Top

Δέκα χιλιάδες νεκροί σε μια μέρα στον κόσμο

Ο θλιβερός καλπασμός της πανδημίας

Parallaxi
δέκα-χιλιάδες-νεκροί-σε-μια-μέρα-στον-κ-708419
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

John Hopkins University

Περισσότερα από 150.000 τα κρούσματα στην Αίγυπτο

Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το βράδυ ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 52 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας του COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα να φθάνει τους 8.249 νεκρούς.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 961 κρούσματα του SARS-CoV-2 — με τον αριθμό των μολύνσεων να μένει οριακά κάτω από το όριο των 1.000 για τρίτη συνεχόμενη ημέρα —, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να φθάνει πλέον τους 150.753.

Η Αίγυπτος πλήττεται από το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πως μπορεί να κορυφωθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου.

Τυνησία: Αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού

Το υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.074 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου, ενώ άλλοι 69 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, καθώς η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας της βόρειας Αφρικής αγγίζει πια το 100%.

Οι μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό αυξάνονται τελευταία με ραγδαίο ρυθμό στην Τυνησία, που είχε καταφέρει να επιβραδύνει την εξάπλωση αρχικά. Ως αυτό το στάδιο, ο απολογισμός της πανδημίας ανέρχεται σε 5.284 νεκρούς επί συνόλου 162.350 μολύνσεων.

Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν την επιδημιολογική κατάσταση εξαιρετικά κρίσιμη και τονίζουν ότι όλες οι επιλογές είναι ανοικτές. Σήμερα προγραμματίζεται ευρεία σύσκεψη για να ληφθούν μέτρα. Ο πρόεδρος Κάις Σαΐντ έχει καλέσει να επιβληθεί lockdown στις περιοχές όπου η εξάπλωση είναι ταχύτερη.

Η Τύνιδα είχε απαγορεύσει τις μετακινήσεις από τη μια περιφέρεια στην άλλη τον Οκτώβριο, καθώς προσπαθούσε να ελέγξει την κατάσταση.

Ο Δρ. Χισάμ Αουίνα, ο οποίος εργάζεται στο νοσοκομείο Σαρλ Νικόλ στην πρωτεύουσα Τύνιδα, υπογράμμισε ότι η κατάσταση έχει φθάσει σε «τέτοιο επίπεδο» που οι γιατροί είναι πλέον «αναγκασμένοι» να «επιλέγουν ποιος εισάγεται στις ΜΕΘ».

Η ημερομηνία που θα αρχίσει ο εμβολιασμός στην Τυνησία δεν έχει προσδιοριστεί, γεγονός που επιτείνει τους φόβους ότι οι Αρχές δεν μπορούν να χειριστούν αποτελεσματικά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο πρόεδρος Σαΐντ ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Οθμάν Τζεράντι να συζητήσει με ομολόγους του σε χώρες που έχουν κατασκευάσει αποτελεσματικά εμβόλια για να επιταχυνθεί η διαδικασία έναρξης της εκστρατείας ανοσοποίησης, σύμφωνα με το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Tunis Afrique Presse (TAP).

Πέντε θάνατοι και 288 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Πέντε θανάτους και 288 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε τη Δευτέρα (11/01) το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Ο συνολικός αριθμός των αποθανόντων από τη νόσο COVID-19 στην Κύπρο ανέρχεται σε 153.

205 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 58 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 12.842 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Το ποσοστό θετικότητας είναι 2,24% και τα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στην Κύπρο σε 27.638.

Σλοβενία: Αυξάνονται οι εισαγωγές λόγω κορωνοϊού στα νοσοκομεία

Ακόμη 24 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες στη Σλοβενία, όπου παράλληλα επιβεβαιώθηκαν 426 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει ως εδώ τους 3.022 νεκρούς επί συνόλου 139.713, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε χθες Δευτέρα το σλοβένικο Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (NIJZ).

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Sledilnik, που αναρτά συστηματικά στοιχεία για την επιδημιολογική κατάσταση, τα ενεργά κρούσματα επί του παρόντος είναι 24.320. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 1.205 ασθενείς με τον COVID-19, οι 198 εκ των οποίων σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης για θέματα που άπτονται της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας, ο Γέλκο Κατσίν, τόνισε χθες Δευτέρα ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται, πάντως οι θάνατοι μειώνονται.

Το NIJZ ανακοίνωσε ότι μια πρώτη παρτίδα δόσεων του εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna για τον νέο κορωνοϊό αναμένεται να φθάσει σήμερα στη Σλοβενία. Το προϊόν είναι το δεύτερο η κατεπείγουσα χρήση του οποίου έλαβε πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από αυτό των Pfizer/BioNTech.

Ερντογάν: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή

Η Τουρκία θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς κατά του Covid-19 από την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας πως η Άγκυρα θα ξεκινήσει επίσης σταδιακά να αίρει τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, καθώς ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων μειώνεται.

Η χώρα έχει συμφωνήσει στην αγορά 50 εκατομμυρίων δόσεων του κινεζικού εμβολίου CoronaVac της Sinovac και έχει παραλάβει ένα αρχικό φορτίο 3 εκατομμυρίων δόσεων. Έχει παράλληλα συμφωνήσει να προμηθευτεί 4,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech με επιλογή προμήθειας 30 επιπλέον εκατομμυρίων δόσεων.

Μιλώντας έπειτα από ένα υπουργικό συμβούλιο στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε πως η διαδικασία εμβολιασμών θα ξεκινήσει την Πέμπτη ή την Παρασκευή σε ευθυγράμμιση με το πρόγραμμα εμβολιασμών που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση.

Ξεπέρασαν τους 3.700 οι νεκροί στο Ισραήλ

Τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο στο Ισραήλ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας χθες βράδυ.

Τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 1.711 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει τις 501.073.

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε στα 72.363, επίπεδο που δεν απέχει πολύ από το ρεκόρ (72.400) που είχε καταγραφεί την 1η Οκτωβρίου 2020.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ανέρχεται σε 3.704 νεκρούς.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, από την 20ή Δεκεμβρίου, όταν άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού, έχουν εμβολιαστεί 1.850.419 άνθρωποι στο Ισραήλ, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί χονδρικά στο 20% του πληθυσμού (9,3 εκατομμύρια).

Ο εμβολιασμός των εργαζομένων στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας (203.000 συνολικά) θα αρχίσει σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Θετικός στον κορωνοϊό ο πρόεδρος της Πορτογαλίας

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα διαγνώστηκε χθες Δευτέρα ότι έχει προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 και αναγκάστηκε να ακυρώσει όλο το πρόγραμμά του, δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιανουαρίου, στις οποίες θεωρείται φαβορί.

Ο αρχηγός του κράτους, ηλικίας 72 ετών, είναι «ασυμπτωματικός» και τέθηκε σε απομόνωση στην πτέρυγα του κτηρίου της προεδρίας όπου διαμένει στη Λισαβόνα, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν.

Ο Σόουζα αναμενόταν να πάρει μέρος σήμερα σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ με αντιπάλους του, αλλά και σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή λοιμωξιολόγων και εμπειρογνωμόνων για το lockdown που αναμένεται να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση αύριο Τετάρτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας, έχουν ενημερωθεί ήδη ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα και η υπουργός Υγείας Μάχτα Τεμίδου.

Η εξέλιξη αυτή καταγράφηκε την ημέρα που η χώρα της Ιβηρικής κατέγραψε τραγικό ρεκόρ 122 θανάτων εξαιτίας του COVID-19 και πάνω από 5.600 μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό. Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας ως αυτό το στάδιο ξεπερνά τους 7.900 νεκρούς, ενώ οι μολύνσεις πλησιάζουν πλέον τις 490.000.

Στα όριά τους τα νοσοκομεία στην Ιρλανδία

Το νοσοκομεία της Ιρλανδίας βρίσκονται σε μια κατάσταση «πέραν των δυνατοτήτων τους», λόγω της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 και των επακόλουθων νοσοκομειακών νοσηλειών, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο φορέας παροχής υπηρεσιών υγείας της χώρας.

Ένας στους 76 κατοίκους στην Ιρλανδία έχει σήμερα COVID-19.

Ο αριθμός των ασθενών στα νοσοκομεία με COVID-19 αυξήθηκε κατά 10% από την Κυριακή και ανέρχεται σε 1.582, σχεδόν διπλάσιος αυτού που είχε καταγραφεί κατά την κορύφωση στο πρώτο κύμα των μολύνσεων το 2020. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία φαίνεται να φθάνουν στο μέγιστο βαθμό, καθώς υπάρχουν μεταξύ 2.200 και 2,500 ασθενείς. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας οι ασθενείς αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, αφήνοντας κενές μόλις 38 κλίνες από τις 292 των μονάδων εντατικής θεραπείας της χώρας, ενώ τα κρεβάτια αλλού μετατρέπονται σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ.

«Πάντα προσπαθούσα να ισορροπήσω τα μηνύματα για τον COVID-19. Ξέρω ότι όλοι το βρίσκουν πολύ δύσκολο. Αλλά η κατάσταση στα νοσοκομεία μας είναι πλέον πέραν των δυνατοτήτων τους. Για να αποφύγετε να αρρωστήσετε, να προστατέψετε την οικογένειά σας και τους εργαζόμενους στην υγείας, παρακαλώ μείνετε στο σπίτι», έγραψε ο γενικός διευθυντής των υπηρεσιών υγείας Πολ Ριντ στο Twitter.

Πλησιάζουν τους 135.000 οι θάνατοι στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 7.594 κρούσματα του SARS-CoV-2 και άλλοι 662 θάνατοι ασθενών εξαιτίας του COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει μέχρι στιγμής τους 134.368 νεκρούς επί συνόλου 1.541.633 μολύνσεων.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας αναγνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα.

ΗΠΑ: Θετικοί στον κορωνοϊό δύο γορίλες σε ζωολογικό κήπο

Δύο γορίλες, που ζουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, εξετάστηκαν και διαγνώσθηκαν θετικοί στον Covid-19, αφού ασθένησαν ενώ ένας τρίτος γορίλας φαίνεται επίσης να είναι συμπτωματικός, δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ σε μια διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου σχετικά με την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Ο κυβερνήτης είπε ότι η πηγή μόλυνσης εξακολουθεί να διερευνάται για να προσδιοριστεί εάν ο ιός μεταδόθηκε μεταξύ ζώων ή από άνθρωπο στους πιθήκους.

ΝΒΑ: Στο τραπέζι η πρόταση ολιγοήμερης… παύσης στο πρωτάθλημα

Οι αναβολές των αναμετρήσεων Ντάλας Μάβερικς-Νιού Ορλίνς Πέλικανς και Σικάγο Μπουλς-Μπόστον Σέλτικς οδηγούν το ΝΒΑ σε σκέψεις νέας… παύσης. Σύμφωνα με το KRON 4 News του Σαν Φραντσίσκο, η λίγκα εξετάζει την πιθανότητα του «λουκέτου» στο πρωτάθλημα για 7-14 ημέρες, με τις αποφάσεις να ανακοινώνονται μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του (12/1).

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το πρωτάθλημα θέλει να αποφύγει μια… παύση αγωνιστικής δραστηριότητας, αλλά η επιλογή έχει πέσει στο… τραπέζι, σύμφωνα με την αναφορά.

Στο μεταξύ, το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου θα έχει απόψε (11/1) τηλεδιάσκεψη με την Ένωση Παικτών, προκειμένου να συζητηθεί η τροποποίηση των πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας του πρωταθλήματος που σχετίζονται με την COVID-19, ενώ και οι γενικοί διευθυντές του NBA έχουν επίσης προγραμματίσει την ίδια ημέρα μια τηλεδιάσκεψη με τη λίγκα.

Με τις τελευταίες αναβολές το ΝΒΑ συμπλήρωσε τις τέσσερις στην εφετινή αγωνιστική περίοδο.

ΠΟΥ: Η αποστολή στην Κίνα δεν αναζητεί «ένοχο»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η αποστολή έρευνας των ειδικών του για την προέλευση της πανδημίας που αναμένεται αυτή την εβδομάδα στην Κίνα, δεν έχει σκοπό να βρει «έναν ένοχο».

«Είναι για να καταλάβουμε την προέλευση της πανδημίας, όχι για να βρούμε έναν υπεύθυνο», δήλωσε ο διευθυντής εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν.

«Είναι για να αναζητήσουμε επιστημονικές απαντήσεις για τη σχέση μεταξύ του ανθρώπου και του ζώου», πρόσθεσε. «Είναι απόλυτη αναγκαιότητα».

«Απαντήσεις ψάχνουμε, όχι ενόχους ούτε κατηγορουμένους» τόνισε.

Οι πολυαναμενόμενοι ερευνητές του ΠΟΥ, υπεύθυνοι να ερευνήσουν την προέλευση του κορωνοϊού, θα φθάσουν επιτέλους στην Κίνα αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Πεκίνο, έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση του πρώτου θανάτου στη χώρα αυτή.

Η επίσκεψη των 10 ειδικών του ΠΟΥ θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητης σημασίας για τις κινεζικές αρχές, που θέλουν να αποκλείσουν κάθε ευθύνη τους στην επιδημία η οποία μετρά ήδη 1,9 εκατομμύριο νεκρούς παγκοσμίως, ενώ πρακτικά έχει εξαλειφθεί στην Κίνα.

Σε ανακοίνωση, το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη των ειδικών θα αρχίσει τη Πέμπτη, μια εβδομάδα μετά την αναβολή του προγραμματισμένου ταξιδιού την περασμένη Τετάρτη.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είχε αφήσει να φανεί η ενόχλησή του, κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο, προς το Πεκίνο δηλώνοντας «πολύ απογοητευμένος» από αυτήν την αναβολή.

Στην αποστολή μετέχουν 10 επιστήμονες (Δανία, Βρετανία, Ολλανδία, Αυστραλία, Ρωσία, Βιετνάμ, Γερμανία, ΗΠΑ, Κατάρ και Ιαπωνία) αναγνωρισμένοι στους διάφορους τομείς της αρμοδιότητάς τους.

Αναμένεται να μεταβούν στην Ουχάν, πρώτη πόλη στον κόσμο που μπήκε σε καραντίνα στις 23 του περασμένου Ιανουαρίου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα