Διεθνή

Χορηγίες πολιτικών, οπλοκατοχή και μαθητές με αλεξίσφαιρα

Γιατί δεν απαγορεύει τα όπλα η Αμερική; Πόσα χρήματα δίνουν οι εταιρείες όπλων σε πολιτικούς;

Parallaxi
χορηγίες-πολιτικών-οπλοκατοχή-και-μα-924041
Parallaxi

Η μαζική δολοφονία 21 ατόμων, εκ των οποίων 19 παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών σε σχολείο στο Τέξας από τον 18χρονο Σαλβαντόρ Ράμος έρχεται να προστεθεί σε μία τεράστια λίστα τραγικών περιστατικών στις ΗΠΑ.

Το τραγικό συμβάν έρχεται ως άλλο ένα περιστατικό σε μια ανεξέλεγκτη “επιδημία” η οποία αποτελεί καθαρά αμερικανικό φαινόμενο και φέρνει επί τάπητος το τεράστιο πρόβλημα της οπλοκατοχής.

Όμως γιατί δεν υπάρχει λύση στο φαινόμενο; Ποιοι υποστηρίζουν και ποιοι όχι τον έλεγχο των όπλων; Ποιος είναι ο ρόλος της NRA;

Ποιοι υποστηρίζουν τον έλεγχο των όπλων;

Παρά την εκτεταμένη και ηχηρή δημόσια οργή, συχνά στον απόηχο της ένοπλης βίας, η υποστήριξη των Αμερικανών για την αυστηροποίηση των νόμων περί όπλων, το 2020 έπεσε σε χαμηλότερο επίπεδο από ότι το 2014, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup.

Μόνο το 52% των Αμερικανών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι επιθυμούν αυστηρότερους νόμους για τα όπλα, ενώ το 35% είπε ότι πρέπει να παραμείνουν οι ίδιοι. Ταυτόχρονα, το 11% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι νόμοι πρέπει να “γίνουν λιγότερο αυστηροί”.

Το θέμα είναι, επίσης, υπερκομματικό και εξαιρετικά διχαστικό, που εμπίπτει σε μεγάλο βαθμό στις κομματικές γραμμές.

«Οι Δημοκρατικοί είναι σχεδόν ομόφωνοι σχετικά με την αυστηροποίηση των νόμων για τα όπλα», σημείωσε η ίδια μελέτη της Gallup, με σχεδόν το 91% να τάσσεται υπέρ της αυστηρότερης νομοθεσίας για τα όπλα.

Μόνο το 24% των Ρεπουμπλικανών, από την άλλη πλευρά, συμφώνησε με την ίδια δήλωση, μαζί με το 45% των Ανεξάρτητων ψηφοφόρων.

124079384-opinion-07-apr-2022-update-nc.png

Ορισμένα κράτη έχουν λάβει μέτρα για να απαγορεύσουν ή να ρυθμίσουν αυστηρά την οπλοκατοχή. Οι νόμοι διαφέρουν ανάλογα με την πολιτεία, αλλά η Καλιφόρνια, για παράδειγμα, έχει απαγορεύσει την κατοχή όπλων, με περιορισμένες εξαιρέσεις.

Ορισμένοι έλεγχοι υποστηρίζονται ευρέως από άτομα σε όλο το πολιτικό χάσμα – όπως οι περιορισμοί που διέπουν την πώληση όπλων σε άτομα που είναι ψυχικά άρρωστα ή σε λίστες “παρακολούθησης”.

124227395-us-gun-culture-map-v2-640-2x-nc.png

Ποιοι αντιτίθεται στον έλεγχο των όπλων;

Παρά τα χρόνια οικονομικά προβλήματα και τις εσωτερικές διαμάχες, η National Rifle Association (NRA) παραμένει το πιο ισχυρό λόμπι όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, με έναν αρκετά σημαντικό προϋπολογισμό, ικανό να επηρεάσει τα μέλη του Κογκρέσου για την πολιτική στα όπλα.

Τον Ιανουάριο, η NRA κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, ως μέρος μιας υπόθεσης απάτης εναντίον ορισμένων από τα ανώτερα στελέχη της. Ακόμη και μετά από αυτή την κίνηση, υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να πολεμάει τη Δεύτερη Τροποποίηση και θα προωθήσει την ασφάλεια και την εκπαίδευση στα πυροβόλα όπλα και τα δημόσια προγράμματα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκλογικών κύκλων, η NRA και άλλοι οργανισμοί ξόδεψαν σταθερά περισσότερα χρήματα για μηνύματα υπέρ των δικαιωμάτων των όπλων σε σχέση με τους υποστηρικτές της αυστηροποίησης των μέτρων για οπλοφορία.

117889253-spending-01-v3-nc.png

Ορισμένες πολιτείες έχουν επίσης φτάσει στο σημείο να εξαλείψουν σε μεγάλο βαθμό τους περιορισμούς σχετικά με το ποιος μπορεί να φέρει όπλο. Τον Ιούνιο του 2021, για παράδειγμα, ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, υπέγραψε το νομοσχέδιο σχετικά με την οπλοφορία χωρίς άδεια, με την οποία επιτρέπει στους κατοίκους της Πολιτείας, να φέρουν όπλα, χωρίς να απαιτείται άδεια ή εκπαίδευση.

Ομοίως, στις 12 Απριλίου, η Georgia έγινε η 25η στο έθνος που κατήργησε την ανάγκη για άδεια απόκρυφης ή ανοιχτής οπλοφορίας. Ο νόμος αυτός, σημαίνει ότι κάθε πολίτης αυτού του κράτους έχει το δικαίωμα να οπλοφορεί χωρίς άδεια ή με άδεια.

Ο νόμος υποστηρίχθηκε από την NRA και οι ηγέτες της οργάνωσης χαρακτήρισαν την κίνηση «μνημειώδη στιγμή για τη δεύτερη τροποποίηση».

H NRA και ο ρόλος της στις πολιτικές εκλογές

H NRA , αναμφισβήτητα, ως μία οργάνωση που απαρτίζεται από 5 εκατομμύρια μέλη σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, κινητοποιεί αποτελεσματικά μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων των ΗΠΑ.

Η μεγάλη διακίνηση όπλων, σε διάφορες Πολιτείες της Αμερικής, όπως η Φλόριντα, φανερώνει την εξαγορά πολιτικής υποστήριξης από την NRA. Ωστόσο, η κατάσταση είναι περισσότερο περίπλοκη, καθώς, την τελευταία δεκαετία δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μία άμεση συνεισφορά σε κανένα τρέχον μέλος της Βουλής ή της Γερουσίας της Φλόριντα, εκ μέρους του οργανισμού, σύμφωνα με τα αρχεία χρηματοδότησης της εκστρατείας.

Η επιρροή που ασκεί η NRA δεν προέρχεται από προφανείς τρόπους, όπως η δωροδοκία σε πολιτικά πρόσωπα, αλλά από πιο έμμεσους τρόπους, όπως οι προεκλογικές καμπάνιες που συμπεριλαμβάνουν διαφημιστικές εκστρατείες και αποστολές οδηγών ψηφοφόρων.

Πιο συγκεκριμένα, η NRA ξοδεύει το υπέρογκα ποσά, προβάλλοντας τηλεοπτικές και διαδικτυακές διαφημίσεις που παροτρύνουν τους ψηφοφόρους να απορρίψουν πρόσωπα που υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις των όπλων. Οι προκείμενες διαφημίσεις αποσκοπούν να φέρουν ένα κύμα τρόμου στους Αμερικανούς αναφορικά με τους νόμους αυστηροποίησης της οπλοκατοχής και να ωθήσει τους πολίτες στις κάλπες, αφού διαμορφώσουν τις απόψεις που τους προωθούν.

Το 2014, μία από αυτές τις διαφημίσεις στόχευε την Mary Landrieu, η οποία είχε υποστηρίξει ένα νομοσχέδιο που επέκτεινε τους ομοσπονδιακούς ελέγχους ιστορικού αναζήτησης για να συμπεριλάβει αγορές όπλων που πραγματοποιήθηκαν μέσω Διαδικτύου. Οι έλεγχοι ιστορικού αναζήτησης υποστηρίζονται από το 90% των Αμερικανών ψηφοφόρων. Η διαφήμιση της NRA, ωστόσο, έδειξε μια μαμά να βάζει την κόρη της στο κρεβάτι ενώ ο σύζυγός της έλειπε από το σπίτι.

Ένας εισβολέας μπαίνει, η αστυνομία δεν φτάνει εγκαίρως και ξαφνικά, το σπίτι έχει γίνει τόπος εγκλήματος. «Η Mary Landrieu ψήφισε να αφαιρέσει τα δικαιώματα του όπλου σου», λέει ένας αφηγητής με δυσοίωνους τόνους. Η Landrieu έχασε τις εκλογές.

Ενώ η NRA αφιερώνει σχετικά μικρά ποσά σε μεμονωμένους νομοθέτες, γεγονός που έχει επισημανθεί από τους The Tampa Bay Times, ξοδεύει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε διαφημίσεις που υποστηρίζουν τους πολιτικούς υποψήφιους που προτιμούν ή επικρίνουν τους αντιπάλους της, συχνά με έντονα ανησυχητικά μηνύματα για το έγκλημα και αυτοάμυνα.

Η NRA δώρισε απευθείας, συνολικά 1,1 εκατομμύρια δολάρια σε υποψηφίους της πολιτικής σκηνής το 2016, με το 99 τοις εκατό αυτών των χρημάτων να πηγαίνουν στους Ρεπουμπλικάνους, ενώ έδωσε συνολικά μόνο 309.000 δολάρια σε άμεσες συνεισφορές σε Πολιτειακούς υποψήφιους νομοθέτες το 2016 και το 2017, σύμφωνα με το Center for Responsive Politics, που παρακολουθεί τις ομοσπονδιακές δωρεές και το National Institute on Money in State Politics, που παρακολουθεί τις δωρεές σε κρατικό επίπεδο.

Όταν οι υποψήφιοι εκφράζουν αμφιβολίες για το αν θα σταθούν στο πλευρό των δικαιωμάτων οπλοκατοχής, η Οργάνωση δεν διστάζει να στραφεί εναντίον τους. Αφού ο Τεντ Στρίκλαντ, ένας Δημοκρατικός, που κέρδισε την έγκριση της NRA ως υποψήφιος κυβερνήτης του Οχάιο, υποστήριξε την απαγόρευση των όπλων επίθεσης, η Οργάνωση έδωσε περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια δολάρια σε λεγόμενες ανεξάρτητες δαπάνες, όπως τηλεοπτικές διαφημίσεις, για να τον οδηγήσει στην ήττα του.

Η NRA δαπάνησε, επίσης, 20 εκατομμύρια δολάρια στον εκλογικό κύκλο του 2016, σε διαφημίσεις και άλλες προεκλογικές τακτικές που είχαν σκοπό να πείσουν τους ψηφοφόρους να απορρίψουν τη Χίλαρι Κλίντον και επιπλέον 11 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ, χρήματα που δεν χαρακτηρίζονται ως άμεση συνεισφορά στον πρώην πρόεδρο, επειδή η Οργάνωση ξόδεψε τα μετρητά από μόνη της.

Σε κρατικό επίπεδο, η NRA δαπανά πολύ περισσότερα για αυτές τις “ανεξάρτητες δαπάνες”, παρά για άμεσες συνεισφορές στους υποψηφίους. Επομένως, οι μέθοδοι εξαγοράς πολιτικής εξουσίας που χρησιμοποιεί μπορεί να είναι έμμεσες και περιπλοκότερες, ωστόσο το γεγονός αυτό δεν τις καθιστά και λιγότερο διεφθαρμένες.

stighmiotipo-2022-05-25-101123-pm.png

Τα όπλα στις ΗΠΑ, οι θάνατοι εξαιτίας της οπλοκατοχής και οι μαζικές επιθέσεις που γίνονται ολοένα και πιο θανατηφόρες

Έχουν περάσει πάνω από 50 χρόνια όταν η κυβέρνηση του Προέδρου Lyndon Baines Johnson δήλωσε ότι «τα πυροβόλα όπλα είναι το βασικό εργαλείο στο αμερικανικό έγκλημα» και ότι ήταν «κάτι το οποίο έγινε κομμάτι της κουλτούρας των Αμερικανών»

Εκείνη την εποχή, περίπου 90 εκατομμύρια όπλα κυκλοφορούσαν στη χώρα. Σήμερα, υπάρχουν πολλά περισσότερα και πολλοί περισσότεροι θάνατοι.

Οι θάνατοι από πυροβόλα όπλα έχουν γίνει κομμάτι της ζωής στην Αμερική, με το 1,5 εκατομμύριο που σημειώθηκαν μεταξύ 1968 και 2017 να είναι υψηλότεροι από τον αριθμό των στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε κάθε σύγκρουση στις ΗΠΑ από τον Αμερικανικό Πόλεμο για την Ανεξαρτησία το 1775.

Μόνο το 2020, περισσότεροι από 45.000 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους από όπλο, είτε από ανθρωποκτονία είτε από αυτοκτονία. Περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά που έχει καταγραφεί. Ο αριθμός αντιπροσωπεύει μια αύξηση 25% σε σχέση με πέντε χρόνια πριν και μια αύξηση 43% από το 2010.

Αλλά το ζήτημα είναι άκρως πολιτικό, αντιπαραθέτοντας τους υποστηρικτές του ελέγχου των όπλων εναντίον τμημάτων του πληθυσμού που προστατεύουν σκληρά το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους να φέρουν όπλα.

Πόσα όπλα υπάρχουν στις ΗΠΑ;

Αν και ο υπολογισμός του αριθμού των όπλων σε χέρια ιδιωτών σε όλο τον κόσμο είναι δύσκολος, τα στοιχεία από το Small Arms Survey – ένα κορυφαίο ερευνητικό πρόγραμμα με έδρα την Ελβετία – υπολογίζεται ότι υπήρχαν 390 εκατομμύρια όπλα σε κυκλοφορία το 2018.

98128594-top-ten-gunowning-640-nc.png

Η αναλογία 120,5 πυροβόλων όπλων στις ΗΠΑ ανά 100 κατοίκους, από 88 ανά 100 το 2011, ξεπερνά κατά πολύ αυτή άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο.

Πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η οπλοκατοχή αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το Annals of Internal Medicine τον Φεβρουάριο, διαπίστωσε ότι 7,5 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ – λίγο λιγότερο από το 3% του πληθυσμού – έγιναν οι πρώτοι νέοι κάτοχοι όπλων μεταξύ Ιανουαρίου 2019 και Απριλίου 2021.

Αυτό, με τη σειρά του, εξέθεσε 11 εκατομμύρια ανθρώπους σε πυροβόλα όπλα στα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων 5 εκατομμυρίων παιδιών. Περίπου οι μισοί από τους νέους κατόχους όπλων εκείνη τη χρονική περίοδο ήταν γυναίκες, ενώ το 40% ήταν είτε έγχρωμοι είτε Ισπανόφωνοι.

Μια ξεχωριστή μελέτη, που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής το 2021, συνέδεσε την αύξηση της κατοχής όπλων κατά τη διάρκεια της πανδημίας με υψηλότερα ποσοστά τραυματισμών από όπλα μεταξύ – και που προκλήθηκαν από – παιδιά.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), συνολικά 45.222 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τραυματισμούς που σχετίζονται με όπλα το 2020, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν πλήρη στοιχεία.

117886357-mass-shooting-proportion2x640-nc.png

Και ενώ οι μαζικοί πυροβολισμοί και οι δολοφονίες με όπλα συγκεντρώνουν γενικά περισσότερη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης, από το σύνολο, το 54% – περίπου 24.300 θάνατοι – ήταν αυτοκτονίες.

Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Public Health διαπίστωσε ότι υπήρχε μια ισχυρή σχέση μεταξύ των υψηλότερων επιπέδων οπλοκατοχής σε μια πολιτεία και των υψηλότερων ποσοστών αυτοκτονιών με όπλα τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες.

Οι υποστηρικτές για αυστηρότερους νόμους περί όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν συχνά αυτό το στατιστικό στοιχείο όταν πιέζουν τους νομοθέτες να αφιερώσουν περισσότερους πόρους στην ψυχική υγεία και λιγότερους στη χαλάρωση των περιορισμών για τα όπλα.

Το 2020, το 43% των θανάτων -που ανέρχονται σε 19.384 άτομα- ήταν ανθρωποκτονίες, σύμφωνα με στοιχεία του CDC. Ο αριθμός αντιπροσωπεύει αύξηση 34% από το 2019 και αύξηση 75% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Σχεδόν 53 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε μέρα από πυροβόλο όπλο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δολοφονιών, το 79%, έγινε με όπλα.

Αυτό είναι ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό ανθρωποκτονιών από ό,τι συμβαίνει στον Καναδά, την Αυστραλία, την Αγγλία και την Ουαλία και πολλές άλλες χώρες.

124122934-gun-related-crimes-640-2x-nc-updated.jpg

Οι μαζικές επιθέσεις γίνονται όλο και πιο θανατηφόρες

Οι θάνατοι από τους μαζικούς πυροβολισμούς, παρά το ότι προσελκύουν το διεθνές ενδιαφέρον, είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν.

Και ενώ η χώρα δεν έχει καταλήξει σε έναν “ενιαίο ορισμό” για τους “μαζικούς πυροβολισμούς”, το FBI που παρακολουθεί για πάνω από μια δεκαετία “περιστατικά ενεργών σκοπευτών”, κάνει λόγο για “ένα άτομο εμπλέκεται ενεργά στη δολοφονία ή απόπειρα δολοφονίας ανθρώπων σε μια κατοικημένη περιοχή”.

Σύμφωνα με το FBI, κατά το διάστημα μεταξύ του 2000 έως το 2020, καταγράφηκαν 345 “περιστατικά μαζικών επιθέσεων” στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία στοίχησαν τη ζωή 1.024 ανθρώπων και προκάλεσαν 1.828 τραυματισμούς.

Η πιο θανατηφόρα μαζική επίθεση, έλαβε χώρα στο Λας Βέγκας το 2017, στην οποία σκοτώθηκαν περισσότερα από 50 άτομα και τραυματίστηκαν γύρω στους 500. Κατά μέσο όρο, ωστόσο, ένα έγκλημα τέτοιου είδους, αφήνει πίσω της λιγότερους από 30 νεκρούς.

117886360-worst-mass-shootings-640-nc-1.png

Όπως είναι λογικό η ανησυχία για την προστασία των παιδιών στα σχολεία είναι μεγάλη.

Εδώ και σχεδόν μία δεκαετία επιχειρηματίες προώθησαν στην αγορά αλεξίσφαιρα γιλέκα ειδικά σχεδιασμένα για να προστατεύουν μικρά παιδιά από μαζικούς πυροβολισμούς.

bodyguard-blanket.png

Επίσης όπως είναι λογικό γονείς στις ΗΠΑ πριν αρκετά χρόνια άκουσαν για αλεξίσφαιρη τσάντα και έσπευσαν να την προμηθευτούν ως ένα επιπρόσθετο μέτρο ασφάλειας για τα παιδιά τους

Όταν δεν υπάρχει σχεδόν μέρα που να μην ακούσει κανείς για περιστατικό με πυροβολισμούς, τραυματισμούς και θανάτους , είναι λογικό όταν πολλοί γονείς , να σπεύσουν να την προμηθευθούν. Την ιδέα είχε μια εταιρία στο Ισραήλ, η Masada Armour, η οποία κατασκεύαζε στρατιωτικά ήδη, μεταξύ των οποίων κράνη, στολές και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Έτσι ανέπτυξαν μια αλεξίσφαιρη τσάντα βάρους πέντε κιλών και τη διέθεσαν στην αμερικανική αγορά.

Με πληροφορίες από BBC, New York Times, Vox

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα