύσκολο να παρέχουμε νοσοκομειακά κρεβάτια για φροντίδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες: Guardian

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα