Top

Χριστούγεννα με «μέτρο» και πλάνο για μαζικούς εμβολιασμούς

Την ώρα που τα υποψήφια εμβόλια περιμένουν το «πράσινο φως» οι χώρες του εξωτερικού θέτουν νέα μέτρα για να περιορίσουν την πανδημία

Parallaxi
χριστούγεννα-με-μέτρο-και-πλάνο-για-688091
Parallaxi

corona christmas

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα μπορούσε να έχει διαμορφώσει επιστημονική άποψη για τα εμβόλια κατά της Covid-19 τα οποία αιτούν έγκριση των ρυθμιστικών αρχών προς το τέλος του έτους σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο, δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού Εμερ Κουκ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Irish Independent.

«Αν υποθέσουμε ότι όλα είναι θετικά – και πρέπει να εξετάσουμε τα δεδομένα για να είμαστε βέβαιοι – αλλά στην καλύτερη περίπτωση, θα έχουμε επιστημονική άποψη προς το τέλος του έτους».

«Αυτά (τα εμβόλια) αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα, πράγμα που είναι ελπιδοφόρο από επιστημονικής απόψεως, αλλά σημαίνει ότι θα πρέπει να επιδειχθεί μεγάλη προσοχή στα αποτελέσματα και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα τα αξιολογήσουμε με την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα χωρίς να θέτουμε σε αμφισβήτηση τα συνήθη επιστημονικά μας στάνταρντ», εξηγεί ο εκτελεστικός διευθυντής του EMA.

Στόχος του ευρωπαϊκού οργανισμού είναι να καταλήξει σε θετική εισήγηση σε αντίστοιχους χρόνους με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων Φαρμάκων (U.S. Food and Drug Administration-FDA), ο οποίος αναμένεται να αποφανθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου για το εμβόλιο που παρουσιάζεται από την Pfizer, δήλωσε ο Εμερ Κουκ, σύμφωνα με την εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός είναι πιθανόν να συστήσει την χρήση των εμβολίων με βάση τα αποτελέσματα που έχουν σε διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Συμφωνία Ε.Ε – Moderna

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έφθασε σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna για την προμήθεια του υποψήφιου εμβολίου της, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το πειραματικό της εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 94.5% στην προστασία από την Covid-19, με βάση τα ενδιάμεσα αποτελέσματα του τελευταίου σταδίου των κλινικών δοκιμών.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι αύριο θα εγκρίνουμε ένα νέο συμβόλαιο για να εξασφαλίσουμε ακόμη ένα εμβόλιο», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντε Λάιεν προσθέτοντας ότι η συμφωνία «μάς επιτρέπει να αγοράσουμε έως 160 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που παράγεται από την Moderna»

Τον Αύγουστο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ηγείται των συνομιλιών με τις εταιρείες εξ ονόματος των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακοίνωσε ότι οι προκαταρκτικές συνομιλίες ολοκληρώθηκαν με στόχο την υπογραφή συμβολαίου για την προμήθεια 80 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της, και την πρόβλεψη για την αγορά επιπλέον 80 εκατομμυρίων δόσεων.

Πρόκειται για την έκτη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με εταιρείες παραγωγής για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της Covid-19.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη υπογράψει πέντε συμβόλαια προμήθειας εμβολίων: με την σουηδοβρετανική AstraZeneca, την αμερικανική Johnson & Johnson (για την προμήθεια μέχρι 400 εκατομμυρίων δόσεων από την κάθε μία), το γαλλοβρετανικό δίδυμο Sanofi-GSK (μέχρι 300 εκατομμύρια δόσεις), το αμερικανογερμανικό δίδυμο Pfizer-BioNTech (μέχρι 300 εκατομμύρια δόσεις) και την γερμανική CureVac (μέχρι 405 εκατομμύρια δόσεις).

Οι παραδόσεις θα πραγματοποιηθούν ωστόσο όταν τα εμβόλια αυτά θα αξιολογηθούν ως ασφαλή και αποτελεσματικά. Η κυκλοφορία κάθε εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξαρτάται από το πράσινο φως της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Οι πρώτες δόσεις αναμένεται να είναι διαθέσιμες στην Ευρωπαϊκή Ενωση στις αρχές του 2021.

Ρωσία: Το Sputnik-V θα είναι 95% αποτελεσματικό

Η Ρωσία επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι το εμβόλιό της Sputnik V κατά της COVID-19 που αναπτύχθηκε από το ερευνητικό κέντρο Γκαμαλέγια της Μόσχας είναι αποτελεσματικό κατά 95%.

Πρόκειται για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δοκιμών που έγιναν σε εθελοντές 42 ημέρες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους το ερευνητικό αυτό κέντρο, το ρωσικό υπουργείο Υγείας και το Κρατικό Ρωσικό Ταμείο, που εμπλέκετο στην ανάπτυξη του εμβολίου αυτού.

Αυτοί δεν διευκρίνισαν ωστόσο προς το παρόν τον αριθμό των περιπτώσεων που χρησιμοποιήθηκαν για τους υπολογισμούς.

“Η τιμή της μιας δόσης του εμβολίου Sputnik V για τη διεθνή αγορά θα είναι χαμηλότερη των 10 δολαρίων” (περίπου 8,42 ευρώ), αναφέρει σε ξεχωριστή του ανακοίνωση το Κρατικό Ρωσικό Ταμείο, διευκρινίζοντας ότι για τους Ρώσους πολίτες το εμβόλιο θα είναι δωρεάν.

Το ρωσικό αυτό εμβόλιο βρίσκεται σήμερα στην τρίτη φάση τυχαιοποιημένων, διπλά τυφλών, κλινικών δοκιμών –μια πειραματική προσέγγιση που χρησιμοποιείται σε διάφορους κλάδους– σε δείγμα 40.000 εθελοντών.

Μολονότι η Ρωσία έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα φειδωλή όσον αφορά την επιστημονική τεκμηρίωση του εμβολίου αυτού που έχει εγκωμιάσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, οι δημιουργοί του Sputnik V επανέλαβαν σήμερα ότι η έρευνα θα δημοσιευτεί προσεχώς “σε μια από τις κύριες ιατρικές επιθεωρήσεις στον κόσμο και αξιολογημένη από ομοτίμους”, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Περιπλέκεται η κατάσταση στη χώρα

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα 491 θανάτους εξαιτίας της Covid-19, ανεβάζοντας τον επίσημο αριθμό των νεκρών στη χώρα σε 37.031.

Οι αρχές κατέγραψαν επίσης 24.326 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, συμπεριλαμβανομένων 5.838 στην πρωτεύουσα Μόσχα, με το σύνολο των περιστατικών σε όλη τη χώρα να ανέρχεται πλέον σε 2.138.828.

Η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκολίκοβα δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση με τον κορονοϊό γίνεται πιο περίπλοκη με την έλευση του φθινοπώρου και του χειμώνα, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Η Γκολίκοβα πρόσθεσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να ξεκινήσει μαζικούς εμβολιασμούς κατά της Covid-19 το 2021. Οι πολίτες θα μπορούν να εμβολιαστούν εθελοντικά.

«Η μαζική ανοσοποίηση σχεδιάζεται για το 2021. Θα ήθελα να τονίσω άλλη μία φορά ότι ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός, βάσει της νομοθεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας», διευκρίνισε η Γκολίκοβα στο συντονιστικό συμβούλιο των επιτρόπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ίδια πρόσθεσε ότι πάνω από 117.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού Sputnik V έχουν ήδη διατεθεί στην αγορά και υπάρχουν σχέδια για την παραγωγή άνω των 2 εκατ. δόσεων έως τα τέλη του έτους.

Αυστρία: Μαζικός εμβολιασμός στις αρχές του 2021

Τον Ιανουάριο του 2021 πρόκειται να αρχίσει στην Αυστρία η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πανδημίας του κορονοϊού, και την υψηλότερη προτεραιότητα έχουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου με υποκείμενα νοσήματα, οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, το ιατρικό, το νοσηλευτικό και γενικά το υγειονομικό προσωπικό, ανακοίνωσε το μεσημέρι στη Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ.

Ο γενικός πληθυσμός θα εμβολιαστεί από το δεύτερο τρίμηνο του 2021, και, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, στην πρώτη θέση βρίσκεται η ασφάλεια και όχι ο παράγοντας χρόνου, ενώ διαθέσιμα είναι 200 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά 16,5 εκατομμυρίων δόσεων από διάφορους κατασκευαστές, και στόχος είναι η επίτευξη ποσοστού κάλυψης εμβολιασμού σαφώς άνω του 50%.

“Βλέπουμε ελαφρές μειώσεις”, επισήμανε ο ίδιος παρουσιάζοντας τα τελευταία στοιχεία εξέλιξης της επιδημίας, σύμφωνα με τα οποία σε 28.070 διενεργηθέντα τεστ PCR το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 4.377 νέες λοιμώξεις, αριθμός που είναι “σαφώς ή σαφέστατα” κάτω από τις αριθμούς τις προηγούμενες Τρίτες του Νοεμβρίου, και αποτελεί αποτέλεσμα του “μερικού lockdown” (σ.σ. που ίσχυσε μεταξύ 3ης και 17ης Νοεμβρίου, όταν ξεκίνησε το δεύτερο “σκληρό lockdown” που διαρκεί μέχρι την 6η Δεκεμβρίου).

‘Ασχημα είναι τα νέα από τα νοσοκομεία, καθώς μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 118 θάνατοι από Covid-19, ενώ, για πρώτη φορά υπήρχαν περισσότεροι από 700 ασθενείς με κορονοϊό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας — συγκεκριμένα 704, κατά 19 περισσότεροι από την προηγούμενη ημέρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ρούντολφ ‘Ανσομπερ, επιβραδύνεται η κάλυψη Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και ο ρυθμός ανάπτυξης είναι τώρα στο 7%, έχοντας φτάσει κάποια στιγμή στο παρελθόν στο 30 ή 33%.

Φινλανδία: Κλείνουν σχολεία, βιβλιοθήκες, κολυμβητήρια

Η φινλανδική πρωτεύουσα, η οποία δεν έχει θιγεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι στιγμής από την πανδημία της COVID-19, θα θέσει σε ισχύ νέους πιο αυστηρούς περιορισμούς λόγω μιας έξαρσης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος του Ελσίνκι.

Τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι βιβλιοθήκες και τα κολυμβητήρια θα κλείσουν και οι δημόσιες εκδηλώσεις θα απαγορευτούν τελείως στο Ελσίνκι λόγω της “ανησυχητικής” κατάστασης με την COVID-19, δήλωσε ο δήμαρχός του Γιαν Βαπάβουορι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

“Προτείνουμε τη χρήση του συνόλου των μέτρων που έχει στη διάθεσή του ο δήμος”, εξήγησε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι οι υπηρεσίες υγείας και παρακολούθησης των κρουσμάτων διατρέχουν κίνδυνο κορεσμού.

Η ημερομηνία κατά την οποία θα ισχύσουν οι περιορισμοί και άλλες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στα τέλη της εβδομάδας, πρόσθεσε.

Μια σειρά από λοιμώξεις σε οίκους ευγηρίας και σε εστίες αστέγων τις τελευταίες μέρες στο Ελσίνκι έδειξαν ότι υπάρχει ανάγκη για πιο αυστηρά μέτρα, διευκρίνισε ο Βαπάβουορι, εκφράζοντας τη λύπη του που “υπερβολικά πολλοί άνθρωποι” αγνόησαν τις υγειονομικές συστάσεις.

Οι δημοτικές αρχές είχαν μέχρι στιγμής συστήσει τον περιορισμό των ιδιωτικών συναντήσεων σε εσωτερικούς χώρους και τη χρήση προστατευτικής μάσκας σε ορισμένες περιστάσεις.

Ενδεχόμενοι περιορισμοί όσον αφορά τα εστιατόρια και τα μπαρ ή σε σχέση με την ελευθερία στις μετακινήσεις θα αποφασιστούν από την κεντρική κυβέρνηση.

Χθες Δευτέρα η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν προειδοποίησε ότι μπορεί να τεθεί σε ισχύ εκ νέου κατάσταση έκτακτης ανάγκης αν τα σημερινά μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά, κάτι το οποίο θα επιτρέψει την επιβολή εκ νέου καραντίνας στην περιοχή του Ελσίνκι, όπως είχε γίνει τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Ο Γιούχα Τουόμινεν, επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της περιοχής της πρωτεύουσας, επισήμανε “μια αρκετά ισχυρή αύξηση των λοιμώξεων” από COVID-19, με 1.533 νέα κρούσματα να επιβεβαιώνονται την εβδομάδα που πέρασε, έναντι 992 την προηγούμενη.

Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη Φινλανδία συνεχίζει να είναι μακράν ο χαμηλότερος στην ΕΕ, με 69 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους να καταγράφονται το δεκαπενθήμερο που πέρασε. Στις αρχές του Νοεμβρίου τα νέα κρούσματα ανέρχονταν γύρω στα 40 ανά 100.000 κατοίκους.

Σουηδία: Σοβαρές ελλείψεις στη φροντίδα ασθενών με covid στα γηροκομεία

Η σουηδική εποπτική αρχή για θέματα υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε «σοβαρές ελλείψεις» στην περίθαλψη περιστατικών COVID-19 σε φιλοξενούμενους οίκων ευγηρίας όπου χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αυξάνοντας τις πιέσεις στην ανορθόδοξη στρατηγική της χώρας απέναντι στην πανδημία.

Οι οίκοι ευγηρίας επλήγησαν σφοδρά από το αρχικό κύμα του κορονοϊού, με τον πρωθυπουργό Στέφαν Λέβεν να παραδέχεται τον Μάιο ότι η χώρα απέτυχε να προστατεύσει τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες της.

Γνωστή για την απόρριψη της πολιτικής των lockdowns και της χρήσης μασκών, η Σουηδία υπέστη πολλές φορές μεγαλύτερα κατά κεφαλήν ποσοστά θανάτων λόγω της COVID-19 συγκριτικά με τις γειτονικές της χώρας –αν και λιγότερους σε σχέση με χώρες όπως η Ισπανία– μια αποτυχία που οι αρχές εν μέρει απέδωσαν στους ανεπαρκείς ελέγχους και τη φροντίδα στα γηροκομεία.

Η Επιθεώρηση Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας (IVO), ένας κυβερνητικός φορέας που επιθεωρεί τις υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες, διενήργησε επί μήνες έρευνες σε γηροκομεία ύστερα από πληθώρα καταγγελιών από συγγενείς και προσωπικό.

«Στην έρευνά της, η IVO εντόπισε σοβαρές ελλείψεις σε περιφερειακό επίπεδο σε ό,τι αφορά τη φροντίδα που παρέχεται σε όσους ζουν σε γηροκομεία», δήλωσε η Σοφία Βάλστρομ, γενική διευθύντρια της υπηρεσίας, σε συνέντευξη Τύπου.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι καμία από τις 21 περιφέρειες της Σουηδίας δεν είχε αναλάβει επαρκώς την ευθύνη για τη φροντίδα των προσβεβλημένων από κορονοϊό φιλοξενούμενων σε γηροκομεία, με το ένα πέμπτο των ασθενών να μην έχει λάβει μεμονωμένη αξιολόγηση από γιατρούς.

Η έρευνα δεν στοχοποίησε μεμονωμένες μονάδες ή υπαλλήλους.

Ύστερα από θερινή παύση, τα περιστατικά αυξήθηκαν και πάλι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εντείνοντας τους φόβους για μια επανάληψη της θανατηφόρας περιόδου της άνοιξης. Οι τρόφιμοι σε γηροκομεία αντιστοιχούν σχεδόν στο ήμισυ των 6.400 και πλέον θανάτων μεταξύ των ασθενών με COVID-19.

Η IVO κάλεσε τις τοπικές αρχές να εκπονήσουν μέτρα για τη βελτίωση της φροντίδας και να τα παρουσιάσουν έως τις 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους ενώ είπε ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω εξέταση του ιστορικού των ασθενών.

«Το ελάχιστο επίπεδο (φροντίδας) είναι απλά πολύ χαμηλό», δήλωσε η Βάλστρομ. «Ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας».

Βρετανία: Χριστούγεννα με… μέτρο

Οι πολίτες στη Βρετανία θα πρέπει να σκεφθούν με προσοχή τις διαδρομές που θα κάνουν για τα ταξίδια τους κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων εάν οι περιορισμοί για την COVID-19 χαλαρώσουν προσωρινά για ένα ορισμένο διάστημα κατά την εορταστική περίοδο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών.

«Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος μαζί σας από την αρχή. Θα πρέπει να ζητήσουμε από τον κόσμο να κοιτάξει προσεκτικά κάθε προτεινόμενο ταξίδι και να σκεφθεί τις διαδρομές που κάνει», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς στο τηλεοπτικό δίκτυο του BBC.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε προχθές, την Κυριακή, ότι οι περιορισμοί μπορεί να χαλαρώσουν σε όλη τη Βρετανία κατά τα Χριστούγεννα προκειμένου να επιτραπεί στις οικογένειες να είναι μαζί για μια περίοδο έως πέντε ημέρες, κάτι που τροφοδότησε τις προβλέψεις για μποτιλιάρισμα στους δρόμους καθώς όλοι θα αναχωρήσουν την ίδια μέρα.

Τα Χριστούγεννα υπάρχει πάντα αυξημένη κίνηση για τα ταξίδια, δήλωσε ο Σαπς, αλλά η πανδημία θα δημιουργήσει επιπλέον συνωστισμό, ιδιαίτερα στους σιδηροδρόμους, την ώρα που υπάρχει ανάγκη για κοινωνική αποστασιοποίηση.

Σε άλλες δηλώσεις του στο δίκτυο Sky News, ο Σαπς είπε ότι το βρετανικό σύστημα διενέργειας τεστ και ιχνηλάτησης επαφών των κρουσμάτων της Covid-19 πρέπει να βελτιωθεί, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή παρά να δαπανήσει πολλά χρήματα γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού.

«Πρέπει να τα βγάλουμε πέρα με αυτόν τον κορονοϊό και φοβάμαι ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να δαπανήσουμε πολλά χρήματα», δήλωσε ο Σαπς. «Έχουμε πει ότι θέλουμε τα τεστ και η ιχνηλάτηση να βελτιωθούν πολύ».

Αυστραλία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για πτήσεις με την Qantas

Η αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας Qantas θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 για όλους τους επιβάτες των διεθνών της πτήσεων, ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής της, σημειώνοντας ότι η αξίωση αυτή θα γίνει μάλλον “συνήθης” στον τομέα.

Η υποχρέωση να έχει εμβολιαστεί κάποιος κατά της COVID-19 για να ταξιδέψει με την Qantas θα τεθεί σε ισχύ όταν θα είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο για το κοινό, σημείωσε χθες Δευτέρα το βράδυ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Άλαν Τζόις.

“Εξετάζουμε την αλλαγή των όρων χρήσης για τους ταξιδιώτες των διεθνών πτήσεων, ώστε να τους λέμε ότι θα ζητάμε από τον κόσμο να εμβολιάζεται προτού μπορέσει να ανέβει στο αεροπλάνο”, δήλωσε ο Τζόις στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel Nine.

Η Qantas μελετά επίσης την εφαρμογή του μέτρου αυτού και στις εσωτερικές πτήσεις, διευκρίνισε ο ίδιος. “Ωστόσο για τους επιβάτες των διεθνών πτήσεων που φτάνουν στην Αυστραλία και γι’αυτούς που φεύγουν από τη χώρα, πιστεύουμε ότι αποτελεί αναγκαιότητα”, συνέχισε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Qantas προέβλεψε εξάλλου ότι το μέτρο αυτό θα γενικευτεί στον κόσμο των αερομεταφορών, καθώς οι κυβερνήσεις και οι αεροπορικές εταιρείες σκέφτονται αυτήν την περίοδο το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τον ίδιο, της σύστασης ηλεκτρονικών δελτίων εμβολιασμού.

Η Αυστραλία έχει κλείσει τα σύνορά της από τον Μάρτιο για την αναχαίτιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Πολλές δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί βρέθηκαν εξαιτίας αυτού εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό, ενώ η κυβέρνηση επιτρέπει την επιστροφή περιορισμένου αριθμού πολιτών της κάθε εβδομάδα.

Η πολιτική αυτή της απομόνωσης δείχνει να έχει αποφέρει καρπούς, καθώς η χώρα έχει καταγράψει από τότε που ξέσπασε η πανδημία μόλις 907 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και λίγο περισσότερα από 27.800 κρούσματα νέου κορονοϊού.

Η Qantas, η οποία επλήγη όπως και όλες οι αεροπορικές εταιρίες στον κόσμο από την ραγδαία μείωση των αεροπορικών ταξιδίων λόγω της πανδημίας, έχει περικόψει 8.500 θέσεις εργασίας και καθηλώσει στο έδαφος περισσότερα από 200 αεροπλάνα.

Στάση αναμονής από Lufthansa

Η Lufthansa δεν προτίθεται προς το παρόν να απαιτήσει από τους επιβάτες της πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας, αναφερόμενος στην σχετική ρύθμιση που σκοπεύει να εφαρμόσει η αυστραλιανή εταιρία Qantas.

Όπως επισήμανε η Lufthansa, υπεύθυνες για τις προϋποθέσεις εισόδου σε μια χώρα είναι και οι εθνικές κυβερνήσεις και οι όροι θα τεθούν αφού θα υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο διανομής του εμβολίου, μόλις αυτό θα είναι διαθέσιμο στις απαραίτητες ποσότητες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα