Top

Κραυγή αγωνίας από τους επιχειρηματίες και καλλιτέχνες- Δεκάδες κρούσματα σε γηροκομείο στα Ιωάννινα

Νέα ενημέρωση για την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα.

Parallaxi
κραυγή-αγωνίας-από-τους-επιχειρηματί-578703
Parallaxi
closed

Για ακόμα μία φορά ο κλάδος της εστίασης υφίσταται πλήγμα, αφού μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες, από την Τρίτη, θα κλείσουν.

Σε απόγνωση βρίσκονται αρκετοί επιχειρηματίες που θα δουν ξανά τα ρολά των καταστημάτων τους να πέφτουν.

Υπενθυμίζεται ότι, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε χθες μέτρα στήριξης για τους πληττόμενους, τα οποία ωστόσο δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους επιχειρηματίες.

Αναλυτικά τα μέτρα ανά επίπεδο
Στο επίπεδο Α’ προβλέπεται:
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας για το προσωπικό, καθώς και από το κοινό κατά την αναμονή.
  • 6 άτομα ανά τραπέζι.
  • Πληρότητα 50% της δυναμικότητας, βάσει της άδειας.
  • Αποστάσεις ανάμεσα στα τραπεζο-καθίσματα, σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
  • Περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας (θα παραμένουν δηλαδή κλειστά από τις 23:30 έως τις 05:00 το πρωί, με εξαίρεση το take away και το delivery, ενώ ισχύει καθολική απαγόρευση πώλησης αλκοόλ κατά τις ώρες αυτές), καθώς και απαγόρευση κάθε μορφής ζωντανής μουσικής.
Στο επίπεδο Β’ προβλέπεται:

Πλήρης αναστολή λειτουργίας, με εξαίρεση το take away και το delivery.

Η αντίδραση των επιχειρηματιών

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τονίζει πως «δεν είναι ούτε καν ασπιρίνη στον καρκίνο», εκπρόσωποι περισσότερων από 250 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη ζητούν «ουσιαστική στήριξη», ενώ και ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης ότι προκαλεί οικονομική ζημιά στις επιχειρήσεις δίνοντας το βάρος στα περιοριστικά μέτρα αντί για μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας.

«Το πρόβλημα της πανδημίας πρέπει να  αντιμετωπισθεί με μια πολυδιάστατη πολιτική, που θα στοχεύει πρωτίστως στην ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και λιγότερο θα επιβάλει μέτρα που πλήττουν την αγορά και τους εργαζομένους και τελικά θα οδηγήσουν σε χειρότερα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Μίχαλος.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, εκτιμά από πλευράς του πως «η απόφαση για λοκντάουν στις επιχειρήσεις εστίασης, ψυχαγωγίας και αθλητισμού είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημία, όχι μόνο στους συγκεκριμένους κλάδους, αλλά στο σύνολο της εθνικής μας οικονομίας, καθώς θα πληγεί σχεδόν το σύνολο της ελληνικής αγοράς».

Λευτέρης Λαζάρου: Δεν είμαστε διασκεδαστές

Tην έντονη απαισιοδοξία του για την επόμενη ημέρα εξέφρασε με τη σειρά του ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου.

Ο ίδιος μιλώντας στο OPEN τόνισε πως «να εξηγήσω πως δεν είμαστε διασκεδαστές. Προσφέρουμε στην εθνική οικονομία, χωρίς εστίαση δεν έχουμε πρωτογενή τομέα. Τα έχω ξαναπεί αυτά αλλά δυστυχώς γίνομαι γραφικός να τα επαναλάβω και πάλι. Είναι δύσκολη απόφαση και δεν θα ήθελα να είμαι γιατρός, δεν θα ήθελα να είμαι οικονομολόγος ή πολιτικός. Όμως, νομίζω ότι η εστίαση τήρησε όλα τα μέτρα με συνέπεια αν εξαιρέσουμε ένα ποσοστό πάρα πολύ μικρό. Σεβαστήκαμε τις αποφάσεις μεταξύ των καθισμάτων, αγοράσαμε, επενδύσαμε».

«Παρ’ όλα αυτά έρχεται η δεύτερη απόφαση να κλείσουν τα εστιατόρια. Με χιλιάδες εργαζόμενους στο χώρο της εστίασης και φοβάμαι πολύ ότι πολλά από αυτά τα εστιατόρια δεν θα ξανανοίξουν» τόνισε, με ειλικρίνεια, ο Λευτέρης Λαζάρου. «Είναι πάρα πολύ δύσκολη η απόφαση. Η εθνική οικονομία μάς χρειάζεται όλους αλλά και η υγεία χρειάζεται σε όλους μας».

Κραυγή αγωνίας και από τους καλλιτέχνες για τα νέα μέτρα

Φυσικά, ανάμεσα στους βαρύτατα πληττόμενους συγκαταλέγονται και οι καλλιτέχνες.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» η ηθοποιός Χρύσα Παππά σημείωσε «Είμαστε σε έναν κλάδο που έχει πληγεί περισσότερο. Μπαίνουμε στον όγδοο μήνα που δεν εργαζόμαστε».

Η Χρύσα Παππά υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η υγεία είναι πολύ σημαντική, «από την άλλη όμως πρέπει και να ζήσουμε με κάποιον τρόπο».

Αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, η ηθοποιός είπε ότι δεν είναι επαρκή, καθώς πλέον είναι θέμα επιβίωσης.

Πάνω από 100 λεωφορεία ΚΤΕΛ στους δρόμους τη Δευτέρα στην Αθήνα 

Περισσότερα από 100 λεωφορεία των ΚΤΕΛ θα κυκλοφορούν από αύριο Δευτέρα στους δρόμους της Αθήνας, ενώ, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, θα προστεθούν στο δυναμικό του ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών) και τα υπόλοιπα 100 λεωφορεία, ώστε να ενισχυθεί το επίπεδο της εξυπηρέτησης στο δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας. Στην πλειονότητα τους τα συγκεκριμένα λεωφορεία δρομολογούνται σε περιφερειακές γραμμές (Βόρειας, Νότιας, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής) ώστε να ενισχυθούν τα δρομολόγια στο κέντρο της Αθήνας με τα λεωφορεία των ΟΣΥ, τα οποία και αντικαθίσταται από τα ΚΤΕΛ. Η σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ κρίθηκε απαραίτητη και αποτελεσματική, καθώς με αυτήν εντάσσονται συνολικά 200 οχήματα και 550 επιπλέον οδηγοί σε ημερήσια βάση στο σύστημα των αστικών συγκοινωνιών αρμοδιότητας ΟΑΣΑ.

«Το σχέδιο για την ενίσχυση του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΑ με την ανάθεση της εκτέλεσης των περιφερειακών γραμμών στα ΚΤΕΛ Αττικής, υλοποιείται βάσει ακριβώς του χρονοδιαγράμματος που έχουμε θέσει. Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η παραχώρηση περισσοτέρων από τις μισές γραμμές στην Αττική, στις οποίες μάλιστα έχουν δρομολογηθεί τουλάχιστον 100 οχήματα και εντός του Νοεμβρίου θα φτάσουμε στο 100% της ενίσχυσης που προβλέπει η μεταξύ μας συνεργασία, δηλαδή 200 οχήματα σε 60 γραμμές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Νίκος Αθανασόπουλος. Και πρόσθεσε πως με τη σταδιακή ενίσχυση του στόλου της ΟΣΥ με τα οχήματα των ΚΤΕΛ Αττικής, βελτιώνονται σημαντικά τα λειτουργικά χαρακτηριστικά των λεωφορειακών γραμμών στον αστικό ιστό της Αθήνας οι οποίες εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό επιβατών».

Οι γραμμές που θα εκτελούν συγκοινωνιακό έργο συνολικά και τα 200 λεωφορεία των ΚΤΕΛ είναι:

Γραμμές περιοχής Βόρειας Αττικής: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν γραμμές που συνδέουν την περιοχή της Κηφισιάς με περιοχές όπως η Ροδόπολη, το Κρυονέρι, ο ‘Αγιος Στέφανος, ο Διόνυσος, οι Θρακομακεδόνες.

Γραμμές περιοχής Δυτικής Αττικής: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν γραμμές οι οποίες συνδέουν την περιοχή της Ελευσίνας με περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος, η Μάνδρα, η Μαγούλα.

Γραμμές περιοχής Ανατολικής Αττικής: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν γραμμές που συνδέουν τους σταθμούς μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας και Νομισματοκοπείο με περιοχές όπως η Ανθούσα, η Αρτέμιδα, το Κορωπί, η Παλλήνη, η Ραφήνα.

Γραμμές περιοχής Νότιας Αττικής: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι γραμμές οι οποίες συνδέουν το σταθμό του μετρό «Ελληνικό» με περιοχές όπως η Σαρωνίδα, η Βάρκιζα, η Γλυφάδα.

Υπενθυμίζεται πως από τα 200 λεωφορεία των ΚΤΕΛ τα 164 είναι κανονικά (12 μέτρων), τα 30 αρθρωτά (18 μέτρων) και τα 6 μικρολεωφορεία (8 μέτρων). Το έργο που ανατίθεται στα ΚΤΕΛ αντιστοιχεί ετησίως σε 17,1 εκατ. οχηματοχιλιόμετρα, που αναλογεί στο 19,97% του οδικού συγκοινωνιακού έργου. Επίσης, το κόμιστρο παραμένει ίδιο (σημειώνεται ότι είχε μειωθεί κατά την έναρξη της πανδημίας), ενώ όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια, αποτελούν έσοδα του ΟΑΣΑ. Η προσωρινή εκχώρηση συγκοινωνιακού έργου, για 2 χρόνια, εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμφέροντος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID – 19.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, με την εξοικονόμηση πόρων (οχήματα και οδηγοί) θα βελτιωθούν σημαντικά τα λειτουργικά χαρακτηριστικά των λεωφορειακών γραμμών στον αστικό ιστό της Αθήνας, οι οποίες εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό επιβατών και περιλαμβάνουν πολλαπλές μετεπιβιβάσεις (γραμμές κορμού, κεντρικές, διακεντρικές γραμμές και τροφοδοτικές γραμμές).

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να έχουν φτάσει στην Αθήνα και άλλα 300 λεωφορεία (ηλικίας έως 10 ετών) τα οποία θα προμηθευτεί ο ΟΑΣΑ με τη μέθοδο leasing και στη συνέχεια έχει προγραμματιστεί η προκήρυξη διαγωνισμού για την αγορά νέων λεωφορείων. Πρόκειται για ηλεκτροκίνητα, CNG (με φυσικό αέριο) και υβριδικά λεωφορεία, με φιλικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Μάλιστα, δοκιμαστικά κυκλοφορούν μοντέλα ηλεκτροκίνητων στο κέντρο της πόλης.

Δεκάδες κρούσματα σε γηροκομείο στα Ιωάννινα

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στα Ιωάννινα, καθώς επιβεβαιώθηκαν σε ιδιωτικό γηροκομείο 24 κρούσματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή του.

Πρόκειται για κρούσματα μεταξύ των φιλοξενουμένων του οίκου ευγηρίας, ορισμένοι από τους οποίους έχουν εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα.

Οι ασθενείς διακομίστηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων, επειδή όμως δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια, διακομίζονται σε νοσοκομεία της Ηπείρου.

Ασφυκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο

Αυτήν την ώρα στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης νοσηλεύονται 53 ασθενείς με κοροναϊό, ενώ συνολικά υπάρχουν 55 κρεβάτια, με τις δύο κλίνες να κρατώνται για σοβαρά περιστατικά.

Κατά την ίδια πηγή, δύο από τα κρούσματα στο γηροκομείο μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Άρτας, ένα στις Φιλιάτες και ένα στην Πρέβεζα.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διακομιδές από το Πανεπιστημιακό.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, για όλη την Ήπειρο υπάρχουν συνολικά οκτώ κλίνες ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό και οι πέντε είναι καλυμμένες.

19 νέα κρούσματα

Το τελευταίο 24ωρο, στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων καταγράφηκαν καταγράφηκαν 19 νέα κρούσματα κοροναϊού.

Σέρρες: “Σας παρακαλώ, μη με διασωληνώσετε”- Η ανάρτηση νοσηλεύτριας

Πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας δέχονται και οι Σέρρες.

Η Γεσθημανή, νοσηλεύτρια στο Γ.Ν. Σερρών, περιγράφει όσα βιώνει μεταφέροντας και το παράδειγμα 49χρονου, που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Η ανάρτησή της:

«ΓΟΝΑΤΙΣΑΜΕ_______

Ονομάζομαι Γεσθημανή, γεννήθηκα στις Σέρρες και μεγάλωσα στο χωριό Προβατάς.

Ο πατέρας μου ονομάζεται Χρήστος και η μητέρα μου Ελένη.

Έχω μια αδερφή, την Αρετή και μια υπέροχη ανιψιά τη Μαρία.

Έχω πάρα πολύ καλούς και αγαπημένους φίλους, που τους αισθανόμαι και αυτούς οικογένεια μου.

Νιώθω την ανάγκη να συστηθώ για να γνωρίζετε ότι, όσοι δουλεύουμε στο νοσοκομείο, δεν έχουμε φυτρώσει σε αυτό τον πλανήτη, ούτε και είμαστε αναλώσιμο υλικό. Έχουμε οικογένεια, φίλους και είμαστε άνθρωποι τρωτοί όπως όλοι σας. Επίσης, δεν έχουμε πέσει σε κανέναν μαγικό ζωμό, όπως ο Οβελίξ, ώστε οι δυνάμεις μας να είναι ανεξάντλητες.

Εργάζομαι ως νοσηλεύτρια εδώ και πολλά πολλά χρόνια σε δύσκολα τμήματα. Έχω έρθει αντιμέτωπη με πολύ σκληρές εικόνες όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και με ιστορίες ανθρώπων που με έχουν σημαδέψει βαθιά.

Τους τελευταίους μήνες εργάζομαι σε ένα από τα τμήματα covid του Γ. Ν. Σερρών και όσα έχω ζήσει αυτές τις μέρες, είναι μόνο τραγικά.

Η σκληρότητα και η σφοδρότητα της πανδημίας και των συνεπειών της, είναι αδύνατον να μεταφέρθει σε εσάς, μέσα από λίγες γραμμές.

Θα σας μεταφέρω μόνο, τα λόγια ενός 49χρονου ασθενή θετικού στον Κορωνοϊό, με πολύ σοβαρή δύσπνοια, λίγες ώρες πριν διασωληνωθεί,

λόγια που με κομμάτιασαν……

Ασθμαίνοντας μας είπε:

“Σας παρακαλώ πολύ μη με διασωληνώσετε ακόμη, σας υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω να αναπνέω καλύτερα”

Το ιατρικό απόρρητο απαγορεύει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του ασθενή, οπότε ας τον ονομάσω τυχαία Αποστόλη γιο, πατέρα και σύζυγο, με πολλούς και καλούς φίλους που τους νιώθει οικογένεια.

Προσεύχομαι απόψε για αυτόν, σας παρακαλώ να το κάνετε και εσείς».

“Καμπανάκι” από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για την διασπορά του κορωνοϊού στα δικαστήρια

Σήμα κινδύνου εκπέμπει και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Με επιστολές της η Ένωση καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα και τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια να προχωρήσουν σε νομοθετική πρωτοβουλία για τον περιορισμό λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων και της εισόδου του κοινού σε αυτά.

«Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος σταθμίζοντας την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού Covid 19, σε συνάρτηση με το γεγονός πως τα ποινικά δικαστήρια είναι χώρος αθρόας συνάθροισης κοινού και οι κτιριακές τους υποδομές σε σχέση με την αριθμό των υποθέσεων που εισάγονται προς εκδίκαση, δεν ευνοούν την πιστή τήρηση των μέτρων διαφύλαξης του υπέρτερου αγαθού της δημόσιας υγείας,

-Αιτείται από τους αρμόδιους φορείς, να λάβουν τη δέουσα νομοθετική πρωτοβουλία για τον περιορισμό λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων της χώρας και της εισόδου του κοινού σε δικαστήρια και εισαγγελίες, καθώς στις περισσότερες δικαστικές περιφέρειες της χώρας, ήδη παρατηρείται επιδημιολογικός κίνδυνος.

-Η λειτουργία των δικαστηρίων να εξαντλείται στην εκδίκαση υποθέσεων κατεπείγοντος χαρακτήρα ή με προσωρινά κρατούμενους, αλλά και στις αναγκαίες υπηρεσιακές ενέργειες (λ.χ αυτόφωρα εγκλήματα) τις οποίες να διεκπεραιώνει ο ελάχιστος αναγκαίος αριθμός δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων, κατά την κρίση του διευθύνοντος κάθε δικαστική υπηρεσία».

Κρήτη: Τουρίστες “έσπασαν” την καραντίνα

Ένα αξιοσημείωτο γεγονός σχολιάστηκε πριν λίγες ημέρες στο Ηράκλειο όταν ένας τουρίστας με κορωνοϊό πήρε την παρέα του και πήγε στο αεροδρόμιο προκειμένου να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Όπως μετέδωσε το cretapost, ο 30χρονος τουρίστας από το Ισραήλ έφτασε στην Κρήτη μαζί με τέσσερις ακόμα φίλους του για διακοπές.

Αμέσως, ο ίδιος αλλά και οι τέσσερις νεαροί φίλοι του διακομίστηκαν στο ξενοδοχείο καραντίνας που βρίσκεται στη Χερσόνησο.

Παρόλα αυτά την περασμένη Παρασκευή οι ανωτέρω αποφάσισαν να φύγουν από την Κρήτη με προορισμό το Ισραήλ.

Η παρέα των πέντε τουριστών αποχώρησε από το ξενοδοχείο καραντίνας χωρίς να ενημερώσει κανέναν.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν και τους πέντε ενώ σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία.

Σκυλακάκης: Να φύγει αυτή η διαβολοχρονιά και τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα

Για τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας, μίλησε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στην εκπομπή του ΑΝΤ1.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «θεωρούμε ότι κρατήσαμε τις θέσεις εργασίας σε ένα πολύ καλό επίπεδο, από τα καλύτερα στην Ευρώπη».

Ακόμη διαβεβαίωσε πως οι επιχειρήσεις που κλείνουν θα ενισχυθούν από την επιστρεπτέα προκαταβολή και ότι 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε. θα δοθούν άμεσα στην αγορά.

Με πληροφορίες από in.gr / Mega / Open / cretapost.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ,  Βάσω Κουτσούμπα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα