Χάνεται το τρένο του τείχους ανοσίας – Ποιες ηλικίες έχουν το μικρότερο ποσοστό εμβολιασμού

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. 

Parallaxi
χάνεται-το-τρένο-του-τείχους-ανοσίας-754058
Parallaxi

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. 

Εμβολιασμοί: Πόσο μακριά είμαστε από το τείχος ανοσίας – Οι ηλικιακές ομάδες που βρίσκονται πιο πίσω

Ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς προκαλούν τα νούμερα των εμβολιασμών μετά τις διακοπές του καλοκαιριού, καθώς μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι θα βλέπαμε μια εκτόξευση των εμβολιασμένων έτσι ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσίας για να αποφύγουμε τις δυσμενείς συνέπειες από το κύμα του κοροναϊού τον χειμώνα.

Ο στόχος για να χτιστεί το τείχος ανοσίας είναι να υπάρξουν ένα ακόμα εκατομμύριο εμβολιασμοί έτσι ώστε να φτάσουμε τα 7 με 7,5 εκατομμύρια εμβολιασμένων έστω με μία δόση. Τι δείχνει, όμως, ο ρυθμός εμβολιασμών για το πότε θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος;

Αυτή την στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το emvolio.gov.gr, έχουν πραγματοποιηθεί 5.886.915 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί. Εμβολιασμένοι με έστω μία δόση είναι 6.319.108 πολίτες. Επίσης, έχουν γίνει 4.107 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης σε πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Ο ρυθμός των εμβολιασμών, όμως, έχει πέσει. Όπως σημειώνει και ρεπορτάζ της «Καθημερινής», με την πρώτη δόση εμβολιάζονται περίπου 20.000 ανά ημέρα. Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, αυτό απέχει πολύ από τους 100 χιλιάδες εμβολιασμούς που είχαμε «πιάσει» πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών είναι αυτή στην οποία παρατηρείται το μικρότερο ποσοστό εμβολιασμένων. Μόλις το 67% αυτών των ανθρώπων έχουν εμβολιαστεί με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν. Άλλωστε, οι άνθρωποι αυτών των ηλικιών αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα αν νοσήσουν να κινδυνεύουν να εισαχθούν σε ΜΕΘ, δημιουργώντας επιπλέον πίεση στο ΕΣΥ. Χαμηλά στα ποσοστά του εμβολιασμού είναι και οι ηλικίες 70 με 74 ετών που έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό μόλις 69%.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, παρά την καθολική επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου, δεν ήρθε η εκτόξευση των εμβολιασμών που αναμενόταν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου με βάση τα ραντεβού που έχουν κλειστεί, δεν αναμένεται οι εμβολιασμοί ανά ημέρα να ξεπεράσουν τους 25.000.

Αυτό σημαίνει ότι αν το επόμενο διάστημα γίνονται 120.000 νέοι εμβολιασμοί ανά εβδομάδα, χρειάζονται επτά με οκτώ εβδομάδες για να φτάσουμε το ένα εκατομμύριο εμβολιασμών που χρειάζεται για να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο στόχος των 7 με 7,5 εκατομμυρίων εμβολιασμών με τουλάχιστον μία δόση μπορεί να επιτευχθεί τον Νοέμβριο, αργότερα από ό, τι αναμενόταν.

Τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου είναι κρίσιμη περίοδος, όπως φάνηκε και το 2020, αφού το κρύο πλέον αρχίζει να γίνεται πιο αισθητό, οι πολίτες μένουν περισσότερο σε κλειστούς χώρους και τότε αναμένεται το επόμενο κύμα κοροναϊού.

Την πτώση στον ρυθμό των εμβολιασμών υπογραμμίζει και το κλείσιμο εμβολιαστικών κέντρων εξαιτίας της μικρής προσέλευσης πολιτών. Μόλις 29.065 εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν χθες Πέμπτη. Έτσι, η διατήρηση των mega εμβολιαστικών κέντρων κρίθηκε ασύμφορη από την κυβέρνηση με αποτέλεσμα στο τέλος Σεπτεμβρίου αρκετά να κατεβάσουν ρολά.

Αναλυτικότερα, η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στην κούρσα των εμβολιασμών καθώς έχει εμβολιαστεί το 56,6% του πληθυσμού, την στιγμή που η Πορτογαλία ξεπέρασε το 80%, στο Βέλγιο το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 72% και στην Ιταλία στο 64,5%.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η μάχη για να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας έγκαιρα είναι πολύ δύσκολη. Ερωτηματικό αποτελεί αν η κυβέρνηση για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί με γοργότερους ρυθμούς επεκτείνει και σε άλλους κλάδους εργαζόμενων την υποχρεωτικότητα. Βέβαια, πολλοί τονίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να βοηθήσει σε σχέση με τις ηλικιακές ομάδες που έχουν μείνει πίσω στους εμβολιασμούς, αλλά είναι και πιο ευάλωτες να νοσήσουν βαρύτερα από τον κοροναϊό.

Τσιόδρας – Ασφαλή και αποτελεσματικά τα εμβόλια – Έχουν γίνει πολλά λάθη στον χειρισμό ασθενών με κοροναϊό

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, καθώς και η ανάγκη του εμβολιασμού των παιδιών και των εγκύων επισημάνθηκε από ειδικούς επιστήμονες στη διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας υπό τον τίτλο Covid-19 Update, που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ).

Ταυτόχρονα, τονίστηκε ότι ακόμη και όσοι νόσησαν ήπια μπορούν να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία τους. Στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκε η δημιουργία post-Covid ιατρείων σε όλα τα νοσοκομεία με τη συμμετοχή ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο πρόεδρος του ΙΣΘ κ. Νίκος Νίτσας και ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ κ. Θεόδωρος Δαρδαβέσης. Παράλληλα, χαιρετισμό απηύθυναν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και πρόσθεσε ότι πρόσφατες μεγάλες μελέτες πιστοποιούν την ασφάλεια των εμβολιασμών σε σχέση με την αναπαραγωγική λειτουργία. Σημείωσε, επίσης, ότι παράλληλα με τα εμβόλια θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε θεραπευτικά σχήματα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Τόνισε επίσης ότι έχουν γίνει πολλά λάθη στον χειρισμό ασθενών με Covid-19 στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα, με άσκοπη χορήγηση αντιβιοτικών και μεγάλων δόσεων κορτικοειδών.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ, κ. Συμεών Μεταλλίδης, σημείωσε πως, παρότι είναι κυρίαρχος ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας. Φροντίδας, ο φόβος της εισαγωγής στα νοσοκομεία οδηγεί τους ασθενείς σε καθυστερημένη προσέλευση. Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να οργανωθούν post-Covid ιατρεία σε όλα τα νοσοκομεία με τη συμμετοχή πολλών ειδικοτήτων, καθώς άνθρωποι που νόσησαν στη συνέχεια εμφανίζουν συμπτώματα, όπως δύσπνοια, αίσθημα κόπωσης, αναπνευστική ίνωση, διαταραχές στη γεύση και την όσφρηση για μεγάλο διάστημα, ευερεθιστότητα και κατάθλιψη. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι γιατροί θα πρέπει να δηλώνουν τις παρενέργειες των εμβολίων στην Κίτρινη Κάρτα του ΕΟΦ.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής στο ΕΚΠΑ, κ. Θεοκλής Ζαούτης, ανέφερε ότι αναμένεται αύξηση νοσηλειών στα παιδιά που θα πάθουν Covid-19 και υπογράμμισε ότι το 1%-2% των παιδιών που θα νοσήσουν θα χρειαστεί να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ και γι’ αυτό θα πρέπει να πειστούν οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών. Σημείωσε, επίσης, ότι η πιθανότητα μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας είναι πολύ μεγαλύτερη στην περίπτωση νόσησης και ελάχιστη μετά το εμβόλιο. Ακόμη, πρόσθεσε ότι η νόσηση συνδέεται με αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ, κ. Εμμανουήλ Ροηλίδης, είπε ότι η νόσηση των παιδιών δεν είναι πάντα ήπια και ότι υπάρχουν παιδιά που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ.

Όσον αφορά την 3η δόση του εμβολίου, είπε ότι δεν είναι υποχρεωτική και ότι συνιστάται μόνο σε ευπαθή άτομα, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι, οι μεταμοσχευμένοι, οι νεφροπαθείς και οι καρκινοπαθείς, που δεν αναπτύσσουν καλή ανοσία μετά τη δεύτερη δόση ή αναπτύσσουν αργά την ανοσία. Πρόσθεσε επίσης ότι η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό και σημείωσε ότι τα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί σε περίπου 150.000 εγκύους στις ΗΠΑ, χωρίς να παρουσιάσουν κανένα πρόβλημα ούτε οι ίδιες ούτε τα παιδιά που γέννησαν.

Ο κ. Ζαούτης πρόσθεσε ότι με τον εμβολιασμό των εγκύων περνούν τα αντισώματα και στα νεογέννητα και έτσι προστατεύονται, ενώ ο κ. Μεταλλίδης επισήμανε ότι για τις εγκύους συνιστώνται τα mRNA εμβόλια, τα οποία δεν σχετίζονται με θρομβώσεις.

Οι έγκυοι, όπως ανέφερε ο κ. Μεταλλίδης, έχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσησης και σε περίπτωση που θα χρειαστεί, αν διασωληνωθούν, θα πρέπει να τους πάρουν το έμβρυο.

Σαρηγιάννης: 4.500 κρούσματα στα τέλη του μήνα

Φροντιστήρια – Πώς θα λειτουργήσουν – Τα μέτρα που θα ισχύουν

Τα φροντιστήρια θα λειτουργήσουν με αυστηρά υγειονομικά μέτρα για την αποφυγή της περαιτέρω μετάδοσης του κοροναϊού. Για τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μίλησαν ο Γιάννης Βαφειαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος και ο Δημήτρης Παπαγιαννόπουλος, μαθηματικός.

Καθαρισμός αιθουσών μετά από κάθε χρήση, εξασφάλιση επαρκούς φυσικού αερισμού των αιθουσών, ύπαρξη αλκοολούχου ανισηπτικού διαλύματος, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τήρηση των μέγιστων δυνατών αποστάσεων και συχνός καθαρισμός των χεριών είναι ορισμένα από τα υγειονομικά μέτρα προφύλαξης στα φροντιστήρια για τον κοροναϊό.

«Φέτος θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η κανονική διαδικασία του μαθήματος στην τάξη. Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Για να κλείσει τώρα ένα τμήμα πρέπει το 50+1% των μαθητών να έχει νοσήσει. Η τηλεκπαίδευση θα χρησιμοποιηθεί μόνο επικουρικά», δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο Γιάννης Βαφειαδάκης.

Σχετικά με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος τόνισε ότι τα παιδιά θα προσκομίζουν τις δύο βεβαιώσεις για τα self test που κάνουν την εβδομάδα. Όσον αφορά τα ποσοστά εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς, ο κ. Βαφειαδάκης επισήμανε ότι είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στη χώρα.

Για το θέμα μίλησε, επίσης, στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Δημήτρης Παπαγιανόπουλος. «Στα φροντιστήρια τα μέτρα τηρούνται απαρέγκλιτα. Το προσωπικό είναι πλήρως εμβολιασμένο. Μεγάλο ποσοστό των μαθητών της Τρίτης Λυκείου είναι εμβολιασμένοι, ενώ το ποσοστό εμβολιασμού πέφτει σε μικρότερες ηλικίες».

«Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος», επισήμανε ο κ. Παπαγιαννόπουλος. Απαντώντας σε ερώτηση για τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, «υπάρχουν τάξεις που μπορούν να υποδεχθούν και δέκα μαθητές. Ο αριθμός των μαθητών εξαρτάται από το μέγεθος της τάξης».

Αναφορικά με το τι θα ισχύσει με τα παιδιά που τυχόν νοσήσουν από κοροναϊό, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Φροντιστών ξεκαθάρισε ότι θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα διαδικτυακά, ενώ τα τμήματα θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Πώς πρέπει να λειτουργούν τα κυλικεία των σχολείων – Τα έξι μέτρα για την πανδημία

Με ειδικά μέτρα είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν τα κυλικεία των σχολείων βάσει της ΚΥΑ για τις δομές εκπαίδευσης στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στην ΚΥΑ εξηγείται τι ισχύει ακριβώς για τις μάσκες (εξαιρέσεις από την υποχρέωση, κυρώσεις κ.ό.κ), ποιοι μαθητές μπορούν να απέχουν από τη δια ζώσης διδασκαλία και να κάνουν τηλεκπαίδευση, καθώς και το τι ισχύει για τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Τα έξι μέτρα για τα κυλικεία Στο άρθρο 6 της ΚΥΑ αναφέρονται αναλυτικά τα έξι βασικά μέτρα για τα κυλικεία των σχολείων, τα οποία είναι τα εξής:

α) Το προσωπικό των κυλικείων πρέπει να εφαρμόζει σχολαστικά τους γενικούς κανόνες καθαριότητας, απολύμανσης χώρων και ατομικής υγιεινής (π.χ. καλό και συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών, ιδιαίτερα πριν και μετά τον χειρισμό τροφίμων, εφαρμογή απολύμανσης επι- φανειών).

β) Το προσωπικό των κυλικείων πρέπει επίσης να εφαρμόζει τα γενικά μέτρα προφύλαξης για πρόληψη της με- τάδοσης του ιού SARS-CoV-2, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη νόσο COVID-19 (π.χ. αποχή από την εργασία σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού ή άλλων συμπτωμάτων συμβατών με COVID-19, χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους).

γ) Η χρήση γαντιών από το προσωπικό κατά τη διάρκεια της εργασίας στο κυλικείο (προετοιμασία ή διανομή προϊόντων) είναι υποχρεωτική.

δ) Τα κυλικεία των σχολείων πρέπει να διαθέτουν μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ή έχουν ετοιμαστεί από το κυλικείο πριν την ώρα διάθεσής τους σε ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό.

ε) Οι μαθητές/τριες πρέπει να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις κατά την αναμονή για εξυπηρέτηση από το κυλικείο (προτείνεται σήμανση στο έδαφος με τις προβλεπόμενες αποστάσεις).

στ) Συστήνεται οι μαθητές/τριες να χρησιμοποιούν αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα χεριών μετά τη συναλλαγή με το κυλικείο και πριν τη λήψη του γεύματος. Είναι υποχρεωτική η ύπαρξη αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος χεριών δίπλα στο ταμείο του κυλικείου, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι μαθητές/τριες.

Αχαΐα: Αίρεται το «μίνι» lockdown – Μειώθηκαν τα κρούσματα, σταθεροποιούνται οι νοσηλείες

Τέλος το μίνι lockdown στην Αχαΐα -η περιφερειακή ενότητα από το “κόκκινο” (Επίπεδο 4) πέρασε στο “πορτοκαλί» (επίπεδο 3) του επιδημιολογικού χάρτη. Καθοριστικός παράγοντας για την άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες στη περιοχή ήταν η μείωση των κρουσμάτων, με τον δείκτη θετικότητας να βρίσκεται πλέον στο 2,23%.

Έτσι παύει η ισχύς των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας από 01:00 τα ξημερώματα έως 06:00 το πρωί. Αυτό θα συμβεί και επίσημα από τη στιγμή που θα εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ (κοινή υπουργική απόφαση), η οποία αναμένεται -εκτός απροόπτου- μέσα στην ημέρα, ώστε να αρθούν τα μέτρα από τις 06.00 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Ακόμα θα επιτραπεί και πάλι η διεξαγωγή εκδηλώσεων και η συγκέντρωση άνω των 9 ατόμων τόσο σε ιδιωτικούς όσο και σε δημόσιους χώρους, ενώ παράλληλα θα επιτρέπεται η μουσική σε όλα τα καταστήματα εστίασης.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 67 νέες μολύνσεις στην Αχαΐα. Την ίδια στιγμή, σταθεροποιητικές είναι οι τάσεις στον αριθμό των νοσηλειών στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας.

Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών νοσηλεύονται 51 ασθενείς στις Κλινικές Covid, ένα περιστατικό στην Παιδιατρική Κλινική και 12 στην ΜΕΘ Covid 19, ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» νοσηλεύονται 38 στις Κλινικές και 4 στη ΜΕΘ κορονοϊού. Συνολικά στα δυο μεγάλα νοσοκομεία νοσηλεύονται 106 ασθενείς.

Στο μεταξύ, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού σε παιδιά στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο διοικητής της 6η ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, αποφασίστηκε να είναι σε ετοιμότητα για να λειτουργήσουν 34 παιδιατρικές κλινικές σε ΠΓΝΠ , «Άγιο Ανδρέα» και Καραμανδάνειο νοσοκομείο.

Βγήκε από την εντατική η 36χρονη έγκυος ασθενής με covid-19

Μετά από είκοσι μέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου, όπου έδωσε, μαζί με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, τη μάχη κατά των επιπλοκών του κορονοϊού, η 36χρονη έγκυος, που το περασμένο Σάββατο είχε αποσωληνωθεί και αφυπνιστεί, βγήκε νικήτρια.

Οι γιατροί έκριναν ότι μπορεί να βγει από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και, καθώς ήταν αρνητικά και τα δύο μοριακά τεστ κορονοϊού που της έγιναν, μεταφέρθηκε σήμερα στην Β’ Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο αναπληρωτής διευθυντής της ΜΕΘ Βενιζελείου Κώστας Χαχλιούτης, η κατάσταση της υγείας της 36χρονης γυναίκας είναι πολύ καλή, έχει επικοινωνία με το περιβάλλον ενώ στο πλευρό της είναι ο σύζυγός της και άλλα συγγενικά της πρόσωπα. Υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση είναι οι ζωτικές λειτουργίες του εμβρύου που κυοφορεί.

Η γυναίκα, που είναι στην 27η εβδομάδα κύησης, παραμένει υπό φαρμακευτική αγωγή, ενώ θα υποβληθεί σε κινησιοθεραπεία και φυσικοθεραπεία, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι κινητικές δυσκολίες που παρουσιάζει.

Υπενθυμίζεται ότι προσβλήθηκε από τον κορονοϊό ενώ ήταν ανεμβολίαστη. Εισήχθη στο Βενιζέλειο πριν από 24 ημέρες και τέσσερις μέρες μετά κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της στη ΜΕΘ, όπου παρέμεινε ως το προηγούμενο Σάββατο διασωληνωμένη και σε καταστολή, με διακυμάνσεις στην πορεία της υγείας της.

Βατόπουλος: Πολύ πιθανό να εκτεθούμε όλοι στον ιό

Λάρισα: Εμβολιασμοί με Κινητή Μονάδα έξω από τις εκκλησίες – Πότε ξεκινούν;

Σημαντική πρωτοβουλία – τόσο σε ουσιαστικό, όσο και σε συμβολικό επίπεδο – έλαβε η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου διά του Μητροπολίτη Ιερωνύμου, ώστε από τις 3 Οκτωβρίου να ξεκινήσει πρόγραμμα εμβολιασμών έξω από τους Ιερούς Ναούς της Λάρισας.

Σύμφωνα με το larissanet.gr. η διαδικασία αυτή θα διεξαχθεί με Κινητή Μονάδα, η οποία ανά Κυριακή θα βρίσκεται και σε άλλη ενορία, ενώ θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη και ασφαλή διεξαγωγή των εμβολιασμών.

Σήμερα παρουσιάστηκε το πρόγραμμα ενώ στις δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης και ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης έστειλαν κοινό και ηχηρό μήνυμα υπέρ των εμβολιασμών.

Αναλυτικά, οι δηλώσεις τους:

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος επισήμανε πως από κοροναϊό νόσησαν 18 ιερείς, ενώ δεν υπήρξε απώλεια ζωής. Παράλληλα, ανέφερε πως ήδη έχει εμβολιαστεί το 60% των ιερέων.

Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στην εξέλιξη της πανδημίας στην Π.Ε. Λάρισας, τονίζοντας πως «τα κρούσματα δεν πέφτουν εύκολα» και κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας και να εμβολιαστούν.

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 97.241 έλεγχοι, από τους οποίους οι 55.065 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 376 παραβάσεις πραγματοποιήθηκε 1 σύλληψη, ως ακολούθως:

138 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 101 πρόστιμα των 300 ευρώ και 37 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

48 στη Θεσσαλονίκη, 29 στη Δυτική Ελλάδα, 15 στην Ήπειρο, 10 στην Κρήτη, 10 στην Πελοπόννησο, 9 στο Βόρειο Αιγαίο, 7 στη Δυτική Μακεδονία, 5 στο Νότιο Αιγαίο, 2 στην Κεντρική Μακεδονία, 1 στα Ιόνια Νησιά, 1 στη Θεσσαλία και 1 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 68.420 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 65.582 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.838 των 150 ευρώ.

34 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

10 στο Βόρειο Αιγαίο, 10 στην Δυτική Ελλάδα, 7 στην Κρήτη, 3 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 2 στην Πελοπόννησο και 2 στην Στερεά Ελλάδα.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 195.043 ομοειδείς παραβάσεις.

203 παραβάσεις και 1 σύλληψη, για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική, σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε προσωρινά υπεύθυνο αναψυκτηρίου, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών, 500 ευρώ πρόστιμο, σε προσωρινά υπεύθυνο καφετέριας, για απασχόληση εργαζομένου που δεν ήταν εμβολιασμένος ή δεν είχε υποβληθεί σε self test ή rapid test και 300 ευρώ πρόστιμο στον εργαζόμενο, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Θεσσαλονίκη, 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε άτομο, για παραβίαση καραντίνας, 26 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα.

Στην Δυτική Μακεδονία, 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε άτομο, για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο του στη χώρα, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα, 4 από οδηγό και επιβάτες οχημάτων και 2 από άτομα σε λοιπούς εσωτερικούς χώρους, 300 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων, 150 ευρώ πρόστιμο, σε οδηγό ταξί, για μη χρήση μάσκας.

Στην Κεντρική Μακεδονία, 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη στον εσωτερικό χώρο, χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και 300 ευρώ πρόστιμο στον πελάτη, 25 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα. Επιπλέον, 2 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας από επιβάτες οχημάτων, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 14 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, ιδιοκτήτη και πελάτες, σε καταστήματα και μία από άτομο σε εσωτερικό χώρο ΚΤΕΛ, 2 παραβάσεις σε επιβάτες λεωφορείου, για στέρηση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή βεβαίωση rapid test, μία παράβαση σε οδηγό λεωφορείου, για υπεράριθμα άτομα.

Στην Ήπειρο, 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη στον εσωτερικό χώρο, χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Κρήτη, 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών, 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα και μία από άτομο σε εσωτερικό χώρο ΚΤΕΛ. Επιπλέον, 9 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες οχημάτων. 300 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Στερεά Ελλάδα, 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε προσωρινά υπεύθυνο καφενείου, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τοποθέτηση αντισηπτικού στα τραπέζια, 26 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα, 2 παραβάσεις για συνωστισμό σε λαϊκή αγορά.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα, 5 παραβάσεις, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες οχημάτων, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στα Ιόνια Νησιά, 18 παραβάσεις, για μη χρήση μάσκας, σε καταστήματα και μία από επιβάτη ταξί.

Στη Θεσσαλία, 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στο Νότιο Αιγαίο, 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα.

Στη Δυτική Ελλάδα, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα.

Στην Πελοπόννησο, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 12.019 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.434 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκε 1 παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 383 ομοειδείς παραβάσεις.

Πηγή: in.gr, ertnews.gr

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα