Ελλάδα

Χρ. Ταραντίλης: Η Επιτροπή θα συνεδριάζει κάθε Παρασκευή – Ανακοινώσεις από Χαρδαλιά

Συμπλήρωσε επίσης ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Parallaxi
χρ-ταραντίλης-η-επιτροπή-θα-συνεδριάζ-705649
Parallaxi

Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πορτογαλία και τις διαβουλεύσεις που θα έχει με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, επισημαίνοντας ότι αύριο το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον ΑΝΤ1.

Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας ο κ. Ταραντίλης είπε ότι η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα έχει σημειώσει μείωση σε σχέση με τον Οκτώβριο είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Ωστόσο, όπως είπε, η πανδημία αποτελεί δυναμικό φαινόμενο και όχι στατικό, γι’ αυτό και η αντιμετώπισή της δεν μπορεί να είναι γραμμικές. Παρακολουθούμε στενά τα δεδομένα και προχωράμε βήμα-βήμα σύμφωνα με τις συστάσεις των επιδημιολόγων έχοντας ως γνωώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής.

Κάθε Παρασκευή θα συνεδριάζει η Επιτροπή Επιστημόνων προκειμένου να κάνει τις εισηγήσεις της και στη συνέχεια θα ανακοινώνονται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά οι κυβερνητικές αποφάσεις για το επόμενο διάστημα. Συνεχίζουμε να παίζουμε άμυνα και ταυτόχρονα αναπτύσουμε την αντεπίθεσή μας με βάση το εθνικό μας σχέδιο εμβολιασμού «Ελευθερία».

«Υπάρχει μείωση των ενεργών κρουσμάτων»

Έπειτα, αναφορικά με την πορεία του κορονοϊού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας έχει βελτιωθεί σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου. Υπάρχει μείωση των ενεργών κρουσμάτων αλλά και της πίεσης στο Σύστημα Υγείας».

Συμπλήρωσε επίσης ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Γνωστοποίησε μάλιστα πως κάθε Παρασκευή θα συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και στη συνέχεια θα ανακοινώνονται οι κυβερνητικές αποφάσεις από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Τέλος, υπογράμμισε:

«Συνεχίζουμε να παίζουμε άμυνα και, ταυτόχρονα, αναπτύσσουμε την αντεπίθεσή μας με βάση το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης “Ελευθερία”».

Για το άνοιγμα των σχολείων

«Όπως γνωρίζετε, ξεκίνησε από σήμερα το πρωί -ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων- η δια ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, σε όλες τις περιοχές της χώρας» είπε αρχικά ο Χρήστος Ταραντίλης για το άνοιγμα των σχολείων.

Έπειτα αναφέρθηκε στα δωρεάν τεστ των εκπαιδευτικών:

«Για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας δίνεται στους εκπαιδευτικούς η δυνατότητα να εξεταστούν προληπτικά για κορωνοϊό, μέσω της πλατφόρμας δωρεάν ελέγχου COVID-19 για εκπαιδευτικούς https://edu.testing.gov.gr και έχουν ήδη γίνει τα πρώτα τεστ».

Τέλος, υπενθύμισε για άλλη μια φορά τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη έναντι του κορωνοϊού.

«Η Ελλάδα θα πάρει 424.624 δόσεις, δηλαδή 212.312 εμβόλια»

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού ανέφερε «μέχρι στιγμής ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, με μεθοδικότητα, ασφάλεια και διαφάνεια. Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί 44.620 εμβολιασμοί, δηλαδή το 0,42% του πληθυσμού, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 0,31%».

Στη συνέχεια συμπλήρωσε:

«Βεβαίως, η ταχύτητα των εμβολιασμών εξαρτάται πρωτίστως από τις ποσότητες των εμβολίων που φτάνουν στη χώρα μας. Μέσα στον Ιανουάριο -με βάση τη συμφωνία που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εταιρείες Pfizer και Moderna και σύμφωνα με την προβλεπόμενη (κατ’ αναλογία του πληθυσμού) κατανομή- η Ελλάδα θα πάρει 424.624 δόσεις, δηλαδή 212.312 εμβόλια. Και οι ποσότητες αυτές θα αυξηθούν σημαντικά κατά το επόμενο διάστημα. Είναι, άλλωστε, καλά γνωστό ότι η Ελλάδα έχει κλειδώσει, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, τις δόσεις που της αναλογούν και φτάνουν για τον εμβολιασμό περίπου 15 εκατομμυρίων πολιτών».

Mε πληροφορίες από ερτ, cnn

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα