Δεδομένη η παράταση του lockdown – ”Μαύρος” Νοέμβρης με τα περισσότερα θύματα της πανδημίας
Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στην χώρα μας.
Με την μάχη κατά της πανδημίας να διανύει τα κρισιμότερα εικοσιτετράωρα, το πρωί πραγματοποιήθηκε ακόμη μια σύσκεψη υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της μεικτής task force επιδημιολόγων και κυβερνητικών στελεχών που έχει δημιουργηθεί από τον περασμένο Μάρτιο.
Τα μηνύματα που εκπέμπονται μετά την ολοκλήρωσης της σύσκεψης, κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών για τον χρόνο λήψης των αποφάσεων με τις οποίες θα προσδιοριστούν, ο τρόπος, τα στάδια και ο χρόνος άρσης του lockdown.
Όπως αναφέρουν στο CNN Greece καλά ενημερωμένες πηγές, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή στο μυαλό του πρωθυπουργού δεν υπάρχει το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των τομέων οικονομικής δραστηριότητας που έχουν κλείσει με κυβερνητική απόφαση.
Αυτή η στάση εδράζεται στο γεγονός ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα ακόμη δεν επιτρέπουν την καθιέρωση μιας τέτοιας συζήτησης στον καθημερινό δημόσιο διάλογο, καθώς όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, ελλοχεύει ο κίνδυνος του εφησυχασμού, κάτι που κατά την κυβέρνηση, έχει αρνητική επίπτωση στην δεύτερη φάση της πανδημίας.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ακόμη δεν έχει διαπιστωθεί η επιπέδωση της καμπύλης στους δείκτες των εισαγωγών και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, γι’ αυτό και στην παρούσα φάση θεωρείται πιθανότερη η λήψη των οποίων αποφάσεων για άρση του lockdown την ερχόμενη εβδομάδα.
Προς παράταση το lockdown
Δεδομένο πάντως θεωρείται πως το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί επίσημα η παράταση του lockdown στη χώρα, καθώς το σύστημα υγείας να δέχεται ασφυκτική πίεση κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων lockdown, έχουν καταγραφεί 39.365 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 815 νέοι θάνατοι στη χώρα.
Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας είναι εκτός ελέγχου και για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε η υπαίθρια υγειονομική μονάδας εκτάκτων αναγκών στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη.
Από την Παρασκευή, έχει δοθεί εντολή για άμεση επίταξη σε δύο ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, ενώ νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι επιτάχθηκε ιδιωτική κλινική και στη Λάρισα.
Ο διευθυντής της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Απόστολος Κομνός, εκτιμά πως η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά η πτώση που εμφανίζεται στον αριθμό των κρουσμάτων δίνει τον χρόνο για την ανάπτυξη νέων κρεβατιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, περίπου 1.500 υγειονομικοί είναι προσωρινά «εκτός μάχης» λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προειδοποίησε ότι αν χρειαστεί θα επιταχθούν και γιατροί.
Ο κ. Κοντοζαμάνης υπογράμμισε, συγκεκριμένα, ότι «δεν είναι ώρα για συνδικαλισμό» και προειδοποίησε ότι «αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε και στην επίταξη γιατρών».
Προτεραιότητα στη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού αναμένεται να δοθεί στα δημοτικά σχολεία και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το άνοιγμα της αγοράς.
Δύσκολη χαρακτήρισε τη λειτουργία της εστίασηςακόμα και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης, σχολιάζοντας το άνοιγμα της αγοράς, τόνισε χαρακτηριστικά:
«Τις αποφάσεις τις λαμβάνουμε μετά από εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Φαίνεται ότι δυστυχώς τα νούμερα δεν είναι ακόμα αυτά που θα θέλαμε. Σαφώς υπάρχουν σημάδια βελτίωσης, τα οποία ελπίζω να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Πρώτα από όλα σταμάτησε η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, που ήταν αυτό που μας είχε τρομάξει όλους και άρχισε μια μικρή κάμψη, ακόμα όμως έχουμε δρόμο για να φτάσουμε στο σημείο που θα θέλαμε για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την οικονομία».
Πέτσας: Θα έχουμε αυξημένα επίπεδα θανάτων και διασωληνωμένων τις επόμενες ημέρες
Σέρρες: Πέθανε 25χρονος από κορονοϊό
Την μάχη με τον κορονοϊό έχασε χθες 25χρονος από την Δήμητρα Σερρών. Αρχικά με συμπτώματα covid-19 νοσηλεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, στη συνέχεια, διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου», όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.
Lockdown – Γώγος: Είμαστε ανάμεσα σε «Συμπληγάδες» – Πιθανά πιο αυστηρά μέτρα
Δεδομένη θεωρεί την παράταση του lockdown ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, που σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πιο αυστηρών μέτρων. Στην πιο κρίσιμη καμπή του lockdown βρίσκεται η Ελλάδα, με την έναρξη της 3ης εβδομάδας εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων. Τη στιγμή που το δεύτερο κύμα του κορονοϊού «θερίζει» ζωές, με 211 νεκρούς σε δυο ημέρες και 540 συνανθρώπους μας διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, έγινε σαφές πως κάθε συζήτηση για την άρση των μέτρων την 1η Δεκεμβρίου είναι άτοπη.
Μόσιαλος: Αποτελεσματικό και χωρίς σοβαρές επιπτώσεις το εμβόλιο της Οξφόρδης
Σαρηγιάννης: Δεν είναι απίθανο να παραταθεί το lockdown μέχρι μέσα Δεκεμβρίου
Προφανώς θα υπάρξει τρίτο κύμα κορονοιού, εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όπως εξήγησε καθηγητής θα υπάρξει συνέχεια του κύματος της πανδημίας στη χώρα στο οποίο βρισκόμαστε, προφανώς και ίσως άμεσα θα δούμε αναχαίτιση του αλλά αυτή δεν θα μπορέσει να είναι τόσο μεγάλη ώστε να αποφύγουμε ένα τρίτο. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Προφανώς θα υπάρξει τρίτο κύμα πανδημίας. Δεν θα το αποφύγουμε, ακόμη και αν αναχαιτίσουμε την κατάσταση τώρα. Το τρίτο κύμα δεν αποκλείεται να είναι πιο δύσκολο κυρίως από την πλευρά να το αντιμετωπίσουμε. Αν δεν προσέξουμε μπορεί να δούμε χειρότερους αριθμούς σε όλους τους δείκτες. Θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό τριών μηνών. Είναι πιθανόν να χρειαστούν πιο έντονα μέτρα εάν δεν προσέξουμε τις ημέρες των γιορτών. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε στις 30 Νοεμβρίου, σίγουρα ούτε στις 7 Δεκεμβρίου, εγώ πιστεύω ούτε στις 14 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει προσεκτικό άνοιγμα. Το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει. Η εστίαση μόνο με επιλογές μπορεί να ανοίξει και πάρα πολύ προσεκτικά. Υπάρχει πιθανότητα να κλείσουμε και μετά τον Δεκέμβριο. Εάν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα του δεύτερου lockdown θα είχαμε φτάσει στα 8.000 με 10.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι το τέλος της χρονιάς, ίσως και τα 20.000. Θα δούμε ανάπτυξη των δεικτών των διασηλωνημένων και των θανάτων για περίπου ακόμη δέκα ημέρες. Θεωρώ ότι το σύστημα υγείας θα αντέξει. Υπάρχουν λύσεις, δεν χρειάζονται να επιταχθούν ιδιωτικές κλινικές, αλλά εάν ήμουν κλινικάρχης εγώ εθελοντικά θα προχωρούσα σε επίταξη. Τα κρούσματα θα αρχίσουν να πέφτουν σταδιακά και στη Θεσσαλονίκη. Στο τέλος Νοεμβρίου προβλέπω να είμαστε περίπου στα 2.400 κρούσματα ημερησίως. Δεν δαμάσαμε την αυξητική τάση, ώστε να έχουμε την μείωση που απαιτείται. Αρχές Οκτωβρίου είχαμε ζητήσει το δεύτερο lockdown και το ενδεχόμενο το on – off lockdown. Θα ήμασταν σε τελείως διαφορετική κατάσταση τώρα».
Εξαδάκτυλος: 10% αύξηση σε διασωληνωμένους επί τρεις μέρες
Καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV ήταν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος σχολίασε τις τρέχουσες εξελίξεις με τον κορονοϊό στη χώρα μας, σημειώνοντας πως τα «μέτρα αποδίδουν» αλλά η «απόδοση είναι αργή». «Από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου, οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ είχαν αύξηση 10% την ημέρα. Από 18 Νοεμβρίου έως 22 του μήνα είχαμε αύξηση λίγο πάνω από το 10% (στο τετραήμερο)… Φαίνεται ότι τα μέτρα αποδίδουν. Η απόδοση είναι αργή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος, κάνοντας έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς «να έρθουν να βοηθήσουν στην πρώτη γραμμή». Όσον αφορά στην κατάσταση που βρίσκεται το ΕΣΥ, ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε: «Οι εισαγωγές σταθερά είναι πάνω από τα εξιτήρια. Πιέζεται το σύνολο της χώρας για κλίνες παντού. Η διασπορά του ιού είναι τεράστια και ύπουλη. Δεν έχει σταματήσει η καταιγίδα, η ένταση έχει μειωθεί, η καταιγίδα μαίνεται».
Νέο ιατρικό ανακοινωθέν για την πορεία της υγείας του Ιερώνυμου
Γεωργιάδης: Δύσκολο να ανοίξει η εστίαση, καθώς μας κυβερνά ο ιός
Την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να λειτουργήσει η εστίαση ακόμα και την περίοδο των Χριστουγέννων εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης περιγράφοντας στον ΣΚΑΪ τον τρόπο που θα ανοίξει η αγορά μετά το lockdown. «Τις αποφάσεις τις λαμβάνουμε μετά από εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Φαίνεται ότι δυστυχώς τα νούμερα δεν είναι ακόμα αυτά που θα θέλαμε. Σαφώς υπάρχουν σημάδια βελτίωσης, τα οποία ελπίζω να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.
Πρώτα από όλα σταμάτησε η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, που ήταν αυτό που μας είχε τρομάξει όλους και άρχισε μια μικρή κάμψη, ακόμα όμως έχουμε δρόμο για να φτάσουμε στο σημείο που θα θέλαμε για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την οικονομία», σημείωσε. Ερωτηθείς σχετικά με το αν τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα, ανέφερε ότι η έκρηξη της πανδημίας ήταν τόσο ξαφνική «που δε νομίζω ότι είναι ένα αληθές επιχείρημα» προσθέτοντας ότι η Επιτροπή δεν είχε εισηγηθεί το lockdown νωρίτερα.
Διευκρίνισε δε ότι «συμμερίζομαι απόλυτα όλη την αγωνία των ανθρώπων που βλέπουν τις περιουσίες τους να κινδυνεύουν και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν κάνει μεγάλες αγορές για να ικανοποιήσουν την υψηλή ζήτηση των εορτών και είναι φυσιολογικό να θέλουν να ανοίξουν τα καταστήματα τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά εποχικά προϊόντα. Ωστόσο ημερομηνία για το άνοιγμα της αγοράς δεν μπορώ να δώσω, αλλά μπορώ να να πω ότι υπάρχει μια μικρή ελπίδα. Επιθυμία όλων μας είναι να λειτουργήσει η αγορά τα Χριστούγεννα, έστω και με κανόνες. Οι επόμενες 10 μέρες θα είναι πολύ κρίσιμες. Οι φετινές γιορτές δε θα μοιάζουν με καμία εορταστική περίοδο. Ούτε συνωστισμός μπορεί να υπάρξει ούτε μεγάλα τραπέζια ούτε ρεβεγιόν».
Σχετικά με το «εργαλείο» του clickaway ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι είναι ένας τρόπος για να μην υπάρχει συνωστισμός στα καταστήματα. «Είναι παραγγελία ηλεκτρονική που σου στέλνει το κατάστημα την ώρα και πας και το παραλαμβάνεις έξω από το κατάστημα. Βέβαια θα πρέπει προφανώς οι επιχειρήσεις να έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα», τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι «πολλά καταστήματα μας είχαν εισηγηθεί να το καθιερώσουμε και εν μέσω της καραντίνας, όμως επιλέξαμε να μην το κάνουμε για να αποφύγουμε των συνωστισμό και να επιταχύνουμε την πτώση των κρουσμάτων. Και από την ένταση του φαινομένου φαίνεται ότι καλώς αποφασίσαμε να μην το κάνουμε».
Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, ο υπουργός Ανάπτυξης, υπογράμμισε ότι «είναι πιο δύσκολο να ανοίξει η εστίαση, καθώς μας κυβερνά ο ιός». Σχολιάζοντας τις επιδόσεις της Ελλάδας στη διαχείριση της πανδημίας, σημείωσε ότι ο δείκτης που έχει φτιάξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που μετρά πόσο καλά η άσχημα πηγαίνει κάθε χώρα είναι οι θάνατοι ανά εκατομμύριο. «Σύμφωνα με στοιχεία του Σαββάτου, το Βέλγιο είχε 1.323 ανά εκατομμύριο, η Ισπανία 898, η Ιταλία 793 ανά εκατομμύριο, η Γαλλία 693, η Τσεχία 644 ανά εκατομμύριο, η Σουηδία 616, η Ολλανδία 501, η Ρουμανία 495 και η Ελλάδα 125 ανά εκατομμύριο. Είμαστε 12 φορές καλύτερα από το Βέλγιο», κατέληξε.
Δερμιτζάκης: Είναι πολλά τα κρούσματα, δεν είναι νούμερα του lockdown
Καλεσμένος στο OPEN TV βρέθηκε ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος σχολίασε την τρέχουσα κατάσταση με τον κορονοϊό στη χώρα μας, σημειώνοντας πως οι αριθμοί που καταγράφονται καθημερινά τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι «απόλυτα προβλέψιμοι». «Είναι πολλά τα κρούσματα. Δεν είναι αυτά τα νούμερα του lockdown. Και τα προηγούμενα μέτρα από το lockdown έχουν πιάσει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δερμιτζάκης. Παράλληλα, αναφορικά με τα χιλιάδες κρούσματα, ο καθηγητής ανέφερε πως αυτά θα σταθεροποιηθούν περίπου στα 1.500 την 1η Δεκεμβρίου και πως «αποκλείεται να δούμε μείωση των θανάτων τις επόμενες δέκα μέρες». Τέλος, σχετικά με το εμβόλιο, είπε πως τα κριτήρια είναι πολύ πιο αυστηρά σε σχέση με τα άλλα σκευάσματα και χαρακτήρισε ως «πολύ υψηλή» την αποτελεσματικότητά του.
Σύψας για lockdown: Δεκέμβριο και βλέπουμε – Κυλιόμενα μέχρι και την άνοιξη
Παγώνη: Έρχεται τρίτο κύμα μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να είναι δυσκολότερο
Προ των πυλών βρίσκεται το τρίτο κύμα του κορονοϊού, το οποίο αναμένεται μετά τα Χριστούγεννα και ενδέχεται να είναι χειρότερο από το δεύτερο, δήλωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Έχουμε πολλά κρούσματα και πάνω από 3.000 νοσηλευόμενους, ενώ οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι αυξάνονται συνεχώς. Το τρίτο κύμα θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο κι εμείς ακόμα συζητάμε γιατί δεν πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, υπάρχει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και από την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή μείωση, ωστόσο απέχουμε πολύ από τον στόχο των 500 κρουσμάτων ημερησίως. «Θα δούμε μείωση την επόμενη εβδομάδα, όμως μόνο στα κρούσματα και όχι στους άλλους δείκτες, στους νοσηλευόμενους και στους θανάτους. Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, το lockdown θα πάρει μια εβδομάδα παράταση σίγουρα. Τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί λίγο νωρίτερα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να είχε επιβληθεί το lockdown τον Οκτώβριο», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της αγοράς η κ. Παγώνη εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πάρει σίγουρα παράταση μιας εβδομάδας, αλλά ακόμα και τότε, δηλαδή στις 7 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα είναι περίπου στα 2.000 και ίσως και λίγο πιο κάτω. Ωστόσο, σημείωσε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα υπάρχει περιθώριο να έχουν περιοριστεί στα 500, αριθμός που θα επιτρέψει ενδεχομένως τις μετακινήσεις από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα. «Αν μέχρι τότε υπάρξει μεγάλη μείωση των κρουσμάτων, υπάρχει ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις. Για να είμαστε ασφαλείς, τα κρούσματα πρέπει να πέσουν στα 500 κρούσματα», επισήμανε η ίδια.
Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νοσηλευομένων, οι οποίοι είναι περίπου 3.000, τόνισε ότι το 5% αυτών διασωληνώνεται. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται νέοι άνθρωποι, 18-20 ετών. Σχετικά με τις ΜΕΘ, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών δήλωσε ότι η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα βρίσκονται στο κόκκινο και ίσως στη Βόρεια Ελλάδα χρειαστεί να γίνει επίταξη κι άλλων κλινών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ στην Αττική υπάρχουν 44 κενά κρεβάτια.
Πρόεδρος εργαζομένων Παπαγεωργίου: Μην φτάσουμε να επιλέγουμε ποιοι θα μπουν στις ΜΕΘ
Ελπίζω να μην χρειαστεί να επιλέξουμε ποιοι θα μπουν εντατική λόγω κορoνοϊού τόνισε σήμερα ο Παναγιώτης Τουχτίδης Πρόεδρος Εργαζομένων Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τουχτίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την προηγούμενη εφημερία σημείωσε «Ευτυχώς δεν αναγκαστήκαμε να κάνουμε επιλογή, οι πιέσεις που δεχτήκαμε βέβαια μας ανάγκασαν να ανοίξουμε δύο ακόμη χειρουργικές αίθουσες ως αίθουσες διαχείρισης περιστατικών διασωληνωμένων» περιέγραψε προσθέτοντας «Ευτυχώς καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε και να μην τεθούν τέτοια διλλήματα». Ο κ. Τουχτίδης, εξέφρασε την πεποίθηση πως ένα τέτοιο σενάριο δεν θα ήταν απίθανο εάν δεν είχε επιβληθεί lockdown για τον κορoνοϊό. Aυτή τη στιγμή στο Παπαγεωργίου υπάρχουν 44 ασθενείς στις ΜΕΘ με την ελπίδα ότι σήμερα θα αδειάσει μια κλίνη, εξήγησε προσθέτοντας πως όσον αφορά τις απλές κλίνες αυτές φιλοξενούν 176 ασθενείς και ενώ αναμένεται να υπάρξουν εξιτήρια από αυτές, εκτιμάται πως θα χρειαστεί να αναπτυχθούν 2 ακόμα κλινικές με μορφή COVID καθώς η εφημερία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δίνει περί τις 50-60 εισαγωγές ασθενών με κορoνοϊό κάθε φορά. Αναφορικά με το πόσοι από τους ασθενείς κορoνοϊού χρειάζονται διασωλήνωση, ο κ. Τουχτίδης υπογράμμισε πως αυτό κάθε φορά κρίνεται στη συνέχεια. «Μπορεί να διασωληνώνονται 4-5 ανά εφημερία, αλλά η επομένη δείχνει ότι επιβαρύνονται οι ασθενείς αυτοί, καταρρέουν αναπνευστικά» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Πηγές: newsit.gr, CNN, ethnos.gr, skai.gr, ANT1, MEGA, OPEN,ΑΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ