Δάσος Δαδιάς: Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus – Μαίνεται η φωτιά

320 πυροσβέστες δίνουν μάχη για να σωθεί το δάσος

Parallaxi
δάσος-δαδιάς-ενεργοποιήθηκε-η-υπηρεσ-901621
Parallaxi

Την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus Emergency Management Service – Mapping ενεργοποίησε η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή “Δαδιά” της Π.Ε. Έβρου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR605) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Φωτιά στον Έβρο: 320 πυροσβέστες δίνουν μάχη για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς

Μαίνεται η φωτιά στον Έβρο, η οποία ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης (21/7) στην περιοχή του φράγματος της Λύρας Σουφλίου και επεκτάθηκε σε έκταση τουλάχιστον δέκα χιλιομέτρων.

Η πυρκαγιά καίει ένα μοναδικής ομορφιάς και υψηλής σημασίας για τα πτηνά τοπίο, στο Εθνικό Πάρκο Δάσους της Δαδιάς. Συνολικά σαν πρώτη εκτίμηση 7.000-8.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη.

Το έργο των πυροσβεστών είναι πάρα πολύ δύσκολο, καθώς ο μεγάλος πυρήνας περιβάλλεται από πυκνά δέντρα, με αποτέλεσμα μόνο οι εναέριες δυνάμεις να είναι ικανές για να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα, ενώ προκύπτουν συνεχώς νέες εστίες φωτιάς που προκαλούν οι ασταμάτητες αναζωπυρώσεις.

Στο σημείο αυτή την ώρα επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ε.Σ., η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το πρωί της Παρασκευής, η εικόνα έδειχνε καλύτερη, όμως εμπόδιο στέκονται οι αναζωπυρώσεις, που ευνοούνται από τους χαμηλής έντασης ανέμους, οι οποίοι πνέουν στην περιοχή.

Παράλληλα, σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Στο σημείο ενεργούν και οι Δασικοι Συνεταιρισμοι κατόπιν συνεργασίας με το Δασαρχείο Σουφλίου.

Μέχρι τώρα από τον Στρατό (εκτός από τα εναέρια 4 CL-415, 2 PZL, 2 MI8, 2 AT8T, 1 B-214) έχουν διατεθεί επιπλέον:

  • 2 CH-47D
  • 6 Προωθητές γαιών
  • 1 Φορτωτής
  • 3 M/S 290GD
  • Τμήματα “ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ” κ μέσα Μηχανικού του Στρατού.

Λίγα λόγια για το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου 

Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου είναι προστατευόμενη δασική έκταση η οποία βρίσκεται στον νομό Έβρου, Θράκη. Έχει συνολική έκταση 428 τετραγωνικά χιλιόμετρα, από τα οποία τα 72,9 είναι αυστηρά προστατευόμενα. Έχει σημαντική αξία λόγω του μεγάλου αριθμού αρπακτικών πτηνών που φιλοξενεί. Περιλαμβάνει χαμηλά βουνά, με δάση, ξέφωτα και βραχώδεις σχηματισμούς, που εκτείνονται ανάμεσα στα χωριά Δαδιά, Γιαννούλη, Κοτρωνιά και Λευκίμη. Η περιοχή κηρύχθηκε προστατευόμενη το 1980 και από το 2006, το δάσος Δαδιάς έχει χαρακτηριστεί εθνικό Πάρκο. Το πάρκο διαθέτει δύο πυρήνες και μια περιφερική ζώνη. Στον μεγάλο πυρήνα, τα πετρώματα είναι ηφαιστειογενή και στον μικρό κυρίως μεταμορφωσιγενή και ιζηματογενή. Το ανάγλυφο είναι ποικίλο και περιλαμβάνει μικρές και μεγάλες κοιλάδες και βραχώδεις σχηματισμούς. Το ψηλότερο σημείο του πάρκου είναι η κορυφή Κάψαλο, με υψόμετρο 620 μέτρα. Στο Πάρκο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 360-400 είδη φυτών, από τα οποία τα δύο είναι ενδημικά. Το δάσος αποτελείται κυρίως μαύρη και τραχεία πεύκη, οι οποίες κυριαρχούν στο κέντρο του πάρκου και ανατολικά, και δρυ, που κυριαρχεί στα βόρεια και νοτιοδυτικά, και άλλα φυλλοβόλα είδη. Το πάρκο είναι γνωστό για τον μεγάλο αριθμό ειδών αρπακτικών πτηνών (36), ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται ο μαυρόγυπας, ο ασπροπάρης και το όρνιο. Επίσης, έχουν παρατηρηθεί 60-65 είδη θηλαστικών, από τα οποία τα 24 είναι νυχτερίδες. Από τα θηλαστικά ξεχωρίζει το ζαρκάδι, ο λύκος, το αγριογούρουνο και η αγριόγατα. Έχουν παρατηρηθεί 29 είδη ερπετών, 13 είδη αμφιβίων και 17 είδη ψαριών.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα