Covid-19: Τέταρτη παγκοσμίως η Ελλάδα σε ημερήσιους θανάτους
Η πανδημία εξακολουθεί να «θερίζει» στη χώρα όσο και αν η Πολιτεία σφυρίζει αδιάφορα
Τι και αν έχουμε επιστρέψει σε μια δήθεν «κανονικότητα» και οι καθημερινές συνήθειες στο μεγαλύτερο φάσμα τους θυμίζουν αρκετά την προ – κορονοϊού εποχή, η πανδημία όχι μόνο είναι εδώ, αλλά εξακολουθεί να… θερίζει .
Τα χθεσινοβραδινά δεδομένα από τη βάση δεδομένων του Johns Hopkins University για την Covid-19 στις χώρες του κόσμου, παρουσιάζουν τη χώρα μας στην 4η θέση όσον αφορά τους ημερήσιους θανάτους, ενώ είναι 2η στους καταγεγραμμένους θανάτους ανά εκατ. πληθυσμού.
Η έκθεση αποτυπώνει τη θλιβερή πραγματικότητα για την Ελλάδα, που ουσιαστικά βρίσκεται στη χειρότερη ευρωπαϊκή θέση αυτή τη στιγμή αναφορικά με τις απώλειες λόγω κορονοϊού και άπαντες σφυρίζουν αδιάφορα πρωτίστως η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο.
Και παρόλο που σε πολλές χώρες της γηραιάς ηπείρου, τα πρώτα σημάδια ενός νέου κύματος της πανδημίας οδήγησαν σε ισχυρές συστάσεις για μάσκες και μέτρα προστασίας σε κλειστούς δημόσιους χώρους, στην Ελλάδα η υπόθεση πανδημία έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης.
Η έκθεση παρουσιάζει, επίσης τις 20 χώρες που βρίσκονται στην κορυφή αυτών που έχουν πληγεί την τελευταία βδομάδα περισσότερο από την πανδημία. Σημειώνεται, ότι οι μετρήσεις αφορούν σε χώρες που έχουν τους περισσότερους θανάτους αναλογικά με τα κρούσματα κορονοϊού ή τον πληθυσμό τους και όπως φαίνεται (από κάτω) πίνακας μετά το Περού είμαστε η χειρότερη χώρα σε θανάτους σε όλο τον κόσμο. Αλλά και πάλι δεν τους καίγεται καρφί. Άνθρωποι πεθαίνουν και κανείς δεν ενδιαφέρεται.
Οι αρνητικές πρωτιές όμως δεν σταματούν. Πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δεν χωρούν την παραμικρή αμφισβήτηση δείχνουν ότι τον τελευταίο χρόνο και ανα 100.000 πληθυσμού η Ελλάδα έχει και εδώ κατακτήσει… χρυσό μετάλλιο.
Τι δείχνει ο πίνακας: Αυτό το γράφημα παρουσιάζει μια σύνοψη των 50 κορυφαίων χωρών που έχουν αυτήν τη στιγμή το υψηλότερο σωρευτικό ποσοστό θνησιμότητας από COVID-19 τους τελευταίους 12 μήνες. Ομαδοποιεί τις χώρες ανά περιοχή της Παγκόσμιας Τράπεζας και τις κατατάσσει σε κάθε περιοχή με βάση το ποσοστό θνησιμότητας.
Το αθροιστικό ποσοστό θνησιμότητας εκφράζει τους θανάτους από COVID-19 σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού. Συσχετίζοντας τη θνησιμότητα από τον COVID-19 με το μέγεθος του πληθυσμού, παίρνουμε ένα μέτρο της επιβάρυνσης της νόσου. Σε αντίθεση με τον απόλυτο αριθμό θνησιμότητας, το ποσοστό θνησιμότητας παρέχει μια ένδειξη της απόδοσης μιας χώρας ή μιας ομάδας χωρών όσον αφορά την προστασία του πληθυσμού της από το θάνατο με τον COVID ως την υποκείμενη αιτία. Χρυσό… ξανά για την Ελλάδα.
Τι δείχνει ο πίνακας: Το γράφημα παρουσιάζει μια σύνοψη των 50 κορυφαίων χωρών που έχουν αυτήν τη στιγμή το υψηλότερο σωρευτικό ποσοστό θνησιμότητας από COVID-19 τους τελευταίους 12 μήνες. Ομαδοποιεί τις χώρες κατά ομάδες εισοδήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας και τις κατατάσσει σε κάθε εισοδηματική ομάδα με βάση το ποσοστό θνησιμότητας. Η σύγκριση των χωρών μεταξύ των ομοτίμων τους στο κατά κεφαλήν εισόδημα (όπως αποτυπώνεται από την ταξινόμηση εισοδήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας) είναι χρήσιμη για να ληφθούν υπόψη οι διαφορές στα δομικά χαρακτηριστικά μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων.
Το ποσοστό θνησιμότητας εκφράζει τους θανάτους από COVID-19 σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού. Συσχετίζοντας τη θνησιμότητα από τον COVID-19 με το μέγεθος του πληθυσμού, παίρνουμε ένα μέτρο της επιβάρυνσης της νόσου. Σε αντίθεση με τον απόλυτο απολογισμό θνησιμότητας, το ποσοστό θνησιμότητας παρέχει μια ένδειξη της απόδοσης μιας χώρας ή μιας ομάδας χωρών όσον αφορά την προστασία του πληθυσμού της από το θάνατο με τον COVID ως την υποκείμενη αιτία. Στο «κόκκινο» χρώμα τα ανώτερα και μέσα εισοδήματα η Ελλάδα έχει και εδώ πρωτιά.
Εν τω μεταξύ, στον τομέα της ενημέρωσης η χώρας μας μοιάζει να έχει μείνει αρκετά πίσω, ενώ τα στοιχεία για την πανδημία εξακολουθούν να παρουσιάζονται μία φορά την εβδομάδα από τον ΕΟΔΥ.
Όμως ο ιός συνεχίζει να έχει σοβαρές επιπτώσεις και χρειάζεται διαρκής ενημέρωση από τους ειδικούς, ειδικά την ώρα που πλησιάζουμε στις γιορτές.
Μπορεί οι καιρικές συνθήκες να ήταν έως τώρα καλές και οι νέες μεταλλάξεις του ιού να είναι λιγότερο θανατηφόρες, όμως τα παραπάνω δεδομένα δείχνουν ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και την κυβέρνηση επιτέλους να ξυπνήσει.
ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr