Έβρος: Δραματική η κατάσταση στο προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς
Μεγάλες προσπάθειες καταβάλλουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που ενισχύονται συνεχώς
Τεράστια οικολογική καταστροφή λαμβάνει χώρα στο προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο από την πυρκαγιά που ξέσπασε από το μεσημέρι της Πέμπτης και εξακολουθεί να καίει ακόμα ανεξέλεγκτη.
Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και να σώσουν του παρθένο δάσος, το οποίο αποτελεί το «σπίτι» πολλών ειδών της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής, της Ευρώπης και της Ασίας, όπως για παράδειγμα του μαυρόγυπα.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται ενεργά μέτωπα τα οποία καίνε τις παρυφές βόρεια του προστατευόμενου δάσους, ουσιαστικά στα όρια του μεγάλου πυρήνα. Οι εικόνες μέσα από τον πνεύμονα πρασίνου που καταστρέφεται είναι αποκαρδιωτικές.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι μπορούν για να σωθεί το δάσος, αλλά οι συνθήκες στην περιοχή είναι πολύ δύσκολες . Από το πρώτο φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα επιχειρούν συνεχώς. Πρόκειται για δέκα αεροπλάνα και εφτά ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό και δύο είναι του ελληνικού στρατού. Γίνονται διαρκώς υδροληψίες από κοντινά ρέματα στην περιοχή και στη συνέχεια ρίψεις.
Ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στο σημείο
Οι επίγειες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με 291 άντρες της πυροσβεστικής, με 65 οχήματα και εννιά πεζοπόρα τμήματα. Το μόνο αισιόδοξο είναι ότι, μέχρι στιγμής, δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή, ωστόσο η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστη η ζημιά που έχει υποστεί το δάσος. Αφού χθες οι φλόγες έκαψαν τη χαμηλή βλάστηση πλέον κινούνται σε πυκνή και ώριμη βλάστηση, σε σημεία που σχεδόν δεν υπάρχει προσβασιμότητα. Ουσιαστικά η πυροσβεστική φτιάχνει επιτόπιες διόδους για να περάσουν τα οχήματα ενώ παντού μέσα στο δάσος υπάρχουν και εθελοντές οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν ριχτεί στη μάχη και σβήνουν τις μικρές εστίες φωτιάς που εκδηλώνονται συνέχεια από τις αναζωπυρώσεις.
Σε αναμονή λεωφορεία για να μεταφέρουν τους κατοίκους
«Είναι μεγάλα τα μέτωπα και πολλές οι εστίες» δήλωσε λίγο νωρίτερα στο ethnos.gr ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος. Με το πρώτο φως της ημέρας συνεργεία του δήμου και της Περιφέρειας δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες περιμετρικά του χωριού Δαδιά ενώ ξεκίνησαν και οι ρίψεις νερού από 5 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα στα σημεία που φλέγονται. Το πύρινο μέτωπο έχει φθάσει τα 10 χιλιόμετρα μέσα στον Μεγάλο Πυρήνα της Δαδιάς και η κατάσταση χαρακτηρίζεται δύσκολη. Για κάθε ενδεχόμενο λεωφορεία βρίσκονται στο χωριό που προς το παρόν δεν απειλείται για να μεταφέρουν κατοίκους που ίσως νιώσουν δυσφορία από τους καπνούς που έρχονται σε αυτό.
Στις μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί και οι κάτοικοι του βόρειου Έβρου καθοδηγώντας, πολλές φορές στα μονοπάτια του δάσους τους πυροσβέστες. Τα σημεία όπου καίει η φωτιά είναι δυσπρόσιτα, τα δέντρα (πεύκα) είναι μεγάλα και η βλάστηση πυκνή. Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης είναι ότι ακόμη και οι πυροσβέστες που συμμετέχουν στην κατάσβεση κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν όταν αλλάζει η φορά του ανέμου σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου.
Λίγα λόγια για το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου
Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου είναι προστατευόμενη δασική έκταση η οποία βρίσκεται στον νομό Έβρου, Θράκη. Έχει συνολική έκταση 428 τετραγωνικά χιλιόμετρα, από τα οποία τα 72,9 είναι αυστηρά προστατευόμενα. Έχει σημαντική αξία λόγω του μεγάλου αριθμού αρπακτικών πτηνών που φιλοξενεί. Περιλαμβάνει χαμηλά βουνά, με δάση, ξέφωτα και βραχώδεις σχηματισμούς, που εκτείνονται ανάμεσα στα χωριά Δαδιά, Γιαννούλη, Κοτρωνιά και Λευκίμη. Η περιοχή κηρύχθηκε προστατευόμενη το 1980 και από το 2006, το δάσος Δαδιάς έχει χαρακτηριστεί εθνικό Πάρκο.
Το πάρκο διαθέτει δύο πυρήνες και μια περιφερική ζώνη. Στον μεγάλο πυρήνα, τα πετρώματα είναι ηφαιστειογενή και στον μικρό κυρίως μεταμορφωσιγενή και ιζηματογενή. Το ανάγλυφο είναι ποικίλο και περιλαμβάνει μικρές και μεγάλες κοιλάδες και βραχώδεις σχηματισμούς. Το ψηλότερο σημείο του πάρκου είναι η κορυφή Κάψαλο, με υψόμετρο 620 μέτρα.
Στο Πάρκο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 360-400 είδη φυτών, από τα οποία τα δύο είναι ενδημικά. Το δάσος αποτελείται κυρίως μαύρη και τραχεία πεύκη, οι οποίες κυριαρχούν στο κέντρο του πάρκου και ανατολικά, και δρυ, που κυριαρχεί στα βόρεια και νοτιοδυτικά, και άλλα φυλλοβόλα είδη. Το πάρκο είναι γνωστό για τον μεγάλο αριθμό ειδών αρπακτικών πτηνών (36), ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται ο μαυρόγυπας, ο ασπροπάρης και το όρνιο. Επίσης, έχουν παρατηρηθεί 60-65 είδη θηλαστικών, από τα οποία τα 24 είναι νυχτερίδες. Από τα θηλαστικά ξεχωρίζει το ζαρκάδι, ο λύκος, το αγριογούρουνο και η αγριόγατα. Έχουν παρατηρηθεί 29 είδη ερπετών, 13 είδη αμφιβίων και 17 είδη ψαριών.
Δράσεις
Τον Αύγουστο του 1994 ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο Ενημέρωσης Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου με σκοπό την προώθηση της προστασίας της φύσης στην περιοχή, την ανάδειξη του οικοτουρισμού και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής και οικολογικής συνείδησης μέσω έντυπου και ηλεκτρονικού ενημερωτικού και φωτογραφικού υλικού, παρακολούθησης προβολών σε αίθουσα του κέντρου, διοργάνωσης θεματικών εκδηλώσεων και σεμιναρίων, εκπαιδευτικών επισκέψεων και ξεναγήσεων στο Πάρκο και στο παρατηρητήριο των αρπακτικών πουλιών. Ο Φορέας διαχείρισης του Δάσους Δαδιάς -Λευκίμμης- Σουφλίου έχει αναλάβει την περιβαλλοντική παρακολούθηση του πόρου, η οποία συμβάλλει στην διασφάλιση της βιωσιμότητας και της οικολογικής ισορροπίας του μέσω της διατήρησης της βιοποικιλότητάς της περιοχής, η οποία πλήττεται από την κλιματική κρίση καθώς και τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως λαθροθηρία, λαθροϋλοτομία, ρίψη απορριμμάτων και μπάζων, όχληση σε περιοχές αναπαραγωγής των πτηνών. Αναμφίβολα, η καταγραφή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των προβλημάτων συμβάλλει στο σχεδιασμό και τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων διαχείρισης του τοπίου.
Η παρουσία εποπτικού μηχανισμού σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις και εθελοντικές ομάδες συντελούν στην αναχαίτιση ανθρώπινων δραστηριοτήτων και πράξεων, που ασκούν δυσμενείς επιπτώσεις στο οικοσύστημα, στην πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών καθώς στη διατήρηση του φυσικού πλούτου. Αξιόλογη είναι η δράση της WWF η οποία έχει εντάξει το Δάσος στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα προσφοράς εθελοντικής εργασίας, με τη συμμετοχή Ευρωπαίων και Ελλήνων εθελοντών, και εργάζεται, αδιαλείπτως, για την προστασία και τη βελτίωση του βιότοπου, την κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση κατοίκων και φορέων καθώς και την ανάδειξη της σπουδαιότητας διατήρησης της βιωσιμότητας του πόρου. Είναι έκδηλο, λοιπόν, ότι στόχος των δράσεων είναι η αειφόρος ανάπτυξη και διαχείριση του Δάσους καθώς και η κοινωνική ευημερία του συνόλου.
Πηγή: OPEN / ethnos.gr