Top

Χίος: «Mπλόκο» σε πλοίο με μηχανήματα για δομή προσφύγων

Στόχος να μη δέσει το πλοίο «Πελαγίτης», με τελικό προορισμό την περιοχή του Θόλους.

Parallaxi
χίος-mπλόκο-σε-πλοίο-με-μηχανήματα-γι-867365
Parallaxi
Eικόνα: Στο Νησί

Αναβρασμός σε όλη τη Χίο επικρατεί από το απόγευμα της Τετάρτης μετά την πληροφορία ότι μηχανήματα της αναδόχου εταιρείας μεταφέρονται από το Λιμάνι του Πειραιά στο νησί προκειμένου να προχωρήσουν σε εργασίες περίφραξης στην περιοχή του Θόλους.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, περισσότεροι από 600 πολίτες προσήλθαν στο κεντρικό λιμάνι της Χίου.

Στόχος τους να μη δέσει το πλοίο «Πελαγίτης», με τελικό προορισμό την περιοχή του Θόλους για την διαμόρφωση του εδάφους όπου το Υπουργείο Μετανάστευσης σκοπεύει να κατασκευάσει τη κλειστή δομή – φυλακή για πρόσφυγες.

Σήμερα το πρωί ο κόσμος βρέθηκε στον χώρο της προβλήτας δείχνοντας τις ξεκάθαρες προθέσεις του.

Ήδη από τη νύχτα περίπου 300 κάτοικοι ξενύχτησαν στο λιμάνι των Μεστών αποτρέποντας με την παρουσία τους και μόνο, την εκφόρτωση των μηχανημάτων.

Στο λιμάνι των Μεστών εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων της Χίου, μετά από διαπραγματεύσεις μίας και πλέον ώρας, απέσπασαν την διαβεβαίωση του Αστυνομικού Διευθυντή Βορείου Αιγαίου Ελ Ντουρουντού, του αστυνομικού διευθυντή Χίου Γιώργου Κεβόπουλου και του λιμενάρχη Χίου Παντελή Βατούση, ότι τα μηχανήματα θα παραμείνουν στο πλοίο, αρκεί ο κόσμος να επιτρέψει την αποβίβαση των υπολοίπων φορτηγών αυτοκινήτων με εμπορεύματα που υπήρχαν στο «Πελαγίτης».

Για να συμβεί αυτό θα έπρεπε πρώτα να εξέλθουν του πλοίου τα μηχανήματα της ΤΕΡΝΑ, που είχαν τοποθετηθεί ώστε να βγουν πρώτα και στη συνέχεια να βγουν από τα γκαράζ τα υπόλοιπα.

Ετσι γύρω στις πέντε το πρωί, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Βρουλή, από τον «Πελαγίτη», βγήκαν δύο φορτηγά χωματουργικών έργων και ένα σκαπτικό, αλλά κανένα άλλο φορτηγό δεν εξήλθε και όλα παρέμειναν μέσα. Μετά από λίγο, τα μηχανήματα μπήκαν εκ νέου στο γκαράζ, το πλοίο σήκωσε τον καταπέλτη και αναχώρησε για το λιμάνι της Χίου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, αυτό που συνέβη ήταν εσωτερικές ανακατατάξεις στο γκαράζ ώστε στο κεντρικό λιμάνι να βγουν απευθείας τα αυτοκίνητα με τα εμπορεύματα, αφού οι μεταφορικές εταιρείες επικαλούμενες το αυξημένο κόστος λόγω της χιλιομετρικής απόστασης και την έλλειψη προσωπικού , αρνήθηκαν να τα παραλάβουν από εκεί.

Οι συγκεντρωμένοι, μέλη της Επιτροπής Αγώνα Αιρετών και κατοίκων, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες,  μετακινήθηκαν προς το λιμάνι της Χίου ώστε να παρέμβουν και εκεί σε περίπτωση που επιχειρηθεί η αποβίβαση των μηχανημάτων. Στα Μεστά έμεινε μια μικρή ομάδα περιφρούρησης. Μικρή ομάδα περιφρούρησης έχει μείνει και στην περιοχή του Θόλους όπου και έχει σχεδιασθεί η κατασκευή της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής.

Να σημειώσουμε ότι όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της Χίου στο λιμάνι των Μεστών υπήρχε μικρή δύναμη με στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου καθώς και τα στελέχη του τοπικού Λιμενικού Σταθμού.

Στο μεταξύ, λόγω της έντασης στο νησί, αναταραχή επικρατεί και στη Λέσβο, καθώς το πλοίο θα κατευθυνθεί εκεί εάν φύγει γεμάτο από τη Χίο.

Πηγές: Εφημερίδα των Συντακτών/ Γιώργος Παγούδης, Στο Νησί, politischios

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα