Διεθνή

Χονγκ Κονγκ: Συλλήψεις δεκάδων ακτιβιστών και έφοδοι σε ΜΜΕ και δικηγορικό γραφείο

Οι μαζικές συλλήψεις στο Χονγκ Κονγκ δείχνουν τόσο τη δύναμη μιας οργανωμένης αντιπολίτευσης όσο και τον φόβο των αρχών.

Parallaxi
χονγκ-κονγκ-συλλήψεις-δεκάδων-ακτιβι-706201
Parallaxi
Στιγμιότυπο βίντεο

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ συνέλαβε 53 πολιτικούς υπέρ της δημοκρατίας, ακτιβιστές, δικηγόρους και ακαδημαϊκούς, σε εφόδους που πραγματοποίησε, με τις αρχές να λένε ότι η ανεπίσημη ψηφοφορία που διεξήχθη πέρυσι για την επιλογή υποψηφίων της αντιπολίτευσης στις εκλογές στην πόλη ήταν μέρος ενός σχεδίου για να ανατραπεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, οι ακτιβιστές συμμετείχαν σε ανεπίσημες πρωτογενείς εκλογές που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι από ομάδες υπέρ της δημοκρατίας. Περίπου 1.000 αστυνομικοί έλαβαν μέρος στις εφόδους, σε γραφεία μιας εταιρίας δημοσκοπήσεων και μιας δικηγορικής εταιρείας.

Αξιωματούχοι της αστυνομίας επισκέφθηκαν τις αίθουσες ειδήσεων τριών μέσων μαζικής ενημέρωσης, απαιτώντας από το προσωπικό να παραδώσει το υλικό στις αρχές εντός μίας εβδομάδας, και έκαναν επιδρομή στο γραφείο μιας γνωστής δικηγορικής εταιρείας. Οι αρχές, μη ικανοποιημένοι πλέον με την απλή καταστολή της έντονης αντιπολίτευσης του Χονγκ Κονγκ, επιδίωξαν να εξαλείψουν το στρατόπεδο των δημοκρατικών και όποιον έχει στενή σχέση με αυτό. Το μέλλον του ήδη κλονισμένου δημοκρατικού συστήματος του Χονγκ Κονγκ φάνηκε σοβαρά να απειλείται.

Η πρωταρχική ιδέα, που διοργανώθηκε από τον πρώην καθηγητή νομικής Benny Tai, είχε ως στόχο να επιλεγούν υποψήφιοι που θα κέρδιζαν τότε στις νομοθετικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Τάι, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο συντονισμό του Κινήματος Ομπρέλα του 2014 και στη συνέχεια φυλακίστηκε για το ρόλο του, οραματίστηκε για τους υποψηφίους Δημοκρατικών να κερδίζουν την πλειοψηφία των εδρών και να παλεύουν για το σκοπό τους οι ίδιοι, μέσα από τις αίθουσες της εξουσίας. Θα μπορούσαν έτσι να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να ενισχύσουν τη νομοθετική διαδικασία, αναγκάζοντας ενδεχομένως τον αρχηγό της πόλης να παραιτηθεί.

Η ιδέα ήταν τολμηρή και παρ’ όλο που οι υποστηρικτές της απέφεραν μια ισχυρή νίκη στις τοπικές εκλογές κάποιους μήνες πριν, η κυβέρνηση – στο Χονγκ Κονγκ καθώς και στο Πεκίνο – συνέχισε να αγνοεί πολλά αιτήματα και να υποχωρεί σε υποσχέσεις. Οι εκλογές ήταν κανονικές και χωρίς εμπόδια, κάτι που φάνηκε ανησυχητικό για τις αρχές, σε αντίθεση με την εικόνα που ήλπιζαν να αντικρίσουν : βίαιους διαδηλωτές, ξένους χρηματοδοτούμενους ριζοσπάστες που σκοπεύουν να καταστρέψουν την πόλη.

Οι εκλογές για το νομοθετικό σώμα επρόκειτο να διεξαχθούν πέρυσι τον Σεπτέμβριο αλλά αναβλήθηκαν με τις αρχές να επικαλούνται τον κίνδυνο του κορονοϊού. Δεν είναι σαφές ποιος θα μπορούσε να είναι υποψήφιος εκ μέρους της αντιπολίτευσης σε οποιεσδήποτε εκλογές στο μέλλον έπειτα από τις μαζικές συλλήψεις.

Στη σημερινή επιχείρηση, η αστυνομία ερεύνησε τα γραφεία του Ινστιτούτου Ερευνών Κοινής Γνώμης του Χονγκ Κονγκ που βοήθησε στη διοργάνωση των προκριματικών. Οι διοργανωτές κατέστρεψαν τα δεδομένα περισσότερων από 600.000 ανθρώπων που ψήφισαν αμέσως μετά το τέλος της καταμέτρησης.

Στα άτομα που συνελήφθησαν δεν συμπεριλαμβάνονταν μόνο νικητές εκλογών ή υψηλού προφίλ πολιτικές προσωπικότητες. Γενικότερα, ήταν άτομα τα οποία ζουν και πολεμούν για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ. Δεν είναι ακόμα σαφές εάν και πότε οι συλληφθέντες θα κατηγορηθούν επίσημα.

Ο Τζόσουα Ουόνγκ, ένας από τους πιο εξέχοντες ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ, ήταν ένας από τους τουλάχιστον δώδεκα νεαρούς, πιο συγκρουσιακούς πολιτικούς που ξεπέρασαν την παλαιά φρουρά στις ανεπίσημες δημοκρατικές προκριματικές εκλογές.

Οι εκλογές του περασμένου έτους, που αναβλήθηκαν, αναμένεται να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο. Όμως, φαίνεται απίθανο η ψηφοφορία να είναι ίδια με πριν. Πολλοί από τους πιο δημοφιλείς υποψήφιους μπορεί να βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα και, ακόμη και αν δεν είναι, αποτελεί πλέον  κανόνα να αποκλείονται οι υποστηρικτές του δημοκρατισμού. Επιπλέον, οι σημερινές συλλήψεις δείχνουν ότι οποιαδήποτε οργανωμένη ενέργεια, συνεπάγεται, για τις αρχές, παραβίαση του νόμου περί εθνικής ασφάλειας.

Η Claudia Mo, πρώην νομοθέτης υπέρ της δημοκρατίας που παραιτήθηκε σε διαμαρτυρία μαζί με τους συναδέλφους της πέρυσι, είπε πρόσφατα ότι τα τελευταία δύο χρόνια είχε εξαντληθεί. Αστυνομικοί, είπε, προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα φόβου στο γραφείο της. «Προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτήν την αίσθηση των ψηλών τειχών των αρχών που μας απειλεί», είπε, «και που μας κάνει να νιώθουμε ασφυκτικά». Η Μο ήταν και αυτή μία από αυτούς που συνελήφθησαν σήμερα.

“Η σημερινή επιχείρηση στοχεύει τα ενεργά στοιχεία που θεωρούνται ύποπτα ως εμπλεκόμενα στο έγκλημα της ανατροπής ή της σοβαρής παρέμβασης προκειμένου να καταστραφεί η νόμιμη ενάσκηση των καθηκόντων της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ”, δήλωσε ο υπουργός ασφάλειας, Τζον Λι, στους δημοσιογράφους.

Η καταστολή που βασίστηκε στον νόμο για την ασφάλεια του Ιουνίου του 2020, ο οποίος σύμφωνα με επικριτές συντρίβει τις ευρείες ελευθερίες που είχε υποσχεθεί το Πεκίνο όταν η πόλη επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997, θέτει την Κίνα περαιτέρω σε μια πορεία σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία.

Μέχρι τώρα, ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλια. Ο υπουργός Εξωτερικών που έχει επιλέξει ο Μπάιντεν, ο Άντονι Μπλίνκεν, ανέφερε στο Twitter πως οι συλλήψεις αποτελούν “μια επίθεση σε εκείνους που προασπίζονται με γενναιότητα οικουμενικά δικαιώματα”.

“Η διοίκηση Μπάιντεν-Χάρις θα είναι αλληλέγγυα με τον λαό του Χονγκ Κονγκ και εναντίον της καταστολής της δημοκρατίας από το Πεκίνο”, είπε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ / theatlantic.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα