Δ. Βόλβης: Θετικοί στον κορoναϊό δύο υπάλληλοι και ένας μαθητής

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ξανά οι ειδικοί.

Parallaxi
δ-βόλβης-θετικοί-στον-κορoναϊό-δύο-υπά-674814
Parallaxi

Συναγερμός έχει σημάνει και στο δήμο Βόλβης στη Θεσσαλονίκη μετά τον εντοπισμό τριών κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό, δημοτικός υπάλληλος της Οικονομικής Υπηρεσίας στον Σταυρό, υπάλληλος στον Παιδικό Σταθμό στην Ασπροβάλτα και μαθητής του Λυκείου Ρεντίνας.

Και οι τρεις έχουν τεθεί σε καραντίνα, ενώ σύμφωνα με τον δήμο, σε εξέλιξη είναι η διαδικασία ιχνηλάτησης σε μαθητές και υπαλλήλους.

Η ανακοίνωση του δήμου:

«Από την αρχή της πανδημίας, πορευτήκαμε με αίσθημα υψηλής ευθύνης για την προστασία των κατοίκων του Δήμου μας.

Στο πλαίσιο αυτό, σας ενημερώνουμε ότι μετά από τεστ στο οποίο υποβλήθηκαν σε ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια, διαγνώστηκαν θετικοί στη νόσο από τον κορωνοϊό (covid-19): δημοτικός υπάλληλος της Οικονομικής Υπηρεσίας στον Σταυρό, υπάλληλος στον Παιδικό Σταθμό στην Ασπροβάλτα και μαθητής του Λυκείου Ρεντίνας (Σταυρός). ‘Όλα τα θετικά κρούσματα τέθηκαν σε καραντίνα.

Από τη στιγμή που ενημερωθήκαμε για την ύπαρξη των εν λόγω κρουσμάτων προβήκαμε  άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια υπαλλήλων, μαθητών, εκπαιδευτικών και των συνδημοτών μας.

Ήδη ολοκληρώθηκε η απολύμανση όλων των κτηρίων,  ενώ όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά στους πρώτους ελέγχους που έγιναν στους υπαλλήλους της δημοτικής υπηρεσίας, του Παιδικού Σταθμού και στους καθηγητές του Λυκείου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ είναι αρμόδιος για τη διαδικασία της ιχνηλάτησης των στενών επαφών («στενή επαφή» ορίζεται από τον ΕΟΔΥ, η τουλάχιστον 15λεπτη παραμονή στον ίδιο χώρο, χωρίς μάσκες και αποστάσεις).

Σας ενημερώνουμε  ότι οι Δημοτικές Υπηρεσίες δέχονται το κοινό μόνο κατόπιν ραντεβού, ενώ ο Παιδικός Σταθμός στην Ασπροβάλτα θα μείνει κλειστός για 14 ημέρες. Η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας τμημάτων ή σχολικών μονάδων ανήκει στο υπουργείο Παιδείας.

Έχει γίνει αντιληπτό πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας χαρακτηρίζεται από την ταχύτατη εξάπλωση του ιού και τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Τώρα, που η περιφερειακή ενότητα  της Θεσσαλονίκης είναι σε κατάσταση συναγερμού, πρέπει να προσέξουμε περισσότερο, και με υπευθυνότητα πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας αλλά και τις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας μας.

Σας καλούμε όλους να επιδείξετε ψυχραιμία και να τηρείτε τις οδηγίες των ειδικών, να φοράτε παντού τη μάσκα, να κρατάτε αποστάσεις και να αποφεύγετε τις άσκοπες εξόδους.

Ιδιαίτερα, καλούμε τις νέες και τους νέους μας, να επιδείξουν αυτοπειθαρχία και αυτοσυγκράτηση γιατί έτσι θα προστατεύσουν τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.

Μόνο ενωμένοι και σκεπτόμενοι με λογική και σύνεση θα νικήσουμε την επιδημιολογική κρίση».

Γώγος: Πρέπει να αντέξουμε ως τον Απρίλιο 

Άσχημα χαρακτήρισε τα πράγματα στη Θεσσαλονίκη λόγω των εξελίξεων, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

«H αναπαραγωγή ιού είναι τέτοια που σε 15 μέρες με 1 μήνα μπορούμε να αποκλείσουμε την περαιτέρω ανάπτυξή του… αν εφαρμόσουμε τα μέτρα θα δούμε τα αποτελέσματα. Σε 15 μέρες με 1 μήνα θα δούμε αν τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, αν όχι είμαστε εδώ για να τα παρατείνουμε, να τα κλιμακώσουμε ή να τα αποκλιμακώσουμε» ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος.

«Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι άσχημα, στην Αθήνα τα πράγματα είναι προβληματικά. Πρέπει και η πολιτεία και οι υγειονομικοί να θωρακίσουμε το σύστημα υγείας, να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ για COVID, κάτι που ξεκίνησε» είπε ο καθηγητής.

«Δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο κύμα, βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ίσως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο με υποδεκαπλάσιο αριθμό θυμάτων και κρουσμάτων από τα μεγάλα κράτη της Ευρώπης, και έτσι μπορούμε να δούμε τι μπορεί να συμβεί κι εδώ έχουμε ευκαιρία να δούμε και να προλάβουμε», είπε.

«Μέχρι τότε πρέπει να παίρνουμε μέτρα γρήγορης διάγνωσης απομόνωσης κρουσμάτων πολλά τεστ, προληπτικά μέτρα, όπως αυτά που πήραμε τώρα, που είναι πολύ αυστηρά, και ελπίζουμε να αποδώσουν για να περιορίσουμε τη διασπορά στην κοινότητα ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Μανώλης Δερμιτζάκης: Έπρεπε να πάρουμε τα μέτρα ένα μήνα πριν  

«Δεν έχουμε χρόνο, ελπίζω ότι το λοκντάουν θα κρατήσει παραπάνω», είπε με τη σειρά του ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Τα προπροηγούμενα (μέτρα) ήταν πολύ ελαφρά, δεν άφησαν αποτύπωμα, βλέπουμε ακόμα το αποτέλεσμα του πρώτου πακέτου. Τα προηγούμενα ήταν λίγο πιο βάρια, θα αφήσουν κάποιο αποτύπωμα, και έχουμε τα καινούργια, με οριζόντια χαρακτηριστικά, που τα δούμε σε 2 – 3 εβδομάδες» σημείωσε.

Σύμφωνα με εκτίμηση του ιδίου οι αριθμοί των κρουσμάτων μπορεί να φτάσουν και τις 3.000, και παραπάνω.

«Αν παίρναμε αυτά τα μέτρα (του Σαββάτου) ένα μήνα πριν θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση» είπε επίσης.

Γαργαλιάνος: Eφαρμογή των μέτρων, αλλιώς θα δούμε κρούσματα που δεν έχουμε φανταστεί

O Παναγιώτης Γαργαλιάνος, λοιμωξιολόγος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων είπε από μέρους του «Αν δεν υπάρξει ομόνοια και ομοψυχία όλων των Ελλήνων, ό,τι μέτρα και να πάρουμε – εκτός αν μας κλείσουν μέσα- δεν θα έχουμε καλά αποτελέσματα».

«Το θέμα της καθολικής χρήσης μάσκας ήταν κάτι το οποίο πιστεύαμε ότι ίσως μπορούσε να έχει εφαρμοστεί νωρίτερα».

Σε μια εκτίμηση για την πορεία της πανδημίας, είπε ότι «αν δεν έχουμε πλήρη συμμόρφωση και ομοφωνία θα φθάσουμε σε κρούσματα που δεν τα έχουμε φανταστεί», υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από Mega

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα